Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 144

Tema: Kako napraviti bio (eko) čokolino?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hvala. I ja ! Samo sad moram otvoriti topic - kako nabaviti zdrave namirnice, kuhati tri do pet obroka u danu svaki dan i stići napraviti išta osim toga. Pa kaj ništa ne mogu kupit i stavit na stol. Sori, hvata me očaj Ovaj cf mi je kap koja preljeva čašu.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne očajavaj.
    Umjesto božemesačuvaj extrudiranih cerealija egzotičnih oblika kupi kokičano zrnje. Naći ćeš u DM-u krupnik (dinkel), pšenicu i slično. U Getrou ćeš naći rižu, raž, ječam... Nađe se ako znaš što tražiš.
    Zajedničko kokičanom zrnju je - šećer - u nekom od oblika. Negdje je to med, a negdje drugdje fruktoza. Pomoću šećera se stvori opna oko zrna koja omogućuje kokičanje. Kukuruz kokičar ima čvrstu opnu i ne treba mu šećer da bi kokao. Svima se lijepo dade prepoznati zrno od kojeg su nastali.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hvala na ohrabrenju. Pokušat ću - iako čim se poveselim, iskoči neki cimet, med, vanilija ili neidentificirane arome u sastavu

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mora postojati način da se to napravi i u vlastitoj režiji, ali do sada mi nije trebalo pa nisam ni probao. Gle što sam našao nakon minute traženja: http://www.recipegoldmine.com/rice/p...wild-rice.html

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Tenks trebat će mi, sve puffed koje sam danas našla su s medom.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa
    sve puffed koje sam danas našla su s medom.
    Hm, sorry na uletu , ali trebala bi tražiti popped.
    Jer
    Citiraj Davor prvotno napisa
    U prethodnom postu sam napravio gadnu grešku, nije puffed, nego popped. Puffed se odnosi upravo na ekstrudirano sranye

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

drage mame i dragi Davor,
    moram odgovoriti na ove postove, inače sam prehrambene struke (nutricionist) tako da ću sada navesti neke primjere:
    1. djeca trebaju jesti raznovrsnu hranu
    2. u procesu ekstruzije pod visokim tlakom ekspanzijom nastaju ekstrudirane žitarice, corn flakes, flips( poznatiji kao smoki) i to nastaju nusprodukti jednaki kao kod pečenja kruha, pileta
    3. ti spojevi su nastali neenzimskim posmeđivanjem , a zovu se AMIDI
    4. postoje naznake da su amidi štetni ovakvi ili onakvi
    5. dječja hrana prolazi kontrole koje potrošač ne može niti zamisliti!!! i budite sigurni da ništa štetno niti neispravno ne dolazi do vaše djece
    6. vama za informaciju navodim da amida ima u svim pečenim namirnicama, što znači, jednostavno: sve što ima hrskavu koricu sadrži štetne nusprodukte - kruh, pecivo, razne grickalice, pečeno meso u roli, kolač itd.

vjerujem da vaša djeca svaki dan ne pojedu cijelo pečeno pile i cijeli kruh...tako da eko proizvodi ili eko mame podrazumjeva jako širok pojam

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Hvala na postu, ali ostale su mi nedoumice.
    Što znači onda taj pokus u kojem su miševi pomrli od corn flakesa? Da li je to zdravo ili nezdravo jesti? Ako je nezdravo onda bolje da ne jedemo, zar ne? Jer nije bitno samo da nešto nije štetno u manjoj količini - nego i da li je korisno za rast i razvoj.
    Otkad nutricionistica imenom prezimenom reklamira ledovu vijetnamsku ribu, malo sam se zamislila. Voljela bih više od svega da me opovrgnete.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

zaboravih napisati da se corn flekes može dobiti na extruderu ali pravi corn fleks dobiva se iz tjesta, pečenjem i lomljenjem

bravo za kokice!

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

iskreno ne znam da li je vijetnamska???prema nečem kaj je vijetnamsko sam skeptična ali prema smrznutoj hrani nisam, jer stvarno se namirnica jako dobro na taj način očuva kao i njen sastav, bolje nego konzerviranjem salamurenjem, sušenjem....
    jel tak, logički razmislite....?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

hvala na objašnjenju - ima li takvog cf na tržištu. Podrijetlo smrznute ribe je pola vijetnma i španjolska, 1/3 island, sj. amerika, i ostatak hrvatska. moj uzorak je samo redovno čitanje škrinja u velikim dućanima.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

npr. ako sami želite smrznuti ribu koju je ulovil vaš tata, muž ili vi - super ne vidim zakaj ne smrznuta riba....
    to kaj piše na škrinjama, to je druga stvar

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Irena, to što pišeš o ekstrudiranim namirnicama nije potpuna informacija. Ono malo radova što sam našao unisono opisuje štetu koju ekstruderi nanose namirnicama kao posljedicu mehaničkog nasilja kod kojeg pucaju lanci bjelančevina. Nikakvo smeđenje s time nema baš nikakve veze.
    Iako je cornflakes izmišljen kao nešto što su ljudi pekli u tavi, takav više nigdje ne postoji, osim ako ga ne pečeš doma u fušu. Provjerio sam.

Što se dječje hrane tiče, zaista, nema šanse da mi dijete pojede nešto štetno, jer mu takve trajne konzerve ne dajem. Isto preporučujem i svima koje poznajem. U tim konzervama se povećanje trajnosti i stabilnost boja postiže umjetnim vitaminom C kojeg su stvorile plijesni i limunskom kiselinom. :bljuc:

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa
    Otkad nutricionistica imenom prezimenom reklamira ledovu vijetnamsku ribu, malo sam se zamislila. Voljela bih više od svega da me opovrgnete.
    a jedna druga novi Margo...

Davore, ali nema toga gdje nema askorbinske i limunske kis...

čime konkretno hraniš svoje dijete?

i ne znam jesi li previdio pitanje...ali što je sa onim rižinim i drugim oblutcima iz DMa i bio&bio? pod što oni spadaju i jesu li štetni?

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ajme ajme, a ja davala bebiću conflekse u hranilicu jer je tako lijepo na njima naučio hvatati prstićima i razvijao sitnu motoriku...uf

i mene zanima što je sa stiroporčekima?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj irena bajrić prvotno napisa
    5. dječja hrana prolazi kontrole koje potrošač ne može niti zamisliti!!! i budite sigurni da ništa štetno niti neispravno ne dolazi do vaše djece
    nda
    zato su povukli sa polica trgovine adaptirano jer je došlo do kontaminacije
    ako su bile na policama , znači da je neko dijete već stiglo popiti zagađeno strogo strogo strogo kontroliranu formulu

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

pravi , pravcati corn flakes se dobiva iz kukuruznog tijesta, propuštanjem kroz ekstruder ali ne tlačni niti turbo ekstruder nego stroj koji nalikuje mašini za mljevenje mesa, znači, iz takvog ekstrudera izlaze rezanci ili loptice sirovog tijesta, ovisno koji su zahtjevi tehnološkog procesa

tada se sirove loptice propuste kroz valjke pa nastanu listići, kao kad vi doba razvaljate drvenim, plastičnim ručnim valjkom tijesto

zatim listići prolaze kroz peć, znači kao kad vi doma stavite kolačiće na pladanja na 180°C

na kraju se pečeni listići špricaju slatkom otopinom i hlade da se otopina fiksira

molim vas, pokušajte shvatiti razliku između tlačnog ekstrudera koji proizvodi flips (smokiće) i ekstrudera koji priprema tijesto, to su dva različita stroja!!!

o sigurnosti hrane, osobito dječje mogu govorite samo za hrvatske firme
    i nije sve tako crno bijelo kao što je prezentirano u nekim postovima....
    što se tiče vitamina C ON je upravo taj koji se dodaje zbog više razloga - da se poboljša vitaminski status hrane i da spriječi "neenzimsko posmeđivanje"

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Yeah, right, iz istog razloga na leševe stavljaju balzam.
    Uzgred, u Hrvatskoj više nema niti jednog ekstrudera, a gornji opis je previše romantičan da bi reflektirao stvarno stanje stvari. Radnje o proteinima oštećenim ekstruzijom se uz nešto napora nađu na netu. Uzgred, kome još nije jasno slijedi link koji u dovoljno detalja opisuje nastajanje cornflakesa i ostalih "zdravih" cerealija:
    http://www.yakety.com/cofnflakes.htm

Eh, da, tamo opisuje tvoj recept proizvodnje cornflakesa kao povijesni, a nitko ti ne može zabraniti da ga tako radiš doma za svoj gušt. S druge strane, SAV, dakle 100,00% svih količina cornflakesa u dućanima nastaje tlačnom ekstruzijom na samo nekoliko mjesta u svijetu. Vitaminčići, mineralčići, aromičice i ostala tanka sranyca na gotov proizvod se nanose sprejanjem. Provjerio sam.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pikula, pogledaj na http://www.vitalia.com.mk/?ItemID=17...1B2361A8A6905C
    Njihove proizvode drže u Getrou i imaju fruktozu. Isto brkaju puffed i popped

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    pikula, pogledaj na http://www.vitalia.com.mk/?ItemID=17...1B2361A8A6905C
    Njihove proizvode drže u Getrou i imaju fruktozu. Isto brkaju puffed i popped
    Zanima me kako se dobiva fruktoza, ond. voćni šečer koji se nalazi u proizvodima koje spominješ. Kupovala sam ih neko vrijeme.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Naime, "Istraživači s University of Florida otkrili su jedan od mogućih razloga za porast gojaznosti. Sve počinje s fruktozom, koje ima u voću, medu, šećeru i drugim zaslađivačima, kao i u mnogo prerađene hrane u obliku fruktoza - kukuruznog sirupa.

Fruktoza može pojačati osjećaj gladi, kažu znanstvenici čija je studija provedena na pokusnim životinjama dokazala važnu ulogu fruktoze u biokemijskom lancu reakcija koje djeluju kao "okidač" pri povećanju tjelesne težine i povećavaju rezistenciju na inzulin, što se povezuje s razvojem dijabetesa tipa 2. Trenutno se ispituje kako se fruktoza ponaša u metabolizmu čovjeka".

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

fruktoza u voću je prirodan izvor, tako to treba biti

islim da je problem gojaznosti daleko povezaniji sa konzumiranjem rafiniranih proizvoda i velikog unosa masnoće

ulja i masti su neprirodan izvor, u prirodi nikad ne bi ocjedili maslinu pa to popili, pojeli bi čitavu maslinu sa svim njenim vlaknima osim koštice

što smo dalji od prirodnog oblika to su problemi veći

davore, da li ono istraživanje o štetnosi lana za muškarce rađeno sa sjemenkama lana ili su uzimali u obzir i njihov proklijani oblik?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

MGrubi, moram samo prokomentirati potpis - 8)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Fruktoza je voćni šečer, ali sumnjam da je uistinu takav u industrijski proizvedenoj hrani. Naime, pitam s razlogom budući da je dio mojih prijatelja prestao kupovati Vitalia proizvode sumnjajući upravo na kvalitetu fruktoze u njima (i u proizvodima ostalih proizvođača u kojima se dodaje).
    Naime, zanima me na koji način se fruktoza kao prirodan šečer "pretvara" u industrijski koristan? Poznavajući nedodostatke konvencionalne proizvodnje hrane, prilično sam skeptična.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Vjerojatno s jako dobrim razlogom. Fruktoza je stvarno identificirana kao problematična kod gojaznosti, ali u ovom konkretnom slučaju je jednostavna alternativa sličnim proizvodima koji su s medom, a med je u konkretnom slučaju potrebno izbjeći.

Da su mene pitali, radili bi sa smeđim demerara šećerom 8)

MGrubi, ne znam za klice.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

i opet sam shvatila da na ovom svijetu nema ama bas nista zdravo. pocevsi od prehrane, do kozmetike, odjece, zraka....da covjek poludi - ili da se pomiri. umrijet cemo svakako.

nemojte me krivo shvatit, ja pokusavam sto zdravije zivjeti i doista biram proizvode koje donosim kuci, ali nekad je to nemoguce, jer prvo nemas novaca, a drugo te svakako lazu.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Aleluja Davore, upiši me u svoj fun club. Ja sam već totalno odustala. Gledaj me kak pičim u Getro Hvala!

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kupili hvala

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da se vratimo na temu....evo jedan receptić da čoko-griz ili karamelino!

http://www.coolinarika.com/recept/coko-griz

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja skuham vulgaris griz bez šećera, prebacim u tanjur stavim kockicu čokolade i umješam onak spiralno...sinu mi je jako bitna estetika na tanjuru, nedaj bože samo promješat.
    Griz nam nekad služi i kao deset ili međuobrok, onda stavim koju kocku čokse više i to je to.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

cokolino ne koristimo ali znam mu okus i pitam se koje dijete ne bi voljelo moju kasicu od zobenih paljuljica (mekih) na organskom mlijeku u kojem je rastopljena organska crna cokolada i zasladjeno medom...

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

moguć recept za čokolino mogla bi biti varijanta mog omiljenog doručka uz dodatak nekog oblika čokolade: kuhani kratkozrnatu rižu cjelovitu pomiješam s malo ugrijanog zobenog mlijeka, samo ja u to dodam malo cimeta, i onda smiksam štapnbim mikserom. tekstura je jako slična čokolinu, meni je ovako odlično, ali nisam probala ubaciti nikakvu čokoladu. prednost je što kuhana riža u hladnjaku može biti i nekoliko dana, dakle priprema traje par minuta. i nema ekstrahiranja, visokog tlaka, kokičanja, bubliranja i ostalih strašnih procesa

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

čitam, čitam, čitam.. i ne mogu da bar malo ne komentiram

ja se držim one stare, sve je ok dok se ne pretjeruje!!
    svaka čast onima koji imaju volje i vremena toliko se brinut oko svakog obroka!
    da živimo 1000 godina možda bi i ja krenula, ali 70-desetak ću doživjet i na ovaj način !!!

bez uvrede!!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Draga točkalice...

Ja sam jedna od onih koji se nastoje dosta truditi oko prehrane.
    Ne umišljam si da će moja djeca zato biti turbo zdravija od ostalih, ali da se, ne dao Bog, jednog dana nešto dogodi, barem si neću predbacivati da nisam napravila sve što mogla što se tiče prevencije

Nažalost, svakakvih se stvari danas viđa, nažalost sve je više takvih topika i na ovom forumu, ali na sreću danas i znamo što može biti okidač za masu tih boleština, a također i da svakodnevnim malim preinakama u npr. prehrani možemo malo umanjiti negativne posljedice nekih drugih čimbenika na koje ne možemo utjecati

I zato ti radi po svome nadajući se da ćeš ionako doživjeti 70.
    Ja ovo radim radi svoje obitelji jer ću tako spavati mirnije savjesti

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

50-godišnjaci umiru od srčanih bolesti
    debelo povezano uz prehranu

a da ne spominjem rastući % pretilih u RH itd...

bitnije je šta dijete jede nego li šta oblači

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Neki dan je bilo u Jutarnjem da su hrvatska djeca među najdebljima u Europi

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ma slažem se ja s vama u mnogo stvari, samo kažem da ne volim osobno pretjerivat, sad ovisi kome je šta pretjerivanje.
    ni ja ne volim kad u parku vidim malu bucmastu djevojčicu koja već sad ima problem s težinom i opet žvače nešto iz pekare.
    ali mislim da ni moja teorija o tome da s ničim ne treba prtjerivat nije loša za zdravlje, jer jedemo skroz raznoliko od mesa, kroz povrće do slastica. evo i ja na sreću ne volim amsne stvari tako da ništa nije ni premasno ,a ni pomfri i takve stvari me ne oduševljavaju previše.
    samo jednostavno ne čitam baš sve satojke na čokolinu i sl. Ja obožavaaam čokolino ( tj. čeokolesnik jer je jeftiniji ) zajedno s mojim djetetom i ne mogu zamsilit da kopam po njegovim sastojcima. a isto tako nije ni da ga jedemo svaki dan. priuštimo si jedno veliko pakovanje mjesečno to ode u 4-5 dana. kruh i mlijeko također obožavamo i sl zdravije stvari, samo ne vidim zašto toliko izbjegavat pojedinu hranu koja je tako finaaaaaaaa, jednostavno je svedeš na minimum!

a i svake godine se priča drugo počevši od novorođenčadi za koju se jedne godine prporučuje da spavaju na trbuhu, druge na leđeima pa na boku, zatim tvrde kako je dojenje dobro do 3 godine, a zatim izađe članak gdje piše da ipak ne bi trebalo dojit duže od 1-1.5.

Pa ljudi koju jedu soju u zamjenu za meso pa zatim opet ustvrde da soja nije tako zdrava kao što se, onda tvrde da je meso nophodno za organizam pa nakon par mjeseci više i nije toliko...činihttp://www.positivaforum.com/showthread.php?t=247
    i tako redom.
    evo to je otprilke moj pojam pretjerivanja. naravno da težimo zdravijem, ali danas je sve to šuč-muč!!!!
    nadam se da ste shvatili što želim reć!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj točkalica prvotno napisa
    da živimo 1000 godina možda bi i ja krenula, ali 70-desetak ću doživjet i na ovaj način !!!
    bez uvrede!!
    meni je veci uzitak brinuti se oko svakog obroka, nego oko bolesne djece.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    bez uvrede!!
    meni je veci uzitak brinuti se oko svakog obroka, nego oko bolesne djece.
    potpis

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ma kužima ja i tebe, točkalice.
    Ali neke stvari su trajne.
    Mislim da nitko nikad neće opovrgnuti da od šećera ama baš nikakve koristi, već samo štete.
    A onda odlučiš...hoćeš li se prepusti vjetru (reklamama, okolini i sl) ili ćeš ipak tjerati po svome i nastojati napraviti što manje štete

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

meni je veci uzitak brinuti se oko svakog obroka, nego oko bolesne djece.[/quote]
    potpis [/quote]

da sad smo mi koji nemamo nipta protiv čokolina loši.mi kao želimo bolesnu djecu. mislim da pretjerujete malo.
    a ja sam savršen primjer, jer moje dijete jede raznoliko, a među time jako volimo pudinge i čokolino koje si priuštimo tu i tamo jer su nam jako fini, a mogu se pohvalit da mi dijete nije ni pretilo, ni premršavo, a u vrtić ide i po dva i pol mjeseca bez prehlade i jako je rijetko bolestan hvala bogu. evo to je primjer da čokolino nema veze s bolešću. a ni pretilošću jer MJERA postoji.

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ma sta sada nije u redu s cokolinom???

moja ga malena jede svaku vecer vec tri godine,preko dana jede raznoliko ali vecera obavezan cokolino...
    zdrava je,pretila nije...

svi smo mi jeli cokolino i jos uvijek smo zivi i zdravi...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da sad smo mi koji nemamo nipta protiv čokolina loši.mi kao želimo bolesnu djecu. mislim da pretjerujete malo.
    a ja sam savršen primjer, jer moje dijete jede raznoliko, a među time jako volimo pudinge i čokolino koje si priuštimo tu i tamo jer su nam jako fini, a mogu se pohvalit da mi dijete nije ni pretilo, ni premršavo, a u vrtić ide i po dva i pol mjeseca bez prehlade i jako je rijetko bolestan hvala bogu. evo to je primjer da čokolino nema veze s bolešću. a ni pretilošću jer MJERA postoji.
    tockalica, drago mi je sto tvoje dijete moze sve to jesti i sto je zdravo. kao sto sam vec napisala:
    meni je veci uzitak brinuti se oko svakog obroka, nego oko bolesne djece
    moja djeca ne mogu jesti takve stvari.
    stvarno ne znam zasto to tebe vrijedja?

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

tockalica, drago mi je sto tvoje dijete moze sve to jesti i sto je zdravo. kao sto sam vec napisala:
    meni je veci uzitak brinuti se oko svakog obroka, nego oko bolesne djece
    moja djeca ne mogu jesti takve stvari.
    stvarno ne znam zasto to tebe vrijedja?
    pa lijepo si napisala da se rađe brineš oko hrane nego bolesne djece, što u prenesenom značenju zvuči kao da milijuni roditelja čija dijeca jedu primjerice čokolino nisu dobri roditelji ( po tom pogledu) koji ne paze na zdravlje svoje djece, jer ne čitaju baš sve što piše na pakovanju?
    a zašto se onda čokloino smije davati djeci već od osmog mjesca života?

ajd da ste se uhvatili prženih krumpirića il sl. al čokolina :? :/

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nismo se mi nicega "uhvatili". ovaj topic je otvorila mama koju zanima kako djetetu ponuditi dorucak koji ce biti zdraviji od cokolina i o tome se ovdje pise, ne kuzim sto tebe muci u cijeloj toj prici?

ne znam za druge cure, ali ja osobno ne koristim cokolino zbog toga sto sadrzi velike kolicine rafiniranih secera i ugljikohidarata te hidrogenizirane biljne masnoce.

ako zelis raspravljati o tome, pozivam te da izneses svoje argumente u korist gore navedenih sastojaka.

a sto se tice pecenih krumpirica, premda ih nikad ne radim, radje bi njih dala djeci nego cokolino.

Datum pristupanja
    May 2009

Početno

nismo se mi nicega "uhvatili". ovaj topic je otvorila mama koju zanima kako djetetu ponuditi dorucak koji ce biti zdraviji od cokolina i o tome se ovdje pise, ne kuzim sto tebe muci u cijeloj toj prici?

ne znam za druge cure, ali ja osobno ne koristim cokolino zbog toga sto sadrzi velike kolicine rafiniranih secera i ugljikohidarata te hidrogenizirane biljne masnoce.

ako zelis raspravljati o tome, pozivam te da izneses svoje argumente u korist gore navedenih sastojaka.

a sto se tice pecenih krumpirica, premda ih nikad ne radim, radje bi njih dala djeci nego cokolino.
    Prednosti Lino dječje hrane
    Proizvedena je od odabranih kvalitetnih i higijenski ispravnih sirovina, visokokvalitetnih sorta voća ubranih u optimalnom stupnju zrelosti te posebne vrste pčelinjeg meda, što roditeljima jamči da se dijete hrani najkvalitetnijom hranom
    primjenjuje se takav način odabira sirovina koji sa zdravstvenog stajališta daje besprijekornu hranu, mikrobiološki ispravnu: bez pesticida, antibiotika, hormona, teških metala i toksina
    proizvedena je prema suvremenom tehnološkom postupku i higijenski je strogo kontrolirana, što joj osigurava potpunu higijensku ispravnost
    proizvedena je prema ispitanim recepturama koje joj osiguravaju biološku i nutritivnu vrijednost
    zbog svoje hranjivosti i lake probavljivosti preporučuje se djeci određene dobi, a i odraslima koji žele lagan obrok
    nudi širok izbor okusa za probirljiva dječja nepca
    pakirana je u kvalitetnu ambalažu koja osigurava originalnost u roku uporabe.

nemam ništa protiv te mame koja je to odlučila, ja sam samo rekla da se čudim tolikom trudu da se zamjeni kad nikad, ali baš nikad nisam čula da je nekom smetao tako jako da se radilo o zdravlju,( još se i preporučuje kao dijetetska hrana) i još ako ga se daje u određenoj mjeri zašto ne.

zasmetala me tvoj primjedba da se rađe brine š o obroku nego o bolesnoj djeci, a već sam rekla pošto se ovdje priča o čokolinu ispada kao da se mi ne brinemo baš jer im dajemo čoklino.

nisi ni ti navela dokazabno da čoklino šteti.

ne da mi se puno natezat ali evo ti par rečenica o tim proizvodima:

Potreba za šećerom je urođena i smatra se da potječe od prehrane majčinim mlijekom koje je slatko

umjetna sladila nemaju kalorijske vrijednosti. Također ne uzrokuju povišenje šećera u krvi i lučenje inzulina, pa ih mogu koristiti i dijabetičari.

ima tu još puno toga i naravno da ti sad možeš izvuć nešto loše,a ja opet dobro i tako unedogled.

misilm da ti samo primjedba o bolesnoj djeci nije na mjestu bar ne na topicu gdje se priča o čokolinu . Da si to rekla na temi Mc Donalds, brza hrana, onda me možda i ne bi diralo.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

točkalice, ma nemoj sve shvaćati osobno. na dijelu si foruma gdje se skupljaju ljudi koji stvarno jako paze na ishranu iz kojekakvih razloga. i potpuno te razumijem kad kažeš da treba sve jesti s mjerom i različito.

ipak, jedna stvar koja sam naučila na ovom forumu je da se ne smije vjerovati što piše na ambalaži dječje hrane

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

primjedba o bolesnoj djeci nije na mjestu bar ne na topicu gdje se priča o čokolinu . Da si to rekla na temi Mc Donalds, brza hrana, onda me možda i ne bi diralo.
    moram reći da ne vidim razliku u štetnosti između hrane iz McD i raznih "lina"; po meni je i jedno i drugo - loše.

a i McD sigurno kaže ovako nekako:
    svježe meso goveda uzgojenih na prostranim pašnjacima
    peciva od visokokvalitetnih vrsta pšenice, pečena uz posebnu tehnologiju u visokostandardiziranim pećima
    salata koja je još jučer rasla u obližnjim vrtovima, daleko od gradskih zagađivača
    kečap napravljen od rajčica upranih u optimalnom stadiju zrelosti...

tko im vjeruje?
    ja ne, jednako koliko i proizvođaču čokolina.
    jer bih i jedan i drugi sastav opisala ovako:
    sastojci natrpani tako da stvore ovisnost, da napune nečije džepove i da napune želuce praznim kalorijama uzrokujući pretilost.

to je moje mišljenje.

a da pokušam odgovoriti na pitanje iz naslova topica (tek sam ga danas prvi put vidjela, možda je netko i napisao ovo što ću ja)
    u blenderu bih usitnila zobene/ječmene/pšenične pahuljice ili posije, zavrila s mlijekom i unutra naribala čokoladu sa što većim postotkom kakaa.
    vjerujem kako ne bi bilo velike razlike.
    osim što ne bi bilo toliko (pre)slatko.
    ali, uvijek se može dodati tih 40% šećera koliko mislim da je u čokolinu

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

evo da bas ja ne ispadnem luda...

Sastojci Lino cokolina:
    pšenična krupica, šećer, čokolada u prahu 18 % (šećer, kakao u prahu, kakaov maslac, hidrogenirana biljna mast, emulgator soja lecitin), pšenično brašno, škrob i vitamini (B1, B2, B6, C, E, folna kiselina, niacin).

Prehrana sastavljena uglavnom od rafiniranih namirnica (rafinirani šećeri i rafinirani ugljikohidrati), a koja sadrži djelomično hidrogenizirane biljne masti ili zasićene masne kiseline podržava i potiče hormonske poremećaje na svim razinama. Od najvećeg značaja je utjecaj na razinu hormona gušterače inzulina, čija razina raste, i glukagona čija razina opada. Ova neravnoteža se zauzvrat prenosi i zrcali na izuzetno složene interakcije eikosanoida, pri čemu nastupa prevaga prostaglandina F2alfa.

Trans-masne kiseline (jedan od nus-produkata hidrogenizacije) ugrađuju se u stanične membrane umjesto prirodnih masnih kiselina, te oslabljuju i ometaju funkcije stanične membrane: prijenos hranjivih tvari, eliminaciju toksina i sprečavanje mikroba i štetnih kemikalija da uđu u stanice.

Doprinose povećanoj razini LDL (štetnog kolesterola), kao i apolipoproteina A, tvari koja također doprinosi srčanim bolestima.

Povećavaju razinu hormona prostaglandina E2, koji potiče upalne reakcije u organizmu, dok istovremeno ometaju funkciju antiupalnih prostaglandina E1 i E3, koji također reguliraju mnoge metaboličke funkcije.

Doprinose povećanim razinama inzulina u krvi, koji potiče stvaranje masnih naslaga. Zajedno s oslabljenim funkcijama stanične membrane, to ih čini jednim od glavnih čimbenika stvaranja celulita.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •