hej!! već par godina imam geografski jezik,mrlje na jeziku-ponekad bolne koje se javljaju,pa nestaju i dosta mi smetaju!! čula sam da ih dosta ljudi i beba ima,pa me zanima kako ih se rješiti,dali postoji kakav lijek ili sredstvo!! Hvala!!!)))
hej!! već par godina imam geografski jezik,mrlje na jeziku-ponekad bolne koje se javljaju,pa nestaju i dosta mi smetaju!! čula sam da ih dosta ljudi i beba ima,pa me zanima kako ih se rješiti,dali postoji kakav lijek ili sredstvo!! Hvala!!!)))
sa Plivine stranice:
Oko godinu i pol na jeziku mi se pojavljuju crvene mrlje koje su u početku male a kasnije se šire. U početku njihova nastajanja osjećam peckanje i laganu bol. Zatim postoji period od dva - tri dana u kojem mi se jezik očisti. Bila sam kod nekoliko specijalista,ali ni jedan nije znao uzrok nastajanja tih mrlja. Njihov savjet je (većinom) bio ispiranje jezika u raznoraznim čajevima. Ali, rezultata nema.Što Vi mislite, od čega bi to moglo nastajati i kako da se ponašam s tim?
Prema opisu Vaših tegoba, u Vas se najvjerojatnije radi o benignom migrirajućem glositisu ( tzv.lingua geographica). To je relativno učestali klinički entitet koji zahvaća otprilike 1% ukupne populacije bez dobne, spolne ili rasne predilekcije. Etiologija mu je nepoznata, iako histološki promjene sluznice jezika sliče kožnim promjenama u psorijazi. Klinički se manifestira migrirajućim dinamičnim promjenama dorzalne strane jezika koje u punoj kliničkoj manifestaciji imaju oblik okruglastog crvenog areala na sluznici jezika unutar kojega je sluznica atrofična i tu su obično jezične papile izbrisane.Areal je okružen serpiginoznim keratotički bijelim rubom. Promjene brzo nastaju i nestaju te se često može istovrameno zamijetiti više promjena u različitom stadiju na različitim mjestima sluznice. Promjene su najčešće bezbolne, ali mogu biti u određenom broju slučajeva praćene blagim ili jačim osjećajem žarenja I pečenja jezika, poglavito pri konzumaciji vruće ili začinjene hrane. Kako je etiologija potpuna enigma, nema niti kauzalne terapija. Kako se radi o dobroćudnim promjenama koje nemaju malignog potencijala i koje spontano regrediraju, terapija u principu nije niti nužna. U rijetkih simptomatskih lezija lokalna terapija kortikosteroidima može biti od koristi.
19.01.2002. dr. Martin Jurlina, spec. ORL i cervikofacijalne kirurgije
andorahvala ti!!
ponadala se ja da ima lijeka za to... kad ono nista![]()
a mora postojati nešto da se to riješi!! sigurno. samo to treba otkriti. možda nekakav čaj ili hrana. meni se to pojavilo negdje oko 18te godine. a prije toga ništa i mislim da mi nitko u obitelji nema sličan problem. :/
nema tu nekog određenog lijeka.
možeš pokušat jesti blago začinjenu hranu, i još važnije;
1. ne jesti neposredno prije spavanje,
2. uvijek spavati ne povišenom zaglavlju, odnosno na većem jastuku.
iako će s vremenom proći.... i opet doći.
a znam da!! andora a jel ti imaš iste probleme? šta misliš jel može jednog dana to samo prestati?
ima MM.
u 36-oj po prvi put.
išao na sve žive pretrage, izludili ga, dok nije našao doktora koji mu je rekao identično ko i ova doktorica iz Plivinog portala.
povuklo mu se, pa za par mjeseci opet došlo... nemaš šta radit... čekaš i prođe opet.![]()
mislim da ne :/zeko peko prvotno napisa
i ja to imam, mama mi isto ima, noj nikad nije prestalo. sva sreca pa ne smeta stalno nego s vremena na vrijeme...
ja isto imam povremeno,al se stalno nadam da će se nekako povući,jer nisam prije imala. a neko kaže da ima veze s imunitetom,šta ja znam,ja baš i nisam boležljiva. a tko će ga znati. samo estetski mi je to ružno,ne možeš ni zapjevat ni nasmijat se kako treba!!!![]()
pogledaj željezo-možda ti je nisko.to može biti i zbog stresa ili zbog hormona-trudnoča i sl.ja sam to imala u trudnoci i imam kad sam bolesna ili pred ispit(imam to ili afte). otiđi kod stomatologa-on ti može prepisati terapiju(npr.kortikosteroidi lokalno i d pantenol kapi) ili te poslat kod spec. oralne medicine
hvala tocekica,imam lagano povišen prolaktin,pa možda je vezano uz to,jer mislim da mi se pojavilo (mrlje) baš kada su počeli problemi sa mengom,a tada mi je utvrđeno da mi je prolaktin lagano povišen i tsh štitnjače. željezo mi je u redu!! sad idem na daljne pretrage vezane uz prolaktin,pa kada to riješim,možda će i mrlje nestati. budemo vidjeli!!!!
![]()