Ja ribu kad pečem u rerni, obavezno prethodno mora odstojati u marinadi, onoj najklasičnijoj.
Pošpricam je spolja i iznutra limunovim sokom, pospem vegetom, odnosno biljnim začinom (kod nas ima neki začin tipa vegeta ali bez MSG ), stavim umesto utrobe iseckanog peršunovog lista i komade češnjaka (ali to samo unutra, jer kad je spolja onda primi miris koji se meni ne sviđa), a ako je riba veća, onda spolja napravim zareze nožem, pa je onda špikujem sa tim perđunom i belim lukom, a ako je riba suva (skuša npr.) onda stavim i malo špeka. Polijem maslinovim uljem i pospem sušenim ruzmarinom (ovo obavezno, za skoro svaku ribu u rerni, jer jedino mi sa tim dobije pravi mediteranski štih, a i podseća na ribu sa roštilja ) Ostavim da odstoji pokriveno u tome, najbolje preko noći, ali može i 1 sat pre pečenja.
Pleh strpati u rernu i peći na 180°C oko 20-30 min.
Ja pobacam i kriške krompira pored, polijem sa uljem i ostatkom marinade (ona koja se iscedila sa ribe) i uvek bude mljac i bez greške.
U početku pečem pod folijom, pa je posle 10 minuta skinem.

A za čišćenje ribe imam neku drvenu spravicu koju svako može da uradi u kućnoj radinosti.

Izgleda kao deblja lopatica sa drškom, sve od drveta, na koju su sa jedne strane zašarafljena 3 pivska metalna čepa, i to sa onim nazubljenim stranama prema dole. Uhvatiš spravu za ručku i tim čepovima drljaš po ribi u smeru obrnutom od rasta krljušti.
Patent je genijalan, jer se riba očisti u roku od 5 min.

Eto, sad sam odužila, ali se nadam da će ovaj post bar jednim malim delom nekome biti od koristi