Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 144

Tema: Kako napraviti bio (eko) čokolino?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Kako napraviti bio (eko) čokolino?

Drage bio/eko/organski osvještene mame, molim za pomoć.
    Naime, moji dečki obožavaju čokolino. No, kako je po sastavu prilično upitan, u smislu količine šečera, porijekla namirnica, etc.. rado bih im taj obrok zamijenila zdravijim.
    Pokušala sam kupiti bio žitarice od (kršitelj koda), dodala malo kakaa i šečera, ali su me razotkrili u sekundi i uvrijeđeno odbili jelo.
    Molim vas za prijedloge.
    Hvala

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

gle, ne znam .. kao ljubitelj čokolina, mislim da ćeš teško imitirati taj okus da im možeš "podvaliti"

a da pokušaš ih nagovoriti? na nešto drugo eko-čokoladno?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne znam koliko su ti klinci stari, ali mozda bi bilo njima zanimljivo kada bi im ponudila da si svako sam napravi svoj "čokolino"! Tipa, serviras mi u zdjelice usitnjene žitarice, kakao, šećer, mlijeko i onda budete svi zajedno kreativni i pravite vlastiti ajmo reć eko-čokolino?!?

Baby avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Isprobavaj različite kombinacije sa žitaricama i kakaom... ili namočenim integralnim keksima sa čokoladom...

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno Re: Kako napraviti bio (eko) čokolino?

Citiraj Tina72 prvotno napisa
    Drage bio/eko/organski osvještene mame, molim za pomoć.
    Naime, moji dečki obožavaju čokolino. No, kako je po sastavu prilično upitan, u smislu količine šečera, porijekla namirnica, etc.. rado bih im taj obrok zamijenila zdravijim.
    Pokušala sam kupiti bio žitarice od (kršitelj koda), dodala malo kakaa i šečera, ali su me razotkrili u sekundi i uvrijeđeno odbili jelo.
    Molim vas za prijedloge.
    Hvala
    Zašto je upitan? Pa cijele generacije uključujući i mene su se trovale čokolinom, i nisam čula da je netko umro od njega .
    Ne dirajte mi čokolino.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

rijetki griz na mlijeku s čokoladom?
    Isto nije neko zdravlje, ali ja čokolino zaobilazim (a nije mi nešto ni fin, kad se nisam na njega navikla)

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

evo moj prijedlog- integralni pšenični griz od severa, skuhaš, ja kuham na vodi, a ti skuhaj na mlijeku ili čemu već, zobenom, rižinom mlijeku.
    Ima u DM kakao namaz koji sam nedavno otkrila, staviš žličicu toga, ili kockicu neke tamne čokolade,i sad šećer, staviš neki smeđi, nerafinirani.
    Eto to je najbolje čega sam se sjetila, ali problem je što je vjerojatno čokolino jako sladak i ima previše šećera, šta čokolada nije tamna i jaka kao ova pa je teško imitirati ovako nešto.
    Ali ovaj moj recept je meni jako fin,ja jedem bez šećera, ali moja cura to ne jede, ona stavi med i lan na svoj griz.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

iz mog iskustva: nikako.

jednostavno uvedi i druge varijante doručka. ne mora čokolino biti svaki dan.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

imali smo epizodu gdje je malac zahtijevao čokolino jer je to super (nije ga prije toga probao) pa smo mu dali. Kad je skužio da to nije super onda je prigovarao da mu nismo dali čokolino nego nešto drugo jer da to što smo mu dali nije super

Poslije mu to više nije palo na pamet.

Sve bezlične "žitarice" se dobivaju ekstruzijom i loše su po zdravlje. Čim se nešto prodaje kao "žitarica" a ne možeš prepoznati zrno - izbjegavaj. Iznimke su "puff-s" koji nastaju jednostavnim kokičanjem: ekspandirana riža, pšenica, krupnik, amaranth... kokice.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni je cokolinu najslicnija smesa koja ostane od pravljenja mleka u milk makeru. Stavim rizu i lesnik, a kad izvadim ostatak zasladim medom.
    Super bude.
    Kad bi se stavio i kakao, verovatno bi bilo jos slicnije.
    Kao lesnik-cokolino.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

skuhaj čokoladni griz
    ja ga radim tako da u kipućem mlijeku rastopim čokoladu (crnu) i onda dodam griz i to kuham

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    skuhaj čokoladni griz
    ja ga radim tako da u kipućem mlijeku rastopim čokoladu (crnu) i onda dodam griz i to kuham
    i ja ovako, ali ne stavljam crnu čoksu

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

mislim, to je "zdravi" čokolino za mene. djeca ga ne vole, kao ni nezdavi, falabogudanevolebaremjednuvrstusmeća.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja mlađa, srećom, nikad nije okusila čokolino, tako da ona najviše voli čisti najobičniji griz

starija pojede čokolino 3x godišnje, a oduševljena je s ovim čokoladnim grizom, to joj je novo hit jelo

i napomena, nikad ne stavljam šećer u griz, ni u obični, ni u čokoladni

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Hvala na odgovorima!
    Dale ste mi zanimljivih prijedloga.
    Moji klinci,imaju 2 i 4 godine, ne vole pržene krumpiriće, bombone, etc. Ali nesretni čokolino, ako je u kući, ne mogu odoljeti.
    Dakle rezimirano: više ga nećemo kupovati, a kuhati griz s čokoladom, kao novo jelo s novim imenom, npr. Ekolino.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

čokogriz

sviđa mi se recpet, budem ga probala i ja

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Čokolino volimo vjerojatno baš zbog tone šećera i sl., teško ga što može zamijeniti.
    A što se tiče zdravijih varijanti, mislim da djeci trebaš dati vremena (da zaborave onaj super okus ), zato se na makrobiotiku postupno prelazi...jednostavno, nekako osnažiš osjete i zbog toga ne trebaš pojačivače okusa , tonu šećerai sl. , da bi još više mogao uživati u okusima....
    Griz je dobra ideja, a može i proso

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kako se kuha proso?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    kako se kuha proso?
    pa u vodi

ima dosta o prosu posvuda, pretraži
    a ja sam ga kuhala kao rižu na vodi dok omekša, pa onda dodaš ostalo (ribana jabuka, može i grožđice, med, lan, a radila sam i s povrćem za kašice)
    Savjet ako ti se ne da čekati dok kuha, kuhaš u vodi dok ne zavrije, onda ugasiš i ostaviš par sati ili do sutra, najbolje na toploj ploči. Onda kad ga ponovo uzmeš već je mekano, još ga malo zakuhaš i dodaš što hoćeš.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ma kuhala ga, kuhala ... uvik ostane kao neke mrvice tvrde....
    dobar mi je u kombinaiji sa jabukom i cimetom

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pokušaj ovo da ga zakuhaš dan prije i ostaviš na ploči. Moralo bi se smekšati.
    Moji nekad rade nešto tipa žita (onog srpskog) od zobi, čini mi se, tako da ga ostave na peći (na drva) nakon što se ugasi ali je još topla, do drugog dana. I lijepo se razmekša. A ja sam proso radila za kašice tako da bih zakuhala ujutro na špaheru, ostavila i onda oko 10-11 skuhala kašicu.

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Ja u mlijeko dodam čisti kakao i sitno narezano suho voće (marelice, smokve, grožđice), u tome onda skuham griz i bude super.

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ozbiljno? Meni se previše raskuha! Koje koristiš? Obaveznoga popržim na suhoj tavi, radi okusa, a super mi je u zobenom....

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

to su neoguljena zrnca, ona su tvrda
    iako je proso oguljeno redovno "proleti" i po koje neoguljeno zrnce, pa smo mi za šmizlu proso prebirali prije kuhanja
    sad kad je veća svi jedemo isto i ne prebiramo (mrzi me )

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja ga kuham bebiću, pa ga još malo usitnim sa štapnim mikserom. evo danas proso i naribana bundeva- mmm, nevjerojatni mljac!
    sorry na offu sa "prosolinom"

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa da, treba razlikovati ptičju hranu od prosene kaše za ljudsku prehranu

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj kli_kli prvotno napisa
    Meni je cokolinu najslicnija smesa koja ostane od pravljenja mleka u milk makeru. Stavim rizu i lesnik, a kad izvadim ostatak zasladim medom.
    Super bude.
    Kao lesnik-cokolino.
    Samo da dodam da je bitno da riza bude basmati, jer se ona najlepse skuva i smiksa u milk makeru.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Umjesto šečera,javorov sirup...predobar je!!sladak a nije šečer

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ili da možda u mlincu za kavu samelješ one 4 vrste žitarice što ih ima u Bio&Bio ili DM-u pa malo lanenih sjemenki ili suncokreta ili nešto pa to bude isto tako usitnjeno kao čokolino i onda to umiješaš u ovo mlijeko s rastopljenom čokoladom, gore spominjano...ili bez čokolade pa zasladiš rižinim/ječmenim/kukuruznim sladom?

Davore, što su Puffs? Oni ekspandirani rižini i ini krekeri?

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Super bude.
    Kao lesnik-cokolino.
    Samo da dodam da je bitno da riza bude basmati, jer se ona najlepse skuva i smiksa u milk makeru.

a što je to milk maker???

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj nenaa prvotno napisa
    Super bude.
    Kao lesnik-cokolino.

kuhinjski aparat koji sluzi za pravljenje mleka od soje, oraha, badema, lesnika, rize...

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

[quote="kli_kli"][quote="nenaa"]

kuhinjski aparat koji sluzi za pravljenje mleka od soje, oraha, badema, lesnika, rize...
    Ma daj, nikad vidjela! :shock: A baš se pitam kako napraviti mlijeko od zobi u konoj radinosti-može li i zob unutra?

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

"kućnoj" radinosti

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Takvi ti primaju praktično svo zrnje. Mene za sada ipak odbija cijena strojčića jer su mi "mlijeka" od zrnja negdje prilično nisko na dugačkom popisu namirnica. Kada bih imao neki jako dobar razlog za korištenje tih "mlijeka" odmah bih nabavio stroj.
    Iz edukativnih razloga sam potpuno ručno radio "mlijeko" od indijskih oraha i bilo je fino, ali nema teorije da to ikada više ponovim - prevelika zezancija.

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Takvi ti primaju praktično svo zrnje. Mene za sada ipak odbija cijena strojčića jer su mi "mlijeka" od zrnja negdje prilično nisko na dugačkom popisu namirnica. Kada bih imao neki jako dobar razlog za korištenje tih "mlijeka" odmah bih nabavio stroj..
    Hoćeš (moj) razlog? Predivne krem juhe na zobenom mlijeku (batat, brokula, gljive, poriluk).

Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Eko čokolino...težak zadatak si zadala
    Probaj pšenične klice, kakao, med i mlijeko...
    Lupetam na temelju izgleda namirnica, nije ništa isprobano.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja sam MM-u dokazivala da je čokolino bacanje novaca (osim što je smeće) ovako: mekani dio kruha raskuhala u vrućem mljeku s hrpom šećera i malo kakaa. Kad se mrvu rashladilo je tan zzz sa štapnim i oriđiđi čokolino. Čak je i tekstura ista. Do tad se nije dao krstiti da ne kupuje čokočino, ali kad je vidio da poparu plaća 40 kn, njegov otočki gen je zablicao.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

je tan= jedan

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa
    , njegov otočki gen je zablicao.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

[quote="linolina"][quote="kli_kli"]
    Citiraj nenaa prvotno napisa

Ma daj, nikad vidjela! :shock: A baš se pitam kako napraviti mlijeko od zobi u konoj radinosti-može li i zob unutra?
    naravno da moze.

pikula, anbilivabl, odlicno!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja sam jutros malo popržila bademe i lješnjake i stavila ih u blender skupa sa grožđicama. Sve to izmiksala par sekundi, dok ne bude skroz samljeveno i ubacila u već gotove zobene pahuljice na zobenom mlijeku. Ovoj manjoj kćeri sa rekla da su to zobene sa čokolinom pa je jela
    Uglavnom, to je jako fino za jesti i samo na žlicu, bez ičega, onak suho. Slatkasto je radi grožđica i baš je fino. Pa bi se onda možda moglo umiješati i samo u mlijeko, ko čokolino

adonisa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

kuham gris na zobenom mlijeku sa smeđim šečerom, kakaom i malo cmeta, i odličan je

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa
    Ja sam MM-u dokazivala da je čokolino bacanje novaca (osim što je smeće) ovako: mekani dio kruha raskuhala u vrućem mljeku s hrpom šećera i malo kakaa. Kad se mrvu rashladilo je tan zzz sa štapnim i oriđiđi čokolino. Čak je i tekstura ista. Do tad se nije dao krstiti da ne kupuje čokočino, ali kad je vidio da poparu plaća 40 kn, njegov otočki gen je zablicao.
    Krepajem na ovaj post od smijeha. Da POPARA

A sad ozbiljno; probala sam sve ili skoro sve varijante nekih kaša s čokoladastim okusima koje su gore navedene, i na koncu nam uvijek bolje u slast (meni i malcu) ili ide proso s marmeladom, ili palenta s marmeladom, ili kruh s marmeladom. Jadna ti sam ako marmelada dođe na zao glas...

Ništa pametno nemam za dodat samoj temi diskusije...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

BU!

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Inače moji klinci jedu bio rižine ekspandirane ili prosene s kakaom (Di sojino, Do alpsko). Prelijem i kad se razmoče jedan zzz i to je to. Znaju da to nije čokolino, ali to je jedino što će dobiti U grisu ne vole čokoladu, obožavali su malo cimeta i meda gore, ali alergija pa niš od toga :/

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Treba oštro razlikovati ekspandirane žitarice od kokičanih žitarica: kokičane su OK.
    Sve ekspandirane žitarice kod kojih na prvi pogled ne prepoznaješ zrno od kojeg su nastale se dobivaju ekstrudiranjem, a to je postupak koji oštećuje bjelančevine na štetan način.
    Nasuprot ekstrudiranima kokičane (puffed) žitarice su OK i za razliku od ekstrudiranih nisu slane. Osim kukuruza čije kokice su nam jasne, ostale žitarice se dadu nakokati ako su prelivene karamelom ili medom i zadržavaju izgled zrna do kraja. Riža u čokoladi s rižom je kokičana i prilično se razlikuje od savršenih kuglica ekspandirane riže, koju je najbolje izbjegavati.
    Neću reklamirati dućane, ali bez prevelikog truda se u Zagrebu dade naći sve poznate žitarice u nakokanom stanju.

Za cornflakes postoje opsežne studije o štetnosti bjelančevina oštećenih ekstruzijom, a povrh svega su slane: izbjegavati.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ne znam da li moramo otvarati novi topic , ali Davore daj malo elaboriraj to o ekstrudiranju - kako i koliko je to štetno. Mi zbog alergija imamo jako ograničen jelovnik (i zdravih namirnica) pa čisto zbog zdravlja psihičkog moramo malo širiti meni na drugu stranu, na žalost. Ipak to ne znači da me to ne brine. Npr u tzv. bio dućanu možemo kupiti jedako malo stvari kao i u nekoj dioni. "Bio"proizvodi su puni meda, cimeta, vanilije, limunovog ulja, lavande i sl. na sve to smo alergični. :/

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Gle, iskreno mi se gadi ponovno čeprkati po tome, ali ću nabacati nekoliko detalja po kojima ćeš naći sve što ti treba na netu.
    Najrazvikanija cerealija za koju postoji veći broj znanstvenih radova na temu štetnosti kao posljedice tehnologije obrade je cornflakes. Ekstruder je stroj koji gnječi kukuruznu kašu pod ogromnim tlakom i pri tome se lanci zeina (bjelančevine) oštećuju i ona time postaje štetna. U potrazi ćeš naići na opis eksperimenta hranjivosti cerealija gdje su miševima davali normalnu hranu (kontrolna skupina), cerealije ("ojačane" vitaminima i mineralima) i cerealije zajedno s kutijom. Prvi su krepali miševi hranjeni cerealijama, zatim grupa koja je osim cerealija dobila i kutiju i na kraju normalno hranjeni miševi koji su postigli normalan životni vijek. Dakle - kartonska kutija je zdravija od cerealija. Fragmenti bjelančevina koji nastaju ekstruzijom su nešto jako loše i cerealije - koje odreda nastaju ekstruzijom - su nezdrave.

U prethodnom postu sam napravio gadnu grešku, nije puffed, nego popped. Puffed se odnosi upravo na ekstrudirano sranye.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ok, leti cornfleks kroz prozor, vračam se žgancima 8)

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Davore, što su od toga oni oblutci, rižini i ini krekeri? Dobro ili ne?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •