Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 79

Tema: A. HEBRANG O NOVOM ZAKONU

marči avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno A. HEBRANG O NOVOM ZAKONU

HEBRANG O NOVOM ZAKONU
    ‘Umjetna oplodnja nije za žene bez muža’
    HDZ
    Andrija Hebrang
    Datum objave:
    14.02.2009 21:35
    Autor: Jutarnji list/tportal.hr
    Žene koje nemaju partnera nikako se ne bi smjele podvrgnuti umjetnoj oplodnji jer bi na taj način dijete u startu bilo uskraćeno za jednog roditelja, stav je dr. Andrije Hebranga
    Iako će se vjerojatno zbog te izjave pobuniti ženske udruge, kaže Hebrang, dijete treba oba roditelja, a to je velika razlika od rastave ili izvanbračnih zajednica. Smatra kako će biti jakih polemika oko novog zakona koji je u pripremi i u završnoj je fazi, prenosi Jutarnji list.

'Pravo je svih bračnih zajednica da imaju dijete, ali postavljat će se pitanja treba li reći djetetu tko je uistinu otac i kada to treba priopćiti. Crkva se protivi ovakvoj vrsti oplodnje, ali pravo na roditeljstvo je najvažnije', kaže Hebrang.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Uh, očekivano...

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Od Andrije Hebranga se niti ne može očekivati drugačija izjava. Protiv ovakavog stava buni se zdrav razum,a dakako pobuniti će se i ženske udruge. Ne bi smjela postojati baš nikakva prepreka da svaka,zdrava,situirana i emancipirana žena koja to doista želi, a nema partnera, dobije mogućnost da postane majka. Što je onda sa ženama koje su se razvele,zar su i one upitne kao majke, udovice? One su vjerojatno isključene? Naravno da postoje idealne obitelji za djecu ,one skladne sa oba roditelja ali isto tako postoje i žene koje žele (svojom voljom ili igrom sudbine) ostati same ne žele partnera a imaju sve uvjete koji djetetu trebaju,zašto im zakonski u startu oduzeti mogućnost začeća?

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Baš očekivano! Mislim da, nažalost, nećemo čuti ništa pametnog i nama korisnog....treskaju nas po glavi i džepu gdje stignu....

boškarin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

MM lijepo kaže, Hebrang je odavno za psihijatriju.

Lambi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

I to je bivši ministar zdravstva ... :shock:

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Da li u Hr postoji banka sperme i mogucnost doniranja iste?

Ako ne postoji, koja je svrha ovog zakona?
    Koliko ja znam, nas zakon izjednacuje bracnu i vanbracnu zajednicu nakon 6mj zajednickog zivota.

Ili on misli da vanbracni suprug ne bi bio dobar otac djetetu?

Ne kuzim taj zakon bas :?

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa

Koliko ja znam, nas zakon izjednacuje bracnu i vanbracnu zajednicu nakon 6mj zajednickog zivota.

Ne postoji zasad u Hr mogućnost doniranja sperme, ali mislim da će biti u novom zakonu (bar se tako šuška).
    Ne govori za izvanbračne zajednice dakle ako ti imaš stalnog partnera možeš bez problema u IVF postupke, predbilježiti se za doniranje ili što god,ovo se odnosilo na žene bez partnera koje žele ostvariti majčinstvo, evo npr. moja prijateljica bliži se 40- ima nema partnera a želi postati majka kod nje sumnjam da će se ostvariti mogućnost da može dobiti doniranu spermu i podvrgnuti se IVF-u, jedina mogućnost osim da si sad nađe partnera i ostane trudna u što sumnjam je da posvoji dijete ali pošto prednost uvijek imaju parovi i tu su joj male šanse.
    Žao mi je što vjerojatno neće ostvariti majčinstvo a znam koliko to želi

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa

a kako dokazati i izvanbračnu zajednicu?mislim da je nedorečeno puno stvari

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mislim bivši ministre

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Umjesto da se bave važnijim pitanjima, da se trude educirati mlade ljude i smanjiti broj maloljetničkih trudnoća oni pokušavaju spriječiti trudnoću odraslih žena koje imaju očito veliku želju za djetetom budući da se same upuštaju u roditeljstvo i sređen posao, stanovanje itd. A odavno je jasno da obitelj s dva roditelja ne znači nužno sretno i bezbrižno dijete.
    Pa i tako izumiremo i sve to...
    Žalosno...

Inače:

Članak 3. Obiteljskog zakona
    Odredbe ovoga Zakona o učincima izvanbračne zajednice primjenjuju se na životnu zajednicu neudane žene i neoženjenog muškarca koji ne žive u drugoj izvanbračnoj zajednici, koja traje najmanje tri godine ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete.

A kako se izvanbračna zajednica dokazuje to zbilja ne znam....

tikica_69 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Bitno da zene mogu same odluciti hoce li abortirati....a hoce li radjati, na to nema pravo izbora

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

(1) Dijete mogu posvojiti bračni drugovi zajednički, jedan bračni drug ako je drugi bračni drug roditelj ili posvojitelj djeteta te jedan bračni drug uz pristanak drugoga bračnog druga.

(2) Dijete može posvojiti osoba koja nije u braku ako je to od osobite koristi za dijete.

citat odavde: (pri kraju stranice)
    http://www.poslovniforum.hr/zakoni/obiteljski_zakon.asp

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Jeste skužile da nema ni liječenja ako ste manje od tri godine u braku.Kada sam ja krenula na ispitivanje zašto nema djeteta,odmah mi je moja ginekologinja u Sl.Brodu kojoj sam zahvalana do kraja života dr.Blaževac, rekla da nitko ne želi zauzeti se za to ako nisam oko 4 god. u braku.I zaista, na svakom pregledu su nas pitali koliko smo u braku.Muljala sam nažalost da smo 4 god iako smo bili samo godinu dana.Kada je ona otišla na porodiljni jedan se ginekolog u bolnici doslovno sakrivao od mene jer sam tražila laparaskopiju.Na kraju sam to preko veze napravila.Nadam se da nisam otišla off topic.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj lynko prvotno napisa
    A kako se izvanbračna zajednica dokazuje to zbilja ne znam....
    Ovisi...
    Ako su prijavljeni na istoj adresi, može se lako zaključiti da se radi o izvanbračnoj zajednici.
    Ako nema nikakvog pismenog traga, svjedoci su krunski dokazi, opet ništa konkretno, jedni će reći jedno, a drugi drugo.
    Nekad se pozivaju stanari zgrade gdje su navodno izvanbračni drugovi živjeli, itd...
    U svakom slučaju ministar je

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj pčelica2009 prvotno napisa
    Jeste skužile da nema ni liječenja ako ste manje od tri godine u braku.
    Ajme meni, to je nešto novo? Nikad se s time nisam susrela, najnormalnije se dosad uvijek pružala pomoć (barem u svim našim klinikama za MPO) i parovima koji nisu vjenčani.

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ina-nisam imala problema sa mpo klinikama nego mi je bio problem doći do mpo klinika jer prethodne pretrage za dijagnosticiranje bolesti je bila kao potraga za zlatom.Kod urologa-MM-koliko ste u braku
    U bolnici dogovor za lap.-koliko ste u braku.Urolog je otvoreno rekao MMda nema pretraga ako smo manje od 3-4.god. u braku.To je bilo prije 5 god.Ili sam ja onda bila neki baksuz ili ne znam zašto su se tako ponašali???

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ina-nisam imala problema sa mpo klinikama nego mi je bio problem doći do mpo klinika jer prethodne pretrage za dijagnosticiranje bolesti je bila kao potraga za zlatom.Kod urologa-MM-koliko ste u braku
    U bolnici dogovor za lap.-koliko ste u braku.Urolog je otvoreno rekao MMda nema pretraga ako smo manje od 3-4.god. u braku.To je bilo prije 5 god.Ili sam ja onda bila neki baksuz ili ne znam zašto su se tako ponašali???

