Results 1 to 20 of 20

Thread: Tzatziki umak

  1. #1

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default Tzatziki umak

    ..kupila jučer u LIdla i oduševila se..

    Jela sam ga s friganim lignjama..


    Probiotički jogurt
    svježi krastavac
    kopar
    luk češnjak


    izvrsno

  2. #2

    Join Date
    May 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,983

    Default

    A zasto nisi napravila umak sa svjezim sastojcima, piece of cake

  3. #3
    kikic's Avatar
    Join Date
    May 2004
    Location
    na moru
    Posts
    1,163

    Default

    Je li to tartar ili?

  4. #4

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    744

    Default

    jogurt (grčki, čvršći od čvrstog ili običan ocijeđen preko noći) i ribani svježi krastavac + brdo začina.

    Jako fino. pogotovo ljeti uz roštilj.

  5. #5

  6. #6
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    mi to zovemo satrica, nisam ni znala da ga možemo fensi-šmensi preoblikovati

    ali ga jedemo u velikim količinama, više kao prilog ili salatu, nego kao umak

  7. #7
    Svimbalo's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,204

    Default

    Obratite samo pažnju da krastavce nakon ribanja dobro ocijedite
    Ja dodam i žlicu maslinova ulja
    Ne stavljam luk ali zato tonu kopra

  8. #8
    Svimbalo's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,204

    Default

    I da - i nama je prilog, posebno uz roštilj ili bilo kako spremljeno meso

  9. #9

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    Quote Originally Posted by Maxime
    A zasto nisi napravila umak sa svjezim sastojcima, piece of cake

    A božedragi, zato jer nisam imala pojma šta kupujem ni kakav je ukus..sad sam pametnija...jel ..hm

  10. #10
    Berlin's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    uz more
    Posts
    784

    Default

    Jednom sam to jela i odu[evila se.
    Molim one koji imaju isprobano dobar recept da ga podjele s nama/

  11. #11

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cro Susedica
    Posts
    1,732

    Default

    Ali ni uz šta ne paše tako savršeno kao uz pečene mlade krompiriće!
    :smajlićkojislini:

  12. #12

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cro Susedica
    Posts
    1,732

    Default

    Ja pravim tako što naribam krastavac ili ga isečem na jako tanke ploške, posolim i ostavim da pusti vodu. Paziti da se ne presoli.
    Dobro ocedim među rukama, onako ga dobro istiskam i onda u to stavim 1-2 češnja belog luka, mnogo svežeg kopra i kiselu pavlaku (kiselo vrhnje) ili ga mešam sa gustim jogurtom.
    Ukus bude puniji kad je samo pavlaka, a grčki jogurt je inače masniji, pa mu kod nas više liči pavlaka nego naš jogurt.
    Eto. Isprobano - savršeno.

  13. #13

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    Limun??
    Maslinovo ulje..??

    Čini mi se da mi ne se bi svidjelo baš puno puno kopra..malo mi je preitenzivan

  14. #14
    betty blue's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    5,312

    Default

    ja naribam krastavac, posolim ga (da prije pusti vodu), dobro ga ocjedim, umješam kiselo vrhnje i češnjak sitno narezan. Nisam ni znala da je to umak, ja sam mislila da je to salata
    Nisam probala s koprom, rijetko kad imam tog začina svježeg pri ruci, al budem probala.

  15. #15
    Maslačkica's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Sarajevo
    Posts
    2,720

    Default

    Quote Originally Posted by betty blue
    ja naribam krastavac, posolim ga (da prije pusti vodu), dobro ga ocjedim, umješam kiselo vrhnje i češnjak sitno narezan. Nisam ni znala da je to umak, ja sam mislila da je to salata
    Nisam probala s koprom, rijetko kad imam tog začina svježeg pri ruci, al budem probala.
    I ja isto tako.... s tim da mi to zovemo tara tore, tj. nona, dalmatinka, je donijela taj recept u našu familiju...

  16. #16

    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Cro Susedica
    Posts
    1,732

    Default

    Može i sa suvim koprom. Mislim da ga ima Kotany.

    Moja baka to pravi kao salatu, ali ona ne podnosi miris kopra, pa stavlja bibera i peršunovog lišća. I tako bude fino, ali to onda nije tzatziki.
    Tzatziki u originalu mora imati dosta belog luka i dosta kopra

  17. #17

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Najlipši grad na svitu..
    Posts
    635

    Default

    Hm..ovaj kupovni grčki nema previše kopra a bijeli mi luk ne smeta..
    Ne smeta mi mirisi u hrani već miris kad mi ej u ustima prearomatično

  18. #18
    Tashunica's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    tamo, tamo daleko
    Posts
    5,770

    Default

    ja stavim naribani krastavac, kiselo vrhnje, vlasca, češnjaka, soli i papra.
    mogu ga uz sve jest, uopće mi nije problem

  19. #19

    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    632

    Default

    stavlja se krastavac za korom a po originalu trebalo bi da bude iseckan na najfinije kockice
    treba ga posoliti pa posle malo vremena ocediti lagano

  20. #20
    Willow's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    ZG
    Posts
    2,829

    Default

    ja sam našla negdje pravi grčki recept (iz neke grčke familije) ali vidim da ima više verzija

    probala sam ovu i meni je prefino


    1 krastavac izribati, malo posoliti i staviti bar 1 sat da stoji i pusti vodu, pa ocijediti
    500 ml jogurta - oni stavljaju od ovčjeg mlijeka - staviti da se bar sat vremena cijedi u gazi
    3-4 češnja češnjaka vrlo sitno nascjeckati (mora biti nasjeckan!)
    dodati 2 žlice maslinovog ulja
    malo bijelog aceto balsamico
    sve pomiješati i staviti na hladno

    meni je prefino, jedino se dosta osjeti bijeli luk

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •