anchie76, tu i tamo je teško ostati kul.

Uzgred, radio sam kao predavač i navodno sam bio dobar. Jedine zastoje u radu sam imao s ekipom koja je mislila da "zna sve" pa bi nakon par iznenađenja nastavili učiti dalje, svjesni da toga ima još.

Nekada su likovi u filmovima jako puno pušili. Porastom svijesti o štetnosti pušenja (oko 4x smrtonosnije od formule) to je skoro sasvim iščezlo, a scene iz starih filmova su nam čudne. Prodaja duhana je zabranjena maloljetnicima, a na kutijama stoji jasno upozorenje o štetnosti.

Alkohol je po smrtonosnosti slične učinkovitosti kao i formula i isto tako postoji svijest o tome. Kao i formula dolazi u privlačno pakiranoj ambalaži, a za razliku od formule podliježe nešto strožem poreznom tretmanu.

Stalo mi je da se proširi svijest o štetnosti formule. Nemam ništa protiv mekših pristupa, ali vidim da u našim uvjetima ne rade. Nemamo niti jednu baby friendly ustanovu unatoč višegodišnjem naporu. Da nema Rode, pitanje je tko bi se uopće sjetio da dojenje postoji. Vjerojatno samo čudaci. Otvoren sam za sugestije.

a zakaj, radi bana mi je trebalo nešto potpuno različito od dojenja, a opet štetno kao formula. OK, droge ubiju manje ljudi u svijetu, pa što onda. Meni se baš čini da ima dovoljno analogija pa već kad pitaš...
Obadvije supstance ubijaju. Za obadvije postoji pozitivan odjek u javnosti. Obadvije supstance su sintetika nastala u vrijeme kada se jako vjerovalo u sintetiku. Istovremenost pojava nije temelj za razvijanje argumenta i fora mi je samo čista koincidencija - vrijeme koje ih je proizvelo (Velika kriza, jazz generacija), iako sa samim argumentima nema nikakve veze. Iako ozbiljni zagovornici metadonske terapije vide samo terapijski učinak, u ozbiljnim studijama ćeš naći i ocjenu "no additional harm", jer je isto tako jasno da dolazi samo do zamjene: šprica za tabletu. Više o tome naći ćeš ovdje:
http://www.methadone.org/library/rei..._medicine.html
Metadon se osim u apoteci dila i ilegalno na cesti. Brine me ideja zamjene lizaljke za tabletu. Pametnom dovoljno.

"Sebična" je bilo u zagradi i odnosi se na moje zločesto viđenje sjaja u očima ovisnika na dan kada metadon postane dereguliran. Ništa drugo. Ostatak rečenice bi vjerojatno ipak trebalo razdvojiti:
1. Roditeljima u nastojanjima ne pomaže osuda javnosti, a pod osudom je sve vezano uz drogu
2. Roditelji (i ovisnici) se udružuju u udruge
3. Osuda javnosti drži deregulaciju metadona pod nadzorom