..kupila jučer u LIdla i oduševila se..![]()
Jela sam ga s friganim lignjama..
Probiotički jogurt
svježi krastavac
kopar
luk češnjak
izvrsno
..kupila jučer u LIdla i oduševila se..![]()
Jela sam ga s friganim lignjama..
Probiotički jogurt
svježi krastavac
kopar
luk češnjak
izvrsno
A zasto nisi napravila umak sa svjezim sastojcima, piece of cake![]()
jogurt (grčki, čvršći od čvrstog ili običan ocijeđen preko noći) i ribani svježi krastavac + brdo začina.
Jako fino. pogotovo ljeti uz roštilj.
mi to zovemo satrica, nisam ni znala da ga možemo fensi-šmensi preoblikovati
ali ga jedemo u velikim količinama, više kao prilog ili salatu, nego kao umak
Obratite samo pažnju da krastavce nakon ribanja dobro ocijedite
Ja dodam i žlicu maslinova ulja
Ne stavljam luk ali zato tonu kopra![]()
I da - i nama je prilog, posebno uz roštilj ili bilo kako spremljeno meso
Maxime prvotno napisa
A božedragi, zato jer nisam imala pojma šta kupujem ni kakav je ukus..sad sam pametnija...jel ..hm![]()
Jednom sam to jela i odu[evila se.
Molim one koji imaju isprobano dobar recept da ga podjele s nama/
Ali ni uz šta ne paše tako savršeno kao uz pečene mlade krompiriće!
:smajlićkojislini:
Ja pravim tako što naribam krastavac ili ga isečem na jako tanke ploške, posolim i ostavim da pusti vodu. Paziti da se ne presoli.
Dobro ocedim među rukama, onako ga dobro istiskam i onda u to stavim 1-2 češnja belog luka, mnogo svežeg kopra i kiselu pavlaku (kiselo vrhnje) ili ga mešam sa gustim jogurtom.
Ukus bude puniji kad je samo pavlaka, a grčki jogurt je inače masniji, pa mu kod nas više liči pavlaka nego naš jogurt.
Eto. Isprobano - savršeno.
Limun??
Maslinovo ulje..??
Čini mi se da mi ne se bi svidjelo baš puno puno kopra..malo mi je preitenzivan
ja naribam krastavac, posolim ga (da prije pusti vodu), dobro ga ocjedim, umješam kiselo vrhnje i češnjak sitno narezan. Nisam ni znala da je to umak, ja sam mislila da je to salata![]()
Nisam probala s koprom, rijetko kad imam tog začina svježeg pri ruci, al budem probala.
I ja isto tako.... s tim da mi to zovemo tara tore, tj. nona, dalmatinka, je donijela taj recept u našu familiju...betty blue prvotno napisa
Može i sa suvim koprom. Mislim da ga ima Kotany.
Moja baka to pravi kao salatu, ali ona ne podnosi miris kopra, pa stavlja bibera i peršunovog lišća. I tako bude fino, ali to onda nije tzatziki.
Tzatziki u originalu mora imati dosta belog luka i dosta kopra
Hm..ovaj kupovni grčki nema previše kopra a bijeli mi luk ne smeta..
Ne smeta mi mirisi u hrani već miris kad mi ej u ustimaprearomatično
ja stavim naribani krastavac, kiselo vrhnje, vlasca, češnjaka, soli i papra.
mogu ga uz sve jest, uopće mi nije problem![]()
stavlja se krastavac za korom a po originalu trebalo bi da bude iseckan na najfinije kockice
treba ga posoliti pa posle malo vremena ocediti lagano
ja sam našla negdje pravi grčki recept (iz neke grčke familije) ali vidim da ima više verzija
probala sam ovu i meni je prefino![]()
1 krastavac izribati, malo posoliti i staviti bar 1 sat da stoji i pusti vodu, pa ocijediti
500 ml jogurta - oni stavljaju od ovčjeg mlijeka - staviti da se bar sat vremena cijedi u gazi
3-4 češnja češnjaka vrlo sitno nascjeckati (mora biti nasjeckan!)
dodati 2 žlice maslinovog ulja
malo bijelog aceto balsamico
sve pomiješati i staviti na hladno
meni je prefino, jedino se dosta osjeti bijeli luk![]()