Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 68

Thread: Lista primalja koje asistiraju na porodu kod kuce

Default Lista primalja koje asistiraju na porodu kod kuce

Dali negdje na netu postoji lista primalja koje asistiraju na kucnim porodima?
    Kako u Makedoniji su mi rekle da postoje samo 2-3 pimalje koje bi mogle asistirati, rado bi saznala dali postoji ta lista, posebno za ovaj dio Europe?
    Trazim na netu, ali ne mogu naci.
    Ako neko zna, please, cekam linkove.

Fidji's Avatar

U Hrvatskoj ne postoji niti jedna. Zakonski one za sada ne mogu imati "privatnu praksu", tek sad upisuju visoko obrazovanje koje bi im to omogućilo. U Sloveniji mislim da je ista situacija.

U Austriji jedna koja je spremna doći do sjeverozapadne Hrvatske, ali ne znam koliko to tebi pomaže.

Probaj stupiti u kontakt sa ove 2-3 za koje znaš u Makedoniji, ne znam kako je to kod vas regulirano. Baš me zanima.

Mislim da nećeš naći na netu nikakav slični popis.

Možda nešto ima ovdje:

http://www.internationalmidwives.org/

http://www.europeanmidwives.eu/ema/

marti_sk's Avatar

Arkana planiras da radjas u toplini doma svog?

o njima mi je rekla doktorka, kako su one od stare skole i da jako paze kako ide porod, da bi mozda neka od njih i mogla asistirati kod kuce. Koliko ja znam i kod nas ne smiju na kucnim porodima.
    Hvala za linkove
    *
    Marti istrazujem jos

marti_sk's Avatar

Draga sta god odlucila znam da ce odluka biti ispravna

Indi's Avatar

Arkana, draga...da ti ovdje ČESTITAM
    Želim ti prirodan, divan porod

kloklo's Avatar

Arkana, od srca ti želim ispunjenje svih želja i da sve bude kako si zamislila

Fidji's Avatar

Uvijek možeš doć u moju kupaonu.

Evo, ja se prijavljujem za tvoju kupaonu, pošto mm ne da našu

Quote Originally Posted by Fidji

Moram se nadovezat na ovo...
    Fidji, nije da se pozivam, nego olakšavam dušu...

Ja bih tako rado da je moja kopaona bliže bolnice... To me spriječilo u odluci da se odlučim za toplinu doma svog.... nemam ja problema s vjerom u sebe i svoju bebu da će sve bit ok... ali ipak, nije loše znati, da ti je, nedajbože, bolnica ipak blizu....

Fidji's Avatar

Onda ti fali samo jedna mala, mala dodatna vjera. Vjera da ti porod kod kuće ne mora biti projekt koji se mora sprovesti pod svaku cijenu i da ćeš prepoznati trenutak u kojem treba odustati.

Samostalne primalje su stručnjakinje u tome da prepoznaju taj trenutak, a ja iskreno vjerujem da nijedna žena ne bi nastavio porod kod kuće kad bi se jednostavno osjetila nesigurno i loše.

Fidji's Avatar

Quote Originally Posted by vanesax
    Samo javi na vrijeme, da oribam pod. 8)

Maslačkica's Avatar

Quote Originally Posted by vanesax
    Samo javi na vrijeme, da oribam pod. 8)
    Naprosto moram komentirati HOĆU I JAAAAA... i molit ću lijepo ako može i one peškire narandžaste i crne!

Fidji's Avatar

Imam svu potrebnu opremu.

momze's Avatar

Arkana, a da se probas raspitati da li bi netko iz "Male Bogorodice" htio doci doma? Ipak su oni privatna klinika i ja sam kod njih otisla na prva dva pregleda kada sam ustanovila da sam trudna (a zatekla sam se u Skopju).

Momze, ja u "Malu Bogorodicu" ne ulazim zbog licnih razloga, a i da ti ne kazem da je njihov procenat CR oko 80. :?
    *
    Fidji hvala na ponudi, mislim da ce i ova moja kupaona dobro odraditi posao. A ja rado bi dosla i kod tebe. Nema problema. Ja imam vjeru u sebi. Za sada nemam straha, vidjecemo kako ce biti.
    *
    Ove primalje rade u Drzavnoj bolnici, one su t.z."starog kova" i kako mi je rekla doktorka, one su imali najvisi procenat prirodnih vaginalnih poroda u njihovim smenama, i da su ljecnici imali najmanje posla.
    *
    Indi i Kloklo hvala vam.

Fidji's Avatar

Kad prvi put dođeš u HR, smatraj se pozvanom.

momze's Avatar

Quote Originally Posted by Arkana10
    Momze, ja u "Malu Bogorodicu" ne ulazim zbog licnih razloga, a i da ti ne kazem da je njihov procenat CR oko 80. :?
    .
    :shock: nevjerojatno!

vibram da si nadjes jednu dobru primalju 'starog kova' koja ce pustiti da porod ide svojim tijekom

eki3's Avatar

Mogu i ja Fidji u tvoju kupaonu,dodjem je i oribat,ni mm neda nasu!?
    Arkana zelim ti da nadjes nekoga tko ce ti biti pri ruci za porod kod kuce. Nekako vjerujem da je to nezamjenjivo cak da je i iznad samog iskustva poroda(ako me kuzite).

Fidji's Avatar

Quote Originally Posted by momze
    .
    :shock: nevjerojatno!

vibram da si nadjes jednu dobru primalju 'starog kova' koja ce pustiti da porod ide svojim tijekom
    Ono što je zapravo problem je to da primalje ipak rade u takvom sustavu gdje se provodi "aktivno vođenje " i samim tim nemaju veliko iskustvo prirodnih poroda.

Također često u najboljoj namjeri možda i previše pomažu, previše pričaju i viču.

Kad bi se hipotetski našla koja hrvatska primalja koja bi došla na kućni porod, ne znam kakvo je njihovo iskustvo šivanja puknuća na međici. Meni je to bilo važno jer sam očekivala nekakvo puknući s obzirom da mi međica ima dva ožiljka, prvi od epiziotomije, drugi od pucanja (iako taj drugi ne osjetim pod prstima, pretpostavljam da postoji). A s godinama pretpostavljam da je elastičnost kože sve manja.

Da li primalje negdje u bolnicama šivaju epiziotomije i puknuća???

Pa čak i austrijske primalje spominjane dosta na ovom forumu vole koristiti homeopatske i biljne pripravke da bi potaknule i ubrzale trudove.

Sve skupa teško je naći primalju koja će štrikati i podržavati.

Fidji's Avatar

Quote Originally Posted by eki3
    Mogu i ja Fidji u tvoju kupaonu,dodjem je i oribat,ni mm neda nasu!?
    Arkana zelim ti da nadjes nekoga tko ce ti biti pri ruci za porod kod kuce. Nekako vjerujem da je to nezamjenjivo cak da je i iznad samog iskustva poroda(ako me kuzite).
    Ipak mislim da ništa nije iznad iskustva samog poroda.

Ali kužim te, postoje neki praktični trenuci i neki "svemirski" trenuci koji se pamte.

seni's Avatar

austrijske primalje koje asistiraju porodu kod kuce sivaju napuknuce medice.
    da li to rade u bolnici, ne znam :/

u kucama za porode , da.
    mislim da je moguce pronaci i one koje samo strikaju i podrzavaju, a pretpostavljam da se puno toga da i dogovoriti.

mama courage's Avatar

jedno pitanje: arkana, jel se tvoja SF-trudnoća (nakon svih peripetija koje si morala proživjeti) ne vodi kao (donekle) rizična ? :? :?

Kad prvi put dođeš u HR, smatraj se pozvanom.
    ja sam predlozila mm-u da umjesto kupovanje stvari za bebu, sto nasi roditelji jedva cekaju da im predlozim da otvore racun u banci da skupimo novac doci do Hr. za porod
    MamaCourage ne. I jedan i drugi i treci ginekolog reproduktivac kazu da je to normalna trudnoca i kao takva se vodi.
    Fidji je ljepo napisala. Te primalje su u takvim radnim uvjetima. Njima je normalno da se porodis zajedno sa koktelom ljekova i ako ne ide direktno na CR. Moja poznanica se porodila pre nekoliko dana tamo. Zena sa normalnom trudnocom, prvorotka, koja je insistirala na prirodni porod, zavrsila na CR. Razlog - nije se puno otvarala. Necu vise komentirati da ne idem offtopik.

ajme blago vam se, ja ne mogu ni razmišljati o tome, MM na samu pomisao gubi svijest, a kamoli da se to odvija kod nas doma (kad sam drugi put rodila, 10 min nakon što me je ostavio u rodilištu, rekao mi je :"ajme došlo mi je grubo i mora sam malo sisti kad su mi javili da si rodila 10 min nakon što sam te ostavija tamo, uf mogla si roditi u autu, moram popiti čašu vode"); inače je skroz cool, ali kad se radi o krvi ruši se ko svića; ne pomišljam niti u snu voditi ga na porod, jer bi mene zapostavili , a njega spašavali
    a i kupaona mi je tako mala, da ne znam kako bih to izvela baš mi je žao

mama courage's Avatar

MamaCourage ne. I jedan i drugi i treci ginekolog reproduktivac kazu da je to normalna trudnoca i kao takva se vodi.
    stvarno ? ajd, to mi je baš drago za čuti!

Onda ti fali samo jedna mala, mala dodatna vjera. Vjera da ti porod kod kuće ne mora biti projekt koji se mora sprovesti pod svaku cijenu i da ćeš prepoznati trenutak u kojem treba odustati.

Samostalne primalje su stručnjakinje u tome da prepoznaju taj trenutak, a ja iskreno vjerujem da nijedna žena ne bi nastavio porod kod kuće kad bi se jednostavno osjetila nesigurno i loše.
    Fidji, u pravu si ... iako me jako privlači porod kod kuće, nisam si dala truda da se dobro informiram o svemu...

Zanima me, budući da je termin poroda širok pojam, kako se dogovara s "udaljenom" primaljom? Što ako se dogodi da ona bude zauzeta?

Koliko puta se susreće s primaljom prije poroda (tvoje iskustvo)?

A zanima me i cijena?

Fidji's Avatar

Primalja koja je meni došla (i mikki, aqui i momze) inače živi u Grazu i do Zagreba joj treba oko 2 i pol sata.
    S njom sam bila na mobitelu više puta u toku dana tako da je bila spremna krenuti kad se trudovi ustale. To što sam ja rodila sat i pol nakon što je ona krenula je jednostavno rizik koji sam bila spremna preuzeti jer nisam željela da dođe prerano.

Budući da ona ima privatnu praksu sa još dvije primalje koje nisu spremne ići u inozemstvo, u principu se dogovore tako da je ona slobodna.

Porod kod kuće možeš imati ako imaš urednu trudnoći, beba je u položaju glavicom i prošlo je 36 tjedana trudnoće.

S primaljom sam bila u kontaktu zadnjih 10 tjedana, mailom. Nisam imala potrebu vidjeti se prije s njom, ali pretpostavljam da se može otići u Graz. Čula sam da uskoro otvara i svoju kuću za porode.

Hvala na odgovorima, Fidji!

Fidji's Avatar

Nema na čemu.

Arkana, nadam se da ćeš naći primalju.

bubimira's Avatar

Samostalne primalje su stručnjakinje u tome da prepoznaju taj trenutak...
    osim toga nisu na ego trip-u.

arkana i ja ti želim jednu primalju "starog kova"

da update-iram.
    Za sada nisam dosla do primalje koje assistiraju kod kuce u moju blizinu.
    ove iz Makedonije ne smiju doci, zabranjeno im je. Pitala sam jednu primalju.
    Za sada sam jos u pitanjima i mislima.
    Dobro je sto me moja doktorka razumije i zajedno trazimo najbolje resenje.

Osoblje foruma Danci_Krmed's Avatar

Arkana, i ja sam u sličnoj dilemi, naime ni jedna primalja koju sam kontaktirala iz austrije ne želi doći na more na kućni porod, tako da mi je jedina mogućnost da idem u austriju kod nekog u kući za porode. kada se snijeg rastopi nadam se da ćemo ja i mm stići malo do tamo da vidimo koje su nam opcije.

ako ti treba info o primaljama u austriji, imam neke kontakte koje ti mogu poslati, samo javi.

Fidji's Avatar

Koliko vam treba autom do Graza?

Osoblje foruma Danci_Krmed's Avatar

viamichelin kaže da će nam trebati 4h, a do klagenfurta će nam trebati 3h15min (samo što nikako da mi odgovori primalja iz klagenfurta na mejl )

Fidji's Avatar

Možda da primalju pozovemo na godišnji odmor, na more, taman oko tvog termina?

Ali, kužim je. 4 sata joj je puno za voziti, i vjerojatno ne bi željela opet zakasniti.

Quote Originally Posted by Danci_Krmed
    Arkana, i ja sam u sličnoj dilemi, naime ni jedna primalja koju sam kontaktirala iz austrije ne želi doći na more na kućni porod, tako da mi je jedina mogućnost da idem u austriju kod nekog u kući za porode. kada se snijeg rastopi nadam se da ćemo ja i mm stići malo do tamo da vidimo koje su nam opcije.

ako ti treba info o primaljama u austriji, imam neke kontakte koje ti mogu poslati, samo javi.
    hvala Danci, ali nama je Austrija predaleko, na zalost.
    Ako uspijete ovo sto je rekla Fidji, dolazim i ja na more, na odmor

bubimira's Avatar

Arkana imaš li koga u zagrebu kod koga bi mogla čekati porod?
    dođeš ranije pa ili čekaš u zg porod i primalju da ti dođe ili kad porod krene kreneš i ti put graza npr.?

prekomplicirano nam je to. Trebamo voziti i natrag sa bebom do Makedoniji, a nisu malo kilometre.
    IOmamo jos vremena, sada razmisljamo o svim mogucnostima.

IOmamo=imamo (sorry)

Fidji's Avatar

prekomplicirano nam je to. Trebamo voziti i natrag sa bebom do Makedoniji, a nisu malo kilometre.
    IOmamo jos vremena, sada razmisljamo o svim mogucnostima.

Baš mi je žao. Jer bit pravog poroda kod kuće je da zaista budeš kod svoje kuće, da poslije spavaš u svom krevetu i da te briga za krvave fleke na plahti jer to je tvoja plahta.

Porod kod kuće u tuđoj kući je nekakav surogat. Ako se odlučiš na to, onda ipak trebaš doći kod nekoga par dana prije..."zapišati teritorij".
    Pokušati se dobro osjećati u toj kući, sama si skuhati čaj, oprati suđe i zadržati neke svoje rituale.
    I imati mogućnost ostati još dva-tri dana da se neometano povežeš s bebom.

Fidji nisi me razumela. Ne, ne mislim na porod u tudjoj kuci, ako ne mogu u svoju onda razmisljam za opcije bolnica ili neka kuce za porode u blizini.
    *
    ja jos uvijek razmisljam o svojoj kuci i trazim opcije da nadjem primalju koja ce doci kuci. alternativa je da moja doktorka, sa mojim planom za porod dodje sa mnom u rodiliste (kod ljecnika koji je njen prijatelj i koga cu nadam se upoznati nakon 36tjedna trudnoce).

Fidji's Avatar

Ma to ja za svaki slučaj.

Muž mi je ovaj vikend u seminaru u Grčkoj. Da li možda znaš kakva je kod njih situacija? (Ipak su oni EU.)
    Imaju možda koju kuću za porode?

marti_sk's Avatar

Ma to ja za svaki slučaj.

Muž mi je ovaj vikend u seminaru u Grčkoj. Da li možda znaš kakva je kod njih situacija? (Ipak su oni EU.)
    Imaju možda koju kuću za porode?
    i da nas makedonac onda bude grk....eto ti problema mala sala, Arkana nadam se da mi ne zameras

marti_sk's Avatar

Moja mama mi je ispricala predivnu pricu kako je moja teta pred 45 godina (1963 god) rodjena u nas dom u nas krevet naime moja baka nakon traumaticnog carskog na prvi porod odlucila je za 2 trudnocu da ne ide kod doktoara i da rodi sama...tako je i bilo rodila je uz asistenciju primalje (koju je prethodno dogovorila ) bebu od 5 kg i sve je super proslo.

Bas me razneznjila prica i htjela sam je podeliti sa vama...ipak pred ne tako daleku proslost neke stvari su bili po liberalniji nego sto su danas kad svi pricaju o demokratiji, a se onemogucava osnovno pravo da svaka zena rodi kako zeli

Sigurno sam skroz fulala temu ali zeljela sam podjeliti ovo sa vama, administartorice ne zamjerajte mi i ako nije post prikladan brisite

kailash's Avatar

marti_sk hvala što si podijelila priču s nama. bit će bolje, postoji ipak trend povratka primalja tamo gdje im je i mjesto

hvala Martisk
    Kod mene u obitelj je teta rodila 1976 i 1979 uz pomoc primalje kod kuce, jer joj prvo djete "ubili" u bolnici (sestra je nosila 6 beba u rukama i pala, nije urbana legenda vec slusaj u mojoj obitelji i teta je rekla da ce sljedecu bebu roditi samo kod kuce).
    *
    Sto se tice Grcke, imaju oni kuce za porode, ali mi imamo strasan politicki problem sa Grckom, jos i trebaju nam vize koje nam ne daju. a i ja nemam neku veliku zelju roditi u Grckoj.
    Fidji mi smo ti u viznom karantenu. Mozemo ici samo u Srbiji bez vize, ostali susjedi traze vizu. Zato sam i trazila listu primalja da mogu joj platiti da ona dodje do Skoplja.

Fidji's Avatar

Ovo s vizama je stvarno katastrofa.

DiLala's Avatar

Primalja koja je meni došla (i mikki, aqui i momze) inače živi u Grazu i do Zagreba joj treba oko 2 i pol sata.
    S njom sam bila na mobitelu više puta u toku dana tako da je bila spremna krenuti kad se trudovi ustale. To što sam ja rodila sat i pol nakon što je ona krenula je jednostavno rizik koji sam bila spremna preuzeti jer nisam željela da dođe prerano.

Budući da ona ima privatnu praksu sa još dvije primalje koje nisu spremne ići u inozemstvo, u principu se dogovore tako da je ona slobodna.

Porod kod kuće možeš imati ako imaš urednu trudnoći, beba je u položaju glavicom i prošlo je 36 tjedana trudnoće.

S primaljom sam bila u kontaktu zadnjih 10 tjedana, mailom. Nisam imala potrebu vidjeti se prije s njom, ali pretpostavljam da se može otići u Graz. Čula sam da uskoro otvara i svoju kuću za porode.

Fidji da li bi mi molim te htjela opisati kako je to sve kod tebe prošlo. Ja imam 2 djece, uvijek sam htjela roditi doma, zadnji porod (prije 21 mj) bio je u vodi i sve 5, sad planiramo bebu i VELIKA mi je želja roditi doma, nije to prolazna želja koju sam dobila putem Rode, svjesna sam što znači roditi doma (i plus i minus), hoću reći - zaista želim roditi doma, ako bi nedaj bože trudnoća bila rizična - odustala bi, ali ako bi sve bilo ok - velika mi je želja.
    Molim te da mi daš par informacija:
    - kako prijaviš dijete i kako izbjeći moguće maltretiranje od strane zdravstva te soc.službe?
    - koliko se plaća toj primalji iz inozemstva?
    - kako izbjeći nakon što rodiš i sve prođe u redu i s tobom i bebom - da te hitnom po valjda preporuci zdravstva ne odvedu u bolnicu i zadrže i tebe i bebu na ispitivanju?

Zahvaljujem unaprijed na odgovoru, stvarno mi je želja roditi u svom dvorcu i da mi moja djeca i muž prvi vide dijete........ da ne nabrajam dalje zašto želim roditi doma.... imam jako puno razloga

Pepita's Avatar

I ja se prijavljujem za tvoju kupaonu, koliko se sjećam tvoje priče, čitala sam je u jednom dahu

Arkana

Page 1 of 2 12 LastLast