ovo je zapravo istina, iako, ne brini, to sto me zasvrbilo, ne znaci da sam uvrijedjena.Davor prvotno napisa
zapravo, cini mi se da je ovaj topic dosta dobro mjesto da se o nekim temama raspravi bez uvlacenja osobnih situacija.
a sto se formule tice...
da li je za tebe zlo sama formula ili nedojenje uopce?
onako kako sam ja sebi, na osnovu kojekako napabircenih informacija o dojenju, slozila sliku, povijest nedojenja (ili bar skracivanja i pokusaja reguliranja dojenja) je puno puno duza od povijesti formule.
Tendencija skracivanja dojenastva i ranijeg uvodjenja dohrane prisutna je vec u primitivnim plemenima, od onog trenutka kad sa sakupljastva prelaze na poljoprivredu, i kad zamjenska hrana postaje lakse dostupna.
Industrijska revolucija je vjerojatno tu tendenciju dovela do krajnosti.
I kad nije bilo formule, ili je bila nedostupna, zene su prestajale dojiti ili nadohranjivale djecu kravljim i inim mlijekom, pa i svakakvim drugim namirnicama. U tom kontekstu, ja formulu vidim kao logican ishod dugotrajnog procesa, a ne kao ishod sveg zla.
I zato, kad u tom kontekstu upozoravas (ono sto vec obicavas reci), ne cini mi se da pogadjas bit.
Ako govorimo o ulozi koju je formula, i njen marketing, odigrala u nerazvijenim zemljama, onda se slazem s tvojom konstatacijom. Ali zene kojima se obracas zive u hrvatskoj, ne u africi.
kad se govori o smrtnosti uzrokovanoj formulom, koliki postotak tog uzasnog broja se odnosi na razvijene zemlje?
ovo gore je samo moje misljenje, necu po svaku cijenu braniti ono sto sam napisala, ako me netko uvjeri u suprotno.