Unazad par dana moje milo, razumno, uvijek veselo dijete se stubokom promijenilo. Od dolaska doma od tete čuvalice (oko 15) pa do spavanja (20 h) cendra.Ne vidim razloga jer je jedinac, obasut pažnjom doma. E sad-znam zašto je ljubomorko-teta cuvalica je nakon cca 3 mj što je samo čuvala mojeg dečka, uzela još 2 njegove vršnjakinje na čuvanje. jedna se dere satima, doslovno se mala dere, a druga mala se prilagodola. sada, nakon kojih 3 tjedna da su svi troje skupa na čuvanju, zamjećujem promjene kod njega i doma. teta je rekla da je ljubomoran od početka(uzimao igračke i sl.), ali se to jos nije tako jasno očitovalo-mislim na cendranje doma, želja da ga svako malo nosam.
Za vikend je bila subota koma-cendranje od jutra do mraka dok je nedjelja bila mirna i spokojna-mišić se ponasao kao i obično-veseo, razuman, zaigran 16-mjesečni dječak.
Iskusne mame sličnog iskustva, šta savjetujete, kako da se postavim na njegovo cendranje?nastojim biti smirena, maziti ga, ali kad cesto nista ne pomaze-samo se dere.
Meni se to čini kao tipična nuspojava adaptacije, dvoje nove djece u odnosu na prije kad je bio jedinac je ogromna promjena. Kad je T. krenuo u jaslice prolazili smo kroz dosta teško razdoblje doma, a i sad je tako kad je neko vrijeme kući na bolovanju pa opet krene. Ono što nam je upalilo je dan-dva maksimalnog "podilaženja", izbjegavanje svih potencijalno konfliktnih situacija, potpuna posvećenost pa i udovoljavanje raznim apsurdnim zahtjevima, naravno, ukoliko oni ne prelaze neke osobne granice. Dakle, ne pričam o tome da dijete treba pustiti da neprestano radi što hoće, ali kad su nam takve krize dan ili dva bi ručali u dnevnom boravku, večerali kekse, tuširali kadu pola sati i čitali osam puta istu priču. Uz to bi pričali polako i tiho, sa živcima u jastučiću. Uglavnom je dan dovoljan, to kao da mu da neku sigurnost. Ponavljaj si da to ne radi da bi te nervirao nego zato jer je frustriran i ne zna se izraziti, pokušaj proživjetii njegove osjećaje i bit će ti lakše maziti ga, imat ćeš više strpljenja. Sretno i neka brzo prođe