Stranica 8 od 15 PrviPrvi ... 678910 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 351 do 400 od 716

Tema: Ovaj forum je postao...

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

I toliko sam toga korisnog ovdje naučila (čak i bistru juhu kuhat i da vlažnim maramicama mogu i masni filter od centralnog očistit ), da jedva čekam drugo dijete. SVE NA POPRAVNI. I jako sam puno mišljenja promjenila od kad sam tu došla. Meni je bilo tako malo bez veze vidjet da mama doji vani, ustvari nije mi bilo bez veze nego nisam znala šta da mislim. Nekako ne definiran osjećaj. Sad ajmo sise van. Majke mi za drugo ima da papa gdje mi dođe.
    Jako sam puno stvari u glavi stavila na mjesto. I zato NE DIRAJTE MI RODA FORUM!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pa kako među pedijatrima ima onih koji valjaju gluposti (gdje ih samo nađete takve? meni prvo što je recimo neonatolog rekao je o tom famoznom skoku u razvoju i da se ne preplašim) tako ih ima i ovdje (i per definitionem sigurno i više; više dobrih, ali i više pogrešnih savjeta). ne vidim što je tu tako čudno.

hoće li netko staviti luk pored djetetovog uzglavlja, hoće li furati se na bespelenaštvo je jedna stvar, al kad netko dođe po savjet hoće li lijek koji inače prepisuju liječnici uzimati ili ne, hoće li u rizičnoj trudnoći odbijati uzv, jer je to sad tako cool odbijati kao i ostali - tu za mene završava sva zezancija. ako imaš nedoumice - obrati se tom liječniku ili odi po savjet drugom! dijagnozu "na daljinu" ne daju ni (ozbiljni) liječnici, a kamo li da bi je trebali davati mi - laici. uz sve na forumu vlada opasna vrsta nonšalancije i a priori bahatog odbijanja svega što dolazi iz medicinske struke. što će se kad tad obiti nekome o glavu.

a često mnogi zaboravljaju da se radi o krhkom dobu djece za koje tražimo savjete, tako da s velikom dozom opreza dajem i primam savjete, pa makar bili tako "benigni" tj. "izverzirani" kao teme o dojenju.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Pa pita dr. kad je mogla čvrsto sjediti i ja velim da se s 10 mj. sama posjela a s 9 je mogla čvrsto sjediti kad smo ju stavili, da li bi mogla ranije ne znam jer ju nismo uopće posjedali, na što me zbunjeno gledao odakle mi to da se to ne smije.
    evo, nas zna da se ne smije.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mc, otprilike se slažm s tvojim postom. Ali na temu lječnika evo jedna. Moje mlađe dijete je alergičar i povremeno treba uzimati Ventolin i prošle godine mi je doktor rekao da se lijek ne smije naglo prestati uzimati nego smanjuješ dozu. I kako se radi o važnom i ne bezazlenom lijeku ja to lijepo zapamtim. I evo ove godine ista priča, isto doktor i ja velim kako se nisam usudila prestati davati lijek naglo, a doktor će meni: a to je zastarjelo, sada po novom se može.

po tom bi se dalo zaključiti da smo svi mi pokusni kunići.

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa
    Citiraj Pups prvotno napisa
    Možda ne bi bilo loše da negdje na istaknutom mjestu (tipa na stranici za login) piše da se na ovom forumu mogu naći savjeti u vezi sa dojenjem ili korištenjem autosjedalica iza kojih udruga stoji ako su pisani od forumašica članica koje su za to educirane.
    Koliko sam ja vidjela, svaka savjetnica ili polaznica edukacije u svom potpisu nosi svoj status.
    Ako sam "odlučila vjerovati" Rodinim savjetnicama, (što osobno jesam za sve što se tiče korištenja autosjedalica, dojenja i nadohrane) a ne ići po informaciju kod svoje pedijatrice ili nekog trećeg, tada ću svaku pitati za problem vezan uz njenu domenu.
    Ja se s ovim apsolutno slažem.
    Ono što sam htjela reći je da mi se čini kontradiktorno to da se ovaj forum deklarira kao savjetodavni, a istovremeno se često napominje da stavovi forumaša ne reprezentiraju stavove udruge.

Ako negdje bude pisalo iza kakvih savjeta udruga stoji, onda mi se čini da je zbrka manja.

I onda će savjeti o dojenju i autosjedalicama biti ono što ovaj forum razlikuje od drugih u smislu da se ovdje mogu naći kvalitetne i točne informacije iz provjerenih izvora. Ja to znam jer forum pratim već dugo, ali za nekoga tko ga prvi put vidi, ovo može biti korisna informacija.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nano, znam o čemu pričaš (mojoj mami se svojevremeno predlagalo da dijete smije spavati samo na stomaku, a meni, dvadesetak godina kasnije da nikako ne smije na stomaku. neonatolog u bolnici je to objasnio i u prisustvu moje mame koja je baš navela kako su nju svojevremeno podučavali), samo ja to ne bih nazvala "pokusnim kunićima", jer mi to ima neku ružnu konotaciju. jednostavno znanost napreduje, mišljenja se mijenjaju, dolazi se do novih saznanja i ne znam što je tu sad toliko začuđavajuće. ne vidim ništa maliciozno u tome. s druge strane niti smatram da su liječnici nadriljudi ili da ne mogu pogriješiti, da među njima ima svakakvih (mada sam ja uglavnom imala sreću da upoznam divne ljude kojima potpuno vjerujem). al da (u segmentu o kojem pričamo) znaju više od mene - to po meni stoji. zato sam ja tu kad ih treba razvoditi na najbezbolniji način

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ono što sam htjela reći je da mi se čini kontradiktorno to da se ovaj forum deklarira kao savjetodavni, a istovremeno se često napominje da stavovi forumaša ne reprezentiraju stavove udruge.
    Ovo nije kontradiktorno.
    Nisu svi forumaši članovi Udruge.
    A svi daju savjete u najboljoj namjeri, zar ne?

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mc, ovo sa spavanjem je dobar primjer. A za pokusne kuniće sam napisala zato jer se kod nas radi o kratkom periodu. Prošle sezone je bila jedna priča a ove druga. naravno da se sve razvija.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Slažem se sa mc:
    hoće li netko staviti luk pored djetetovog uzglavlja, hoće li furati se na bespelenaštvo je jedna stvar, al kad netko dođe po savjet hoće li lijek koji inače prepisuju liječnici uzimati ili ne, hoće li u rizičnoj trudnoći odbijati uzv, jer je to sad tako cool odbijati kao i ostali - tu za mene završava sva zezancija. ako imaš nedoumice - obrati se tom liječniku ili odi po savjet drugom! dijagnozu "na daljinu" ne daju ni (ozbiljni) liječnici, a kamo li da bi je trebali davati mi - laici. uz sve na forumu vlada opasna vrsta nonšalancije i a priori bahatog odbijanja svega što dolazi iz medicinske struke. što će se kad tad obiti nekome o glavu.

a često mnogi zaboravljaju da se radi o krhkom dobu djece za koje tražimo savjete, tako da s velikom dozom opreza dajem i primam savjete, pa makar bili tako "benigni" tj. "izverzirani" kao teme o dojenju.
    Na internetu nedostaje klinička impresija, a to je često presudno kod propisivanja određene terapije ili davanja medicinskog savjeta. Kvaliteta i stručnost liječnika u velikoj mjeri upravo ovisi o toj impresiji, odnosno procjeni kliničkog stanja pacijenta i sposobnosti sagledavanja cijele slike. A internet tu dimenziju nema. Ima samo parcijalne informacije zabrinute mame, njeno laičko tumačenje medicinskih nalaza i stanja sebe ili djeteta, i na osnovi tih krnjih informacija joj neke osobe pod nekim nickom xyz daju medicinske savjete i često kontriraju savjetima liječnika, najčešće pedijatra.

I svaka čast educiranim svjetnicama za npr. dojenje, ali nikako mi se ne sviđa anonimnost, dakle ne postoji nikakva odgovornost za izrečene savjete. Dalje, da li je titula "savjetnica za dojenje" verificirana od strane nadležnih tijela RH, npr. Ministarstva zdravstva? Da li ta titula nosi neke određene obveze konstantne edukacije, vođenja evidencije djelovanja određene savjetnice i sl.
    Ako je tu titulu dodijelilo npr. neko strano tijelo npr. LLL ili sl. da li je ta organizacija verificirana u RH, da li ima dozvolu za davanje takvih titula i sl.

Naime, ako ja idem po savjet bilo koje vrste kod nekog tko ima neku titulu (od doktora preko kiropraktičara do frizera i brokera), očekujem da ima dozvolu za rad od nadležnog tijela, da da netko kontrolira i da postoji neka odgovornost za ono što mi je rekao/napravio.

Ovo govorim u dobroj namjeri i mislim da bi Udruga svakako trebala poduzeti korake prema nadležnim tijelima da se regulira djelovanje u tom smislu.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ako je netko sumnjao, potpisujem MC i Deaedi

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Statistika LLLI-a

LLLI nudi informacije na 23 jezika, uključujući Brailleovo pismo
    Približno 41 000 voditelja je akreditirano u 45 godina
    Preko 7 200 akreditiranih voditelja širom svijeta pomaže majkama pri dojenju kroz mjesečne sastanke, telefonska savjetovanja te e-mailove i rad s medicinskim osobljem
    LLLI izdaje dva dvomjesečnika; New Beginnings, koji se šalje dues-paying članovima, te Leaven, za voditelje. Kao tromjesečnike LLLI izdaje Breastfeeding Abstracts za medicinsko osoblje i voditelje, a također i Continuum izdanje za članove The Alumnae Association.
    U prosincu 2002. LLLI je izdao treće prerađeno izdanje knjige The Breastfeeding Answer Book (BAB). U siječnju je prvi puta postala dostupna i u CD ROM formatu. Ova najtraženija, proširena knjiga o dojenju u nekoliko je mjeseci prodana u 11 000 primjeraka te 2 000 kopija na CD-ROM-u
    Besplatan broj za pomoć u dojenju mjesečno ima preko 10 000 poziva
    LLLI-ov CBI (Centar za informacije o dojenju) ima podatke o 37 000 istraživanja, s više od 400 kategorija podataka o dojenju, što ga čini najvećom svjetskom knjižnicom s istraživanjima vezanima uz dojenje
    Do danas se više od 4780 ljudi u 28 zemalja širom svijeta obrazovalo za stručne savjetnike (Peer Counselors) i 435 za administratore stručnih savjetnika (Peer Counselor Program Administrators)
    LLLI je održao svoj trideseti Godišnji seminar za liječnike o dojenju u srpnju 2002. Tijekom godina, seminarima je prisustvovalo više od 3 000 liječnika. Procjenjuje se da svaki liječnik ima dodir s otprilike 6 000 pojedinaca, što je opet preračunato kao potencijalna pomoć za više od 18 milijuna obitelji.
    Od svog nastanka, web-stranica LLLI-a bilježi konstantan napredak u posjećenosti. Prošle je godine imala više od dva milijuna posjeta.
    Od svog nastanka, LLLI-ova akcija “Svjetski hod za dojenje”, koja se održava svake godine, privlači tisuće učesnika i stvara nezapamćeni publicitet vezan uz dojenje, te je prikupila više od 2,2 milijuna dolara.

LLLI održava savjetodavni status s UNICEF-om (United Nations Children's Fund), službeni aktivni odnos sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), djeluje kao registrirana Privatna dobrovoljna organizacija (Private Voluntary Organization - PVO) za Agenciju međunarodnog razvoja (Agency of International Development - USAID), akreditirani je član Američke zdravstvene udruge “Majke i zdrava djeca” (US Healthy Mothers/Healthy Babies Coalition), i osnivajući je član Svjetskog saveza za kampanju dojenja (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA). LLLI je član Child Survival Collaborations and Resources Group-a (CORE).
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=113&Show=1025

ovo mi je dovoljno, a da ne spominjme logičnost savjeta, to što naše Ministarstvo uopće ne interesira ta problematika me uopće ne čudi
    mogli su bar financirati 0800 SOS telefon
    nisu niti to
    mogli su bar učiniti nešto da se sabotažni "savjeti" patronažnih i pedijatara više ne šire uokolo
    ili bar da više ne čujemo opasni zahtjev sestre na otpustu iz rodilišta. da se beba ne smije voziti u AS, jer kao mora biti na ravnom
    ....

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    ...al kad netko dođe po savjet hoće li lijek koji inače prepisuju liječnici uzimati ili ne, hoće li u rizičnoj trudnoći odbijati uzv, jer je to sad tako cool odbijati kao i ostali - tu za mene završava sva zezancija. ako imaš nedoumice - obrati se tom liječniku ili odi po savjet drugom! dijagnozu "na daljinu" ne daju ni (ozbiljni) liječnici, a kamo li da bi je trebali davati mi - laici. uz sve na forumu vlada opasna vrsta nonšalancije i a priori bahatog odbijanja svega što dolazi iz medicinske struke. što će se kad tad obiti nekome o glavu.
    A kako onda objasniti katarstrofalne savjete koje žene dobivaju o dojenju? Tu mi je liječnička struka jako izgubila kredibilitet. Ako im ne možeš vjerovati po nekim elementarnim pitanjima, kako im vjerovati po ostalima?

Da se razumijemo, idem ja kod liječnika, ali samo kad zbilja moram, i savjet liječnika uzimam s dozom opreza. Koja je po meni potrebna. To nije bahato odbijanje, ali ako liječnik ne želi u dve rečenice meni objasniti svoju terapiju, i to smatram bahatim. I sumnjivim.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Da uopće ne ulazim kako su me bezveze i bez potrebe izmasakrirali na porodu, da ne skrenemo opet u te vode. Ali bilo je zbilja nepotrebno i nehumano to što su radili, a ja sam još jako dobro prošla.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pomikaki, biram liječnika koji mi odgovara i u kojeg imam (ogromnog) povjerenja. no i tad uvijek idem na drugo mišljenje. tj. moji liječnici se (zbog kompleksnosti mojih zdravstvenih problema) često i sami konzultiraju sa svojim kolegama prije nego što meni predlože terapiju.

sukus: uopće ne idem kod liječnika čije bi savjete primala s dozom opreza. jednostavno je tako

p.s. sve ono što su mi pedijatar/neonatolog rekli o dojenju/dohrani do sada se potvrdilo na ovim stranicama kao točno (naravno ne treba smetnuti s uma da ja prema adaptiranom nemam takav rigorozan stav kao sto ovdje preovladava).

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Da se razumijemo, idem ja kod liječnika, ali samo kad zbilja moram, i savjet liječnika uzimam s dozom opreza. Koja je po meni potrebna. To nije bahato odbijanje, ali ako liječnik ne želi u dve rečenice meni objasniti svoju terapiju, i to smatram bahatim. I sumnjivim.
    Ja bih to ili riješila s njim ili mijenjala liječnika.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Osobno, iako vjerujem svojim liječnicima, uvijek njihove savjete primam s dozom opreza. Jer su i oni samo ljudi, i jer se i njima može potkrasti greška. Jednom nam je farmaceutkinja dala pogrešnu uputu za pripremu antibiotika (ono kad dobiješ prah pa ga sam smućkaš ako se pokaže potrebnim). Da nisam čitala uputstva, i nakon što sam ustanovila neslaganje s njenim uputama, zvanja pedijatrice, djetetu bi pogrešno dozirala antibiotik.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

dijana, na takvu dozu opreza nisam mislila (to se podrazumijeva). a mislim ni pomikaki.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

p.s. sve ono što su mi pedijatar/neonatolog rekli o dojenju/dohrani do sada se potvrdilo na ovim stranicama kao točno (naravno ne treba smetnuti s uma da ja prema adaptiranom nemam takav rigorozan stav kao sto ovdje preovladava).
    mc, ja si utvaram da je to zato što si bila u švicarskoj?

jer si utvaram da medicinski radnici koji se brinu za novorođenčad u švicarskoj znaju puno više i novije od naših.

a što se tiče savjetnica i njihovih verificiranih svjedodžbi - meni taj papir ne bi promijenio ništa u mišljenju koje je najbolje, vjerovanju i povjerenju koje je neupitno. jer i teta babica u nekoj bolnici ima papir, ilitiga verificiranu svjedodžbu, a o dojenju ne zna ništa ili zna jako malo.
    meni papir nije mjerilo.
    ali to sam samo ja.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

MC, da, to je druga situacija, ja nemam većih zdravstvenih problema tako da idem samo ginekologu i zubaru.
    Ali recimo pedijatrica postoji samo jedna u meni najbližem gradu (dobro, s njom sam više manje zadovoljna, premda je to ona ista o kojoj priča nenaa ), a tamo gdje sam živjela prije bilo ih je više ali svi s daleko prevelikim brojem pacijenata tako da si bio sretan što te hoće bilo koji uzeti. Tako da u tom slučaju nisam baš imala izbora.

Hoću reći, nemamo uvijek svi izbora, ili smo došli s bolesnim djetetom kod pedijatra koji prepisuje sumnjivu terapiju, i meni je super što mogu pročitati različita iskustva i odlučiti trebam li poslušati doktora ili možda po drugo mišljenje.

A što se tiče dojenja, ja nisam imala loših iskustava jer sam dojila bez problema, ali mnogi jesu, i ne bi bilo veliko čudo, čini mi se, da žena s problemima kod dojenja obiđe 3 doktora i svi joj samo izreklamiraju ad.

Ruku na srce, i farmaceutska industrija je samo industrija. I to prilično opaka.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

a što se tiče savjetnica i njihovih verificiranih svjedodžbi - meni taj papir ne bi promijenio ništa u mišljenju koje je najbolje, vjerovanju i povjerenju koje je neupitno. jer i teta babica u nekoj bolnici ima papir, ilitiga verificiranu svjedodžbu, a o dojenju ne zna ništa ili zna jako malo.
    meni papir nije mjerilo.
    ali to sam samo ja.
    Meni je vidiš to jako bitno. To mi daje neku sigurnost da se ne radi o nekom nadriljičništvu ili šarlatanstvu. Za sve struke.

Čuj, i onaj dr. Filipović je super glumio doktora u Vinogradskoj, ali hvala lijepo, ipak ne bi njemu pod nož.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Pa ne mogu vjerovati da se sad i znanje savjetnica dovodi u pitanje... nakon što godine provedu u školovanju.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Što se tiče Rodinih savjetnica za dojenje, razmišljam kao i Slađana, meni papir ne bi ništa promijenio, niti mi je taj isti papir (liječnička diploma pedijatra) riješio problem svojevremeno. Riješila ga je Rodina savjetnica na SOS telefonu.
    To se tiče dojenja.
    Ostale medicinske savjete ne razmatram po forumu, informacije ne dajem jer nisam stručna, a savjete jako filtriram.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa

Pa ne mogu vjerovati da se sad i znanje savjetnica dovodi u pitanje... nakon što godine provedu u školovanju.
    Nitko ne dovodi u pitanje znanje, tim više jer ga nisam mjerodavna procijeniti. Samo sam pitala da li je to znanje verificirano u obliku neke stručne kvalifikacije, odobrene od nadležnog tijela. Tim više što se radi o po tvojim riječima godinama školovanja, zar ne bi bilo u interesu da se to znanje i službeno potvrdi?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Koje bi to, prema tebi, nadležno tijelo trebalo izdavati takvu potvrdu?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Deadi, o savjetnicama se pisalo i pisalo....posvuda i na ovom forumu.

Vjerovatno će i koja odgovoriti na tvoje pitanje o sumnji u njihovo znanje.

Do tada...imaš hrpu tekstova na portalu, pisama podrška vladinih institucija, ministarstva itd itd itd...

e za tvoju info evo ti neki ogledni članak na našem portalu o njima
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=113&Show=1043

I još nešto...nemoj misliti da su naše mame savjetnice za dojenje samo mame...imaju one i nekih drugih diploma...

I moram ti reći....onak duboko duboko...strahovito me razočarao ovakav pristup jedne "dugovječne" forumašice na ovom forumu. Ono..baš mi je žao.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    , zar ne bi bilo u interesu da se to znanje i službeno potvrdi?
    bilo bi u interesu savjetnica
    ali bi "uvrijedilo" doktorski ego, jer bi po tome bile iznad njih kad je u pitanju dojenje

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Nadovezala bih se da masa stručnjaka ima potvrde, diplome, certifikate i sl. ali nemaju savjeti, volje, znanja itd., itd. i šta im to vrijedi! :/
    Htjedoh reći, nije to ono što je najbitnije niti garantira kvalitetu.
    Trebalo bi...ali ne, ne uvijek!
    Ima i obrnutih primjera a savjetnice za dojenje su baš to - nisu pedijatrice ali znatno kompetentnije koliko sam imala prilike se uvjeriti, kao i patronažne!

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ne plači draga...
    istina, i savjetnica je na kraju školovan čovjek s papirom, ali opet samo čovjek. Kao što je liječnik školovan i ima papire, ali je opet samo čovjek. Znači da svatko može počiniti greške. Ja vjerujem da svi redom imaju najbolje namjere, ali smatram da je najbolje da se i sama dodatno informiram na područjima koja su mi posebno bitna.

Razlika je možda u tome što su liječnici za svoj posao plaćeni... istina kod nas prilično jadno. No nekad se moglo muljati jako puno. Neki su se školovali zbog ideala a neki zbog para. Čula sam da se danas puno manje ljudi odlučuje za tu struku... faks je težak, posao naporan, plaće nisu nešto, a ne može se više ni muljati.

Dakle savjetnice rade svoj posao samo iz ideala (sad već sama sa sobom diskutiram).
    Ipak se njihovo školovanje teže može usporediti s medicinskim faksom.
    Ali izgleda da od cijelog tog faksa neki zaborave na osnovne stvari.

Meni je drago da postoje i jedni i drugi, ali mi je drago da mi ni jedni ni drugi puno ne trabaju.
    svima.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pardon... savjetnice za dojenje nemaju papire?

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

meni papir nije mjerilo.
    ali to sam samo ja.
    Meni je vidiš to jako bitno. To mi daje neku sigurnost da se ne radi o nekom nadriljičništvu ili šarlatanstvu. Za sve struke.

Čuj, i onaj dr. Filipović je super glumio doktora u Vinogradskoj, ali hvala lijepo, ipak ne bi njemu pod nož.
    Kakav bi tvoj stav bio da na ovom forumu ima i članica Udruge koje su doktorice i savjetnice za dojenje, bi li im više vjerovala nego nekim drugim savjetnicama ?

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ovo nije kontradiktorno.
    Nisu svi forumaši članovi Udruge.
    A svi daju savjete u najboljoj namjeri, zar ne?
    Pa da. Naravno da su savjeti u najboljoj namjeri.
    Ali ja sam pri tome sklona vjerovati savjetnicama, a preispitivati i ne uzimati zdravo za gotovo savjete drugih forumaša.
    Moj prijedlog nije uopće kritika forumu niti Udruzi, dapače, mislim da bi bilo dobro da se naglasi da Udruga stoji iza savjetnica i da postovi savjetnica na pdf Problemi i poteškoće u dojenju dobiju na važnosti i onim čitateljima koji tu nisu dugo i ne znaju koliko godina obrazovanja titula "Savjetnica za dojenje" nosi.
    Nadam se da me ne shvaćate zlonamjerno, jer mi je namjera upravo suprotna.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Potpisujem Enchi, Pomikaki i MGrubi...

I prije nego što sam došla na ovaj forum nisam baš vjerovala doktorima - zašto? Zato što sam jedno vrijeme hodala od doktora do doktora davali mi različite dijagnoze, terapije itd. koje su bile skroz drugačije i na kraju pročitam na tabletama koje sam dobila od specijaliste za migrenu da su to tablete za srce, ali se NE SMIJU davati ljudima sa nižim tlakom. Niži tlak imam, niko ga nije mjerio, od tableta odustala.

Ali, uzimajući u ozbir zainteresiranost za posao,ljubav prema poslu, pa čak i sam karakter doktora, njihov stav "nedodirljivosti", pitanje ili informacija im je kao uvreda i to sve stavljajući na stranu uzimam u obzir jedino RAZLIČITU PRAKSU od države do države - a s obzirom da me ovaj forum informirao o porodu koji se spomenuo ovdje, a ja spominjem i cjepljenje, i gdje sam saznala da može drugačije iako me ubjeđuju i sad da ne može praksa drugih država i doktora to pobija...

Mislim da kada neko pita za savjet valjda očekuje i odgovor, a sam za sebe odlučuje.
    I uzmimo slučaj male Karle koja je bila u medicinskoj ustavnovi, prošla najgore što je mogla i nikom ništa... niti odgovornosti niti išta, a bila kod medicinske struke.
    I takvih slučajeva jako puno...

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Daleko sam od Deaedinog odvjetnika, ali mislim da je njezin post/prijedlog krivo shvacen.

Ne mogu trenutno otvoriti tekst(ove) na portalu pa ne znam sto tocno tamo pise, ali, osobno sam postove ovako dozivjela - mislim da Deaedi nije zeljela reci da ne vjeruje savjetnicama, vec da bi bilo bolje/transparentnije kad bi informacije o imenima, zavrsenim tecajevima i sl. takodjer bile dostupne. Potpuno konstruktivan prijedlog.

Mislim da nitko ne potcjenjuje trud i rad savjetnica.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

a zašto se (načelno) ne bi smjelo dovoditi u pitanje njihovo znanje ? pa i čak nakon godina provedenih u školovanju ?

liječničko znanje se smije dovoditi u pitanje ? al' savjetnica za dojenje ne smije ?

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pa da, ali u potpisu im piše da su savjetnice za dojenje... ili polaznice edukacije za dojenje...

I da, pa možda i nije loše da se nekako to navede (a nema to u gornjim postovima navedeno?), jer možda nove forumašice ne znaju...
    Možda u info postovima na svakom pdf-u da se navede lista savjetnica za dojenje i polaznica?

I da, ali već sam jednom to napomenula - pa nisam banula na forum eto tek tako. Prvo sam čitala mjesecima tekstove (i priznajem da sam nakon tih mjeseci tek skontala da postoji forum), ali do tada mi je portal bio dovoljan, jer sam vala imala i šta pročitati...

Tako da mislim da je prava šteta za forumašice koje nisu pročitale ili ne čitaju tekstove sa portala, pa makar i prošlo njihovo dojenje, jer možda mogu prenijeti znanje neko o istom.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a zašto se (načelno) ne bi smjelo dovoditi u pitanje njihovo znanje ? pa i čak nakon godina provedenih u školovanju ?

liječničko znanje se smije dovoditi u pitanje ? al' savjetnica za dojenje ne smije ?
    Pa dobro kažeš... ne možemo biti jednostrani...

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Maslačkica prvotno napisa

Pa dobro kažeš... ne možemo biti jednostrani...
    Pobježe mi... iako ja ne dovodim u pitanje (možda ću jednom, ne znam..) iz razloga što mi njihovi savjeti imaju logike, ne kose se sa "prirodom", i ovo sa logikom - više mislim na "kako dojke i proizvodnja mlijeka funkcionira".... A isto tako, niti jednom nisam vidjela da savjetnice savjetuju "uzmi tu kremu i maži soor" nego je savjet: "mislimo da je soor, idite kod svoje pedijatrice" (ako se ne varam..)
    I možda bih se zapitala da su jedini na ovom svijetu da tako tvrde, ali iza leđa uveliko imaju WHO za čije smjernice dosta naših doktora ne zna ili neće da ih primjenjujer, jer daju savjete koji se kose sa WHO savjetima - ili se jednostavno ne educiraju.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Smiješno mi je da ste razočarane mojim prijedlogom, tim više što sam sigurna da će se u nekom budućem razdoblju sigurno ići prema tome da titula "savjetnice za dojenje" verificira na nekoj razini, što bi joj sigurno dalo veću težinu.

Pretpostavljam da ste zgrožene mojim prijedlogom jer sam ga dala baš ja (ili si možda laskam).

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

i kad ste se svi zakačili za deaedi i priču o diplomama i sad frcaju drvlje i kamenje, te razočarenje i suze po njoj. jednostavno se radi o tome da određena titula i diploma pruža sigurnost o kvaliteti i naobrazbi, a i taj poziv bi na neki način bio "zaštićen".

u protivnom se svatko može nazvati savjetnicom za dojenje, pa i ja.
    isto je i s homeopatama, dovoljan je neki večernji kurs i svatko se može nazivati tim imenom.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Smiješno mi je da ste razočarane mojim prijedlogom, tim više što sam sigurna da će se u nekom budućem razdoblju sigurno ići prema tome da titula "savjetnice za dojenje" verificira na nekoj razini, što bi joj sigurno dalo veću težinu.

Pretpostavljam da ste zgrožene mojim prijedlogom jer sam ga dala baš ja (ili si možda laskam).
    ja se slažem sa tvojim prijedlogom, napisala bih i prije

jedan problem na koji sam naletjela na drugim forumima je da kad bi se pozvala na Rodin portal , je bilo i dovođenje u pitanje istinitosti tekstova, jer kao :di je tu diploma? kako takvi tekstovi mogu komparirati savjetu pedijatra o dojenju svakih 3 sata
    zaludu mi je bila logičnost objašnjenja, .. osoba/e nisu gledale logiku, nego tko ima veću diplomu

certifikat države bi zatvorio usta svima onima koji Rodine savjete o dojenju diskvalificiraju: mah-mah, to vam kažu one Rode , šta one znaju, pa ja sam išao/la na xy medicinski fax, ja imam dokaz

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj kinder prvotno napisa
    meni papir nije mjerilo.
    ali to sam samo ja.

Kakav bi tvoj stav bio da na ovom forumu ima i članica Udruge koje su doktorice i savjetnice za dojenje, bi li im više vjerovala nego nekim drugim savjetnicama ?
    Njihova primarna struka nije uopće bitna, gdje stoji da sam rekla moraju biti doktorice, nemoj postavljati takva provocirajuća pitanja, molim te.

Moj odgovor je: vjerovala bi više da imaju verificirani "papir", da znam da nadležna tijela kontroliraju njihovu edukaciju i njihov rad, da je program edukacije verificiran (kao što je i za liječnika, frizera ili operatera na računalu) da znam da vode evidenciju o svojim "slučajevima"...kao i za svako drugo zanimanje...

Da, vjerujem više onome tko ima verificiranu diplomu, tko se educirao na verificiranom učilištu za svoju struku...od auto-mehaničara do ljiečnika...

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Koje bi to, prema tebi, nadležno tijelo trebalo izdavati takvu potvrdu?
    Čini mi se da se tom tematikom dojenja dosta bavi WHO. Dakle, kod nas bi se vjerojatno nadležnim trebalo smatrati Ministarstvo zdravstva. To mi je nekako logično.

disciplina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj disciplina prvotno napisa

I još jedan Koja su to dvostruka mjerila? :?

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Trebalo bi napomenuti dvije stvari što se tiče savjetnica za dojenje:

1. volonterke su- dakle odvajaju od svojeg slobodnog vremena da bi pomagale drugima, i naravno ne primaju nikakvu naknadu za to.

2. pogledajte malo po forumu, svako malo izađe neki topic zahvale, dakle bit će da su savjeti učinkoviti.

tako da, može se njihovo znanje dovesti u pitanje, nije zabranjeno, ali to nije baš lijepo. Osim toga, ako su nekome dale pogrešan ili štetan savjet, tko mu brani da o tome piše na forumu?

Candy avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kad se već piše o dojenju, moje zapažanje:
    1. Rodina savjetnica je meni u velikoj mjeri spasila dojenje
    2. To ne bi mogla da nije bilo moje ogromne želje da dojim, trebalo mi je samo njeno znanje
    Unatoč tome što savjetnice doživljavam kao stručne, ne vidim razloga da se i o njima ne raspravlja kritički?
    Ja zaista volim Rodu, ali ne mogu se načuditi preosjetljivosti, neempatičnosti, neduhovitosti (one prave, a ne smajlića i izreka, ma šalim se), koja sječe većinu postova, relativno dugo sam tu, ne pišem puno, ali puno čitam... I često si kažem, o, Bože, opet... :/ stalno netko "napada" forum, vi se branite... zašto je to tako?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

I često si kažem, o, Bože, opet... stalno netko "napada" forum, vi se branite... zašto je to tako?
    Nažalost, često se sasvim normalna pitanja, poput ovog o verifikaciji programa za savjetnice, doživljavaju kao napad. Stvarno mi nije jasno zašto. Ako su cure sigurne u svoju stručnost, u čemu je načelno problem da se ta struka i verificira?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa
    Trebalo bi napomenuti dvije stvari što se tiče savjetnica za dojenje:

1. volonterke su- dakle odvajaju od svojeg slobodnog vremena da bi pomagale drugima, i naravno ne primaju nikakvu naknadu za to.

2. pogledajte malo po forumu, svako malo izađe neki topic zahvale, dakle bit će da su savjeti učinkoviti.

tako da, može se njihovo znanje dovesti u pitanje, nije zabranjeno, ali to nije baš lijepo. Osim toga, ako su nekome dale pogrešan ili štetan savjet, tko mu brani da o tome piše na forumu?
    ja to ne dovodim u pitanje
    niti večina na ovom forumu, a pogotov mame koje su dobile njihovu pomoć

samo ne smijemo zaboraviti da smo mi tu ... manjina
    ako uletim na druge forume ... pitanje "stručnosti" savjetnica po pitanju dojenja nasuprot pedijatara/patronažnih ... ja sam gubila bitke

ako bude postojala "diploma" tj. državno priznanje stručnosti za specifičnu problematiku, onda bi se možda moglo prisliti državu i da plati taj rad

volonterizam je za svaku pohvalu, ja se : naklon:
    ali zašto ne bi to bio plaćen posao? ili bar neka simbolična naknada , bar Udruzi , da nastavi sa daljnim školovanje, financiranjem plakata, organiziranih edukacija ...

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

možda su cure nekad preosjetljive, ali to je samo zato što one same znaju koliko je volonterskog truda uloženo u projekte u kojima sudjeluju, a svako malo su nekome na tapeti. često bez argumenata.

Mislim, neka netko otvori topic prigovora savjetnicima, za dvosmjernu komunikaciju.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Tko bi trebao organizirati verifikaciju znanja savjetnica/savjetnika, i tko bi ih trebao plaćati?

Stranica 8 od 15 PrviPrvi ... 678910 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •