Svugdje čitam kako se progesteron vadi obično 21 dc. A što kad je ciklus kraći, oko 20 dana? Da ga odem izvaditi 19 dc? Ili još ranije?
Svugdje čitam kako se progesteron vadi obično 21 dc. A što kad je ciklus kraći, oko 20 dana? Da ga odem izvaditi 19 dc? Ili još ranije?
Trebalo bi 7 dana nakon ovulacije, ako se dobro sjećam. Ovo - 21 dc je dobiveno po računici - najčešći ciklus 28 dana, ovulacija 14 dc, znači progesteron ovulacija + 7 = 21 dc. Meni je ciklus od 32-35 dana, najčešće ovulacija od 16-18 dc, ja sam ga vadila obično oko 25 dc, znači sve ti ovisi kad misliš da je tebi ovulacija.martinaP prvotno napisa
Vadiš ga znači 7 dana nakon onog dana kad ti je najčešće ovulacija. Ako su ti ciklusi uvijek 20 dc, ne znam kad onda to ispada ovulacija, obično se računa duljina ciklusa minus 14 dana za ovulaciju, ako je lutealna faza OK, ali ne znam kad bi na tako kratak ciklus ispadala ovulacija, to moraš skužit po chartovima za ovulaciju ili kad su ti bile punkcije u IVF-u - to moraš sama znat.
Po LH trakicama O je 10-11 dc (sad u ovom ciklusu od 20 dana).
Hvala ti.
martina, i kod mene O 10-ti ili čak 9-ti dan. Dr mi je rekao vaditi progesteron 7 dana nakon što je vidio da je bila O. I onda gledam referentne vrijednosti i nekako se ne uklapam, prog. mi je bio 5, po ref. vrijed. kao ok, ali dr. je rekao da je preniski.
Ti onda za to moraš gledat progesteron u lutealnoj fazi, mislim da je 5-tica za folikularnu fazu, barem su takve nekakve vrijednosti na labu SD-a, meni se čini da sam zapamtila da je oko 50-tice OK vrijednost za lutealnu fazu. Evo jednog starog topica o progesteronu, možda ima nešto upotrebljivo:tiki_a prvotno napisa
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...k+progesterona
Znači, vadiš ga oko 17-18 dc i gledaš referentne vrijdnosti za lutealnu fazu.martinaP prvotno napisa
meni taman dosao novi nalaz. vadila sam ga 22 dc a mengac dobila 25 dc - nikad ranije u zivotu. al ipak mi je u sredini ref vrijednosti. s obzirom da je prije terapije gluforminom bio debelo ispod donjih ref. vrij. ja sam zadovoljna 8)
Podižem, jer sam dobila nalaz - 7 dana poslije ovulacije progesteron mi je 4,49 nmol/l. To mi se čini jako malo :? Ne mogu do doktorice po savjet do kraja tjedna.
Koje su ref. vrijednosti laba za lutealnu fazu? Ako je ispod tih vrijednosti (i meni se ovako čini malo, ali ne kužim koje su jedinice mog laba - znam da sam bila zapamtila da je preko 50 OK tj. ukazuje na ovulaciju), onda ti to znači da tom ciklusu kad si ga vadila vjerojatno nije bilo ovulacije.martinaP prvotno napisa
Donja granica je za lutealnu fazu 16, a za sredinu lutealne faze 10. Gornja granica je u oba ta slucaja 125.
LH trakice svaki ciklus ukazuju na ovulaciju 14-15 dc.
Ne znam, po mom isustvu pozitivne LH trakice ne moraju nužno značiti da je bila ovulacija , tj. navodno ovulacija se može dokazati samo retrogradno - porastom progesterona. Kopiram ti s donje teme odgovor od rikikiki:martinaP prvotno napisa
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...0c5a3bb02fbce0
"Superman (napisa):
pimbli (napisa):
Dali porast estradiola sa sigurnoscu pokazuje da folikuli nisu prazni?
NE! Porast estradiola samo je indikator rasta folikula! Rastom granuloznih stanica i u "praznom" folikulu dolazi do sinteze E2, jednako kao i u folikulu koji sadrži js.
Meni su dr.R i dr.B rekli da NE postoji sigurni pokazatelj da u folikulu postoji jajna stanica, niti E2 niti bilo koja druga pretraga to ne može sa sigurnošću pokazati. Ovulacija se može dokazati jedino mjerenjem progesterona nekoliko dana nakon očekivane ovulacije (znači porast progesterona) i aspiracijom jajnih stanica iz folikula. Znači, samo retrogradno, nikako unaprijed."
Evo ti i teme o progesteronu, da se pripremiš s pitanjima za svoju gini. U svakom slučaju, to ti je možda tako samo u ovome ciklusu.
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...k+progesterona
kakav ti je nalaz prolaktina? ako si dojila, koliko dugo ne dojis? nekad treba vremena da se progesteron vrati u normalu, narocito ako prl ostane povisen.martinaP prvotno napisa
kakav je uzv nalaz materice i endometrija? koja je debljina u vrijeme ovulacije, bude li trolinijski? ja bih svakako na tvom mjestu uzela vrkutu, ananas, omega 3 ili gingko - sve to pomaze endometrij i na neki nacin dopunjuje progesteron.
Ne dojim već godinu i 10 mjeseci. Lani sam radila prolaktin jer se na UZV-u dojki pokazalo da još imam mlijeka, iako je od dojenja bilo prošlo više od godinu dana. Ne sjećam se ref. vrijednosti, ali bio je nizak i nije bilo potrebe za Bromergonom. Malo mlijeka imam još i sad.wewa prvotno napisa
Nisam bila na UZV-u maternice, jer sam u ovo friško uletjela, nakon što mi se cikus skratio na 21-22 dana, iako je već godinama nešto kraći od uobičajenog.
ako ti bude usput, hajde pogledaj tacnu vrijednost prolaktina - razliciti organizmi razlicito reaguju na odredjenu razinu prl, neke zene izgube ovulaciju i s malo povisenim prolaktinom. nadalje, nalaz nije potpun ako se ne uradi i analiza na makromolekule prolaktina, a to rijetko ko radi...martinaP prvotno napisa
pokusaj prosurfati o uticaju vrkute na hormonalni (dis)balans, mozda bi to bio dobar nacin da postignes uredne cikluse. drzim ti fige za uspjeh!
Ne sjećam se točno ref. vrijednosti, čini mi se da su bile 3-25 nekih jedinica, a meni je bio 7,3. Potražit ću vrkutu, hvala na savjetu.