Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 115

Tema: Prosi i vara

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

kod nas se isto svako ljeto nakupi svega i svakoga, ovo lito me je zaustavila Ciganka i pita "imaš li 10 kn za kapučino ?", mooolimmm? više nije za kruh, nego za kavu u kafiću;
    kad se samo sjetim ratnog i poslijeratnog perioda, nigdi ih nije bilo, a onda čim se vratio turizam, nahrupili u stotinama; i prosjaci i prodavači po kućama i oni što po kafićima na stolove stavljaju ceduljice i razne gluposti, a onda saznam za jednog od frendice iz Zagreba da ima vilu na Bundeku; na žalost, u podsvijesti mi je usađeno ono starinsko : ako ne pomogneš Ciganinu, pazi se nekih proklestava i sl. i tako svaki put dam 5-10 kn, ja neću propasti, a oni mogu popiti kavu :/

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Možda na Jarunu, na Bundeku nema vila

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mandy prvotno napisa
    kod nas se isto svako ljeto nakupi svega i svakoga, ovo lito me je zaustavila Ciganka i pita "imaš li 10 kn za kapučino ?", mooolimmm? više nije za kruh, nego za kavu u kafiću;
    :/
    ja bih joj naručila to kapučino, bar je iskrena

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj clumsy mom prvotno napisa
    A rodila bi si ona drugo...i treće...i koliko god joj se može i hoće...Ionako su večito trudne :/

Sa druge strane bi se punili domovi romskom decom koju, barem u Srbiji, baš nešto i ne usvajaju preterano - svi žele lepo, belo i zdravo. Ali to je već druga tema, neću skretati
    Je druga tema, a opet je uzrok ovog problema s njima: tu prispojimo naše prerasude s jedne strane, njihove "običaje"-jer očito to tako percipiramo, čim te bebe na ulici ne tretiramo kao bijele...da ljudi (svi) koji zanemaruju djecu znaju da će im slijedeće automatski biti oduzeto, a oni kažnjeni....možda bi stvarno smanjili natalitet...teška tema, a ne mogu vjerovati da društvo u kojima se raspravlja je li zlostavljanje kad roditelj ne dopusti djetetu da odabere boju fasade kuće, s druge strane dopušta t svašta da se radi nad djecom-samo zato što su im biološki roditelji....Meni je iskreno prvi dolazaku ZG bio traumatičan, tamo odakle sam došla-nema te djece po ulicama-najgore mi je bilo to što nitko ne reagira na neku curicu od 14 godina koja ulazi starim dedekima u mercedese, onako slomljeno, kao postiđeno ,

Cookie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Iva prvotno napisa
    Ja samo ne znam sta nase sluzbe rade.... ja bih zakonom naredila da jednom tjedno CZS i policija izadju na teren i svako dijete koje se koristi za prosjacenje lijepo oduzme isti cas i u Nazorovu....trenutno oduzimanje roditeljskih prava i na posvojenje....

...srce mi se stisne svaki put kad vidim one male bebe na raskrizjima, na hladnoci medju svim tim smogom.... a mogle bi biti na toplom, u obitelji koja bi im sve pruzila.... ma uzas....bas sam bijesna kad na to pomislim
    Nisam nikad bila u Nazorovoj, ali iskreno sumnjam da je tamo djeci lijepo, bajno i krasno...

Ne znam, možda sam ja naivna i glupa, ali vjerujem da Romi vole svoju djecu kao i svi drugi roditelji. Prosjačenje je njihov mentalitet i način života na koji su oni navikli stoljećima i koji je teško mijenjati. Uostalom, nije da ih na svakom ćošku čeka obrazovanje, stan, posao i sve što uz to ide, da bi imali ono što mi smatramo normalnim životom.

Mislim da je djetetu bolje uz mamu, čime god da se bavila, nego u domu. Jer ga mama voli i brine o njemu kako zna i umije s obzirom na svoje životne okolnosti, a u domu bi bio samo još jedno tužno djetešce u svom krevetiću, samo i napušteno...

U svakom slučaju, smještanjem u dom možda će se riješiti trenutne djetetove potrebe u smislu da mu neće biti hladno, da neće biti gladno itd., ali problem prosjačenja i iskorištavanja djece za isto je puno kompleksniji i teži za riješiti - i zahtjeva puno novaca, kojeg naša država nema :/

Baby avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

grozno... jadna dječica!!! ja svakodnevno viđam iste prosjake sa djecom, i ne mogu se načudit koliko ih ima i da ih nikada nikakva služba ne provjerava ili barem policija otjera... BTW, svi imaju mobitele, najmlađa majka mi je rekla svoj broj- da je nazovem kad ću imat još robice...

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Što je najgore-nije tu samo lova problem, tu su i neka etična pitanja, politička korektnost...hvala bogu na globalizaciji, uopće ne žalim za tim našim posebnostima i sl., ako će nestati i nečiji mentaliteti u kojima je uobičajeno da curicama od 13, 14 roditelji biraju seksualne partnere

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Kod nas stalno dolazi ista mlada mama, izgleda kao Romkinja, a možda i nije. (Nemojte se smijati, ali ja valjda imam neki poremečaj, ne razlikujem npr. niti ljude crne rase od bijelih. MM me stalno zeza kad gledamo neki film, pita me za glumca da li je crnac ili bijelac, ja u 99% slučajeva, ne vidim razliku. Ne znam kako je to moguće). Dolazila je još kao trudnica, skupljala stvari za bebu, pa kad se beba rodila došla nam ga je pokazati (mali Gabrijel), pa navrati svakih mjesec dva po robicu i hranu za malog. Baš je bila i jučer. Dobila je nešto novaca i papuče za malog. Nekako nam je "prirasla domu", uglavnom imam za nju uvijek nešto u pripremi i iskreno se nadam da nema neke lažne, skrivene namjere. :/

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

danas sam bila u Vinogradskoj i na izlazu zastanem karaj žene s 4-mj. bebom, dam par kuna i iako nikada ne započinjem razgovor pitam ju od kuda je, kako živi itd.itd. Uglavnom, žena je iz Kloštar Podravskog, nema muža ( tj. navodno ima neku drugu ), od roditelja ima samo oca ( koji prima valjda socijalu ), nema škole,ne radi tj. ne čeka ju posao no smještaj ima :? ( živi u stanu ). Dala mi je broj mobitela ( tražila sam ga ) jer joj treba odjeća za malca i klokanica ( a ja jednu dala u crkvu, a drugu posudila ) . Živi od 500 Kn dječjeg doplatka i 300 Kn neznam čega. Bebi je iz unutrašnjosti svoje jakne izvadila flašicu s mlijekom ( tamo ju drži da se ne ohladi ) a mlijeko napravi u kafiću gdje moli prokuhanu vodu , tad sam zamalo pukla .Rekla mi je da ona nema mlijeka jer je malac završio s bronhitisom u bolnici i tada je presušila ( to mi nekak i ne leži ali ). I ona i beba su čiste i ne djeluje mi da malca zanemaruje ali :/ .... Stvarno mi je to teško palo i cijeli dan razmišljam o tom malcu koji joj je jadan na rukam od K. Podravskog pa do Zg i natrag.
    Zašto sam to zapravo napisala ? Jer me zanima:
    1. da li je moguće da joj država pomaže samo sa tih 800 Kn
    2. gdje bi se ona mogla javiti a da joj se stvarno pomogne i makne od prosjačenja ( one jednokratne pomoći mi se ne čine nekim rješenjem u ovakvim slučajevima )
    3. jel netko možda iz Kloštar Podravskog ( molim da me pp-a )

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

kod pothodnika na GK stalno prose žene sa djecom. Vrlo često ista žena sa djevojčicom, a danas je na njenom mjestu bila trudnica. Djeluje kao organizirani biznis, kao da netko stoji iza toga. Jako, jako teško mi je gledati i vidjeti djecu u takvoj situaciji, vidjeti oči te curice Ne znam niti sama što bih napravila, nikako nisam od ljudi koji bi se bili u stanju umiješati (ja sam više kao Kafka koji je trčao pet krugova oko zgrade da dade novac prosjakinji). Kupovala sam curici čokoladu, čokoladno jaje, štapiće, kao - da ju razveselim, jer ne mislim da je gladna ili slično (vidim da svi prosjaci oko GK idu na gablec gdje i ja, pa valjda i ta mama sa njom). Sad mi se opet čini bolje dati novce jer mislim da se mama onda brže makne sa ceste. Nemam pojma, nemam baš niti toliko novaca za davati, a shvatila sam i to da ću prije dati "bijeloj" ženi nego Ciganki jer mi je valjd anormalno da Cigani prose, užas :/

tinaka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Neki dan bila ujutro na SD. Sjedim u čekaonici, onako sva smotana jer me čekao postupak i čitam novine, kad vidim da netko stoji ravno ispred mene, a nije mm. Dignem pogled, a ono cura kojih 25 godina i drži u ruci neku cedulju, iskreno nisam sigurna kaj je pisalo, al mislim da je gluhonijema i prosi. Prvo sam bila šokirana kaj se to dopušta po bolnicama, a drugo nisam joj ništa dala, jer ne dajem nikome. Smatram da se do novca može doći i drugim putem, zakonitim, naravno. Gledala sam neki dokumentarac kako žive ljudi koji prosjače, neki imaju love kolko ja mogu samo sanjati. Ne velim da su svi takvi, ali eto... skeptik sam, ne mogu si pomoći.

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pa da,stvarno, kaj ne vredi socijalna sluzba i za romsku djecu...mislim si kak su znali oduzeti blizance onom siromasnom paru samo zato jer su siromasni ...a sta je s romima? ruzno ih je vidjeti kako prose .
    zaista, oni kojima je pomoc stvarno potrebna ,njih ne vidimo da prose.
    Ti svi koji prose su emocionalni vampiri koji se spominju u drugom topicu.

tinaka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Čula sam da se socijalna baš i ne želi zamjerati nekim problematičnim ljudima pa žmire u nekim slučajevima. Tak je pogotovo u manjim sredinama gdje ti takav bane u kuću i ne želim ni napisati kaj bi se sve moglo dogoditi. Ima puno prijetnji, a niko ne želi riskirati život zbog posla.

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pa da,stvarno, kaj ne vredi socijalna sluzba i za romsku djecu...mislim si kak su znali oduzeti blizance onom siromasnom paru samo zato jer su siromasni ...a sta je s romima? ruzno ih je vidjeti kako prose .
    zaista, oni kojima je pomoc stvarno potrebna ,njih ne vidimo da prose.
    Ti svi koji prose su emocionalni vampiri koji se spominju u drugom topicu.

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

hm,ovo ponavljanje postova mi nejde u glavu...neka greska u radu foruma....precesto se to dogadja i ide mi na zivce

tinaka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Demi prvotno napisa
    hm,ovo ponavljanje postova mi nejde u glavu...neka greska u radu foruma....precesto se to dogadja i ide mi na zivce
    Ma pusti, bolje tak nek kak je meni danas, napišem post malo poduži i onda baci neku grešku i nema posta više...

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

tinaka moraš dok si na toj grešci stisnit refresh, i post se pošalje kako treba

dosta OT,
    jučer slušam na stojedinici speakers corner ili kako već, jedna žena je zvala da pitaju pravobraniteljicu za djecu čemu ta diskriminacija, da nitko ne šljivi romsku djecu koja se bosa se skitaju po ulicama i ne idu u školu, ili školu upisuju sa 9 godina i tako dalje. ja sam se baš pitala je li to netko s ovog topica
    odgovor ćemo valjda čuti u ponedjeljak ujutro!

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ja ne dajem - mislim da skoro svatko od tih prosaca može naći neki posao da hoće, čišćenje, spremanje, kopanje, štogod. Oni ovako prošnjom puno više zarade za malo vremena. Vjerujem da uspiju minimalno izvući 50 kn dnevno - i to za najviše 3 h. To je 1500 kn mj - a izvuku oni i više. Puno puno više. A da rade 8 h na dan - čiste za hm. neš sitno ..... ne da se to njima.
    Ne - ja im ne dam i nimalo me savjest ne peče, je - žao mi djece ali ja im pomoći ne mogu - oni i dalje imaju roditelje koji prose i vjerojatno ih zanemaruju.
    Da ne otvaram drugi post - kaj je s onima kaj dolaze na vrata s hrpom papira (nalaza i koječega od doktora) i traže za operaciju djeteta? Evo ja njima uvijek dam i poslije se pitam - jel me prevarila????

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj tajchi73 prvotno napisa
    danas sam bila u Vinogradskoj i na izlazu zastanem karaj žene s 4-mj. bebom, dam par kuna i iako nikada ne započinjem razgovor pitam ju od kuda je, kako živi itd.itd. Uglavnom, žena je iz Kloštar Podravskog, nema muža ( tj. navodno ima neku drugu ), od roditelja ima samo oca ( koji prima valjda socijalu ), nema škole,ne radi tj. ne čeka ju posao no smještaj ima :? ( živi u stanu ). Dala mi je broj mobitela ( tražila sam ga ) jer joj treba odjeća za malca i klokanica ( a ja jednu dala u crkvu, a drugu posudila ) . Živi od 500 Kn dječjeg doplatka i 300 Kn neznam čega. Bebi je iz unutrašnjosti svoje jakne izvadila flašicu s mlijekom ( tamo ju drži da se ne ohladi ) a mlijeko napravi u kafiću gdje moli prokuhanu vodu , tad sam zamalo pukla .Rekla mi je da ona nema mlijeka jer je malac završio s bronhitisom u bolnici i tada je presušila ( to mi nekak i ne leži ali ). I ona i beba su čiste i ne djeluje mi da malca zanemaruje ali :/ .... Stvarno mi je to teško palo i cijeli dan razmišljam o tom malcu koji joj je jadan na rukam od K. Podravskog pa do Zg i natrag.
    Zašto sam to zapravo napisala ? Jer me zanima:
    1. da li je moguće da joj država pomaže samo sa tih 800 Kn
    2. gdje bi se ona mogla javiti a da joj se stvarno pomogne i makne od prosjačenja ( one jednokratne pomoći mi se ne čine nekim rješenjem u ovakvim slučajevima )
    3. jel netko možda iz Kloštar Podravskog ( molim da me pp-a )
    Nije li se za neku curu iz Kloštra ovdje skupljalo što novaca, što odjeće i ostalih potrepština?
    Ne mogu naći topić, ali sigurna sam da je bilo na druge udruge u akciji.ž
    Mislim da se cura zvala Slađana.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj DiLala prvotno napisa
    ja ne dajem - mislim da skoro svatko od tih prosaca može naći neki posao da hoće, čišćenje, spremanje, kopanje, štogod. Oni ovako prošnjom puno više zarade za malo vremena. Vjerujem da uspiju minimalno izvući 50 kn dnevno - i to za najviše 3 h. To je 1500 kn mj - a izvuku oni i više. Puno puno više. A da rade 8 h na dan - čiste za hm. neš sitno ..... ne da se to njima.
    Ne - ja im ne dam i nimalo me savjest ne peče, je - žao mi djece ali ja im pomoći ne mogu - oni i dalje imaju roditelje koji prose i vjerojatno ih zanemaruju.
    Da ne otvaram drugi post - kaj je s onima kaj dolaze na vrata s hrpom papira (nalaza i koječega od doktora) i traže za operaciju djeteta? Evo ja njima uvijek dam i poslije se pitam - jel me prevarila????
    X

Nama se nikada nije desilo da nam netko tako zvoni na vrata.

Baby avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Takvi prosci sa hrpom papira o bolesti kolaju centrom grada, tako da sam potpuno uvjerena da su njihovi papiri krivotvoreni i ne dam im novce.
    Obzirom da je u zadnje vrijeme sve više prosaca koji skupljaju novce za dijete, čini mi se da uistinu postoji nekakav organizirani kriminal prosjačenja u gradu... :/

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno Re: Prosi i vara

Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa
    Ali pitam se je li me prevarila?
    da, prevarila te je, ali nemoj se loše osjećati zbog toga, ti si joj kupila namjernice sa najboljom namjerom i to je najvažnije. Ali s druge strane prestani biti naivna, u ovoj zemlji ima jako puno sirotinje, ali pošten svijet neće ići okolo prositi nego će se pobrinuti za sebe i svoju djecu. Možeš čistiti po kućama, čuvati djecu, bilo kakav posao naći... Nemoj se ljutiti što ti ovo govorim, ali nekad je ljude sram reći ne, nemam niti ja za sebe i jedva spajam kraj sa krajem. Kad počneš govoriti ne kao što to radim ja, prestati će ti biti bad takvo što reći, jer u konačnici svi bi mi mogli na ulicu, ali se snalazimo, radimo i svojoj djeci pružamo najbolje što možemo. I da, što se tiče lijekova, za djecu je zdravstvo besplatno - imaj to na umu kada te netko traži takvo što.

marti_sk avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

U principu ne dam osim starijim ljudima jer mi je za njih zao zato sto su nemocni i nemaju nigdje nikoga

U MK ljetos je otkriveno da neki romi rentaju svoja djeca prosjacima za dnevni nadomest ili procent od zaradjenog :shock:

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja sam prošli tjedan dala djevojčici na Vukovarskoj iz auta i sad me debelo pere savjest jer tako potičem da se to dijete izlaže životnoj opasnosti na cesti.
    A ova ispred crkve - ako je crkva Palmotićeva, onda je to možda ista kojoj sam ja prošle godine digla 400 kn s bankomata jer joj je dijete bilo u bolnici i nisu ga htjeli operirati jer joj je nedostajalo oko 400 kn. Kad je meni lakše biti naivna budala nego sumnjati u dubini srca da sam nekome mogla pomoći a nisam.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj tinaka prvotno napisa
    Neki dan bila ujutro na SD. Sjedim u čekaonici, onako sva smotana jer me čekao postupak i čitam novine, kad vidim da netko stoji ravno ispred mene, a nije mm. Dignem pogled, a ono cura kojih 25 godina i drži u ruci neku cedulju, iskreno nisam sigurna kaj je pisalo, al mislim da je gluhonijema i prosi. Prvo sam bila šokirana kaj se to dopušta po bolnicama, a drugo nisam joj ništa dala, jer ne dajem nikome. Smatram da se do novca može doći i drugim putem, zakonitim, naravno. Gledala sam neki dokumentarac kako žive ljudi koji prosjače, neki imaju love kolko ja mogu samo sanjati. Ne velim da su svi takvi, ali eto... skeptik sam, ne mogu si pomoći.
    Isto tako i meni samo u Novoj bolnici. Nisam dala ništa, jer ne dajem iz principa nikome. Ako dam, dam u crkvi u Petrovoj, u škrabicu, jer znam da oni pomažu siromašnima.

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrva...7/Default.aspx

evo, malo ulja trebali bi svaku kunu vratiti onima kojima stvarno treba, a "zahvaljujući" jadnom djetetu, nitko ih garant neće to tražiti....a srama i obraza sami očito nemaju....koju su samo štetu učinili drugima

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Tako, da vidimo kako ne iskorištavaju samo Romi....doduše, pitam se koliko bi se kuna uspilo prikupiti za tamnoputije dijete....uf, kako ih treba kaznit (a opet, radi djeteta....)

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Joooj
    Teško je suditi što jest i što nije u priči u kojoj se bivši supružnici prepucavaju i jedan o drugome žele reći najgore, po mogućnosti usput privući i medijsku pažnju
    Ali vjerujem da ono osnovno stoji-da je uplaćivan novac na račun suosjećanja za dijete, a bez pravog razloga...
    Još jedan od primjera kojima smo ovih dana zasipani i o kojima ovdje razglabamo.
    Tužno i pretužno

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma jasno za njihovu svađu, u biti, dobro je za istinu da su se posvađali-ako kockaju itd.njihova stvar, samo je pitanje čijim parama i koliko su naštetili drugim slučajevima....
    Mislim, ljuta sam radi drugih, ali šta se curice tiče-ja bih čak opet dala novac jer pouzdano znam da i kad je terapija pokrivena-novaca treba, za naše bolnice i doktore u ST....(da ne ulazimo u to, nije mi namjera blatiti, govorim iz prakse). Zato.
    Ali sam bijesna što će im ostati auto i sl. postoji li kakav zakon da ih kazni? Jadno, jadno dijete s takvim roditeljima, ovo je više za osudu nego oni koji su odrasli u kulturi prosječenja i zbilja imaju manje šanse za pošten posao

Iva avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Poanta svega nije u tome jel vas netko prevario ili netko tu Romkinju sili da prosi s djetetom jer je masi njih to dobar izvor zarade...poanta je u tome sto nasa drzava nista ne poduzima da se tu djecu prestane iskoristavat u te svrhe i izlagat ih hladnoci, ispusnim plinovima i svemu ostalom....

...sve si mislim da cu pokrenuti peticiju za to da se svakom prosjaku isti tren oduzme dijete koje s njim prosi na ulici.....

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

uplaćujem samo SOS dječjem selu jer sam slaba na djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi (u oš sam išla s djecom iz dječjeg doma pa su mi se neke njihove priče usjekle u pamćenje...), a drugi je razlog što uvijek dobijem povratnu informaciju što se kupilo i gdje su novci otišli....

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Ivana2 prvotno napisa
    A ova ispred crkve - ako je crkva Palmotićeva, onda je to možda ista kojoj sam ja prošle godine digla 400 kn s bankomata jer joj je dijete bilo u bolnici i nisu ga htjeli operirati jer joj je nedostajalo oko 400 kn. Kad je meni lakše biti naivna budala nego sumnjati u dubini srca da sam nekome mogla pomoći a nisam.
    smatram da si u pravu, ali opet pokušaj ne biti naivna. Kao što rekoh zdravstveno je u RH besplatno za svu djecu do 18 godine, i nema te bolnice koja će od roditelja tražiti 400,00 kuna za operaciju. U konačnici, zakaj ti tih 400,00 kn ne bi stavila na štednju svom djetetu da ima - kaj ti znaš kaj će biti u budućnosti, a vidiš i sama da u ovoj zemlji sve ide.... (možeš nastaviti i sama).
    Druga je stvar kad netko ide sa djetetom u inozemstvo na operaciju koja se ne može obaviti u RH. To se plaća.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Poanta svega nije u tome jel vas netko prevario ili netko tu Romkinju sili da prosi s djetetom jer je masi njih to dobar izvor zarade...poanta je u tome sto nasa drzava nista ne poduzima da se tu djecu prestane iskoristavat u te svrhe i izlagat ih hladnoci, ispusnim plinovima i svemu ostalom....

...sve si mislim da cu pokrenuti peticiju za to da se svakom prosjaku isti tren oduzme dijete koje s njim prosi na ulici.....
    apsolutni i najveći mogući potpis. Meni se stegne srce kad ih vidim kako prose sa djecom, a ne zbog njih nego zbog djece. Neki dan sam vidjela jednu profesionalku u tramvaju i jedino što sam zapamtila je ta malena ručica kao u moje malene. Strašno mi je bilo.

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

ovo bih potpisala.

I gledala sam neki dan reportažu o onoj curici čiji su roditelji trošili novac uplaćen za nju - iako sve na TVu uzimam s rezervom, ova situacija će samo dovesti do toga da će građani postati još više sumnjičavi (s razlogom). A onda će bez donacija ostati udruge i organizacije sa stvarno bolesnom djecom - što je u toj priči najtužnije.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    I gledala sam neki dan reportažu o onoj curici čiji su roditelji trošili novac uplaćen za nju - iako sve na TVu uzimam s rezervom, ova situacija će samo dovesti do toga da će građani postati još više sumnjičavi (s razlogom). A onda će bez donacija ostati udruge i organizacije sa stvarno bolesnom djecom - što je u toj priči najtužnije.
    apsolutni potpis i na ovo. Ja sam već postala sumnjičava i ne dam nikomu. Te donacije trabaju, svakako, postati transparentne.

uporna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Prosijaka je toliko da ti od trga do Frankopanske treba minimum 100 kn da svakom ubaciš po 2 kune. Ne dajem iz principa, uplatim kada su u pitanju javne donacije za pomoć za zdravlje.
    Na ulici ubacim ponekad lovu sviračima ako su dobri.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Često se sjetim gosp.Pere kojem je nakon smrti supruge dijete oduzeto i smješteno u dom u Nazorovoj, zbog siromaštva, a on je curicu posjećivao kad god je mogao. Putovao je vlakom (ne sjećam se više od kud) i plativši tu kartu nije imao za jelo, ali bio je uporan. Radio je, crnčio da bi uredio straćaru da mu vrate dijete, posjećivao je tjedno.
    Osobno sam se angažirala i prikupljala pomoć u potrpštinama za dijete od cura tu na forumu. Poslije se uključila i jedna tv kuća. Čovjek je uspio urediti dom i vratiti dijete. Imao je gomilu novca u jednom trenutku i ogromnu svotu dao je jednoj obitelji s puno djece, jer njemu nije trebalo toliko!.
    Poslije je nekog upoznao, oženio se.

Dirljivo, sa sretnim završetkom, jer je Valentina došla doma, tati koji je voli.

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne mogu izdrzat a da ne komentiram kako je to los sustav u kom oduzimaju djecu roditeljima zbog siromastva, umjesto da im drzava daje dovoljna sredstva.

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Demi prvotno napisa
    Ne mogu izdrzat a da ne komentiram kako je to los sustav u kom oduzimaju djecu roditeljima zbog siromastva, umjesto da im drzava daje dovoljna sredstva.
    A kakve koristi dati sredstva? U tome i jest problem, daju se sredstva, treba im dati posao.

Na taj način bi se riješile zloupotrebe djece (a toga ima)

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I slikanje djeteta npr. za reklamu se može nazvati zloupotrebom djeteta.

Baby avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Mima, slažem se sa tobom da je slikanje djeteta za reklamu zlostavljenje djeteta- nisam tako razmišljala sve dok meni bliska osoba nije odlučila svoju sitnu bebu odvesti na snimanje za reklamu i ispričala mi koliko je to dugo trajalo i koliko su njoj smetali reflektori i svakakve detalje na koje su meni zasuzile oči (jerbo mi je to dijete previše drago i ne shvaćam zašto ju je morala toliko izmaltretirati za nikakve pare)...

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Prosjačenje je biznis, jer s ispruženom rukom i pognutim pogledom može se bolje zaraditi, nego radeći. Sudeći po količini mama s malom djecom po uglovima -dobro je organiziran. "Odi u trgovinu i kupi mi to, to i to" je novi trik.

Moj stari prepričava kako ga je posjetio prosjak dok je gradio kuću. Ovaj mu je ponudio: ovdje ima posla, pošteno ću te platiti. Lik je najprije istresao bujicu psovki, a potom nestao bez traga.

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ne dajem, iz više razloga:
    1. dok sam studirala čekala sam u redu u apoteci na Trgu da bi se stvorila prosjakinja i istresla cca 150 - 200 kn u sitnišu, moja frendica komentira da bi joj se to više isplatilo nego učiti, a apotekarica je već toliko donijela danas (nije bilo ni podne)
    2. mali je rom jedno vrijeme prosio na Trgu, kad sam mu krenula dati par kuna kaže on: "Nemoj mi davat, sve mi uzmu. Kupi mi pecivo to bar pojedem" Od tada sam mu svaki put kupila nešto za jelo.
    3. reakcije koje doživiš kad im predložiš da nešto naprave.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

jučer sam iz tramvaja vidila na križanju vukovarske i držićeve dva klinca, ma 6-7 godina, kako se provlače među autima i kucaju na prozore... a meni zlo samo od pomisli na udisanje svog tog dima, uh
    i mislim se, dal da zovem policiju, i nisam, ne znam zašto, jel itko prijavio prosjačenje policiji kada, pogotovo dječje, kakva vam je bila reakcija s druge strane žice? :/

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

MM i ja smo se puno puta opekli i vise nikom ne dajemo nista ali jednom nam je bilo uzasno krivi zao...

bili smo na autobusnom kolodvoru u zg i tamo 3-4 klinaca koji idu od covjeka do covjeka i tako su dosli do nas i rekli kako skupljaju za jelo i da im damo nesto...nama odmah tlak na 500 jer smo se puno puta prevarili,nismo im dali nista misleci kako im roditelji negdje u kaficu pijuckaju i nagledaju...malo smo ih promatrali i kada su uspijeli nakupiti nesto novaca svi sretni odjurili u pekaru i nakupovali si punu vrecicu peciva...

toliko nam je bilo krivo...

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ali vjerujem da Romi vole svoju djecu kao i svi drugi roditelji. Prosjačenje je njihov mentalitet i način života na koji su oni navikli stoljećima i koji je teško mijenjati.

ovo bih svakako potpisala
    poznajem rome iz druge perspektive, i one što prose i one što kradu i one što skupljaju staro željezo
    ma što mislili o njima, između roditelja (stričeva, teta...) i djece roma postoji ogromna emocionalna povezanost i koliko god to nekom zvuči nevjerojatno, njihova su djeca (koja žive s njima) sretna. pa sad, ko vjeruje ko ne vjeruje...

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

nek se vole koliko hoće, ali to je izrabljivanje djece i to vrlo, vrlo opasno za njihovo zdravlje. osim što su na vrlo prometnoj cesti među autima cijelo vrijeme, u sat vremena se naudišu takvih plinova da je čudo da još nisu dobili trovanje ugljik monoksidom, to nikakva ljubav ne može opravdati.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam gledala jednom nekakvu reportažu na TV, ne znam o čemu, ali uglavnom jedan deda rom (oko 60 god), živi u straćari je rekao kako je imao 24-ero djece, a sada ima samo 3 živa sina od kojih dvoje sa svojom obitelji živi s njim. Toliko o njihovom zdravlju.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ispred lidla stalno stoji jedan dječak, s nekim kalendarima. i žica kunu-dvije... nikad mu ne dam novac, i otvoreno mu kažem da novac ne dajem - već da eventualno mogu pomoći na drugi način. svaki put vrlo pristojno kaže: u redu, hvala lijepa. do viđenja .

danas me prvi put tražio novac za kruh, iako je imao zdjelicu s nekim sitnim kunama. opet sam rekla da ne dam, ali da ću mu kupiti kruh ako želi. rekao je da može. pitala sam kakav želi - a on je rekao da je svejedno, samo da bi kruha... pozvala sam ga da sam izabere, no to nije htio. ali je rekao da voli onaj "dugački".

kupila sam mu baget, narezak, sok i jabuku... dok sam čekala na blagajni, provirio je unutra valjda 10-tak puta. dala sam mu vrećicu, a on se vrlo pristojno zahvalio.

ubi me ta njegova pristojnost, njegov naprosto razumijevajući osmjeh kad kažem "ne dajem novac" ...

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    i
    ubi me ta njegova pristojnost, njegov naprosto razumijevajući osmjeh kad kažem "ne dajem novac" ...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •