-
Hodam kao Quasimodo
Teško mi je izravnati se, sagnuti, sjediti...uglavnom leđa su mi totalno sj...
U čemu je problem? Oduvijek se krivo držim i nikad nisam pazila na to, ali od kad imam bebu osjećam posljedice toga. Prvo su me boljela križa zato jer sam prvih pet mjeseci dojila sjedeći jer u ležećem nisam mogla, pa sam sjedila svakako, često s pogrbljenim leđima na krevetu.
Nakon toga, dojim na krevetu, ali tak da se nalaktim, pa sam opet svinuta. Beba spava u kinderbetu i budi se nekoliko puta kroz noć, ali do sad mi je bilo lakše 10-ak kila dizati i spuštati u kinderbet nego spavati s njom jer se onda ne mogu okretati kak mi paše pa se opet sva zakočim.
I treći problem je u tome kaj je ona kasno prohodala i još uvijek nije baš stabilna. Koliko god sam zabranjivala bakama da je vode za ruke, to je bilo neizbježno, jer svaki vikend idemo starcima, a ni jedni ni drugi baš nemaju uvjete za puzanje pogotovo po zimi, a nismo ju mogli cijelo vrijeme nositi. Osim toga, u većini slučajeva nije se ni dala nositi nikom osim meni.
Doma nismo prakticirali vođenje za ruke, ali joj se dopalo, pa je znala dopuzati do mene, dići se , primiti za prst i vući. E sad, kad su ju već bake naučile, da bar malo smanjim štetu, nisam ju nikad držala s rukama iznad glave nego npr. ko da gura guralicu, pa sam se morala sagnuti.
Sad kad hoda, još uvijek je nestabilna i zna izgubiti ravnotežu kad se okreće, pa sam uvijek uz nju u nekom groznom položaju da ju mogu uhvatiti ako padne.
Da je toplo vani, bile bi mi na dvorištu i pustila bi ju da hoda i trči sama koliko hoće. Ali u stanu gdje god padne može si glavu razbiti, ako udari u rub kreveta, ormara, štok, metalnu nogu od stola jer nemamo baš prostora i ne mogu ju pustiti da pada okolo iako ima dobre obrane i sve to.
Uglavnom leđa su mi u banani i ne znam kaj da radim. Ne znam da li bi mi neka masaža pomogla. Ili da idem doktoru? I kojem uopće, fizijatru?
-
idi fizijatru, on ćeti dati odgovarajuću terapiju (vježbe, struje, magneti, masaža...) i/ili te upućivati dalje ako treba (ortopedu npr).
-
I mene su boljela leđa strašno, sve dok nisam krenula na vježbanje. I sad nema ni boli, ni ukočenosti, nema šepanja noću kad se dignem na wc pa kao da se ne nogu izravnati.. Bez problema se sagnem, sjednem, čučnem, igram s klincima, nosim ih obojicu (10 i 15 kg) istovremeno zezamo se i sve je nekako puno bolje. Vježbanje čini čuda. Čak ništa posebno
Nadam se da će ti pomoći..
-
Preporučam stručnu masažu, ako si u Zagrebu dvije riječi: Iva Kolić
-
Osoblje foruma
Sirius, evo ovdje još jednoga Jeremije.
Sa strašnim bolovima.
Ponekad ne mogu ni dva koraka napraviti.
Vježbanje, vježbanje i vježbanje.
To je jedini način da sa nekoliko godina više ne sjednemo u kolica. :/
-
ja čekam slike s rendgena... pa onda fizijatru... :/
-
vježbanje stvarno čuda radi
-
i ja potpisujem vježbanje! pilates me spasio (idem 2xtjedno). u dvije godine od kad imam ovo troje mi se dva puta uklještio živac, dobila desetak blokada (x2) jer si nisam mogla priuštit odmaranje. od jeseni sam konačno krenula i pomaže.
-
vi koje vježbate - od koga ste dobile upute za vježbanje? na temelju neke dijagnoze, ili odokativno?
-
to je ujedno bila i preporuka ortopeda
-
istovremeno smo pisale...ko da sam predvidjela pitanje
-
Vježbanje i što manje sjedenja i stajanja u mjestu, tj. probaj u to ubaciti neke pauze. Imam i ja preporuku za fizioterapeuta (privatno) ako želiš. Inače je standardni put - ortoped - fizijatar - fizikalna i vježbe za kičmu. Te vježbe za kičmu su ti nekakve standardne - ono uvlačenje i izvlačenje lumbalnog dijela, vježbe za jačanje tih mišića, nisu neke komplicirane, ali su stvarno djelotvorne. Meni je pomoglo i nabavljanje posebnog jastuka koji se stavi na radni stolac i ima ispupčenje na lubmalnom dijelu. Nije uopće tako rijetka boljka za naš današnji sjedilački način života, a vježba čuda radi, to je i moje iskustvo, ali treba ti ući u rutinu, tj. čim stane vježba - evo problema nazad.
-
U pravu ste, stvarno bi trebala početi vježbati. Moram se malo razgibati jer na poslu sjedim za kompjuterom a doma sam u svakakvim položajima. Mislim da trenutno nemam ni grama mišićne mase, pa valjda trpi sve ostalo. A leđni mišići su mi uvijek bili nikakvi. Inače, kad se dižem uvijek pokušavam to napraviti pomoću trbušnjaka, da manje opterećujem leđa, ali često to zaboravim , pogotovo noću. A i inače imam krive navike što se tiče raznih pokreta, npr. tek sam se počela dizati iskorakom kad sam na topicu o motorici beba pročitala da tak treba, prije mi to nije padalo napamet.
-
Evo malo ideja: http://www.fitness.com.hr/vjezbe/vje...aljeznica.aspx
Osim na linku navedenih vježbi ja još svako jutro radim torziju kralježnice (legnem na leđa, skupim koljena na prsa, pa se onda valjam - noge lijevo, glava desno... noge desno, glava lijevo.... sve polako. MOže se to raditi i s nogama na podu - noge se skupe i savinu u koljenima, pa se prebacuju lijevo,desno, a glava ide u suprotnu stranu...
Drugi način - stopala razmaknuta, a kad se valjate, koljeno jedne noge dodiruje stopalo druge. Glava u suprotnom smjeru od gornje noge!
(Joj, kak je to teško opisati... lakše bi bilo pokazati).
Ima toga još... u principu, ja se rukovodim jednostavnim pravilom - gdje škripi ili boli, tamo treba razgibati. Može se (navečer) i izmasirati - uposlite muževe, ili žene!
-
Bila sam jučer kod privatnog fizijatra na terapiji, stavil mi je nekaj da me masira, neku struju, pa neki laser itd, sve skupa 45 min. je trajalo i puno mi je bolje nakon toga. Idem još danas i sutra, možda i sljedeći tjedan. Nisam mislila da će mi to baš pomoći a ispalo je super. 80 kn je jedan tretman i to mi nije puno, bolje nego piti lijekove protiv bolova.
Sad će mi pripremiti i neke vježbe, veli da definitivno moram ojačati leđne i trbušne mišiće.
-
Moja najtoplija preporuka - yoga!
Mene povratila u život, ja sam bila ko drvena, što kažeš, leđa najviše stradaju. Ja sam išla dva puta sedmično, po sat i po. Preporodila se!
Mada nemam ništa protiv kvalitetne masaže, mislim da je učinak vježbanja dugotrajniji, a pošto ja nisam tip za teretanu, još manje za fitnes i svo to silno cupkanje i mlataranje, yoga je bila pravo rješenje za mene - ležiš, opuštaš se a ujedno se razgibavaš, kuš bolje???
Sretno!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma