Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: Zelenkasta i vodena stolica - beba od 15 dna

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Zelenkasta i vodena stolica - beba od 15 dna

Drage moje,

prije 15 dana dobili smo i drugu princezu, posto sam prvu princezu dojila, i nisam imala nekih probelema osim prvih par dana dok nisam naucila kako se doji, medjutim sad isto iskljucivo dojim ali stolica je zelenkasta i vodena, beba nije nervozna, jede i spava, dojim kad ona to hoce i koliko hoce, patronazna mi kaze da ona u stvari jede ali ne jede ????ja se sve tjesim da treba da se i mlijeko da nadodje kako treba i da je bebac gladna ona bi to i na drugi nacin pokazala (placom i nervozom), piski uredno i po peleni vidim da piski ok, hajde me utjesite da je to samo pocetak i da ce sve biti ok. Pusa

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

koliko puta dnevno kaka?
    koliko često mjenjaš sise kod podoja?
    da li aktivno sisa?
    da li je uspavana, malaksala?

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Tješim te! Čitavu treću sedmicu N-ovog života kakice su bile zelene, dijete je jelo na zahtjev, bilo "relativno" mirno, spavalo uredno (manje ngo sad ), sise mjenjala po principu "ista unutar 2-3 sata", prljavih pelena bilo dovoljno. I onda smo se valjda uskladili, kakice požutile, na kraju mjeseca nabacili 1400g. Vjeruj! Hrani često, hrani dugo, nemoj se sekirati!

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Laura, čestitke na princezi! Počela je avantura sa dvoje djece, kako ti ide? MGrubi je dobro počela sa pitanjima, kada budeš odgovorila znati ćemo nešto više kako ti pomoči, a ja bi samo nešto dodala u vezi zelene stolice kod isključivo dojenih beba.

Dakle, beba bi trebala jesti barem 8-12 puta u 24 sata, i trebala bi imati barem 6-8 popišanih pelena (to je podatak za platnene pelene, popišana pelena ima dvije jušne žličice tekućine u sebi, pa možeš to isprobati na vrsti pelene koje koristiš da vidiš koliko je to tekućine). beba bi također trebala imati barem 4 kakice dnevno veličine kovanice od pet kuna.

Vrlo je bitno da beba dobije što više onog masnijeg mlijeka koje se nalazi na kraju podoja. Naime, mlijeko na početku podoja je vodenastije i ono što dolazi kasnije je masnije, pa je bitno da beba pojede sve u jednoj dojci prije nego joj se ponudi druga dojka. Također se mogu primijeniti kompresije dojke, odnosno pri kraju podoja kada vidiš da beba pomanje siše uhvatiš dojku sa dlanom u obliku slova C (prsti gore i palac na donjem dijelu dojke) i niježno počevši od gornjeg dijela dojke istisneš do dio pred areole pa ponovno napraviš s time da pomakneš ruku za cm-dva kod svake kompresije (odnosno da cijelu dojku u krug prođemo). Na taj način ćeš omogućiti da se otpusti što više masnijeg mlijeka koje je ostalo u dojci. Često se zna desiti da su zelene stolice znak da beba dobiva previše onog prvog vodenastijeg mlijeka, no može biti i nešto drugo pa bi te molila da odgovoriš na pitanje koje ti je postavila MGrubi.

Još jedno pitanje: daješ li bebi dudu varalicu?

Odoh i ja podojiti moju princezu

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Nastojim da jednu dojku do kraja izdoji, i na njen zahtjev je dojim, nije malaksala, i kad je presvlacim uvijek joj je puna pelelna urina, a sto se tice stolice danas je bilo vise kao fleka dukat zute boje, 2x.
    Kad doji bas uziva dok doji, cujem je kako guta i prede, masiram grudi kad stignem, i bole me zbog masiranja (mozda sma malo prema sebi gruba), u ponedeljak mi dolazi patronazna sestra pa cemo je izvagati... cure hvala na javljanju, puno mi to znaci pogotovo sada kada sam napola luda zbog brige oko dojenja, pusa.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Laura, dodat ću ti još ovo da imaš na umu:

Kako znati da je opće stanje djeteta dobro?

Koža

Bebina koža je mekana, elastična i vlažna. Ako ju pritisnete prstom i maknete ga, isti tren se vrati natrag u ružičastu boju. Oko očiju i usta koža je ružičasta i vlažna. Ovo su znaci da dijete dobiva dovoljno tekućine.

Budnost
    Dijete se smatra budnim (živahnim) ako svaki dan postoji period kada uspostavlja kontakt očima s roditeljima, prati što rade, zanima ga okolina i oponaša izraze lica.

Signali koji upućuju na moguće probleme i zahtijevaju nadzor liječnika su:

mlitavost
    letargija
    slab plač
    koža koja se ne vraća u ružičasto kad ju lagano stisnete
    suha usta i oči
    udubljena fontanela
    vrućica
    i o kompresijama grudi (bolji opis nego sam ga dala gore):

Sve dok vam dijete aktivno siše i guta, ne morate raditi kompresije grudi. Kada prestane aktivno sisati, a još uvijek drži dojku u ustima, možete početi s kompresijama.

Držite dijete na jednoj ruci, a dojku držite drugom rukom, palac s jedne, a prsti s druge strane dojke, dalje od bradavice. Lagano stišćite palac i prste jedne prema drugima, ali radite to lagano, da vas ne boli.

Dijete će početi ponovno sisati i gutati, a vi nastavite s kompresijama sve dok dijete ne prestane aktivno sisati i dok samo ne počne grickati dojku.

Kad mama prestane s kompresijama, neka djeca će skroz prestati sisati. U slučaju da dijete nastavi gutati i nakon što ste prestali s kompresijama, pričekajte malo, ne žurite s novim periodom masiranja sve dok dijete ne počne grickati bradavicu.

Pri svakoj seriji kompresija, pomaknite malo ruku, ne masirajte uvijek isto mjesto na dojci.

Dojku ne morate promijeniti odmah kada dijete prestane sisati i kompresije više nemaju efekta. Što dijete duže siše, to će se protok mlijeka smanjivati, a kompresije će biti manje i manje učinkovite.

Kad su kompresije postale neefektivne, a dijete postalo pospano ili nemirno, ponudite drugu dojku i ponovite cijeli proces.

Eksperimentirajte! Ova tehnika pomaže mnogim mamama, ali varirajte kako god vama i djetetu odgovara. Sve dok vas ne boli i dok dijete dobiva dovoljno mlijeka – kompresije funkcioniraju.
    I za kraj, imaj na umu da vaga od patronaže se često miče i vozi se u autu s njom tako da nije uvijek eksaktna a razlika od 100-200 grama može biti puno za novorođenče (naša p. je na primjer koristila našu kuhinjsku vagu umjesto da jednu nosi sa sobom iz tog razloga). Korisno je uvijek bebu vagati na istoj vagi koja stoji na istom mjestu skoro uvijek.

Također, dobivanje na težini se mjeri od najniže težine nakon poroda, ne od porođajne težine, i trebale bi se koristiti nove standarde rasta od Svijetske zdravstvene organizacije, možeš ih tu naći u prijevodu: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=2301 (naša pedica se bunila između stare i nove standarde i probala me nagovoriti da prijeđem na adaptirano... puka sreća da ju nisam slušala i nakon tri mjeseca skužila da je koristila krive standarde!)

Javi kako bude

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Da ne otvaram novu temu, možda ovdje netko da mišljenje...
    Beba stara 3mj, isključivo dojena, na zahtjev, nema dudu, u posljednjih desetak dana povremeno ima vodenaste stolice koje su ponekad zlatnožute, a ponekad zelenkaste.
    Prva dva mjeseca je dobila po 1000g, a u posljednjih mjesec dana 700g.
    Prije nekoliko dana bili smo kod pedijatrice koja je utvrdila da je beba u super stanju. Njeno mišljenje je da bebu ne bi trebala dojiti na zahtjev nego svaka tri sata, a između za žeđ davati prokuhanu vodu na žlicu, a sada šipkov čaj ne bi li se stolica malo unormalila. Ona tvrdi da se beba nikad ne najede nego non-stop dopunjava dopola puni želudčić.
    Ja se s mišljenjem pedice ne slažem, ali sam bebi ipak, doduše nevoljko, ponudila čaj na žličicu, no to nije ništa promijenilo. Nakon jedan dan mira opet se pojavila vodenasta stolica.
    Iščitavala sam dosta po forumu...moguće je da je kod mene riječ o onome da se beba previše napije vodenastog mlijeka, imam dosta jaki let-down, vidjela sam da i to ima utjecaja.
    Da probam s kompresijama da beba lakše dođe do masnijeg mlijeka?
    Ima li tko još kakav savjet?
    Inače sutra idemo na kontrolu i ponovno vaganje kod pedice i ako sve bude u redu mislim da ću se vratiti samo dojenju, ovo s čajem mi se nikako ne sviđa.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

tomita, stolica dojenčadi može biti tekuća, kašasta i čvrsta.
    sve troje je potpuno normalno.

ne treba ti čaj niti išta drugo.
    samo radi po svome jer vam je do sada išlo savršeno.

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

apricot hvala
    Još jedno pitanje:
    upravo smo odradile prvi podoj s kompresijama, kako je objašnjeno na portalu, e sad...malo mi zapinje ruka, tj previše tare kožu, da malo namažem s nečim?
    I treba li pritiskati samo palcem ili svim prstima? Nekako mi se čini da palac čini najveći pritisak.
    I ne uspijem stisnuti onaj dio dojke koji je bliže pazuhu.
    I još se moram boriti s malim ručicama.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nipošto nemoj svaka 3 sata dojiti, nego na zahtjev. Što se tiče stolice, moj mali sad s 3 mjeseca i kusur isto nekad ima vodenastu stolicu. A zelena bude obavezno kad se najedem blitve (svaki petak). Inače je većinom žuta i ok.

i meni je pedijatrica savjetovala svaka 3 sata, a on doji svaki sat od početka. I jako dobro napreduje, a kako je otpušten s 3860 i dobivao mjesečno po 1300 grama, ja se sve nadam da će dobivati manje, jer je težak a samo bi se nosio

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj tomita prvotno napisa
    apricot hvala
    Još jedno pitanje:
    upravo smo odradile prvi podoj s kompresijama, kako je objašnjeno na portalu, e sad...malo mi zapinje ruka, tj previše tare kožu, da malo namažem s nečim?
    I treba li pritiskati samo palcem ili svim prstima? Nekako mi se čini da palac čini najveći pritisak.
    I ne uspijem stisnuti onaj dio dojke koji je bliže pazuhu.
    I još se moram boriti s malim ručicama.
    nemoj trljati, da ne traumatiziraš tkivo.
    nego pritišći, točku po toču.
    ako ti je bolno palcem, pritisni sa druga četiri prsta, kao pločicom.
    iako, mislim kako ti to ni ne treba; beba odlično napreduje, a toliko je vruće da joj i treba vodenastije mlijeko.

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Draga Laura,
    dok sam isključivo dojila svoju bebu, njena stolica je STALNO bila vodenasta, a jedno vrijeme i zelena. Hvala Bogu, imala sam super patronažnu sestru, koja me je uvjeravala da je bitno da je beba zadovoljna i da dobiva na težini (nebitno koliko, samo da ne stagnira ili pada). Također nije pila ni čajeve ni vodu, savjet da tako maloj bebi daš šipkov čaj je stvarno... čudan.

Samo se opusti i uživaj!

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Evo daljnjeg razvoja naše priče:
    U srijedu smo bile na kontroli. Beba je od petka dobila 150g, dobro je hidrirana, u odličnom stanju. Stolica joj je još svakakva, ali budući da sam se uvjerila da je sve u redu, vraćam se samo dojenju.
    Kompresije sam pokušala, ali kako ti apri kažeš, mislim da mi nisu potrebne.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

:D

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

da ne otvaram novu temu, postavit ću ovdje pitanje:

kako razlikovati urednu stolicu od proljeva kod dojenčadi?

hvala!

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Daljnji razvoj naše priče:
    Dalje isključivo dojimo, a stolica se normalizirala u potpunosti.
    Kako došlo-tako prošlo. :D

Adi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

eh evo i nas u problemu. Zadnjih deset dana je zlatno žuta vodenasta stolica. Beba ima 3mj i 10dana.
    Već dva dana hvatamo stolicu za analizu pa ništa od toga. Ped je savjetovala šipkov čaj, a patronažna rižinu sluz.
    Ništa joj od toga nisam davala.
    Beba se ponaša normalno, ali me brine što to dugo traje i što je u posljednjih 10 dana dobila samo 100g.
    Da li da idem na zaraznu ili negdje drugdje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •