Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 130 od 130

Tema: Riba - topik za neznalice

  1. #101
    babel avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Lokacija
    jug
    Postovi
    163

    Početno

    Krampus neman pojma kako se sprema bakalar na bilo
    Nisan ga nikad ni spremala osim na crveno.
    Daj pojasni cili recept ako znaš. Mislin da grdobinu.
    To obično jeden kad iden u restoran i zato nisan sigurna jesu li ti komadi grdobine ispečeni ili ispohani :/ Samo san čula da je teška za spremanje jer je sklona raspadanju. Meso je osjetljivo.
    U umak još ide i pašta. Pretpostavljan osim vina da ide i riblja juha...Stvarno je mljac.
    Tko ima peku, riba ispod peke je isto

  2. #102

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Limun ima nekoliko funkcija.
    Prva je dezinfekcijska.
    Riba se obično ne peče dugo, pa ako ostane nekih mikroba, limun će ih ubiti.
    Drugo, limun omogućava da se meso ribe ne raspada, već da ostane kompaktno (koliko to može da bude)
    Tek na trećem mestu je aroma.

    Ja recimo nikad ne pijem vino ni uz jelo ni posle jela.
    Zapravo, kod mene posle jela može da prođe samo najobičnija voda i ništa drugo.
    Htela sam reći da je posluživanje nečega uz nešto, stvar standarda.

    Btw. ja limun cedim u sve živo valjda (osim u slatkiše, mleko, čaj i juneću i pileću bistru supu)

  3. #103

    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    224

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Maxime, ne zalijepi se on meni nego su ti odresci stvarno veliki i teško je baratati njima.
    Inače, ja ribu pečem u zepter loncu, da ne prska
    I ostane jako sočna.
    A losos još podlijem i vinom...
    molim te možeš odgovorit kako ribu pečeš u zepter loncu, a da se ne zalijepi za dno i ne raspadne?
    jel lonac dubok ili tava? i da li pokrivaš poklopcem?
    ja nikako ne uspijevam ispeć ribu u zepter suđu

  4. #104

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Idemo redom...
    Pojma nemam kako se sprema grdobina ali se bakalar skuha..i u njega udrobi cijela hrpetina u avaru stučenog češnjaka..peršina i brdo ulja..soli i papra jasno...i od toga se radi svjevrsna pašteta...s krupnijim komadima
    E sad..grdobina...ne znam...iskreno....ja bi je recimo isfiletanu ispekla sa strane u zdjeli na maslinovm ulju dodala puno češnjaka i peršina...u to dodala ispećenu isfiletanu grdobinu..podlila bijelim vinom..dodala začine i prokuhala...dok se ne postigne ukus...eventualno tko voli vrhnje..dodala i vrhnje...

    Dalje..losos se na zapadu peče na drvetu..ne pitajte me kako...samo na drvenoj ploči koja se izlaže temperaturi...a ja sam ga doma pekla na tavi i okretala bez problema..ali na jakoj vatri da s donje strane dobro uhvati koricu..

    U zepteru bih ja pekla ribu isto kao i meso..na nagloj vatri..
    Ne vidim logiku poklapanja ribe jer se riba u principu obavezno kuha otklopljena a ne poklopljena pa ne vidim ni logiku pečenja a da je poklopljena osim masnim papirom kad se friga da ulje ne štrca

  5. #105
    babel avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Lokacija
    jug
    Postovi
    163

    Početno

    Da znaš da ću tako i napraviti I to ovaj vikend.
    Samo ću garant dodati vrhnje za kuvanje.
    Hvala na objašnjenju Podnit ću ti izvještaj
    Ako ne bude dobro, dobit češ jačmer
    Šalin se, ne zamiri

  6. #106
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Bambi prvotno napisa
    molim te možeš odgovorit kako ribu pečeš u zepter loncu, a da se ne zalijepi za dno i ne raspadne?
    jel lonac dubok ili tava? i da li pokrivaš poklopcem?
    ja nikako ne uspijevam ispeć ribu u zepter suđu
    Ja ti sve pečem u loncu, i meso i ribu.
    Da ne moram poslije prati štednjak

    Jest, zalijepi se, ali se i odlijepi kad poklopiš.
    Ili kad podliješ vodom ili vinom.

    Ali, ne pečem cijele ribe u loncu, samo filetiranu i odreske. Cijele ribe u pećnici, u foliji.

  7. #107

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Citiraj babel prvotno napisa
    Da znaš da ću tako i napraviti I to ovaj vikend.
    Samo ću garant dodati vrhnje za kuvanje.
    Hvala na objašnjenju Podnit ću ti izvještaj
    Ako ne bude dobro, dobit češ jačmer
    Šalin se, ne zamiri

    Ako baš mora nek bude na donjem kapku, bolje mi stoji nego na gornjem

  8. #108
    babel avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Lokacija
    jug
    Postovi
    163

    Početno

    Jesi opaljena
    Uglavnom, grdobine nije bilo, probat ćemo je sutra naći a recept ide baš onako kako si ti napisala samo šta se još preporuča i riblji temeljac. Dobro si pogodila, ide te
    Za utjehu napravila paštetu od tune. Ne može se uspoređivat premda je volin ali bar će utažit želju za ovim drugim

  9. #109

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Citiraj babel prvotno napisa
    Jesi opaljena
    Uglavnom, grdobine nije bilo, probat ćemo je sutra naći a recept ide baš onako kako si ti napisala samo šta se još preporuča i riblji temeljac. Dobro si pogodila, ide te
    Za utjehu napravila paštetu od tune. Ne može se uspoređivat premda je volin ali bar će utažit želju za ovim drugim

    A ti baš navalila na tu grdobinu...

  10. #110
    babel avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Lokacija
    jug
    Postovi
    163

    Početno

    Znam
    I sebi san dosadila ali sada nema odustajanja dok je ne spremin :D
    To je želja još od prošle trudnoće

  11. #111

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Evo, upravo se pojavio jedan zanimljiv receptić za brancina
    Šteta što ne mogu da ga kupim ovde kod nas...
    http://www.coolinarika.com/recept/brancin-s-koprom

  12. #112

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Nisam trudna ali mi se jede raža..lešo..s gomilom maslinovog i gomilom češnjaka i lešo karotom i krompirom

  13. #113

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Citiraj Krampus prvotno napisa
    Nisam trudna ali mi se jede raža..lešo..s gomilom maslinovog i gomilom češnjaka i lešo karotom i krompirom
    I persinom.
    I fetom toplog, svjezeg kruha za tocat. Aaaaaaaa.
    Nemojmo pretjerivati. Sline mi idu.

  14. #114

    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    224

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj Bambi prvotno napisa
    molim te možeš odgovorit kako ribu pečeš u zepter loncu, a da se ne zalijepi za dno i ne raspadne?
    jel lonac dubok ili tava? i da li pokrivaš poklopcem?
    ja nikako ne uspijevam ispeć ribu u zepter suđu
    Ja ti sve pečem u loncu, i meso i ribu.
    Da ne moram poslije prati štednjak

    Jest, zalijepi se, ali se i odlijepi kad poklopiš.
    Ili kad podliješ vodom ili vinom.

    Ali, ne pečem cijele ribe u loncu, samo filetiranu i odreske. Cijele ribe u pećnici, u foliji.

    havala na odgovoru, to me i zanima kako se može peći u loncu jer imam velik i dubok lonac pa bih htjela iskusiti to

  15. #115

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    U velikom i dubokom loncu bi ti pekla
    A jel nije jednostavnije tavu poklopiti masnim papirom nego ribati duboki lonac

  16. #116
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Kupila sam jučer zaleđenu škarpinu bez glave (!) i danas smo ju ispekli
    na roštilju.
    stvarno mi je jako jako fina.

  17. #117

    Datum pristupanja
    Dec 2006
    Postovi
    224

    Početno

    Citiraj Krampus prvotno napisa
    U velikom i dubokom loncu bi ti pekla
    A jel nije jednostavnije tavu poklopiti masnim papirom nego ribati duboki lonac
    masnim papirom????????????????
    pa da zapalim kuhinju

  18. #118

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    ???? ha??

    a zašto da je zapališ ??

  19. #119

    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Cro Susedica
    Postovi
    1,732

    Početno

    Citiraj kahna prvotno napisa
    Kupila sam jučer zaleđenu škarpinu bez glave (!) i danas smo ju ispekli
    na roštilju.
    stvarno mi je jako jako fina.
    Kod nas se prodaju samo bez glave. Evo ovde sam prvi put čula da je glava škarpine odlična za riblju čorbu.

    Btw. ja sam pre nekih mesec i po dana napravila savršenu riblju čorbu od škarpine i lososa (kojeg ne volim da jedem, pa sam ga utrpala u tu supu ) i ispalo je stvarno neverovatno ukusno.

    Bambi, nećeš ništa zapaliti ako prekriješ tavu papirom
    Ionako moraš stalno biti pored tave dok pržiš ribu.
    Nećeš ići u dućan da pazariš dok ti je riba u tavi?

  20. #120

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Pričala sam o svježoj škarpininoj glavini
    Smrznute nemaju glavu i baš ih danas gledam u trgovini..38 kuna kilo..a porijeklo Francuska..

    Kupit ću jednog od slijedećih dana i probati.

  21. #121
    kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005
    Postovi
    2,338

    Početno

    mi jučer jeli pastrvu na engleski način

  22. #122
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Krampus ja platila kilu 35 kuna.
    I isto bez glave, glava im je valjda specijalitet pa nama prodaju ostatke :/

    Kako god, meni je bila fina.

  23. #123

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    ma da..to je sve manje više ista cijena
    ne glave se inače nikada ne zamrzavaju...ona se najprije usmrdi, to znaš..

    ne kaže se đabe da riba smrdi od glave

  24. #124
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Citiraj Krampus prvotno napisa
    ma da..to je sve manje više ista cijena
    ne glave se inače nikada ne zamrzavaju...ona se najprije usmrdi, to znaš..

    ne kaže se đabe da riba smrdi od glave
    Nikad čula to o glavama, ozbiljno
    A ni ovu uzrečicu isto :/
    Biće da sam predaleko od mora

    Mislil, skuša npr. se prodaje cijela.
    I to čak kg za 10 kn :shock:
    Kakva je ta riba uopće?

  25. #125
    kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008
    Lokacija
    Predgrađe
    Postovi
    4,353

    Početno

    Mislil = mislim

  26. #126
    Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Lokacija
    Molvice
    Postovi
    1,830

    Početno

    ja ako se do lakata ne umazem u ribu i ne isprljam citavu kuhinju sa lustrama ne racunam uopce da sam jela ribu obozavam cistiti ribu i nikad ne trazim na ribarnici da mi ju ociste.

    nezamislivo mi je u ribu stavljati vrhnje ili bilo sto tog tipa.

    u leso ribu i gregadu cesnjak i persin da. ako je riba frigana onda uz nju cesnjak sirovi ali ne po ribi, nego spigovi cesnjaka sa strane pa ga tako sirovog. jdna ribica, griz cesnjaka.
    inace najvolem ribu na gradele samos a soli i maslinovim uljem.

    male ribe tipa incuni njih ne cistim nego ih citave uvaljam u brasno i frigam i isto tako citave jedem.

    jedan od favorita mi je srdela na gradele. ne cisti se, neego se ispece sa lustrama, pai se da se ne presusi nego da ostane socna. sa dva prsta se sa pecene oguli koza zajedno sa lustrama i "posise" se meso sa kostiju.

  27. #127

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Citiraj kahna prvotno napisa



    Nikad čula to o glavama, ozbiljno
    A ni ovu uzrečicu isto :/
    Biće da sam predaleko od mora

    Mislil, skuša npr. se prodaje cijela.
    I to čak kg za 10 kn :shock:
    Kakva je ta riba uopće?

    Skuša je plava riba i gdje si je našla smrznutu, mislim, možda je i ima ali ja ne znam za to...
    Pričali smo o zamrznutim škarpinama a to je za razliku od skuše bijela riba.
    Skuša je zdrava ali je nikad ne bih uzela smrznutu.Niti bih je doma jela iz zamrzivača.
    Neka riba po meni podnosi led a neka nikako.
    A radije ću kupovati iz uzgajališta

  28. #128

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Najlipši grad na svitu..
    Postovi
    635

    Početno

    Citiraj Lu prvotno napisa

    jedan od favorita mi je srdela na gradele. ne cisti se, neego se ispece sa lustrama, pai se da se ne presusi nego da ostane socna. sa dva prsta se sa pecene oguli koza zajedno sa lustrama i "posise" se meso sa kostiju.

    Neeeeeeeeeeeeeeeeeeee....
    Srdelu samo dobro obrišem i ljuske spadnu a božesačuvaj bacat kožu...šta ti je :shock: :shock:
    Pa to je najslađeeeeeeee

  29. #129

    Datum pristupanja
    Dec 2009
    Lokacija
    između jave i sna....
    Postovi
    423

    Početno

    skoči...

  30. #130

    Datum pristupanja
    Dec 2009
    Lokacija
    između jave i sna....
    Postovi
    423

    Početno

    inače talijani uopće ne skidaju lustre (s niti jedne ribe) nego ribu peku s njima, a kasnije samo ogule...

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •