Cure molim za pomoc. Kupila sam zaledjene girice i mislila sam ih pripremiti danas za veceru. Molim pomoc kao ih vi pripremate? Da li se odmrznu, oprisu ili vec kako!
Cure molim za pomoc. Kupila sam zaledjene girice i mislila sam ih pripremiti danas za veceru. Molim pomoc kao ih vi pripremate? Da li se odmrznu, oprisu ili vec kako!
Mi smo samo jednom kupili smrznute girice i nisu nam se baš dopale - bile su gnjecave iako smo ih više pekli, glave i oči su im poispadale - ružan prizor... Možda ih nismo dobro pripremali - nismo odmrzavali, onako zaleđene na ulje??
A sada imamo drugi problem: mm je u marketu poslao Laiu da izabere ribu (zaleđenu) i nije provjerio što je donijela, pa sada imamo 1 kg smrznutog fileta bakalara!!! Nemam pojma što sa tim?? Možda da pustim da se odmrznu, pa napraviti namaz???
Imate li kakve pametne prijedloge??
Mislim da ih treba dopola odmrznuti, malo posoliti, ostaviti da upije so još nekih 10 minuta i onda ih uvaljati u brašno (ili mešavinu belog i kukuruznog brašna) i tako baciti na vrelo ulje. Kratko pržiti.likica_i prvotno napisa
Ako nemaš fritezu, bolje je pržiti u tavi manju količinu iz nekoliko puta, zato da se ulje ne bi hladilo, a ribice pokupile suviše ulja.
Eto, ja bih tako.
Sretno i javi kako je prošlo!
Peterlin, nek ti je sa srecom s babuskama - ja ribu s vise kostiju nisam jela
jedini naicn za pripitomiti koske je narezati je sa svake strane s razmacima od 3-4 mm i prziti na jakoj vatri - a i to je upitno.
ali, rado bih smazala fis-paprikas, ne pamtim kad sam ga jela...
Ja ih odledim skroz, operem, osušim papirom i nekad valjam, ali većinom ne u brašno. Ispečem ih na vrućem ulju i kada su pečene onda ih posolim... i jedem zelenu salatu uz njih...mmmm..vanesax prvotno napisa
i ja isto, samo što ih nakon pečenja i prije soljenja posušim na kuhinjskom papiru ili na krpi (tako da svi viškovi ulja odu pa pa)Maslačkica prvotno napisa
Girice osobno ne volim...i jest..krcata je košćica...
Uglavnom..,odledi gledaj da budu jako suhe pobacaj po njima oštrog brašna ali ih nemoj valjat po brašnujer će se raspast...samo ih odozhor dobro pobrašnjavi...
i u vrelo ulje...
friteza bi bila najbolja ali ako nemaš dobro će doćii tava...
Hvala vam cure. Javim kako je su ispale![]()
Uh! Ja kad čujem za babuške odmah su mi pred očima KOSTIwewa prvotno napisa
wewa znaš što je bolje od te jake vatre za "koščatu ribu?
Isto tako izrezati i "na talandaru" u vruće ulje/mast
talandara = tanjurača 8) (onaj jedan "tanjur" se stavi na postolje za kotlovinu)
Od kuda porijeklo imena, nemam pojma.
He, he... neeeema više jedne babuške! Odustala sam od fiša jer je mm dobio goste, a ja morala voditi djecu na trening pa smo popodne proveli izvan kuće. Babušku je pekao on, u kikiriju na krumpiru narezanom na ploške + jedna jabuka + pola glavice luka + 2-3 žlice vode i isto toliko ulja. Riba je bila samo nasoljena krupnom soli, a unutra jedna grančica ružmarina i lovorov list. Riba je bila odlična, a i oko krumpira smo se otimali...kahna prvotno napisa
![]()
Ima kosti, istina, ali nije to ništa nerješivo... Ja sam ribičko dijete, odraslo na klenovima, diverima, pečenicama (štupserima), bijelkama, crvenperkama i oštrižima... Joooj da mi je koji smuđ... mljac!
Djeca su rekla "jako fina riba"... Sad već uredno znaju i sami čistiti (izvadim im kralježnicu, a ostale sitne kosti trijebe sami već odavno i jedu s kruhom pa nema frke).
U našoj kući se nikada ne uspoređuje morska i riječna riba - svaka je specijalitet za sebe!
A bit će i fiša, nadam se uskoro!
ja kupujem te filete i mrak su mi, a radim ih ovako:mala laia prvotno napisa
naulijim vatrostalnu, narežem krumpir sirovi na ploške složim jedan red krumpira i jedan red bakalara, posipam sa mješavinom ulja, češnjaka i peršina, po tome posipam mrvice da popije suvišnu tekučinu i da poslije dobijem gusti umak i tako slažem dok imam ribe, završim sa krumpirom, zalijem malo sa vinom, poklopim vatrostalnu i pečem (kuham) dok krumpir nije kuhan. ostaviš koju minutu da stoji kad je pečeno uz to zelena salata i njami.
a inače ribu radim tak da sve povrće koje imam doma stavim u protvan začinim, onim začinom od V****E za ribu, vinom i maslinovim uljem, pokrijem foliju i na nju stavim ribu isto tak začinjenu (bez vina).
povrće mi se unutra kuha u svojim sokovima, a riba mi je gore pečena-superiška!!
I moji doma kuhaju fiš skoro isto kao Peterlin, osim dvije stvari.
Uvijek mora biti domaći kuhani, paradajz, a sitniju ribu stric je uvijek kuhao u čistoj gazi da se ne raspadne i raspe po zdjeli.
I baš si me dobro sjetila. Za dva tjedna idemo kod mojih u Slavoniju i odoh odmah zvati mamu i naručiti fiš i dimljenog šarana.
Hvala na odgovoru Suzizana! Mislim da ću tako napraviti - povrće ili krumpir...
Trebam li prije pustiti filete da se odlede?
Mi smo navikli na friske ribe koje dolaze direktno iz mreze na tanjur, obozavamo svakojake ribllje varijante. Ocistimo sami kada smo na moru a kada kupujem na Dolcu, zamolim da mi ih tamo ociste.
Kad kupujete ribe oci moraju biti bistre, meso cvrste, skrge nesmiju biti ljigave i iza skrga mora biti crveno.
Nikada ne koristimo vegetu za ribu i mesu jer unistava okus, osim toga nije zdravaSvjezi zacini su zakon, korijander, lemon gras, vlasac itd.
Orada (ne iz uzgoja) na brzaka:
- Jedna orada po osobi
- 2 Bijele kapule narazane na ploske
- Cesnjak
- Persun
- Mrkvice
- Krumpir narezan na ploske
- Bijelo vino
- Maslinovo ulje
- Malo vode
- Papar i sol
- Lovorov list
Sve sastojke osim ribe sloziti u protvan i zgrijati, kad zavrije dodati ribu i peci 30 min u zagrijanog pecnici ....
Grdobina omotana spekom i u umaku od komoraca
- Grdobina na fete
- Spek bez kostiju na dugacke fete
- Slatko vrhnje (netuceno)
- Sok od limuna
- Naribani komorac
- Maslac
- Papar i sol
- 1 mali lucic (sjalota)
- bijelo vino
Fete grdobine omotati sa spekom i staviti peci na tav ili grilu.
Naribati komorac i zaliti s limunom da ne pocrni
Pripremiti umak: na putru staviti sitno nareckane sjalote i 'dinstati' dok ne postane staklenas, dodati bijelog vina i ostaviti na laganoj vatri da reducira. Kada se vino ukuha dodati slatkog vrhnja i pod konstantnim mjesanjem ukuhati. Kad nastane lijepa gusti umak eventualno dodati jos kocku maslaca i brzo mjesati. Na kraju dodati papra, soli i komorac.
Mi volimo krumpir pire koji je malo zacinjen sa svjezim hrenom kao prilog uz ovo jelo. S obzirom da si nisu svi na ti s komoracem, umak posebno servirati!
List u mrvicama
List ili filet od lista uvaljati u krusne mrvice i ispeci na maslacu (nakon pecenja staviti na papir da se skine visak masti), servirati sa spinatom u listovima, ili mjesanim povrcem i mljac
Tuna
- Tuna u fetama
- Paradajzice
- Sjalote
- Aceto Balsamico
- Bosiljak
- Papar i sol
- Palenta
Nasjeckati luk i lagano dinstati, dodati svijeze na kockice narezane paradajzice i ukuhati. Zaciniti sa paprom, soli, mrvicom Balsamica da izvuce slatki okus paradajza i pri kraju dodati svjezi bosiljak.
Skuhati palentu, ispeci tunu na naglo (na maslinovom) i gotov je rucak![]()
grcobila i list su mi omiljene ribe i spremam ih slično kao i ti.Maxime prvotno napisa
list obožavam i u vinu...to mi je najomiljenija od omiljenih kombinacija :D
jučer sam prvi put jela pohanu grdobinu i oduševila se...pre pre pre fino![]()
IPAK, najbolja riba je srdela, direkt iz mora na roštilj![]()
Susjedi bi se veselili da krenem peci srdele u centru Zagreba na balkonuImam prekrasan recept sa srdelama (zapecene u rolu). Potrazim pa javim!
Je, tko smije.... Ja silom prilika izbjegavam plavu ribu... ali to NE znaci da je povremeno ne spremam ostalim ukucanima. Mozda prerijetko, ali drugih vrsta ribe nam ne nedostaje. Djeca mi obozavaju morskog psa. A kad udjemo u ribarnicu, moram ih silom odvlaciti od izloga sa hobama (kupimo, ali ne svaki tjedan... da je po njihovom, bogme bi...)IPAK, najbolja riba je srdela, direkt iz mora na roštilj
Zaboravih .... Filet od Gofa u toplom umaku od kapara i vrhnja, hmmmmm![]()
ja nisam baš u centru ali na balkonu se roštilja od nemila do nedraga (kad vrijeme dopušta). susjede podmitimo s malo vina i ribe. ne žale seMaxime prvotno napisa
![]()
živimo na zadnjem katu, to je olakšavajuća okolnost
da, ali miris dođe i do nas!
aaaaaaaa, ono je bilo mito! :D
Ribu jedemo stalno, barem 4x tjedno.
Mi nikad ne stavljamo češnjak i peršin na ribu jer to skroz "ubije" onaj pravi miris i okus ribe.
Češnjak i peršin su ljudi stavljali na ribu koja je "stara" i smrdi da se ubije taj smrad.
takoe! :D
Nego, zna li netko kako lososov odrezak okrenuti, a da se ne raspadne?
Još nekako ako pečem jednog po jednog i ako nije gužva u posudi. Ali, čim su dva komada, nema šanse da se ne raspadne barem na dva dijela :/
Apri, na teflon tavi ti se ne bi smjeli raspasti ukoliko je ulje dovoljno vrelo ... A da ih zamotas u bakpapir sa svjezim zacinima, malo maslinovim i limunovim sokom, nema sanse da ti se onda ista zaljepi![]()
Ja danas kupila pastrve , skuše i soma u Metrou
Sutra pripremamo soma s maslacom u umaku od vrhnja -pečen u pećnici
apricot (podmitljiva susjedo)
ispod lososa možeš staviti alu foliju i peći na njoj (u tavi, kao i inače). kad treba okrenuti staviš drugu foliju gore i okreneš. neće se raspasti ni pri okretanju ni pri serviranju :D
inače, losos se često peče samo s jedne strane...kažu da je dovoljno.
odličan (brz i čudan) recept za losos (s jednog eno-gastro sajma talijanske kuhinje)
odrezak lososa staviti na tanjur. uzeti grančicu ružmarina i brener (ne znam kako bih to drugačije nazvala, bacač plamena, plamenik...???). Fora je u tome da plamen prođe kroz ružmarin na losos i tako ga ispeče (direkt na tanjuru, pece se samo s jedne strane). ne koristi se nikakvo ulje ili začini...
izvrsno je
Maxime, ne zalijepi se on meni nego su ti odresci stvarno veliki i teško je baratati njima.
Inače, ja ribu pečem u zepter loncu, da ne prska![]()
I ostane jako sočna.
A losos još podlijem i vinom...![]()
Ana :-) prvotno napisa
Joj sad bi te ja pitala kakve su ti to friške srdele na gradele a bez češnjaka i bez peršina...daj to nekom ovdje na pjat![]()
![]()
ne mogu zamisliti srdele s češnjakom i peršinom :shock:
sto se tice ribe i cesnjaka.
od tamo otkuda ja dolazim se na pecenu ili przenu ribu ne stavlja persin/cesnjak. na kuhanu da, osim ako je bas sampjer /kovac, onda samo neko jako dobro maslinovo ulje.
da u nekim restoranima cesnjakom i persinom prekrivaju da riba nije sasvim friska, moze biti.
jede li itko riječnu ribu,vidim da ste se sve raspisale o morskoj?
Mi smo jučer jeli filetiranog soma ,prelivenog maslacom i vrhnjem ,sve zapečeno u rerni
Mi jedemokinder prvotno napisa
![]()
Doma spremam samo pastrvu, ali kod mame mlatimo po svemu.
A ja negdje prije napisala fini recept za fiš...kinder prvotno napisa
Od ostalih riba - mhm, već goooodinama nisam vidjela, recimo, kečigu...
Štuke se povremeno nađe u ribarnicama (ali pazim, jednom je smrdila po nafti, više cijenim ako ju netko od poznatih upeca pa znam iz koje je vode). Bolja mi je kuhana nego pržena (na komade, u brašno pa na tavicu) jer ima krto i suho meso.
Od ostalih - smuđ, šaran, som i cvergli, pastrva je standard i klasika, a ako se dočepamo kakvih klenova, divera, crvenperki i dr. ista im je sudbina. Sve jedemo! Goooodinama nisam vidjela jegulje (znali smo ih loviti na Vrani blizu Pakoštana - jednom nam je jednu pojeo mačak) i mislim da su ljudi jednostavno zaboravili na njih.
Lani sam bila u Koprivnici na danima renesanse - u birtiji blizu bedema pekli su šarane na štapu, onak raširene... Baš su me podsjetili na neka druga vremena!
Nema ništa lepše od špikovane štuke iz rerne!
Volim smuđa na razne načine, pastrmku, ali ne mogu podneti šarana jer mi uvek smrdi na mulj i mastan je. A i soma ne volim baš zato što je masna riba. Babuška može da prođe, onako reš pržena u tavi ili u ribljoj čorbi.
A moji su mi pričali često kako je kečiga ekstra riba, ali je nikad nema na tržnici.
Moji su uvek pecali smuđeve i somove, pa nešto nisam isprobavala ostale rečne ribe.
Jela sam tolstolobika kao mala, ali se sećam da mi nije bio nešto fin.
I skoro sam probala manića (moj stric je imao period u kojem je stalno išao na maniće) i on nije loš.
Zapravo je to morska riba, ali se mresti u reci. Valjda mi je zato bio ok, jer se nije osetio po mulju.
Potpisujen Krampus, kakva je to riba bez češnjaka, maslinova ulja i malo papra? :/
Tu kod nas je svi tako jedu.
A u restoranu bome nigdi nisan dobila ribu sa češnjakon.
Ako ga želin, moran ga posebno tražit.![]()
Zna li iti netko od vas pripremati grdobinu na bilo? Znam da se ona ispeče ali ne znam kako se umak pripremi. Osim da u njemu obavezno mora biti bilog vina.
A ja nikad u restoranu nisam ddobila morsku ribu bez češnjaka, peršuna i limunababel prvotno napisa
Ali uvek moram posebno tražiti još limuna
![]()
A ja mogu nabrojit sve restorane u Šibeniku (pritom mislin i na okolna turistička mista) i par poznatih u Splitu pa bome nigdi nisan dobila češnjak.
Kada dođe lito, ako budete išle na more u moj kraj, ja vam ih preporučin pa ćete biti zadovoljne![]()
Meni to smeta. Ne volin češnjak ali san navikla na taj "papreni" okus još od djetinjstva pa mi jednostavno fali :/
A naravno da mi roditelji nisu kupovali pokvarenu ribu nego mislin da je to sve stvar naučenosti. Moji tako peku ribu, ja tako radin, susjedi, rodbina...Ne znam...To je jednostavno tako kod nas :/
Ja volim češnjak i nekad ga stavljam na ribu a nekad ne. Ono što ne volim je limun, i uopće ne kužim zašto uz ribu u restoranima daju limun.
Kupujem svježu u ribarnici na kvatriću - i to OČIŠĆENU, tak da je doma nikad ne čistim, nego samo isperem pod mlazom vode i gurnem u pećnicu - posolim,popaprim, obložim krumpirom (ako ga pečem, al većinom uz ribu jedemo kuhani s peršinom) i pokrijem folijom, pred kraj foliju maknem i još par minuta zapečem odozgora, tak da bude fino kuhano-dinstano-pečena. Ako je neka "suha" vrsta, napravim marinadu od maslinovog ulja, peršina i češnjaka.
To mi je jedno od jela za čiju pripremu potrošim sveukupno pola sata - ponekad i ukupno s jedenjem![]()
![]()
btw. nema do ribe na roštiljupo mogućnosti grdobine
Ima li tko kakav dobar/jednostavn recept za škrpinu/škarpinu (valjda je to ista riba )?
Ja obično kupim smrznute i očišćene, frišku sam vidjela zadnji put na Cresu prije par godina, još je disala!kahna prvotno napisa
![]()
Daklem, ja to u pećnicu. Prethodno provjerim da li je dobro očišćena (iz trbuha izvaditi onu crnu kožicu jer to zna bit gorko). Posolim krupnom soli, ubacim u trbuh grančicu ružmarina i grančicu peršina i ispečem (na malo ulja suncokretovog, riba se peče u zatvorenoj posudi 15-20 min, ovisno o količini + još 5-10 min u otvorenoj da dobije koricu).
Peršin i češnjak uvijek dodajemo naknadno (tko voli - na ovo nam paše). Očistim i iskošem, pa zalijem maslinovim uljem i ostavim u zdjelici na stolu. Limun isto!
Znaš šta, ako je grdobina na bilo onda i to bilo vrlo slično bakalaru na bilo...zapržit dosta luka na maslinovo ulje, pa pa peršin sol papar sve šta ide i na to još riba naravnobabel prvotno napisa
vino bilo...
Šta se češnjaka tiče, ne možete jesti plavu ribu bez njega, jer ne valja a ne možete ni bijelu jer je bolesnički tanka![]()
Zato peršin i češjak...ali ne previše i naravno po guštu, nismo svi isti..
Grrr mrzim što nema edita
Škarpina je najbolja na lešo ili na brodet...to je riba u čijoj glavi ima više mirisa arome i okusa nego u tri kila druge ribe..i zato je izvrsna za juhe i brodete...to je šteta peči ili frigati...
pa da poslije klope očistiš prste!NanoiBeba prvotno napisa
A nisam baš neki ljubitelj riblje juhe :/Krampus prvotno napisa
A kako brodet napraviti?![]()
ne taj limun - onaj serviran na tanjuruapricot prvotno napisa
kahna prvotno napisa
malo grdobine, malo još neke ribe, škarpina obavezno..pome..kapula luk peršin...vino bijelo..
slažeš u teću i pustiš da kuva..
a limun jer mnogi tako vole...
moj sin ne jede ni jednu ribu bez limuna i obavezno ga stavlja u riblju juhu...doslovno ga cijedi
Ne znam za staru ribu, ali znam da je prava carolija okusa ispeci frisku ribu na gradele i poslije je zaliti maslinovim uljem i sitno sjeckanim persinom i cesnjakom.Češnjak i peršin su ljudi stavljali na ribu koja je "stara" i smrdi da se ubije taj smrad Smile .
Zapravo sam i ja prije mislila da dobroj ribi s gradela nije potreban cesnjak i persin ali sam se u zadnje vrijeme uvjerila u suprotno.
bolje je probavljivo, ako polijes limunom. tako barem kazu.NanoiBeba prvotno napisa