Nikad čula, ali možda se tako ponašaju izvan ZG-a, u stvari, valjda i malo nesvjesno pokušavaju par malo usporit prema invazivnijim postpucima znajući kolika je gužva. Nikad to nisam doživjela, a bila sam, po raznoraznim pitanjima - na VV-u, SD-u, Citou, Mariboru, dobro, na ovim dvama zadnjima sam plaćala. Usporavanja sam doživjela, kao i svi, čak sam i ja usporavala, ali to sad nije tema - zato jer se za lijekove čeka i ne mogu dr-ovi sve primiti da se postave na trepavice, ali me nitko nije pitao koliko smo u braku, niti postavljao uvjete da nema pretraga za manje od 3-4 godine braka. Ja sam u priči na VV-u od 2002.-ge.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A znam da na VV-u normalno primaju i ljude koji nisu u braku, bitno je da su par.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da, i spermigram smo radili višekratno u Petrovoj, nikad nas nisu pitali za godine braka.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jedino pitanje je bilo koliko dugo pokušavamo i koliko je meni godina, uz napomenu da se par treba obratiti liječniku ako pokušava godinu dana (ako je ženi manje od 35), ako je ženi preko 35 onda ako pokušava pola godine.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj RuzicaSB prvotno napisa
    (1) Dijete mogu posvojiti bračni drugovi zajednički, jedan bračni drug ako je drugi bračni drug roditelj ili posvojitelj djeteta te jedan bračni drug uz pristanak drugoga bračnog druga.

(2) Dijete može posvojiti osoba koja nije u braku ako je to od osobite koristi za dijete.

citat odavde: (pri kraju stranice)
    http://www.poslovniforum.hr/zakoni/obiteljski_zakon.asp
    Ovim sam htjela reci da ako zena moze posvojiti dijete a nije u braku zasto ne bi mogla i roditi svoje dijete putem mpo!To je vec ustaljena praksa u nekim zemljama s tim naravno da takva osoba mora zadovoljiti odredjene kriterije prije nego joj se postupak i odobri sto svakako podrzavam.

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Draga Ina,ja sam prošla kalvariju dok sam došla do VV.Inače mi je mana da idem glavom kroz zid,tako da me se doktori u OB nisu mogli riješiti.Mrzim nešto raditi preko veze,ali na kraju sam morala.Kada je moja gin. otišla na bolovanje,jedino me "jedini moj"-DR.Grg. spasio i operirao.Sada kad idem kod njega-sve napravi,UZV,papu,što god treba.Legenda.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

RuzicaB, ne usuđujem se pisati da me ne opomenu jer se ovdje ne smije o onome o podforumu ispod, ali, ako ćete raditi neku argumentaciju za Betu, mislim da ti to nije dobar argument, na PP ću ti poslati i zašto to mislim, a inače nemam protiv da žene bez partnera idu na MPO.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ina33 tnx na komentaru.Molim moderatorice da izbrisu moj post ako mu ovdje nije mjesto uz ispriku naravno.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Pčelica mi smo isto krenuli nakon godinu dana pokušavanja što se potrefilo i da je godina od kad smo u braku na razno razne kontrole i sve smo pretrage normalno obavljali čak i neke postupke AIH i prirodni IVF(to tek lani) ali mislim da su i nas malo zavlačili jer eto bliži se 3 god. od kad smo krenuli kod MPO doktora i nakon promjene klinike tek se sad bližimo prvom stimuliranom postupku e sad ne znam da li to zavlačenje mogu pripisati godinama tad smo bili ispod 30 ili su mislili da je s nama sve uredu ne znam :?

tinaka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Znam za slučajeve kad parovi nakon tri-četiri mjeseca 'pokušavanja' idu kod doktora u panici i žele u neki postupak, konkretno između ostalih jedan par od dvadesetinešto godina. U takvim slučajevima meni je sasvim normalno da doktori tu daju još malo prostora 'prirodnom procesu'.
    A znam da ćete me razapeti zbog mojeg mišljenja o Hebrangovoj izjavi, nije da se slažem s njim, dapače, njegovi i takvi stavovi su miljama od mojih u svemu, no, što se tiče oplodnje žena bez partnera, ja bih tu dala još prostora za doradu i postavljanje nekih dodatnih uvjeta. Primjerice, dodje ženska osoba dvadesetinešto godina i kaže da želi dijete... tek je započela život, ima još vremena upoznati osobu svojeg života s kojom može imati zajedničko dijete... po meni je to dosta škakljiva tema. Tu ne ubrajam ženske osobe u vezi s osobama istog spola (ne znam jel sam se dobro izjasnila da se netko ne uvrijedi, oprostite ako jesam), u tom slučaju sam za oplodnju, što se opet vjerojatno kosi s nečijim stavovima, al eto, tako ja razmišljam.
    Stojim na raspolaganju ako me neko nekim argumentima želi razuvjeriti, spremna sam na to, dapače, bit će mi drago.

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Jeste skužile da nema ni liječenja ako ste manje od tri godine u braku.Kada sam ja krenula na ispitivanje zašto nema djeteta,odmah mi je moja ginekologinja u Sl.Brodu kojoj sam zahvalana do kraja života dr.Blaževac, rekla da nitko ne želi zauzeti se za to ako nisam oko 4 god. u braku.I zaista, na svakom pregledu su nas pitali koliko smo u braku.Muljala sam nažalost da smo 4 god iako smo bili samo godinu dana.Kada je ona otišla na porodiljni jedan se ginekolog u bolnici doslovno sakrivao od mene jer sam tražila laparaskopiju.Na kraju sam to preko veze napravila.Nadam se da nisam otišla off topic.
    :? ja sam rekla (na pocetku lijecenja) da smo godinu dana i nikom nije smetalo...

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Osobno se slazem sa odlukom.
    Kao clanica udruge BETA malo manje...
    Zasto?..
    Ovako imamo problema sa tradicionalnim razmisljanjem u Hrvatskoj... Mnoge odluke u ovoj zemlji vodene su smjerovima koje odgovaraju jednoj mocnoj instituciji Crkvi...
    Ukoliko cemo nase zahtjeve voditi u smjeru, previse kontra tradiciji, necemo dobiti "politicki" kompromis koji smo zahtjevali (6 besplatnih postupaka, mogucnost zamrzavanja itd..), a ta mocna institucija imat ce "materijala" sa kojim ce zadobiti vecinu hrvatske populacije...
    Zato sam ja (osobno) bila toliko za SDP-ov prijedlog zakona...
    Znam da ce mozda zvucati smijesno: ali politika uistinu je kao brak, a brak se sastoji od mnoogo kompromisa...
    A ne toliko medijske pompe....
    Ne znam...

pčelica2009 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Martina ja se slažem s tobom što se tiče sdp-a.A tko nas sluša?Ja sam baš vjernik, ali sam na ispovjedi rekla svećeniku da ne želim u crkvu jer sa svojim stajalištem oni odbacuju mene.Dobila za pokoru 5 Oče naša i nikakav odgovor.Boli njih za nas.Oni podržavaju obitelj sa 10 djece koje posjete za vrijeme Božića,uslikaju se i ispadnu dobročinitelji.A mi...kako nas prikazuju-kao izvršitelje eutanazije.I kako to ispraviti?Suprug i ja svima javno (tko nas pita) kažemo da idemo na mpo i to ivf.I educiram ljude točno što mi dr.rade.Ja se ne stidim jer ne radim ništa pogrešno.

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Da ispravim sebe gore... Osobno se slazem sa tim da zene imaju pravo, ali takoder mislim (opet moje osobno misljenje) da sada nije vrijeme uloviti se na tu temu vec raspravljat o 6postupaka, smrzlicima, dobi zene itd...
    Krivo sam se izrazila gore, nadam se da ste skuzile da nisam pisala u ime BETE.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo, gledala sad Dariu iz Bete, dr.-a zaboravila ime, iz redova SDP-a, mislim onaj dr. ili zastupnik koji je rekao da ima dijete iz IVF-a u Saboru na raspravu Petir (ali nisam sigurna) i Hebrang. Hebrangova argumentacija - time se osuđuje unaprijed dijete na jednog roditelja, , Darijina argumentacija - zakon dozvoljava ženi donosi odluku o abortusu, a zašto ne i o začeću (otprilike, ne znam točno), argumentacija SDP-ovog zastupnika - dijelimo djecu na onu s jednim ili dva roditelja, na to je Hebrang imao odgovor - dijete rastavljenih roditelja ima oba roditelja, s jednim živi...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj tinaka prvotno napisa
    ja bih tu dala još prostora za doradu i postavljanje nekih dodatnih uvjeta.
    Ovo bi se trebalo podrazumijevati u slucaju da to zakon dozvoli na kraju.Naravno da se moraju postaviti neki kriteriji inace nam zakon ne bi ni bio potreban, ali zabraniti da lijece neplodnost pa makar bile i bez muza- e zato nisam.Ljudi koji to zele i tako odlaze na postupke u zemlje u kojima je to dozvoljeno i na kraju se vracaju zivjeti u svoju drzavu.Dakle racunica je cista.

ina33 dobro si ti to sve pohvatala jer je prilog bio zaista kratak i vjerujem da su ono najbitnije opet izrezali al sta je tu je.Darija tnx

milivoj73 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

glede točnosti...u SDPovom prijedlogu zakona isto piše da se ne dozvoljava potpomognuta oplodnja ženama bez partnera...a sada gospodin Dragovan (ima dijete iz potpomognute) se buni :?

daria avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja cu samo reci da je ova recenica koja je videna u prilogu koju sam rekla izvucena iz konteksta. Naravno da sam to navela kao jedan od argumenata, ali spomenula sam i nesto vise sto se "izrezalo".

milivoj73 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

nažalost tako ti je to sa medijima i novinarima , uvijek nešto izrežu...ali bitna je pojava na TV i opći stav tj. borba za što kvalitetniji MPO zakon...bravo!!!

tikica_69 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

daria, bravo i hvala bez obzira na izrezanu recenicu

daria avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Cure, evo vam link, pa pogledajte prilog ukoliko vec niste.

http://www.youtube.com/watch?v=NB4-vJuYesQ

tinaka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ovo bi se trebalo podrazumijevati u slucaju da to zakon dozvoli na kraju.Naravno da se moraju postaviti neki kriteriji inace nam zakon ne bi ni bio potreban, ali zabraniti da lijece neplodnost pa makar bile i bez muza- e zato nisam.Ljudi koji to zele i tako odlaze na postupke u zemlje u kojima je to dozvoljeno i na kraju se vracaju zivjeti u svoju drzavu.Dakle racunica je cista.
    Da, Ružice, liječenje neplodnosti je jedno, a ići po dijete, slobodna sam reći iz hira, jer je žena trenutno bez partnera, a baš joj bi dobro došlo dijete, ne znam, zbog dječjeg doplatka ili porezne osnovice, je nešto sasvim drugo i o tome govorim da tu treba postaviti neke strože kriterije i uvjete. Iz osobnog iskustva znam da oko nas ima svačeg i da ljudi rade stvari koje meni nikad ni na pamet ne bi pale tako da sam načelno 'za', ali s određenim uvjetima i kriterijima.

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Da, Ružice, liječenje neplodnosti je jedno, a ići po dijete, slobodna sam reći iz hira, jer je žena trenutno bez partnera, a baš joj bi dobro došlo dijete, ne znam, zbog dječjeg doplatka ili porezne osnovice, je nešto sasvim drugo i o tome govorim da tu treba postaviti neke strože kriterije i uvjete. Iz osobnog iskustva znam da oko nas ima svačeg i da ljudi rade stvari koje meni nikad ni na pamet ne bi pale tako da sam načelno 'za', ali s određenim uvjetima i kriterijima.
    E ovo mogu apsolutno potpisati!
    Jer onda isto tako i muskarac moze zatraziti da ima djete, zasto ne?!..
    Sto otvara mogucnost homosexualnim partnerima u istom cilju.
    Dakle, ja jesam za donacije kada postoje zena i muskarac i nisu u mogucnosti imati djete.. To svakako.
    Ali kada nema partera... e tu vec treba biti jaaako pazljiv.
    A kazem, to nam nije trenutni prioritet- vec 6 besplatnih postupaka, smrzavanje, dob zene itd...
    Korak po korak.
    Hrvatska je zemlja u recesiji, sigurno nece otvararti instituciju za banku sperme, ali da mora poraditi na natalitetu to svakako. (zato korak po korak)...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ali zabraniti da lijece neplodnost pa makar bile i bez muza- e zato nisam.
    Kako nije sve crno bijelo tako nije ni ovo.Ima slucajeva gdje se nakon godina i godina lijecenja neplodnosti brak raspadne a zena i dalje ima silnu potrebu za ostvarivanjem majcinstva.Treba li joj to uskratiti?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ima li kandidata koji su trenutno u postupcima za snimanje priloga za vijesti RTL-a (jos danas ako je ikako moguce)?Nije uvijet da su iz Zagreba.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ali zabraniti da lijece neplodnost pa makar bile i bez muza- e zato nisam.
    Kako nije sve crno bijelo tako nije ni ovo.Ima slucajeva gdje se nakon godina i godina lijecenja neplodnosti brak raspadne a zena i dalje ima silnu potrebu za ostvarivanjem majcinstva.Treba li joj to uskratiti?
    treba dopustiti
    žene koje bez problema mogu zatrudniti , a da nemaju bračnog ili stalnog partnera, npr. uzmu one-night-tata , imaju pravo podizati djecu, ne vidim razliku da to može i singl žena uz pomoć potpomognute

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Dobro, ali sad treba vidjeti koji su prioriteti i fokusirati se na njih.

martina123 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj fritulica1 prvotno napisa
    Dobro, ali sad treba vidjeti koji su prioriteti i fokusirati se na njih.
    X potpisujem!

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

A kako je ovo pitanje riješeno u susjednim državama primjerice u Sloveniji ili u Češkoj?

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

to vam je sad tema dana na stojedinici, ako možete slušat

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Mali Mimi prvotno napisa
    A kako je ovo pitanje riješeno u susjednim državama primjerice u Sloveniji ili u Češkoj?
    Sto se tice konkretno Ceske i Slovenije stvari stoje ovako:
    Ceska dopusta donaciju sjemena i jajnih stanica, ne dopusta donaciju embrija i ne dopusta MPO ni izvanbracnim parovima ni zenama koje nisu u heteroseksualnoj vezi.
    Slovenija dopusta donaciju sjemena i jajnih stanica, ne dopusta donaciju embrija, dopusta MPO izvanbracnim zajednicama ali ne i zenama koje nisu u heteroseksualnim zajednicama.

Drzave u kojima je dozvoljena donacija sjemena, jajnih stanica a i MPO za izvanbracne zajednice i zene koje nisu u heteroseksualnim vezama su:

Velika Britanija, SAD, Kanada, Spanjolska, Nizozemska, Latvija, Estonija.

I jos da dodam da je u nama bliskoj Madjarskoj dopustena i donacija embrija.

Sve ovo mozete naci u tabelama u prijedlogu zakona iz 2004.g.
    http://www.beta.hr//dokumenti/zakon_mpo.pdf

taca70 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Voljela bih znati da li je Hebrang izjavio nesto konkretno u vezi novog zakona sto interesira nas 99,9999% pacijenata ili je ovo stvarno "kljucni" problem MPO-a u Hrvatskoj?

anđeo sa neba avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Definitivno potpisujem Martinu 123.
    Pitanje trebaju li žene bez partnera ići na mpo trenutno nije ni blizu prioriteta. Svi smo mi ovdje sa velikim zdravstvenim problemima tako da ne treba razmišljati (bar za sada dok nemamo uopće normalan zakon o mpo) trebaju li takve žene na mpo.
    Moje stajalište je malo drugačije. Borimo se za to da neplodnost se dijagnosticira kao bolest, a onda skačemo u pitanje treba li žena (ZDRAVA!!!!) bez partnera na mpo ili ne. Dajte cure, kod nas se ne radi ni biopsija testisa za NM s azoospermijom, a da razmišljam o inseminaciji žene s donorom koja hoće dijete.
    Možda vam zvuči glupo, ali ja nisam (trenutno) za to.
    Još nešto, izvanbračni partneri lako dokazuju svoj status i mogu u mpo. A ono za 3 godine u braku pa tek onda možeš na mpo nije istina, to znam iz svog iskustva jer smo mi bili kraće!
    Cjenim feminizam, ali u nekim granicama. Ovo ne bi trebali uspoređivati s pravom žene na Ab.
    Neka mi svi oproste, ali morala sam nešto natipkati uz ovako zanimljivu temu. Kada sam gledala taj prilog odmah sam išla kontra Hebrangu (jer je to A. Hebrang), ali kada sam o tome razmislila mislim malo drugačije nego u tom trenutku!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •