Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: koliko mogu pogrijesiti?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno koliko mogu pogrijesiti?

hmm... u stvari imam 100 pitanja, ne znam gdje poceti... dakle bebe od 2 tj. fino siki, bar ja mislim, ali nema nekakvog ritma. u bolnici bi podoj trajao pola sata i svaka 3 sata ca. i ja naivno mislila sad ce to tako.
    medjutim...
    sada je svaki dan drugacije. pokusavam zapisivati, da znam kad da predjemo na drugu siku. zato se pitam mogu li pogrijesiti? predjem li 3 h nakon jednog podoja od samo 10min na drugu, je li propustio ono hranjivo mlijeko?
    a tu su jos i "isprekidani" podoji - dam mu dok hoce, kad pusti ili se nesto unervozi, ja mu jos par puta ponudim, nekad i u drugom polozaju, a on kao uzme u usta, al se ne pristeka, vec pocne plakati. onda kontam da mu je dosta. to kad je budan. kad pokaze znakove nervoze, ja mu prvo opet ponudim sisu, da ne bude dijete gladno, uglavnom uzme, povuce par puta, pa pusti... i sta je tu sad podoj? kada da nakon takvih kratkih gutljaja ide druga sisa?
    zbunjena sam, a komentari moje mame recimo "mozda nemas dovoljno mlijeka, on je jadan gladan!" ne pomazu

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dok se ne jave educirane savjetnice, mogu ti samo reći da se sjećam kako je i mene mučilo isto pitanje.
    Držala sam se u početku nekak okvirno roka od dva sata po cici i živcirala se . Na kraju ipak prestaneš gledat na sat i osloniš se na osjećaj, a stvari se normaliziraju same od sebe. Znam da je savjet za objesit se, ali kaj da radim, nemam bolji

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a za sta su mame tu, nego da govore da ti je dijete gladno.

evo ja opet s onim--moja, kad je gladna fino sisa, ne znam koliko dugo, ne brojim. kad tako vuce, pa pusta, pa se nesto cmolji itd, onda ili joj se pisa/kaka ili joj se spava. to je uglavnom to. njoj se, naime, nekad tesko uspavati na sisi :? . ili je to mozda do okoline, najbolje zaspe recimo u slingu/marami, ili kad lezimo zajedno, pa se ona natrpa i onda fino odspava.

cuj, jos je mali, ne kuzite se, ali skuzit cete se, ne brini. meni je na sva njena negodovanja prva reakcija--daj sisu. onda u hodu polako kuzim kaj mi hoce reci

spring avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno Re: koliko mogu pogrijesiti?

Citiraj manal prvotno napisa
    hmm... u stvari imam 100 pitanja, ne znam gdje poceti... dakle bebe od 2 tj. fino siki, bar ja mislim, ali nema nekakvog ritma. u bolnici bi podoj trajao pola sata i svaka 3 sata ca. i ja naivno mislila sad ce to tako.
    medjutim...
    sada je svaki dan drugacije. pokusavam zapisivati, da znam kad da predjemo na drugu siku. zato se pitam mogu li pogrijesiti? predjem li 3 h nakon jednog podoja od samo 10min na drugu, je li propustio ono hranjivo mlijeko?
    a tu su jos i "isprekidani" podoji - dam mu dok hoce, kad pusti ili se nesto unervozi, ja mu jos par puta ponudim, nekad i u drugom polozaju, a on kao uzme u usta, al se ne pristeka, vec pocne plakati. onda kontam da mu je dosta. to kad je budan. kad pokaze znakove nervoze, ja mu prvo opet ponudim sisu, da ne bude dijete gladno, uglavnom uzme, povuce par puta, pa pusti... i sta je tu sad podoj? kada da nakon takvih kratkih gutljaja ide druga sisa?
    zbunjena sam, a komentari moje mame recimo "mozda nemas dovoljno mlijeka, on je jadan gladan!" ne pomazu
    Lijep pozdrav! I mene su mučili ovakvi isprekidani podoji. Ja bih mu nudila istu sisu i nakon par sati dok ne bi duže posisao. I mome bebaču je u prosjeku podoj trajao oko pola sata. Na početku dojenja je imao faze kada se ljutio na sisu i "borio" s njom ali sve je to prošlo i sada isključivo dojimo već 5 i po mjeseci. Drži se i ne slušaj nikakve komentare,!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

aha, ovo drugo. daj mu npr jednu dok ne osjetis da ti je druga vec osjetno teza, onda prijedi na drugu bez obzira koliko on sisao prije. kasnije, kad se uhodate, mu daj onu koja ti je prva pri ruci

bundevica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Treba proći neko vrijeme da se upoznate, uspostavi ponuda i potražnja mlijeka (kod nas min. mjesec dana).
    Bebica sada traži češće, jer je možda žedna, vrućina je i nama...
    Što se tiče mjenjanja sika, "jel ispraznila onu od prije sat vremena ako je povukla dva-tri puta" i sl., ja sam opet dala istu, ako mi ova druga nije bila pod prstima punija, tj. tvrđa.
    Vjeruj svojim instinktima, nećeš pogriješiti .

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Manal, čestitam na bebici
    Vidim da dojiš na zahtjev, to je super! Radiš dobro što mu nudiš dojku čim pokazuje nervozu.
    Kao prvo, opusti se Manje gledaj na sat, a više koje znakove beba pokazuje. Mnogo beba kraće siše kako postaju veći i jači, tako da podoj može trajati i 10 minuta a oni se dobro najedu.
    Osjećaš li u tim kraćim podojima refleks otpuštanja mlijeka? Znači nakon što počne podoj nakon nekoliko sekundi do minutu beba počne ritmično sisati i gutati mlijeko (skužiš da guta po zvuku ili po laganom micanju uha i kože kod sljepoočnice), a ti možeš osjetiti trnce, škakljanje ili peckanje u dojci kako mlijeko navire.
    Znakovi po kojima možeš prepoznati da beba dobiva dovoljno mlijeka su najmanje 5-6 jednokratnih ili 7-8 platnenih popišanih pelena dnevno (popišana pelena se broji kad je mokra kao da uliješ 1-2 jušne žlice tekućine u nju) i 3-4 pokakane pelene (kakica mora biti veličine kovanice od 5 kuna da ju brojiš). Ako kaka rjeđe, ali u većoj količini, i to je ok. Pokakane pelene su znak da beba dobiva i ono najmasnije mlijeko koje dolazi na kraju. Nakon 6 tjedana normalno je da se stolice prorijede, a i ne moraju. To se razlikuje od djeteta do djeteta.
    Ako ti beba ima dovoljno popišanih i pokakanih pelena, nema sumnje da radiš dobro ili da nema dovoljno mlijeka. Preporučljivo je da mijenjaš dojke nakon 2-3 sata, ali možeš i ranije ako beba isprazni dojku ili ako ti je druga dojka puna i napeta da ne dođe do zastoja.
    Puno beba ima tzv. "cluster feedings". Papaju i po nekoliko puta za redom u kratkom vremenu, pa imaju pauzu do slijedećeg hranjenja.
    Također obrati pažnju na položaj bebe na dojci. Od toga puno ovisi koliko je podoj efikasan. Bebica je okrenuta prema mami cijelim tijelom, usta su joj otvorena širom, zahvaća njima bradavicu i veći dio areole, usne su izvrnute prema van i između dojke i donje usne možeš primijetiti jezik.

Što se tiče ritma, sve je ok. Beba mijenja ritam svaki dan, može se reći da ni nema ritma, još je i premala za to. Uskoro (s 3 tjedna) slijedi i skok u razvoju, pa se nemoj zabrinuti ako par dana bude papao svako malo. Tada samo nastavi dojiti na zahtjev i češćim sisanjem povećat će se i količina mlijeka.

Komentare pokušaj ignorirati. Tvoja mama samo želi pomoći, ali na žalost takvim stavom samo potkopava dojenje kad ti najviše treba podrška. Reci joj da ti skuha fini ručak, popegla veš ili nešto slično, dok je bebač tvoja briga

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

hvala svima! najvise me utjesi kad kazete da ce doci na svoje, koliko god to opcenito bilo. danas se bas osjecam umorno i iscrpljeno, beznadno. kakav posao - to dojenje! moj duboki svim dojiljama!
    uopce ne znam kako bi drugacije nego dojila na zahtjev, a ovo nasisavanje svako malo je prilicno bedasto: ako hocemo otici nekamo, a on bi tako u drustvu svako malo sikio, pa ne mogu ja vadit sisu pred svima :/ a sta da mu kazem ne moze? pa rasplakat ce se od gladi, ne? a kako da mu nametnem da doji dulje? tipa "nema ustajanja od stola dok ne pojedes"? mozda ja prerano ustanem kad on ispusti sisu? trebam li mu je trpati u usta i buditi ga?
    i jos jedno vazno pitanje: ako bi nocu spavao dulje od 3 h, da ga budim? ili da cekam zahtjev? (jos se doduse nije dogodilo, budi se svaka 2h)
    Honey, hvala na opsirnom opisu! polozaj i prihvacanje dojke, to sve stima. kako cu prebroditi taj skok u razvoju, kad vec sad pucam? :/

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ako hocemo otici nekamo, a on bi tako u drustvu svako malo sikio, pa ne mogu ja vadit sisu pred svima :/
    zasto ne mozes? ti tvoji prijatelji ce sigurno nesto grickat i pit dok budete sjedili i pricali pa zasto ne bi i tvoj tek rodjeni ?

pa dojenje je prirodna stvar i mi smo to dojili di god nas je volja i kad god je pozelio, i dalje tako radimo, i 99% komentara su pozitivni.

kako cu prebroditi taj skok u razvoju, kad vec sad pucam? :/
    nemoj razmisljat unaprijed, kako si i ovo do sad prebrodila tako ces i to, samo polako i hrabro!

ja ga nocu ne bi budila, sad je to vec dovoljno veliki bebac da sam namece svoj ritam pa se lipo opusti i spavaj kad i on spava. ti nocni razmaci su ti super, taman mozes malo odspavat.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

potpisujem zhabicu. ako se osjećaš neugodno, možeš okrenuti leđa, namjestiti siku u usta i onda se opet okrenuti prema svima tj. sjesti za stol. ili se malo povući sa strane (stolicom) pa na miru podojiti (što sam osobno preferirala, ne zbog stida, nego jednostavno mira koji je i nama trebao u takvim trenucima).

a ako bi bilo glupih komentara (mada ne vjerujem), rekla bih isto ovo što i zhabica: zar vi idete u kut, ustajete sa stola, idete u wc kad želite jesti ?!

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    možeš okrenuti leđa, namjestiti siku u usta i onda se opet okrenuti prema svima tj. sjesti za stol. ili se malo povući sa strane (stolicom) pa na miru podojiti (što sam osobno preferirala, ne zbog stida, nego jednostavno mira koji je i nama trebao u takvim trenucima).
    tocno tako!

puno ih niti ne skuzi sta se dogadja, sad smo se vec ustosili da se nekad niti ne okrecem nego ga samo pristekam a da se skoro ni ne primjeti.

primjati se njegovo potezanje moje maje i zaranjanje u dekolte kad bas ogladni, a i to bude jako simpaticno

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

skuzajte na tipfelerima

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

kako cu prebroditi taj skok u razvoju, kad vec sad pucam? :/
    Puno mama koje doje na zahtjev ni ne skuže taj skok u razvoju, baš zato jer daju sisu kad bebač traži
    Možda tako bude i tebi.

Evo i od mene ohrabrenje za dojenje vani! Većina ljudi se raznježi kad vidi kako beba fino papa
    A čuj, možda će mu vani biti i zanimljivijih stvari od nasisavanja.

Po noći, ako bude spavao dulje od tri sata, ne moraš ga buditi nego se odmori. To bi trebalo samo da je novorođenče koje spava i ne traži jesti, a tvoj traži

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Draga manal, možda ovo nije odgovor koji si tražila, ali mislim da jedino u čemu možeš pogriješiti je da previše očekuješ od sebe i bebe. Ako sam dobro vidjela, bebač ima tek koji tjedan... Daj njemu i sebi vremena da se priviknete na novonastalu situaciju, u kojoj ste, bar zasad, jedno drugome praktički sve.

Za još koji tjedan sigurno ćeš se i sama osjećati sigurnije u sebe kao majku i dojilju, pa te okolina neće lako moći pokolebati. Kad upoznaš svoje dijete i njegove potrebe (među ostalim, i one za sisanjem), sve će biti jednostavnije i lakše. Do tada, držim vam fige i čestitam

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ey, manal!
    prvo tebi i malom Romanu.

nemam neki stručan odgovor na tvoje pitanje ali mogu ti reč samo da se ne sekiraš! nudi mu ciku što više i to je to! kad ga staviš na vagu prvi put vidjet ćeš da je sve u redu.
    u knjižici koju sam dobila na sdu piše da je podoj svako hranjenje koje traje dulje od 1.5 min, tak neš.

ugodno vam donjeje, samo opušteno. prvih mjesec dana je najzeznutije dok se učite i on i ti; kasnije je super, nećeš htjet prestat, vidjet ćeš

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Mi smo ušle u 4 mjesc dojenja Lara je rođena 06.05.2008. Od rođenja smo svašta prošle. Sumnjala sam da je gladna, da nemam dovoljno mlijeka, da moje mlijeko nije dovoljno dobro jer je znala posisati prvo vodenasto i zaspala pa se često budila i bila stalno gladna. Dajem joj siku jednu po dva puta da dođe do onog masnijeg, sada je jača pa više posisa a kada je jako gladna i drugu. Uglavnom sada spava po 6 sati u komadu već 13-tu noć pa se meni sike napune toliko da imam kvrge ali se ne izdajam jer toliko ne bole i kad se probudi premotam je jer bude popišana i/ili kakana pa joj dam malo jednu a malo drugu i nazad zaspe. Primjetila sam da kad mi se napune sike pa me bole znam se nekad malo izdojiti da popusti, ali ako se lara ne budi sljedeća dva do tri sata da siki brzo mi nadođe mlijeko u tu siku koju sam izdojila,tj. brže nego u onu koju ona posisa. Obzirom da je jača i više posisa znaju mi dojke biti nekad mekane pa i dalje znam posumnjati hoću li imati dovoljno mlijeka ako se kojim slučajem prije probudi nego li se meni opet sike napune, mada znam da mlijeko stalno nadolazi. Mame budite i dalje ustrajne u dojenju ja sam novopečena mama i lara nam je prva beba i nedamo se jer nam je sika sve na svijetu, jelo i maženje. Najljepše mi je kad lara siki i kad me gleda u oči, ispusti siku da odmori i onako mirno mi se slatko nasmije. Nema ničeg ljepšeg da ti suze poteku. Sretno u dojenju! Toliko od nas!

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

hvala vam svima na odgovorima i ohrabrenju! to mi stvarno pomaze!
    evo, prosao je i skok u razvoju (bar mislim), stvarno ga nisam toliko primjetila, osim sto mi je u sat vremena ispraznio jednu siku, pa sam se uplasila da ce ostati gladan, vec sam htjela zvati sos-telefon
    prebolili smo i upalu desne sike, danas zadnji dan antiobiotika :D samo da se ne ponovi!
    kako da znam da je jedna stvarno prazna? nekad primjetim jer mu je nudim, on vuce al nezadovoljan je, pa kad ponudim drugu i vidim da guta, onda skontam. ali ako duze spava, pa se druga vec napunila... preko noci se stvarno ful napune da ne znam koju da mu dam, iako ne spava dulje od 4h u komadu. a eto, guramo. on dobiva na tezini, piski i kaki cesto, valjda je sve dobro. osim sto mu stalno nudim sisu kad je budan. ne moram se ni oblaciti a valjda je nervozan zbog uzasnih vrucina, a i vise zedan. obavili smo i jedno sikenje na klupi uz dunav bilo mi je malo bed, al bit ce bolje kad se ispraksamo
    raspisala se ja... opet hvala svima , javim se ja opet za savjete

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

kako da znam da je jedna stvarno prazna? nekad primjetim jer mu je nudim, on vuce al nezadovoljan je, pa kad ponudim drugu i vidim da guta, onda skontam.
    Pa eto, dijete ti pokaže
    Iako, dojka nikad nije potpuno prazna. Mlijeko se cijelo vrijeme stvara pa se uvijek može izvući još par kapi. Ali naravno, bebi baš i ne paše piti kap po kap, pa ima i drugu sisu

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Niti jedna mama ne može imati nedovoljno mlijeka! Treba stavljati bebu što češće na cicu i tijelo će samo stvoriti mlijeka koliko mu bude trebalo! Bebu se ne stavlja na cicu u pravilnim razmacima, treba dati bebi nek cica na zahtjev. Čim duže dojiš, sve će se uravnotežiti i bit ćete i ti i beba zadovoljne!
    Pusa

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

evo, nekako sam se sprijateljila s tim da stalno nudim sisu. nocu je bolje utoliko da sisa vremenski duze i mir (kuc, kuc, kuc, da ne ureknem! ), kao stvarno je gladan. al po danu kao da se skratilo. to vise nekad ne bude ni pet minuta sto on posisa, nego uzme par gutljaja i to je to. al za 20 min opet. :/ pa si ja mislim kad je stvarno gladan, a kad "zeza"... mlijeko mi jako curi i on stvarno dobro guta, al kad tako kratko traje, stvarno posumnjam jel se sad sta zasitio... patronazne koje su gledale kako sisa kazu da jako fino vuce, kao da pije iz bocice, a i moja sestra usporedjuje s necakinjom koja je na AD, pa kaze i ona brzo isprazni bocicu. moze li se to uopce usporedjivati?
    vidjet cemo sutra na kontroli jeli tezina ok. ja bi samo da je njemu dobro, al ne bi bilo lose kad bi i mene malo pustio na miru, bar sat vremena izmedju papanja

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

drzi se

meni se nekad cini da je moje prvo cudo neko dulje vrijeme STALNO dojilo, ono jedan podoj koji je trajao i trajao i trajao...
    tako sam se spremila na slicnu situaciju i sa drugim, ali malena se uopce ne da usporedjivati sa starijim bratom (osim po brzini kojom raste ) buraz je znao dojiti prvih mjeseci po 45min pa onda neka pauza kraca pa opet, da bi se ustalio na neka 2-3h. dojila sam posvuda (pa necu valjda cijele dane zbog toga sjediti u fotelji?!?) malena doji od prvog dana prvo cca 15min, kad pocne kenjkat malo ju dignem da pusti zrak (podrigne), odspava do 5min i onda jos 10min cica...i tako skoro svaka 2h. po noci ju ne budim, ali znam da izmedju 11 i 7 imamo 3 podoja, 4.ti je oko 7-8h ujutro, odnosno svaka 2-3h
    trenutno se borimo sa mlijeccem

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

manal, kod nas je non szop nacicavanje trajalo oko 5 tjedana, ne kazem da ce bit kod vas tako ali prvi period od mjesec-dva je jako tezak i naporan kod vecine, no kad prodje lako je, jos ce ti i nedostajat

kako je bilo na pregledu?

saska nadam se da cete se brzo rijesit soora. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ivanaos avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Draga prijateljice!

Meni L ni danas nema ritam, i sad nekad dugo sisa, a nekad brzinski. U prvim jesecima imam osječaj da je sisao 24 sata na dan.I izdržala sam i nije mi ni mrvicu žao i isto ću i jednog dana sa drugim djetetom.
    A što se tiče dojenja u javnosti, sječaš li se u slastičarni hotela Os kako sam ja L dojila bez problema i ustručavanja? Što nas je više u javnosti, to bolje

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

moja mala evo sad ce skoro 4 mjeseca sisa no stop, osim ako smo u nekom pokretu, al nemres opet cijeli dan biti u pokretu. cini mi se da ona ima skok u razvoju otkad se rodila :/ . znam da nije gladna itd jer je bucka i dobivala je dosad vise od kile mjesecno, ali brate mili nemres nju sa sise spustiti. vise jedva cekam da pocnemo dohranu da malo ohanem i da mi se bradavice odmore.. iako imam snazan filing da nece htjeti jesti, jer je inace u svemu potpuna suprotnost svome bratu, pa tako ocekujem i da ce biti u dohrani. mozda me iznenadi.

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

... patronazne koje su gledale kako sisa kazu da jako fino vuce, kao da pije iz bocice [/size]
    Moram ovaj dio prokomentirat - kad nam netko kaže da dijete pije kao iz bočice, onda znamo da je sve dobro i to nam je prava poruka ohrabrenja. Kao da je priroda bočicu dala, a ne dojku.

Inače, manal, meni se čini da vam baš dobro ide i da je najteži period iza vas pa priušti i sebi jedan , kao što se na početku posta (i vašeg dojilačkog staža) klanjaš svim dojiljama.

Vjerujem da vrijednosti dojenja već poznaješ, čim si se odlučila upustiti u taj težak posao. Ali možda ne znaš za praktične prednosti dojenja koje tek dolaze. Ovo što ti se sad čini problemom (cikio bi vamo, cikio bi tamo) će zapravo postati super stvari. S djetetom možeš gdje god hoćeš bez velikog posla oko toga. Kad se zbog nečeg uznemiri - minuta cike i dobro je, kad mu bude dosadno, kad ogladni, kad ožedni, kad te zaželi malo samo za sebe, kad se hoće pravit važan... kad što god - ti imaš instant rješenje koje sa sobom nosi uvijek još nekoliko dodanih vrijednosti.

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    moja mala evo sad ce skoro 4 mjeseca sisa no stop, osim ako smo u nekom pokretu, al nemres opet cijeli dan biti u pokretu. cini mi se da ona ima skok u razvoju otkad se rodila :/ . znam da nije gladna itd jer je bucka i dobivala je dosad vise od kile mjesecno, ali brate mili nemres nju sa sise spustiti. vise jedva cekam da pocnemo dohranu da malo ohanem i da mi se bradavice odmore.. iako imam snazan filing da nece htjeti jesti, jer je inace u svemu potpuna suprotnost svome bratu, pa tako ocekujem i da ce biti u dohrani. mozda me iznenadi.
    Ovako je bilo i s nama. Skok u razvoju kao omiljena sportska disciplina. Te dane smo bilježili po tome što se i po 7 sati ne bi skidao sa cike, osim za presvlačenje, a 'normalni' dani su bili samo malo blaža varijanta iste priče. Nakon prvotnog šoka sam počela u tome uživati, izležavati se s njim, čitati... Ali moram priznat da ne znam kako bih to uz još jedno dijete. Ak mi se desi, javit ću se tebi za savjet. A do onda bih ja savjetovala svim mama kojima je takav ciciljubac prvo dijete da stvarno uživaju u tome.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ja vam se opet svima zahvaljujem na javljanju
    dosla sam malo sebi sto se dojenja tice, prihvatila sam to kako on trazi i sve 5 cak kad sad nekad nece siku u nervozi, bude mi zao da nije instant rjesenje jos uvijek mi se postavi 116 pitanja onako u hodu, ali zaboravim. morat cu poceti pisati.
    bili smo i na prvom putovanju i sikili u prepunom vz na spancirfestu, bilo mi je skroz normalno, cak lakse sto su terase pretrpane
    nazalost propustili rodin stand, ali nam je prijateljica kupila jos jednu pusu

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj Ms. Mar prvotno napisa
    ... patronazne koje su gledale kako sisa kazu da jako fino vuce, kao da pije iz bocice [/size]
    Moram ovaj dio prokomentirat - kad nam netko kaže da dijete pije kao iz bočice, onda znamo da je sve dobro i to nam je prava poruka ohrabrenja. Kao da je priroda bočicu dala, a ne dojku.
    potpuno si u pravu! moram nadodati, iako OT, neki dan skicam neki djecji film i jedna zena kaze drugoj da zeli opet bebu, a ova joj odgovara: jesi li sigurna da si spremna na pelene, bocice...
    a dobila sam i lijepu cestitku za romanovo rodjenje, na njoj su sarene bocice. ja kazem mm trebale bi biti sise

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Mislim da smo svi dobili bar neku čestitku na kojoj su bočice, medeki s dudama...
    Mi smo za drugo dijete u babinjama jednom dobili neke novce uz komentar: Evo ti bebica, za mlijeko Od druge osobe: Evo vam za bočice :?
    Sve od ljudi koji imaju dvoje-troje djece. Toliko je ta bočica postala uobičajena, nitko tome ne pridaje sekundu razmišljanja. A svi znaju da dojim već drugo dijete, prvo sam dojila skoro dvije godine!?

MM je jednom prokomentirao dok je mala sisala, guta ko da pije na slamku široku centimetar

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ok, znam da sam vam dosadna, moja osobna savjetnica (anjica ) mi kaze da previse brijem, da se opustim 8) a ja bi vas ipak pitala:

jel mu mogu previse "nuditi" sisu? mozda ja njega navikavam na to nacicavanje? npr. on se unervozi, kenjka (danas vec cijelo prijepodne), i ja mu prije nego mu "uvalim" dudu ipak radije ponudim siku. e sad - on zijeva na nju kao bi on, al ne pristekava se, bacaka mi se u rukama, i onda ipak prihvati. tad krene moj glupi jaki let down i sad bi ga ja trebala odstekati da iscuri prvi mlaz (probala, on se naljuti, pocne plakati i vise uopce nece), al se ja nagnem unazad da on kao lezi na meni, pa bar ne ide prejako. onda se on naguta toga brzo i odsteka se i sve gotovo za ca. tri minute. podrigne i vise nece. :/ da mu probam dulje ne dati, pa da se pozeli sike?
    jel to prvo mlijeko koje iscuri u mlazu tako "lose" i nekvalitetno? jel on od takvog sisanja samo to vodenasto dobije, a od njega ne napreduje (dovoljno)? jel se taj let down nekad smiri?

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

ajmo po redu
    ok, znam da sam vam dosadna, moja osobna savjetnica (anjica ) mi kaze da previse brijem, da se opustim 8) a ja bi vas ipak pitala:
    vecina nas je to prosla, pogotovo s prvim klincem
    dakle:

jel mu mogu previse "nuditi" sisu?
    ne
    ovo sto ti radis zove se ekolosko dojenje (spominjano i na nekim topicima o povezanosti dojenja i zastite od nove trudnoce) i to je najbolje sto mozes pruziti svom cudu. za pohvalu (a ne sumnjanje u sebe)

jel to prvo mlijeko koje iscuri u mlazu tako "lose" i nekvalitetno? jel on od takvog sisanja samo to vodenasto dobije, a od njega ne napreduje (dovoljno)?
    to prvo mlijeko jest vodenastije nego ono sto zadnje izvuce iz cice, ali nije nista manje kvalitetno.
    jeste bili na pregledu kad mjere dijete? jel ti netko spomenuo da ne napreduje dovoljno? jel ti izgleda gladno, umorno, nezadovoljno, bezvoljno? vjerujem da u nekoliko podoja tokom dana tvoje cudo dodje i do masnog mlijeka. ako sumnjas u to, probaj te kratke podoje davati iz ist dojke tokom recimo 2-3h, pa tek onda promijeni dojku. bez obzira sto se mlijeko stvara konstantno na taj nacin ce doci sigurno i do masnog mlijeka.

jel se taj let down nekad smiri?
    da, sve u svoje vrijeme

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

manal, ja sam prošla sve te brige kao i ti, plus što sam se još morala riješiti adaptiranog kojeg sam počela davati. I uspjela sam. Bilo je naporno. Ne da ja nisam mogla nikud ići, nego niti primati posjete jer nisam mogla sjediti zbog epi pa sam ga morala dojiti na ležećki u sp sobi

Opusti se, daj bebi kad god traži i koliko hoće, taj period će brzo proći. Nemoj se zamarati je li dosta pojeo, ako ima dovoljno pokakanih i popiškinih pelena, napredak će se vidjeti na prvom mjerenju.

Ja sam mjenjala ciku svaka 2 sata, isto nije puno papao, zaspao bi na ciki, nije vukao kako treba.. I onda jedan dan - počeo je vući i nije više tražio svakih 5 min ciku. Sad ima 2,5 mj i traži ponekad ciku svakih 5 min, ali to je uglavnom u popodnevnim satima ili kad je jako pospan. Inače preko dana papa svakih 1,5-2 h, preko noći 2-3 h

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

hvala cure!
    na prvom mjerenju je bio dobio 1kg i narastao 6,5 cm. onda kad mu je stolica "pozelenila" posjetismo doktora, na sto je on rekao da se ne opterecujem gramima i da on dobro napreduje i da je zdrav i zilav (ja se nisam opterecivala gramima, nego eto, znam da stolica treba biti zlatnozuta, a sad nije, pa da pitamo zasto). za dva tjedna idemo opet, pa ako i nije dobio nesto puno na tezini, doktor s takvim stavom mi vrlo vjerojatno nece preporucivati ad.
    inace upravo smo odradili seansu nenutritivnog dojenja, ruka me jos boli, a on dalje pajki. ostavila bi ja njega jos na siki, tako mi ga lijepo maziti i gledati kako se u snu smjeska s bradavicom u ustima ali ima i mama nutritivne potrebe

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

evo mene opet. taman nam je lijepo krenulo bez mojih brijanja i razmišljanja, kad ono - dohrana! sad mi se sve pobrkalo! trebala sam ga ostaviti na isključivom dojenju tam' do škole
    molim vas za savjete: koliko on sa eto, skoro 7 mjeseci, "treba" imati podoja, ili na koliko sati da jede? naime, ja sam počela raditi, pa ne znam koliko mlijeka trebam ostaviti kad me nema, kad su mi ti mililitri totalno fiktivni... druga stvar: kad da se izdajam? dosad sam se jedino izdajala kad ga stavim leći, pa znam da sad bar 3 sata neće jesti, a i ne očekujem da je ful gladan u noći (iako često jede noću). i onda izdajam neku "polupunu" siku, pa i ne uspijem iscijediti neku količinu. jedna mi je forumašica napisala da mu, kad dođem s posla dam istu na koju je ujutro dojio, a drugu izdojim. mene uvijek strah da se kad izdojim neće stići napuniti dok on opet ogladni... je li s dohranom izdajanje postaje nekako potrebno da se i dalje stvara dovoljno mlijeka...? :?
    dileme, dileme... :smajlić-sliježe-ramenima:

Livada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

manal, evo ja cu probati da ti odgovorim iz nekog mog iskustva.

najradije bih ti rekla da se ne zamaras s brojem podojoa i da mu dajes kad god si u prilici, ali ti to ne mogu reci, jer sam i sama bila zabrinuta i sama sam non-stop brijala, brojala i slicno.

moj sinek je u tom dobu imao dva podoja prije mog odlaska na posao. onda bih se izdojika (oko 80 ml) za uzinu. dosla bih na puzu, podojila bih ga (dala bih mu onu dojku koju sam to jutro prije posla izdojila, a ne onu koju je on dojio -- joj, nadam se da nisam previse konfuzna), i onda bi izdojila onu drugu dojku (opet oko 80 ml). kada bih se vratila s posla, dojio bi kolilko je htio... i tako.

sto se tice "punjenja" dojki: ono sto sam ja primjetila jeste da nakon nekog vremena, dojke (i mozak koji tu igra veliku ulogu) same uspostave ritam. tako su moje dojke bivale "pune" u tacno ono vrijeme kada bih se ja ili izdajala ili bi on dojio. (koliko se sjecam, mislim da je bilo tako :/ )

to sam sve radila do nekog njegovog devetog mjeseca. on je jako lijepo prihvatio dohranu, tako da se nisam vise izdajala, nego sam nastavila dojita ga ujutro, dolaziti na pazu i slicno.

sad, koliko ja znam - ti radis negdje dalje, tako da ne mozes dolaziti na pauzu. ako sam u pravu, mozda ne bi bilo lose da se izdojis nakon sto on legne navecer pa da imas za sutra.

drzim ti fige i znam da ce to sve biti super

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

manal ne znam sto bih ti pametno rekla jer se i meni vrte ista i slicna pitanja o tome jer sam se morala vratiti na posao nakon 6mj. mislim da ima dosta o tome vec napisano - malo prosvrljaj (budem i ja ) po pretrazniku - povratak na posao i dojenje

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

dakle preskocih najvaznije

vidim da si vec neke teme nasla:

povratak na posao i dojenje

problem: povratak na posao...

vidimo se tamo

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

hvala cure! da, ja radim u osijeku, pa ništa od pauze za dojenje, ali srećom ne radim dugo. evo, već par puta bi od jutarnjeg podoja do mog povratka prošlo 5 h, a on bi u međuvremenu jeo kašicu. ma muči me to s izdajanjem, kad ne mogu baš puno izdojiti i dugo mi treba :/ još gore u stvari, uopće ne znam hoće li on to jesti ili ne - i iz čega da mu mm da? bočicu ne doživljava, iz čaše se zalijeva, magic cup totalno bezveze...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •