Pokazuje rezultate 1 do 32 od 32

Tema: Zamrzavanje mlijeka

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno Zamrzavanje mlijeka

Sorry što otvaram novu temu, čitala sam o zamrzavanju mlijeka ali me jednostavno neke stvari bune pa bi željela da mi netko to laički kaže.

Ne razumijem zamrzavanje u ovaj ili onaj pretinac.
    Mogu li ja u one sterilne čašice što se daje mokraća izdojiti svaki dan malo svog mlijeka i staviti u zamrzivač, u sklopu frižidera, dole su tri police. Nemam pojma kolika je dole temperatura samo znam da ledi koliko tako zaleđeno može stati.

Znači odledi se tako da se izvadi i pusti na sobnoj temperaturi da se odledi i onda se zagrije samo u vruću vodu. Jesam li to dobro shvatila?

Užasno se bojim da nešto krivo ne napravim i poslije djetetu dam pokvareno mlijeko ili mlijeko koje nije dobro

A možda pitam gluposti, a što ću kad me to sve buni.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Zbilja su ti komplicirana pitanja
    Ja znam samo da u ledu smije stajati 6 mjeseci. A odledi se navodno tako da se stavi u toplu vodu.

Ne znam je li dobro da čašicu puniš malo po malo, ja sam gledala da napunim u jednom potezu cijelu, ako nije bilo do vrha onda ne bih ni ledila. Ali na kraju to nisam ni koristila. Malo sam eksperimentirala s dodavanjem u kašice ali sam odustala, čak mi se čini da je bolje počela jesti kad sam prestala dodavati svoje mlijeko u kašice.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nekim majčinim mlijekovima ( ) se nešto desi pri odmrzavanju, nekakvi enzimi su u pitanju (pitaj vesso, ona o tome puno zna), pa ih se mora prokuhavati i blabla. Tako se desilo s mojim mm, smrdilo je kao pokvareno, Jana nije htjela okusiti.

Hoću reći, testiraj, zamrzni pa odmrzni i probaj.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

pomikaki nisam mislila svaki dan pomalo puniti čašicu, već svaki dan izdojiti malo i zamrznuti

Ma sve mi se to čini jako komplicirano oko zamrzavanja mlijeka a htjela bi imati, nedaj Bože da moram piti kakve lijekove ili slično... :/
    Do sada se još nikada nisam izdajala, uvijek sam uz nju pa o tom čuvanju mlijeka i sličnom ne znam puno :/

Hvala cure sveisto

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Pepita
    Savjetovala bi ti da prvo napraviš test dali ti je odmrznuto mlijeko ok.
    Meni nažalost nije bilo, a nisam znala što sam mogla napraviti.
    Evo o ovome pričam, pa nemoj zanemariti i tu mogućnost:
    Specifična je situacija da neke žene primjećuju okus mlijeka koje kao da je pokvareno. To se događa kad je mlijeko puno lipaze (enzima koji razgrađuje mast u mlijeku), te ovisno o njegovoj količini, čudan žareći okus može se primjetiti i ako je kratko bilo pohranjeno u hladnjaku, a ponekad tek ako je bilo zamrznuto.

Kako se to može spriječiti? Prvo treba zamrznuti nekoliko vrećica ili posudica, te ih nakon tjedan dana odmrznuti i provjeriti jesu li u redu. Ako okus nije dobar, majka ubuduće treba postupati na način da izdojeno mlijeko odmah nakon izdajanja zagrije gotovo do vrenja (da se pojave mjehurići na rubovima) i zatim ga naglo ohladi zamrzavanjem. Zagrijavanjem se sprječava aktiviranje lipaze.

* u pretincu zamrzivača unutar hladnjaka (temperatura nije stalna zbog čestog otvaranja vrata hladnjaka)...... do 2 tjedna
    Ovo je to što si ti opisala da bi tako pohranjivala - znaći 2 tjedna

* u pretincu zamrzivača koji je dio hladnjaka od dva dijela (zamrzivač ima posebna vrata)....... 3-4 mjeseca
    Ovo je u onom friđu kaj ima pola pola,znaći ima dvoja vrata - friđ i zamrzivač.

* u zamrzivaču s konstantnim dubokim smrzavanjem na -19°C ....... 6 mjeseci ili duže

A ovo je laićki rečeno - škrinja vulgaris, ona velika duboka ili ladičarka, ovisi kako tko ima.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

uh, dobro onda da nisam moje ni koristila, ja sam ga držala u zamrzivaču koji ima posebna vrata ali ne s konstantnim dubokim zamrzavanjem. Prokuhala bih ga u kašici ali dobilo bi eki čudan okus, ja sam zaključila da je to zbog kunanja, ali nisam htjela davati bez prokuhavanja.
    Poslije se navikla na kašice na vodi i ja sam mlijeko odledila, već sam spominjala da sam izlijevala lavore. Baš mi je nekako bilo žao.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

kahna :D :D :D

Sad sam skužila to sa zaleđivanjem u škrinje. Moja je pod 2. imam dvoja vrata znači gornja od frižidera i donja od zamrzivača, koji rijetko otvaram inače, jer izbjegavam lediti meso, kupujem ga onaj dan kad kuham, a vrloooo rijetko ledim i već skuhanu hranu. Kod mene je zamrzivač baš ono kad moram

Da li moram probati mlijeko ili samo pomirisati. Nisam nikad u usta stavila bilo koje mlijeko, ne mogu ni blizu
    U smokve ja se nadam da će biti sve uredu, probat ću.

pomikaki

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja sam po mirisu skužila da nekaj ne štima.
    Vjeruj, ne možeš fulat.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Samo mi je bitno, nedaj Bože čega da se Lauri nešto ne desi.
    Ali što si rekla, skužit ću da nije nešto uredu.

Hvala vam cure

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

A ja mislim da se brineš bespotrebno. Isprobaj, ali ti je pametnije da se opustiš, to je dobro za imunitet, pa ti se naravno, aBd, ništa neće dešavati, i vi ćete se dojiti bez ikakvih problema!

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa
    Samo mi je bitno, nedaj Bože čega da se Lauri nešto ne desi.
    Ali što si rekla, skužit ću da nije nešto uredu.

Hvala vam cure
    Ma neće se Lauri ništa desiti. Ja sam Jani pokušavala 15 minuta uvaliti bočicu, misleći kak odbija jer ne zna piti tako. Ali nešto je ipak popila i sve je poslije bilo u redu.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ma mislim ako mlijeko odmrznuto nije ok, a ja ne skužim. Na to sam mislila.

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

moj ni pod razno više ne želi piti mlijeko iz bočice- odmrznuto, pa ću baš isprobati ako će htjeti ako ga prvo dovedem do vrenja pa zamrznem...

štrumpf avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ja bih se izdojila nakon svakog podoja (ne uvijek nego samo u vrijeme kada sam skupljala mlijeko). To bi obično bilo kada bih išla na neku svadbu ili bih znala da neću biti kod kuće. Počela bih 15-ak dana ranije jer treba neko vrijeme da se poveća proizvodnja. Nekad bih izdojila 100 ml, a nekad jedva 20 ml. Kada bih uspjela samo malo spremila bih ga u frižider, zatim bih nakon sljedećeg podoja ohladila novo mlijeko (može i u hladnoj vodi) i dodala starom. Nikad ne dodaji toplo na hladno već toplo najprije ohladi. Na kraju dana bih zamrzla. Tako ne bih imala puuuuno posuda po 20 ml.
    Kada bih upotrijebila mlijeko nakon 2-3 mjeseca znalo je imati neki neobičan miris (nije jak smrad), ali Roku nije ništa bilo. Negdje sam čak pročitala da zamrznuto mlijeko ima miris sapuna. Znači miris zamrznutog i svježeg mlijeka nije jednak, ali ne znam razliku između zamrznutog i ovog s lipidima (s tim nemam iskustva.)

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ovo što je napisala Kahna - sve stoji. Ja sam isto ovih dana malo surfala u potrazi za informacijama na ovu temu. Naime, mlijeka imam kao u priči, ali i problem s tehnikom dojenja (ponekad uspijem, ponekad ne što ponekad izmuči i malenog i mene) pa povremeno izdajam i koristim bočice. Radi previše mlijeka (patronažna rekla da ga imam za dvojke) mislila sam izdajati i bacati, no predložili mi da ga pohranim u zamrzivač.

Prema tome, Pepita, dobile smo prave informacije o pohrani izdojenog mlijeka u zamrzivaču.

Btw, MM ( ) isprobao izdojeno mlijeko, kaže da je jako fino i ne da ga bacati... Veli da sad možemo otvoriti obrt jer se majčino mlijeko zlatom plaća.

slava avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

štrumpf je li beba htijela piti tvoje mlijeko iz bočice? Ja sam svom probala dati izdojeno na bočicu i nije znao povuči dudu. Probala sam iz razloga što ću morati na jednu svadbu. Inače, to mu je bio prvi susret s bočicom.
    Imam nešto zamrznutog mlijeka. Ja sam ga zamrznula u staklenkama od sokića koje sam prethodno dobro oprala u vrućoj vodi.

apricot editirala ime proizvođača

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Sve sam napravila kako ste mi napisale, izdojila, zamrznula, onda gore u frižider 24 sata i utoplila pod vruću vodu. Mlijeko super :D probala sam ga i čini mi se ok i moram priznati da je punoooooo ljepše od kravljeg koje inače ne mogu ni blizu usta
    Kako Laura neće bocu ni blizu usta, davala sam joj žličicom i jela je, znači da je sve ok!!!

Hvala cure

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Super pepita :D

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I ja bih htjela zamrznuti nesto mljekeca- u slucaju ako zatreba. Pa sam u dilemi oko izdajanja- naime sad, kad bebac jede, posise iz jedne dude, pa ako hoce jest u roku 2-3 sata, opet iz iste, a onda presaltamu na drugu. Sad, koju sisu da nudim bebacu, ako se napapa iz jedne, pa ispumpam m. iz druge-koju mu onda nuditi opet kod sljedeceg papanja?
    Vjerujem, da to vec pise, i znam, da nema direkte veze sa zamrzavanjem moje pitanje, ali bi ljepo molila za odgovor i rjesenje dileme.

Inace, stari smo 2 mjeseca, iskljucivo dojimo i za sad nam dojenje ide super, super-zahvaljujuci i ovom forumu sa kojeg upijam informacije

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Balulalow ja sam izdajala samo onda kad bi mi se preko noći dogodio (kako smo to nazvale) millky boom.
    Ono, kad su mi obje cike bile ko baloni, samo što n puknu.
    I nisam razmišljala, samo sam izdajala da mi bude lakše :/

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Pobježe mi post...
    ...nisam izdajala s ciljem da napravim neku zalihu, ali vjerujem da če ti se javiti cure s više iskustva u "skladištenju".

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

kahna ja isto izdajam baš to mlijeko, ono suvišno
    Moja cura jede štrc brc, ponekad trebam čekati i čekati da papi pa se onda dojke i napune. Tad izdojim malo da napetost popusti, nikad više od cca 20-30 ml. Onda mi žao to baciti pa zamrznem. Dobro će doći kad počme dohrana ili da se negdje neplanirano zadržim.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala, Kahna!
    Ne znam dali da uopce radim te zalihe, naime bebac je odbio flasu. Par puta je potegnuo, pa skuzio da nije to to i gotovo! Inace, nema ni dude varalice. A bas bi voljela da sam mirna, da imam pripremljeno mljeka jer sam se mislila ponekad pokazati na faxu, ne bi bio bez mene vise od 2 sata ali svejedno, za svaki slucaj.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Postoje i alternativne metode hranjenja, pa možete pokušati:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=238&Show=2396

A spremljeno ti može dobro doći za kašice kasnije.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

e, pitanjce: koliko odmrznuto smije stajati u frižideru? izvadila sam ga sinoć i stavila u frižier da se odmrzne, jer sam danas prvi put još duže radila, ali nisu ga koristili, pa kontam da mu sutra ponudim u kašici...
    inače ja ono "pateriziram" (pustim da skoro zavri, pa zamrznem) jer inače smrdi

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Stvarno ne znam :/

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja sam našla podatak da mlijeko koje je odmrznuto treba potrošiti u roku od 24 sata (kroz to vrijeme mora naravno biti u frižideru).

http://www.nutritionnc.com/breastfee...11-english.pdf

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

thanks zoza! bacila sam. tako jedva nacijedim, i onda bacim, pa mi bude nekako žao :/

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moja Lira neki dan nije htjela baki papati moje mlijeko na flašicu (mi otišli na MUP), veli baka da dobro pa sam joj ostavila korištene jastučiće za grudnjak, tam je mala namirisala ciku i mene i krenula papati

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Kako ću odmrznuti mlijeko, da ga držim vani ili stavim u toplu kupelj?

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj bella11 prvotno napisa
    Kako ću odmrznuti mlijeko, da ga držim vani ili stavim u toplu kupelj?
    Odmrzava se u frižiredu, a tek nakon što se odmrzlo možeš s njim pod toplu vodu.

Citiram:
    Zamrznuto mlijeko trebalo bi staviti u hladnjak na period od 24 sata kako bi se postupno odmrzlo. Nakon odmrzavanja, zagrijati ga treba kao i mlijeko koje je bilo pohranjeno u hladnjaku

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=277&Show=2135

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Thanks Kahna!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •