Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 130

Tema: Riba - topik za neznalice

  1. #1
    Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,244

    Početno Riba - topik za neznalice

    Ja sam ta - neznalica.
    Ali odlučila sam raditi ribu dvaput tjedno. Veliki korak za mene jer je moj vrhunski domet ispohati odmrznute filete oslića, ali to sam radila u četvrtak.

    Sad sam se vratila iz Metroa s 3 brancina za sutrašnji ručak, sve skupa imaju kilu.

    Jel mogu ostati u plastičnoj vrećici do sutra?
    Što da radim s njima?
    Da li imaju krljušti koje treba ostrugati?
    Kad ih čistim da li imaju onu neku tamnu kožicu iznutra i da li to isto moram izvaditi?

    Osim toga molim preporuku gdje kupovati ribu na redovitoj bazi u istočnom dijelu grada.

  2. #2
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Metro je dobar izbor.
    Savjet + pitati stričeka/tetu onak po tiho ispod oka, kakva je riba
    Evo ja prošli petak pitam - i kakva je orada? (vidim da ima neke mutnjikave oči) a on meni diplomatski - brancin vam je bolji i nasmije se.

    Brancin ima ljuske za postrugati i izvaditi utrobu i to je to.
    Mislim da može ostati u vrećici do sutra ali u friđu naravno.

    Meni je odličan kada se ispeče na tavici na domaćem maslinovom ulju (ili pola pola sa suncokretovim) i još pečeno malo politi maslinovim uljem, tko voli.
    + može se napraviti umak za preliti ribu - češnjak, sjeckani list peršina, sol, limunov sok i maslinovo ulje.
    A evo i recept što sam ja radila prošli petak - toplo preporučam.
    Aromatično, fino, jako jednostavno i čista nepošpricana kuhinja
    http://www.coolinarika.com/recept/brancin-pecen-u-rerni

  3. #3
    a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,149

    Početno

    Citiraj kahna prvotno napisa
    Brancin ima ljuske za postrugati i izvaditi utrobu i to je to.
    Mislim da može ostati u vrećici do sutra ali u friđu naravno.
    ja bih ga ipak radije ocistila i nasolila veceras :/

  4. #4

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    Citiraj a zakaj prvotno napisa
    Citiraj kahna prvotno napisa
    Brancin ima ljuske za postrugati i izvaditi utrobu i to je to.
    Mislim da može ostati u vrećici do sutra ali u friđu naravno.
    ja bih ga ipak radije ocistila i nasolila veceras :/
    i ja
    ali daleko sam ja od znalca

    štrigiceee, gdje si?

  5. #5

    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    2,576

    Početno

    kad sam nju spomenula, ima tu i njezin genijalni topic s dalmatinskom spizom
    s puno ribljih recepata

    http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...er=asc&start=0

  6. #6

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Ja bi ga svakako očistila i osušila večeras..
    Kupi vegetu za ribu..jako je ukusna...stavi se samo malo i uglavnom unutra
    sastruži krljušt u tu svrhu zgodno može poslužit onaj nožić za krompire..izvadi branče i po duljini razreži stomak i izvadi sve iznutra..
    Dobro operi dobro osuši pa onda posoli po popapri kapni malo limuna u stomak...naulji i stavi u zdjelu koju ćeš pokriti.
    Sutra peci ili u rerni na masnom papiru..ii u tavi bez ulja (jer je riba već nauljena) a izgledat će kao da je na roštilju..ali prije pečenja izvadi iz hladnjaka barem pol sata prije
    Okreni je najviše dva puta a kad je pečena onda stavi maslinovo na nju.

  7. #7

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Btw...danas sam u Tommya ubola palamidu od 3 kila..možeš s njom nekome ozbilje ozljede nanijeti
    Dio je danas otišao za ručak,. dio je isfetan u zamrzivaču a dobar dio je u marinadi za sutra ...njami

  8. #8
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Ma je bolje je očistit ribu odmah, ali ako se ženi ne da, može pričekati do sutra

    A i onaj recept što sam linkala je bolje da što dulje stoji u marinadi.

    Moj je stajao ravno 30 min. a bio je za prste polizati 8)

  9. #9

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Što dulje čeka teže će je očistiti jer se ljuske osuše i neće dolje...pa onda treba ribu namakati i slične bakarače...

  10. #10
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    OK, dobro da i ja znam.
    Vi južnije znate bolje

  11. #11

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Citiraj kahna prvotno napisa
    OK, dobro da i ja znam.
    Vi južnije znate bolje


    Ako se osuše onda potopit pola sata u vodu pa ih čistiti ali nikada neće biti kao kad je "svježa"
    Ovo svježa shvati upravo pod navodnike kako je i napisano

  12. #12
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Ma imaju u Metrou svježu - znam pouzdano
    Skoro svako jutro im stiže svježe.

  13. #13
    Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,244

    Početno

    Hvala vam puno, puno. Stvarno.

    Klinci su tek sad pozaspali, idem ih ipak očistiti sad i bar posoliti.

  14. #14
    Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,244

    Početno

    Citiraj Krampus prvotno napisa
    Btw...danas sam u Tommya ubola palamidu od 3 kila..možeš s njom nekome ozbilje ozljede nanijeti
    Dio je danas otišao za ručak,. dio je isfetan u zamrzivaču a dobar dio je u marinadi za sutra ...njami
    Palamida, ajme krasno, jel je ima negdje kupiti u ZG?

    Moja mama je znala dobiti pošiljku s mora, onda cijelu ribu smrznuti.

    Dok je riba bila još poluodmrznuta narezala bi filete i onda bi utrobu kao čep izvadila van iz fileta, to je nešto za mene.

    Pretpostavljam da je palamida masna riba bogata omega 3 masnim kiselinama. (?)

  15. #15
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Bosanka daje savjet za pripremu ribe:

    Na televiziji je išao slijedeći recept za brancin:
    U aluminijsku foliji poslagati red, na debele kriške izrezanog, krompira, isto tako kriške, malo tanje, mrkve, malo češnjaka, krugove crvenog luka, na to poslagati ribu (nasoljenu i odstajalu par sati), i na nju poslagati kriške limuna. Zatvoriti paket i staviti u rernu da se peče. Ja sam imala oradu pa sam i sve ostalo modifikovala, i išlo je ovako:
    Umjesto folije koristila sam one celofanske kese za pečenje mesa. Povrće (krompir, mrkva i crveni luk) narezala na odgovarajuće kriške, posolila, pobiberila, stavila suhog bosiljka, pouljila maslinovim uljem, izmješala i poslagala u kesicu, na to složila ribe, na njih kriške limuna. Zatvorila kesu, izbocala je iglom i stavila u zagrijanu pečnicu na 200C, peklo se nekih 40min.
    Ja nisam neki ljubitelj spremanja ribe zajedno sa nečim drugim (jer ne volim da druge stvari poprime miris ribe) ali ovo je bilo fenomenalno. Ova i riba koju sam jednom jela u Podgori (kad nam je je spremio gazda na gradele) su najbolje spremljene ribe koje sam jela.

  16. #16

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Ja ribu kad pečem u rerni, obavezno prethodno mora odstojati u marinadi, onoj najklasičnijoj.
    Pošpricam je spolja i iznutra limunovim sokom, pospem vegetom, odnosno biljnim začinom (kod nas ima neki začin tipa vegeta ali bez MSG ), stavim umesto utrobe iseckanog peršunovog lista i komade češnjaka (ali to samo unutra, jer kad je spolja onda primi miris koji se meni ne sviđa), a ako je riba veća, onda spolja napravim zareze nožem, pa je onda špikujem sa tim perđunom i belim lukom, a ako je riba suva (skuša npr.) onda stavim i malo špeka. Polijem maslinovim uljem i pospem sušenim ruzmarinom (ovo obavezno, za skoro svaku ribu u rerni, jer jedino mi sa tim dobije pravi mediteranski štih, a i podseća na ribu sa roštilja ) Ostavim da odstoji pokriveno u tome, najbolje preko noći, ali može i 1 sat pre pečenja.
    Pleh strpati u rernu i peći na 180°C oko 20-30 min.
    Ja pobacam i kriške krompira pored, polijem sa uljem i ostatkom marinade (ona koja se iscedila sa ribe) i uvek bude mljac i bez greške.
    U početku pečem pod folijom, pa je posle 10 minuta skinem.

    A za čišćenje ribe imam neku drvenu spravicu koju svako može da uradi u kućnoj radinosti.

    Izgleda kao deblja lopatica sa drškom, sve od drveta, na koju su sa jedne strane zašarafljena 3 pivska metalna čepa, i to sa onim nazubljenim stranama prema dole. Uhvatiš spravu za ručku i tim čepovima drljaš po ribi u smeru obrnutom od rasta krljušti.
    Patent je genijalan, jer se riba očisti u roku od 5 min.

    Eto, sad sam odužila, ali se nadam da će ovaj post bar jednim malim delom nekome biti od koristi

  17. #17
    Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,244

    Početno

    Krampusice...

    Hvala ti do neba na savjetu za čišćenje krljušti onim nožićem za guljenje krumpira, to je nešto genijalno. Jedan od razloga zašto sam se uvijek bojala spremati ribu je baš to čišćenje. Ovo je bilo stvarno uspješno.
    Pretpostavljam da slično radi i alatka od vanesax.

    Oko utorbe sam malo prtljala, ali ajde uspjelo je.

    Jedino nisam znala da li trebam odrezati peraje. Pa nisam.
    Nasolila sam i prelila maslinovim.

    Ružmarin nemam, Vegetu ne koristim osim domaću, ali skombinirati ću nešto sutra od vaših super ideja.

  18. #18

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Moja baka je sekla peraja makazama. Ja ih nekad sečem nekad ne, zavisi od ribe.
    Na škarpini uvek isečem.

  19. #19

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Na škarpini svakako...radi otrova..

    Na ostaloj kad se i ako se sjetim..evo sada na ovoj velikoj palamidi jesam, jer su mi smetali ali inače..kako kad

  20. #20
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Ja ne režen peraje, jer si onda "pomrdam" čišćenje kostiju.
    Znate ono - kad je pečeno već - povaditi sve peraje i one gore na leđima, pa razdvojiti uzdužno popola, pa lijepo ide cijeli kostur van.
    To je moj mali ritual
    Inače niš ne znam di su kosti

  21. #21
    litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    5,852

    Početno

    ociscenu ribu mozes jedan dan sacuvati i tako da je stavis u cjediljku (ili neku plasticnu posudu s onom resetkom za cijedjenje) pa je prekriti mokrom iscijedjenom krpom - u frizideru, naravno

    inace, na ribu mi ne stavljamo zacine - sol, maslinovog ulja i kad je gotova - cesnjak i persin u maslinovom ulju...

  22. #22
    Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,634

    Početno

    Citiraj litala prvotno napisa
    ociscenu ribu mozes jedan dan sacuvati i tako da je stavis u cjediljku (ili neku plasticnu posudu s onom resetkom za cijedjenje) pa je prekriti mokrom iscijedjenom krpom - u frizideru, naravno
    tako radi i moj tata, a on je ribar i kuhar

    brancin je odličan pečen u foliji a još bolji pečen u krupnoj morskoj soli

    ribu je najbolje odmah očistiti. u nekim ribarnicama ti čak i ponude da oni to naprave (ja, naravno, prihvatim )

  23. #23
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Ne volim (mrzim) čistiti ribu pa zamolim da to umjesto mene naprave u ribarnici

    Fidji, u Intersparu u Dubravi, možeš naručiti ribu, tri dana unaprijed.
    I onda ti dođe svježa. Pa još zamoliš da je očiste, a ti samo guštaš u pripremi i kuhanju.

    Ako imam neočišćenu, stavim u vrećicu, zavučem ruke unutra i čistim strugalicom za mrkvu ili krumpir; mrzim da mi krljušti lete po kuhinji.

  24. #24

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Ne volim (mrzim) čistiti ribu pa zamolim da to umjesto mene naprave u ribarnici
    Riba je najbolja kad se odmah po ulovu ocisti u moru, ali rijetki to ribari rade.
    Mislim da ju je najbolje odmah po kupovini ocistiti i ako je pravis dan poslije, drzi je u frizideru i pokrij je vlaznom krpom (da se ne osusi, bit ce socnija nakon pripreme).

  25. #25
    Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,244

    Početno

    Ja sam čistila u sudoperu, pod vodom, vidjela sam da Mimi tak radi. I super je bilo.

    Budem svakako skočila u Interšpar, moram smisliti dva ručka za sljedeći tjedan.
    A striček u Metrou je rekao da im u ponedjeljak navečer dolazi losos.

  26. #26

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Citiraj litala prvotno napisa
    ociscenu ribu mozes jedan dan sacuvati i tako da je stavis u cjediljku (ili neku plasticnu posudu s onom resetkom za cijedjenje) pa je prekriti mokrom iscijedjenom krpom - u frizideru, naravno Smile

    inace, na ribu mi ne stavljamo zacine - sol, maslinovog ulja i kad je gotova - cesnjak i persin u maslinovom ulju... Mljac
    X
    Ja sve isto kao litala.

  27. #27
    Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,835

    Početno

    pa apri, neće letit ako je čistiš pod hladnom vodom, mlazom, nije baš ekološki najosvještenije, al tako sam ja naučila od malena
    ja sam ribarsko dijete, jedno smo vrijeme samo od toga živili, nebrojeno sam puta bacala mriže i čistila ih u 4 ujutro....znam ih i krpat
    I JEDEMO PREMALO RIBE
    Premalo...

    Brat mi je podvodni ribolovac, dobar, ali naravno da mu je sezona kratka, i da lovi uglavnom ribe za filetiranje i gradeliranje (ala gofovi), pa to znamo često jest...
    ostalu ribu kupujem u mini ribarnici u Gajnicama, svaki dan ima nešto drugo, šta dobije, tako da je sigurno friška, ono šta taj dan dovezu :/

    Najviše volim jest ribu lešo i riblju juhu.
    I to običan-oslić iliti mol.
    I Marin isto.

  28. #28
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Ako se dobro sjećam mama me učila da se riba i općenito morske "stvari" ne namaču previše u slatkoj vodi.
    Što manje to bolje, zašto? - nemam pojma :/

  29. #29

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Citiraj kahna prvotno napisa
    Ako se dobro sjećam mama me učila da se riba i općenito morske "stvari" ne namaču previše u slatkoj vodi.
    Što manje to bolje, zašto? - nemam pojma :/
    Riba ima osetljivo meso, pa zbog toga da se ne spere onaj njen šmek i so. Valjda.
    Inače, i ja sam iz ribarske familije (doduše kod nas se peca na reci) i ja isto čistim pod mlazom vode i nikad ne prska.
    Ali i to retko radim, jer kad kupim ribu, ona bude očišćena.

    I ja glasam za ribu upakovanu u koru od morske soli!

  30. #30

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Brrrr..ne čistm pod mlazom vode..a-a...nikako..
    Čistim u kesi ...sa ribežom za mrkvu i krompir...nožem samo dokrajčin dijelove koji nisu dostupni..

    Ako je za sutra obavezno je pokrivena ili mokrom krpom ili je dobro marinirana u začinima i malo ulja..

    Riba se ne soli kad je pečena već prije pečenja posebno unutra..gdje je bio trbuh

    Srdele se napapre i naulje a dole kad su gotove..ali ostala riba ne.

  31. #31

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    E da..kad smo na vikendici ljeti onda se riba čisti u moru, bez obzira što je mi nismo ulovili več kupili i ne ispie nakon toga..ali se svejedno i soli i papri prije roštilja

  32. #32
    Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    2,244

    Početno

    Sad vidite zašto se ja bojim spremati te ribetine, sve nešto komplicirano oko njih.

    Inače, brancine sam ispekla u pećnici i ispali su mi g-e-n-i-j-a-l-n-o!!!

  33. #33

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno



    strašno komplicirano



    meni lakše spremat ribu nego mesinu...samo mi se ne čisti baš uvijek

  34. #34
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Krampus prvotno napisa


    strašno komplicirano


    pa je komplicirano kad svatko radi potpuno drugačije i kune se da BAŠ TAKO treba...

    mi smo, naprimjer, od raznih kuhara i ribara čuli kako se riba nikada ne soli prije stavljanja na gradele, te da se začini stavljaju samo ako riba nije svježa, pa da se zakamuflira (nikakav češnjak, nikakav peršin, ružmarin)
    i onda sad vidim da se kod drugih radi drugačije...

    pa ti budi pametna :?


  35. #35

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    samo ti začini i ne brini

  36. #36
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    neću, ja jedem samo svježu ribu
    nemam šta skrivati

  37. #37
    zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    u radosti ...
    Postovi
    3,922

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    mi smo, naprimjer, od raznih kuhara i ribara čuli kako se riba nikada ne soli prije stavljanja na gradele, te da se začini stavljaju samo ako riba nije svježa, pa da se zakamuflira (nikakav češnjak, nikakav peršin, ružmarin)
    i onda sad vidim da se kod drugih radi drugačije...
    X


  38. #38
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Moj tata je inače veliki protivnik začina kako za ribu tako i za meso.
    Njegova je specijalnost orada i brancin na gradele,
    i nadrapao bi svatko tko bi mu stavio išta osim soli na ribu,
    a na ispečenu samo politi maslinovog ulja i

    Definitivno je to moj izbor - naprosto izvrsno i nema boljeg.

    Ali, kad nisam na moru kod njih u viksi,
    dobra mi je riba kako god i s čim god,
    zato mi je otkriče onaj brancin u pećnici jer nisam nikad razmišljala
    da bi i morska riba mogla tako, a ne samo na tavicu

  39. #39
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    8)

  40. #40

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Koliko ja znam ribari nisu kuvari...i još nisam susrela ribara koji zna kuhat..a bacit ribu bez začina iz mora na gradele zna svaka p***a.

  41. #41
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    pojma nemaš!


    ne svađaj se sa mnom, ja sam moderatorica, šta ti je :shock:

  42. #42
    Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,749

    Početno

    Ja sam na Rodi pročitala da se riba čisti pod vodom, dakle nasula u sudoper vodu, i da je najbolje da se očisti u moru, pa krhnula šaku morske soli, napravila malo more i prvi put u životu očistila ribu, a da poslije nisam morala usisavat krljušt sa plafona :D

  43. #43

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    pojma nemaš!


    ne svađaj se sa mnom, ja sam moderatorica, šta ti je :shock:
    I ja sam admin, na jednom drugom forumu



  44. #44
    Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,835

    Početno

    ja isto ne začinjan ribu prije gradela, meso jesam. :/

  45. #45

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Koliko ja znam ribari nisu kuvari...i još nisam susrela ribara koji zna kuhat
    O, ovo moram demantirati. Ja jesam, i to ribare koji rasturaju u kuhinji (posebno u ribljim specijalitetima), a imam srecu sto je jedan od njih moj sveki.

  46. #46
    wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    3,187

    Početno

    dobar trik za cuvanje ribe u frizideru preko noci je da se riba ocisti od krljusti i utrobe, ali da se ne sapira. moze se staviti i u papirnu vrecicu ili pokriti mokrom kuhinjskom krpom.
    na ovaj nacin se ocuva svjezina, a riba se naravno opere prije spremanja.

    kad se kupi neociscena riba, jako je bitno pri ciscenju paziti da se ne probije zuc dok se cisti utroba, zato treba imati ostar noz.

    a sto se tice zacina, i ja priznajem samo so, bar sto se rijecne i jezerske ribe tice - morskoj znam dodati travki ako je spremam u rerni.

    btw. svi u mojoj porodici su ribari

  47. #47

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Citiraj khana prvotno napisa
    Moj tata je inače veliki protivnik začina kako za ribu tako i za meso.
    Njegova je specijalnost orada i brancin na gradele,
    i nadrapao bi svatko tko bi mu stavio išta osim soli na ribu,
    a na ispečenu samo politi maslinovog ulja i
    E ovako identicno moj tata.
    A sveki je, ja mislim ipak malo posoli prije gradela i dok se pece uzme grancicu ruzmarina pa maze ribu masl. uljem (da se ne osusi). Na kraju, kad je gotova je uvalja u smjesu masl. ulja, cesnjaka i persina.

    U oba slucaja je super, ali ipak je malo bolja kod svekra. (Sva sreca da mi tata ne cita forum, ne bi mu bilo pravo... )

  48. #48

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    O, ovo moram demantirati.
    Tj. najbolje gradelade, brujete, rizote, buzare spremaju upravo ribari.

  49. #49
    Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    6,634

    Početno

    Citiraj Krampus prvotno napisa
    Koliko ja znam ribari nisu kuvari...i još nisam susrela ribara koji zna kuhat..a bacit ribu bez začina iz mora na gradele zna svaka p***a.
    demantiram i ja

    moj tata je kuhar, dugogodišnji šef kuhinje u super restoranima. dojadilo mu pa je kupio ribaricu i sad je ribar (već 15ak godina)

    on ribu prije roštilja uvijek posoli, a dok se peče premazuje je uljem. meni je tako fina ali mi je još finija kad je spremi mm, bez ikakvih začina (pogotovo bez ulja, kojeg moj tata previše upotrebljava na gradelama)


    a mm nije ni kuhar ni ribar


    sjetila sam se na što još treba paziti kod pripreme ribe na gradelama, ili u tavi. riba se okreće SAMO JEDANPUT. inače se presuši pa više nije to to

  50. #50
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    32,937

    Početno

    A gdje su (opet) žene sjeverne Hrvatske???

    Jutros mi je kolegica donijela 2 babuške (iz porodice šaranki) i jednu mrenu. Svaka je dugačka kao podlaktica. Jučer ulovljeno... Nisam vagala, ali rekla bih oko 60-70 dag svaka... Mislim da će babuške još večeras završiti u fišu!

    Daklem, fiš (bilo bi bolje kuhati to u kotliću, ali dobro ispadne i u loncu s debelim dnom).

    Očišćenu ribu narezati na krupne komade (da se ne raspadne) i posoliti. Ja ne stavljam glave, jer mi uzmu mjesta u loncu. Njih spremam za juhu !

    Očistiti 2-3 luka srednje veličine očistiti i narezati na kockice (tko ne voli kosati luk, može ga samljeti štapnim mikserom). Tko voli gušći umak, nek stavi više luka! U veliku posudu debelog dna staviti ulja da pokrije dno i luk, pa propirjati da postane staklast. Po potrebi doliti mrvicom vode... Doliti vodom do potrebne količine (paziti da nije previše - ja obično stavim litru, pa dodajem kasnije ovisno o količini ribe, tako da "ogrezne").

    Dodati u vodu 3-4 žlice paradajza iz tube, jedan ljuti feferon, lovorov list, malo soli (ne previše jer riba je soljena - treba probati!) i komade ribe. Dobro je ako ima više vrsta riječne ribe, ali nije presudno. Kad prokuha, umiješati slatku papriku (2-3 velike žlice; cijeli paketić od 10 dag često nije previše). Mora se kuhati oko pola sata do sat vremena (vrijeme ovisi o veličini ribe i ukupnoj količini) BEZ miješanja (kotlić se miješa tako da ga vrtimo, a kad kuhamo u kuhinji, posuda se protrese s vremena na vrijeme). Paziti da se riba ne raspadne! Kad je gotovo, zaliti sa 1-1,5 dl suhog bijelog vina i pustiti da još jednom proključa.

    Tko voli, može dodati i malo vegete, ali bez pretjerivanja - vegeta svakom jelu daje sličan okus.

    Uz fiš najbolje pašu široki domaći rezanci.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •