Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 92

Tema: krsni kumovi

kristina_zg avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno krsni kumovi

Nisam znala gdje da svrstam ovu temu pa ako sam fulala premjestite je na odgovarajući podforum. Interesira me kakvi su običaji kod vas oko biranja krsnih kumova. Mom prvom djetetu kuma je moja najbolja prijateljica. Sad kako sam ostala trudna sa drugim djetetom ja i MM se dogovorili da će kumovi biti sa njegove strane, tj. njegov najbolji prijatelj sa ženom. Neki dan u razgovoru slučajno to spomenem pred svojom mamom na što je ona skoro fraze dobila, rekavši mi kako je kod nas običaj (zagorka sam) da se za svu djecu uzimaju isti krsni kumovi, osim ako su spriječeni ili eventualno ako bi ih imala četvero, petero, pa je onda to ipak nezgodno jel. U suprotnom to bi bila velika uvreda! Uopće nisam o tome na taj način razmišljala, nigdje nisam čula da se uzimaju isti, štoviše normalnije mi je uzeti druge kumove. Jest da je uloga kuma itekako važna i kako da kažem- velika čast, opet je s druge strane i velika odgovornost i trošak.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nikad čula, kakvi isti kumovi :?

kristina_zg avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Pa ni ja nisam čula zato sam i ostala :shock: i uopće ne znam kaj da radim. Voljela bih znat što ona misli o tome a zaista ne znam na koji način da je uopće i pitam, ako ću reći da smo razmišljali o drugim kumovima možda se uvrijedi, ako je opet pitam hoće li mi biti kuma možda baš ostane zapanjena a opet me ne može odbiti. Baš glupo!

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja isto prvi put čujem za to...
    Meni se sviđa običaj kod mm da dijete na krštenju ima kuma i kumu, a kod mene je samo kum za dečke i samo kuma za cure. Mi smo odabrali bliske prijatelje za kumove. I za svako dijete će biti različito.

sweetmint avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Takav je obicaj kod moje prijateljice koja je zagorka. Jedni kumovi se biraju za jedno, dvoje ili troje djece..
    Medjutim njezin muz je bosanac, pa na to nije pristao

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pa lijepo kažeš prijateljici unaprijed da si čula da je takav običaj, ali ti želiš drugačije i neka se nitko ne naljuti.
    Meni je kumstvo jako važno i žao bi mi bilo da ga mogu podijeliti samo s jednim prijateljima.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno re

isto prvi put čujem za istog kuma :?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno re

znam i nekoliko obitelji s blizancima, i tu svako dijete ima "svog" kuma

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj lucij@ prvotno napisa
    Pa lijepo kažeš prijateljici unaprijed da si čula da je takav običaj, ali ti želiš drugačije i neka se nitko ne naljuti.
    Meni je kumstvo jako važno i žao bi mi bilo da ga mogu podijeliti samo s jednim prijateljima.
    Ja sumnjam da će ti se prijateljica naljutiti što neće biti dupla kuma. Danas nije lako biti kum (financijski)

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno krsni kum

Nisam nika čula za takav običaj (Dalmacija) no ima mi logike.
    Porazgovaraj sa nekim u crkvi o ulozi krsnog kuma? Mi doživljavamo kuma kao nekog ko drži dijete na krštenju i mora kupiti dar (zlato) i eventualno biti nazočan na proslavama rođendana, a zapravo kumstvom preuzima odgovornost da odgaja dijete ako se Vama nešto dogodi. Tu ima logike da je isti krsni kum jer u tom slučaju preuzima oboje djece.
    Možda ti ovo izgleda čudno, no crkva je time rješila problem siročadi.
    Ovakvo predavanje smo mi čuli na krštenju.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno Re: krsni kum

Citiraj split prvotno napisa
    Porazgovaraj sa nekim u crkvi o ulozi krsnog kuma? Mi doživljavamo kuma kao nekog ko drži dijete na krštenju i mora kupiti dar (zlato) i eventualno biti nazočan na proslavama rođendana, a zapravo kumstvom preuzima odgovornost da odgaja dijete ako se Vama nešto dogodi. Tu ima logike da je isti krsni kum jer u tom slučaju preuzima oboje djece.
    ovo je istina, upravo zato mi je smisleno uzeti par za kumove. Al isto tako, mi planiramo imati 4 djece, pa sumnjam da bi nas milo gledali da 4 puta pitamo iste ljude za kumstvo...

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

moram priznati da ja baš ne računam na krsne kumove u slučaju da nam se nešto dogodi, prije njih na popisu su moji i muž. roditelji, braća, sestre, tek onda kumovi.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

ja sam kuma zagorskoj obitelji, uskoro možda i četvrti put u 4 godine, nije mi to baš preteško, ali ne bih se nimalo ljutila da nas ovaj put preskoče, znam da neće. mislim, volim ih jako, ali ipak je to velika obaveza, pogotovo jer kuma mene STVARNO VIDI KAO DRUGU MAMU SVOJE DJECE,joj.

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Da, moja sveki (Zagorka) čak inzistirala da uzmemo za kumove obitelj s kojima se oni međusobno kume već desetljećima..... krizma, krštenje, vjenčanje.... nema kraja....

Mi rekli ne, izabrali koga smo htjeli i točka.... malo se ljutila i prošlo....

Ti njihovi kumovi su inače alkići teže vrste pa mi je nezamislivo da uopće razmišljam da im ostavim djecu.....

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Da starinski običaj jest da su kumovi isti... čak je i da krsni kumovi poslije budu krizmeni, ako ne i vjenčani... ali vremena se mijenjaju...

Draga Kristina napravi kako ti i tvoj MM želite.

Nije bitno tko, što i kako želi. Bitni ste vi i vaša odluka.

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Ora prvotno napisa
    Da starinski običaj jest da su kumovi isti... čak je i da krsni kumovi poslije budu krizmeni, ako ne i vjenčani...
    meni je cak lijepo da krsni kum bude i krizmani.
    na krstenju ti kuma izaberu roditelji,a za krizmu si vec dovoljno velik da izaberes sam.
    ponovnim izborom pokazujes kumu da ti je vazna osoba i da se slazes s izborom roditelja na krstenju.
    za krstenje i krizmu,kum mora biti osoba tvoje vjere,sa primljenim sakramentima.
    kum ti moze na krstenju dodati ime uz ono koje su izabrali roditelji,a tako isto i na krizmi.
    naravno to ime se upisuje samo u crkvene knjige i nema veze s osobnim dokumentima.
    i kako kaze moj zupnik-trostruko kumstvo prelazi u rodstvo.
    nije fora izabrati kuma koji ima dubok novcanik,vec osobu na koju mozes racunati da ce se brinuti za dijete ako se nedajboze nesto desi roditeljima.

na vjencanju nisu kumovi,nego svjedoci,tako da za vjencanog svjedoka mozes uzeti osobu druge vjere ili ateista.

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja i moja sestra imamo iste krsne kumove. Prije je bio takav običaj baš iz razloga ako se roditeljima nešto desi da o svoj djeci brine jedan par kumova ( bar je kod nas bilo tako ). Moja mama se isto iznenadila kada sam za drugo dijete uzela druge kumove, ali više iz razloga da se prva ne uvrijedi nego što je smatrala da to nije u redu( moš misliti uvrede što sam joj financijski omogučila ostati u plusu ).

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

[quote="M&A"]
    Citiraj Ora prvotno napisa
    nije fora izabrati kuma koji ima dubok novcanik,vec osobu na koju mozes racunati da ce se brinuti za dijete ako se nedajboze nesto desi roditeljima.
    zar zakonski gledano kumovi imaju ikakvo pravo brinuti se za dijete ako se nešto desi roditeljima?

inače, prvi put čujem za to jednom kum-uvijek kum.
    meni se već toliko prijateljica upisalo na "listu čekanja" za kumstvo da mi ne gine formiranje malonogometne momčadi

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Curke, sorry znam da sam OT ali jel netko zna koje sve sakramente trebaju imati kum/kuma?

Jel dovoljno krštenje ili treba i pričest i krizma, ako je u braku jel kuma mora biti vjenčana u crkvi? Naime suprug je već bio vjenčan pa se nisu mogli crkveno vjenčati.
    Mora li se to prijaviti ?

cowgirl avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Kumovi moraju imati sve sakramente, baš zbog toga jer su odgovorni za vjerski odgoj djeteta.
    Dakle, ako su u braku i crkveno vjenčanje.
    Moguće je da te neće pitati za brak pri prijavi kumova, ali ti ćeš znati.
    Čemu krštenje, ako počiva na laži?
    Znam da kuma nije kriva za prvi brak svoga supruga, ali nažalost tu je crkveno pravo dosta kruto.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

MM ima dva brata i dve sestre, sveukupno ih je dakle petero i svatko ima drugog krsnog kuma ili kumu. Zagorci su Možda iz nekog drugog dijela? I sva njihova djeca (a ima ih) imaju raznorazne kumove, tj. nitko nije uzimao iste ljude za kumove i kume djeci.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

to je stari, stari običaj.

Ibili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Meni su kumovi kao drugi roditelji, više nego i sama rodbina, na njih se stvarno mogu osloniti.
    Prvo su si roditelji bili međusobno vjenčani kumovi, pa krsni međusobno a sada smo si i mi djeca bili vjenčani. Kumina sestra mi je firmana kuma. Malo smo pošemerili red sa curkinom krsnom kumom ali stignemo još popraviti. Trebam li reči da smo porijeklom zagorci?

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno Re: krsni kum

Citiraj betty blue prvotno napisa
    Citiraj split prvotno napisa
    ovo je istina, upravo zato mi je smisleno uzeti par za kumove. Al isto tako, mi planiramo imati 4 djece, pa sumnjam da bi nas milo gledali da 4 puta pitamo iste ljude za kumstvo...
    ja bih samo dodala još i slijedeće: ima logike i ako je 4 djece. jer u cijeloj priči zapravo darovi i novac ne bi uopće trebali biti važni, ali društvo je takvo da, nažalost, jesu.

kristina_zg avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Da zhang, to je ono što je baš ružno od nas, financijsku stranu kumstva smo stavili na prvo mjesto.. di je nestala ona čar, ono zadovoljstvo što te netko odabrao da mu budeš kum/kuma, da sudjeluješ u odgoju svog kumčeta.. :/ Ja se duboko nadam da ću jednog dana kad će moja kuma imat bebača, da ću mu moći biti kuma. Kod mene je također i to upitno, jer MM je rastavljen i pokrenuo se postupak za ništavost ženidbe a to može trajat do unedogled.U u međuvremenu smo se mi vjenčali ali samo u matičnom uredu). Bez obzira kako bilo, ja ću to njoj "vratiti". I meni osobno ne bi bilo teško biti kuma djetetu svoje najbolje prijateljice, rodila ih ona dvoje, troje, četvero...Obično mi je glupo kad te u kumstvo zove netko kog skoro pa i ne poznaješ..to je onda sasvim nešto drugo. Ovako, kaj ću sad, ako je taj običaj kod nas takav, baš i ne bih voljela biti prva koja će ga prekršiti i time izgubiti to prijateljstvo. Jer, MM-u i meni nije bila baš želja zvat taj drugi par, više smo to odlučili jer smo mislili da je tako normalno (oduvijek smo pričali kako će jednom djetetu biti kuma moja prijateljica, a drugome njegov prijatelj) a i da ne opterećujem opet ove kumove..Možda mi se baš s vremenom ona sama izjasni o tome pa ću znati što i kako. A ovo što se tiče tih običaja u Zagorju, drage moje, svaki kraj, ma svako mjesto ima svoj običaj Sa MM-om radi žena koja je svega 15-ak km udaljena od mog rodnog mjesta i ona nikad čula za taj običaj! Kaj onda više trebam reć

Rebbeca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ovako: ja živim u Zagorju, MM i njegov brat imaju različite kumove iako su Zagorci. Mi imamo jedno dijete, a ako dobijemo drugo svakako će imati iste kumove kao i prvo. Jako smo si dobri, i to mi je normalno. U slučaju gdje djeca imaju različite kumove ( i mi smo jednoj obitelji kumovi za jednu curu, a za drugu ne ) ima mi nekoliko... hm kak da kažem... stvari za razmišljanje, npr. jedno dijete svoju kumu zove kuma, a drugo, kojoj ta žena nije kuma... kako... teta??!! Mene i ta druga curka zove kuma, makar sam kuma samo njenoj sestri, zbunjujuće je za klince. Zatim, za mene kao kumu, npr. kad idemo kumčadi na rođendane ( imamo ih 7 ) uvijek kupim više nego onima kojima nismo kumovi, e sad, kak ću ovoj drugoj curi kojoj nisam kuma nego samo njenoj sestri, donjeti manje nego seki za ročkas, jer klinci pamte, i moglo bi joj biti krivo...
    To je moje ( podugačko ) mišljenje 8)

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

i moja baka zagorka me uvjeravala da treba biti jedan kum...
    Mi imamo dva sina i jednog kuma, kum je mm-ovnajbolji prijatelj iz djetinjstva koji mu je ujedno i vjenčani, on je kum zato što je stvarno najbolji frend a ne zato što je običaj.
    Njihovoj djevojčici sam ja kuma, drago mi je da sam malenoj kuma ali meni je ta "linija" odabira onak , njih dvojica su prijatelji oduvijek i zašto nebi kum držao djevojčicu na krštenju i obrnuto, mislim otkuda im garancija da ćemo mi biti vječno u braku.
    Kristina napravi onako kako ti i tm želite!

mali karlo avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

mi običaje nismo poštivali nego smo radili po svom

MM je iz zagorja, ja iz dalamcije, karlo je imao 3 kume, moje prijateljice i drago mi je da sam mu odabrala sve 3 jer su odlične (za sad)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam kakvi su običaji, no MM je kum svoj trojici sinova od njegovog prijatelja iz Slavonije, a i dvojici sinova od drugog prijatelja iz Zagreba, ovi iz Zagreba imaju i curu, njoj nije kum

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

em krsni, em vjenčani, em krizmani .. čini mi se da su u zagoriju svi kumovi

MM je zagorec

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moji roditelji u Slavoniji imaju jedne kumove cijeli život. Međusobno su si bili vjenčani kumovi, onda krsni i krizmeni djeci.
    Moja krsna kuma je i moja krizmena kuma i meni je to tako normalno i lijepo.
    I tako je od davnina. I bake i djedovi su imali jedne kumove.
    Osobno mi je čudan taj običaj da imamo 10 kumova.
    A imamo jer je MM-u Zagorcu glupo imati jedne

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

draga, radi kako ti hoćeš. to je tvoje dijete i tvoj izbor, a ako će ti se prijateljica ljutit jer nije kuma opet, onda to govori o njoj, a ne o tebi.

Moj T ima kumu, moju jako dragu prijateljicu iz osnovne škole.
    J ima kuma koji je jako dobar prijatelj mm iz srednje škole.

po meni, za kuma biraš osobu koja ti je dovoljno bliska i draga jer sam poziv na kumstvo šalje poruku da ti je netko dovoljno drag i važan i da mu dovoljno vjeruješ da bi ga uključio u život svog djeteta.
    Zato se odbijanje kumstva smatra uvredom u starim običajima.

a inače, kum mora imati sakrament za koji kumuje i ne može se sakriti jer u crkvi traže potvrdu da je primio taj sakrament.
    iznimka je vjenčanje gdje su svjedoci, a ne kumovi i mogu biti bilo koje vjere ili ateisti

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj mali karlo prvotno napisa
    mi običaje nismo poštivali nego smo radili po svom

MM je iz zagorja, ja iz dalamcije, karlo je imao 3 kume, moje prijateljice i drago mi je da sam mu odabrala sve 3 jer su odlične (za sad)
    jedno dijete-više kumova za isti sakrament?

ovo prvi put čujem

darci avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

moja krsna kuma (Zagorka) se toliko naljutila na to što je moji nisu pozvali za krsnu kumu mojoj seki da nisu godinama razgovarali :shock:

a mojima (koji nisu Zagorci - osim mamine mame) nije palo na pamet da bi se netko zbog toga naljutio i da su to nekakvi običaji iz nekog njenog sela u Zagorju.

Baby avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

jedno dijete-više kumova za isti sakrament?

ovo prvi put čujem Smile
    Izgleda da su za isti sakrament različiti običaji u različitim regijama...

kristina_zg avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    em krsni, em vjenčani, em krizmani .. čini mi se da su u zagoriju svi kumovi

MM je zagorec
    ako tako gledamo onda im se broj itekako smanji ako se uzimaju jedni kumovi.. Kad bih uzela za jedno dijete jedne krsne kumove, za druge druge, treće treće, pa onda sasvim neke druge krizmane, vjenčane, itd itd..tek tada bismo svi bili kumovi

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ni mi nemamo iste kumove.

Curici je kum bio MM-ov prvi rodjak a decku moja najblja prijateljica.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Kod nas na jugu je običaj imati dvoje kumova i to kuma i kumu. Za svako dijete drugi, dok je samo jedan krizmani kum ili kuma s time da je tu većinom raspodjela na spolove, tj. cure biraju kumu, a dečki kumove.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pa ako gledaš sistemom uloge i obaveze kumova, onda mi je logično da su isti, ali ne znam koliko njihova uloga može zaživjeti u današnjem svijetu gdje ako se pokaže (ne daj Bože) da je potrebno da netko preuzme skrb o djeci to sigurno neće biti kumovi.
    Gledajući folklor trebali bi biti isti, ali mislim da to više nitko tako ne gleda.
    A oni se n bi trebali uvrijediti ako uzmeš druge. Moji roditelji do rođenja brata koji je 10 god. mlađi od mene više nisu razgovarali sa mojim krsnim kumovima. Životne situacije i problemi upropastili su njihovo prijateljstvo, i kako su ih mogli zvati da nam budu kumovi.

Mislim da možeš izabrati koga te je volja.

Mama Dada avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Za mene je krsna kuma-kum sveta stvar. Djeca imaju različite kume (a dečki su). Mislim da ne treba tu gledati običaje nego sušati srce.
    Ja sam kuma curici dragih prijatelja i nikada nisam bila sretnija nego kad su me pitali da budem kuma.
    Sad kao da ih imam troje....

silkica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Kod nas vlada običaj uzajamnog kumovanja,ne samo u krštenjima,nego i u vjenčanjima.Kad su se mm i kum dogovorili da će kumovati,onda je krenulo.Tako je mm bio vjenčani kum našim kumovima,a oni nama,mm je krstio naše kumiće(njihovu djecu), a oni će našu.Nekada je bio običaj da se kumovanje nastavi i dalje,znači da i naša djeca kumuju jedni drugima,ali bi to u današnje vrijeme bilo previše.
    Moj djever se poštujući običaje okumio sa ljudima sa kojim nema ništa zajedničko,ali mi smo sami birali kuma.

Isabel avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Re: re

Ja isto prvi puta čujem. Recimo ja i moja starija seka imamo svaka "svoju" krsnu i krizmanu kumu...

Citiraj panterica prvotno napisa
    znam i nekoliko obitelji s blizancima, i tu svako dijete ima "svog" kuma
    MM i ja smo kumovi blizancima (prijatelji su iz Zagorja), ali uvijek je bilo da je jedan mišić "moj" drugi od MM. Tako je i bilo na krstitkama, ja sam officialy kuma jendome a MM kum drugome...

Kad god se vidimo, onda se smijemo jer ih MM ne raspoznaje, pa uvijek pita: "koji je moj, koji je moj?" Razliku radimo naravno samo u šali...

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Moji imaju istu kumu i drago mi je zato jer je kuma super i jednom i drugom,dobivaju iste darove tak da nema razlike jer je ona dosta razumna osoba.

D 1998.
    I 2007.

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno Re: re

Citiraj Isabel prvotno napisa
    Kad god se vidimo, onda se smijemo jer ih MM ne raspoznaje, pa uvijek pita: "koji je moj, koji je moj?"
    predobro

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Kod nas u Slavoniji je bio taj običaj i tradicija istih kumova ali danas već zamire. Kad smo birali kumove MM-ova teta (koja je baš prava šokica) rekla nam je: Pa nećete valjda sto kumova, ko Bosanci?? (a njezin šogor, moj svekar je Bosanac ) .

Nama su vjenčani kumovi bili moj najbolji prijatelj iz djetinjstva i njegova žena, mi njima i tako je to nekako spontano krenulo, ja sam bila krsna kuma njihovoj curici, a kum mom sinu. Oni će nam biti i kumovi drugom djetetu. Meni je to lijepo, kad kažemo "kumovi" znamo na koga se odnosi. Za krizmu neka si djeca biraju sama, tu ne bih nametala nikoga.
    Imam još jedno drago kumstvo. Ja imam 2 sestre, dosta smo vezane i jedna ima blizanke kojima smo krsne i krizmene kume nas dvije tete, jedino što smo se na krizmi "zamijenile" za kumčad.

Danas je ustvari kumstvo postalo sinonim za prijateljstvo, ne kažem da je to krivo, normalno mi je da će ti kum biti prijatelj, ali ne mora ti svaki dobri prijatelj ujedno biti i kum. Mi imamo još stvarno dobrih prijatelja ali odlučili smo se za ove kumove i oni su naši kumovi bez obzira na to što ćemo možda imati neke bolje prijatelje od njih, sad su nam već kao rodbina, ono, volimo ih bez obzira na njihove mane.

Jedino što mi je u tom svem kumstvu danas žalosno je to (što je već netko gore napisao), sve se počelo svoditi na poklone, bankete (krstitke su sada postale kao vjenčanja), a izgubio se onaj pravi smisao - pristupanje djeteta VJERI.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

MM je Slavonac, ja Zagrepčanka. Kod nas nije bilo nikakvih pravila vezanih za kumove. I sestra i ja za sve imamo različite kumove, čak i moji roditelji, ali u MM-ovom selu postoje strogi običaji - kumstvo traje generacijama. Kad je netko kum tvom šukundjedu ostaje kum vječno, odnosno izdanci njegove loze. Meni je to bilo totalno bezveze, a srećom i MM-u (ionako već više od 25 godina ne živi tamo, ali svi njegovi koji su još tamo, a to je većina familije, pažljivo njeguju te običaje - ja bi rekla da ni sami ne znaju zašto). Kad smo se odlučili ženiti izabrali smo svaki svoje kumove (tam je inače običaj da se imaju jedni kumovi i stari svat - oboje s muževe strane-koji šovinizam). Njegovi roditelji su kao malo bili u čudu, ali se načelno nisu bunili. Ostatak familije još uvijek je u šoku. Svako dijete ima svoje krsne kumove. Uz to mi smo još X puta bili kumovi nekim drugim ljudima i stvarno imamo puno kumova. Kad krenem pričati s nekim iz njegove familije i spomenem neke kumove, oni se uvijek iščuđavaju kako imamo toliko kumova, a meni je to baš lijepo. Za kumove uvijek biramo dobre prijatelje i to mi je prekrasan način da se još malo više povežemo. Na neki način kao da postajemo obitelj, naročito s kumovima naše djece.
    Da se mene pita ja bih uvijek glasala za to da se kumovi biraju po srcu, a ne po običaju.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U Međimurju je isto običaj da kumovi budu isti, čak i da generacijama obitelji budu međusobno kumovi. Postoji običaj i da firmani i krsni kumovi imaju svoju ulogu i na vjenčanju.

Mi smo ipak za svako dijete imali različite kumove.

silkica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj LIMA prvotno napisa
    Kad smo birali kumove MM-ova teta (koja je baš prava šokica) rekla nam je: Pa nećete valjda sto kumova, ko Bosanci?? (a njezin šogor, moj svekar je Bosanac ) .

.
    Hej,pa i ja sam bosanka !A kod nas vlada običaj da se kumstvo prenosi s generacije na generaciju i običaj uzajamnog kumovanja(kao što već rekoh).Tako da se kumstvo svede na jednog kuma koji obavlja sve,a tako i ti njemu.Tako je kod nas u Posavini(doduše,kod pravoslavne vjere).

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

i u nas imaju neki obicaji, al nama to bas i nije odgovaralo pa nismo isli po tome. Malome su kumovi MM prijatelj i njegova zena, dragi nam ljudi. nebi mogla zamislit uzet nekoga za kuma zbog obicaja, a ako mi to ne odgovara. MM obitelj je vec desetljecima kumovala vamo tamo sa jednom obitelji, meni se to svidja i druzimo se sa njihovim potomkom. U biti bi ih voljeli zvati za kumove (mislili smo i za prvog) ali nismo previse bliski, kako bi rekla, nesto "fali" u tom prijateljstvu. I zato smo odlucili da ih necemo zvati. Nama je vazno da su nam kumovi neki dragi prijatelji. Na drugu stranu opet glupo nam je zvati nase vjencane kumove, jer nam je ljepse kumit se sa vise ljudi.

Uglavnom, birajte kako vama odgovara!

A sto se tice financijske strane, u nasem kraju je to otislo predaleko. Neki ljudi trebaju dizat kredit za kumstvo, jer se tu previse ocekiva. Previse se gleda na poklone, meni je to odvratno

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

i u nas imaju neki obicaji, al nama to bas i nije odgovaralo pa nismo isli po tome. Malome su kumovi MM prijatelj i njegova zena, dragi nam ljudi. nebi mogla zamislit uzet nekoga za kuma zbog obicaja, a ako mi to ne odgovara. MM obitelj je vec desetljecima kumovala vamo tamo sa jednom obitelji, meni se to svidja i druzimo se sa njihovim potomkom. U biti bi ih voljeli zvati za kumove (mislili smo i za prvog) ali nismo previse bliski, kako bi rekla, nesto "fali" u tom prijateljstvu. I zato smo odlucili da ih necemo zvati. Nama je vazno da su nam kumovi neki dragi prijatelji. Na drugu stranu opet glupo nam je zvati nase vjencane kumove, jer nam je ljepse kumit se sa vise ljudi.

Uglavnom, birajte kako vama odgovara!

A sto se tice financijske strane, u nasem kraju je to otislo predaleko. Neki ljudi trebaju dizat kredit za kumstvo, jer se tu previse ocekiva. Previse se gleda na poklone, meni je to odvratno

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •