Pokazuje rezultate 1 do 34 od 34

Tema: Bundeva

  1. #1
    tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Subotica
    Postovi
    316

    Početno Bundeva

    Napokon sam nasla nesto sto ne zatvara Andreja, ali mi malo skupo da placam 1.5 Eura za teglicu bundeve pa sam odlucila da je sama spremam. Koliko dugo trebam to peci u rerni i da li mogu ispeci vecu kolicinu pa drzati u frizideru? Malo mi glupo da svaki dan palim rernu zbog komadica bundeve

  2. #2
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

    Početno

    pa ne moras je peci, mozes je kuhati

  3. #3
    Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Samobor
    Postovi
    13,505

  4. #4
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    tina, kupi bundevu, očisti, skuhaj, podijeli na male porcije pa zamrzni.
    poslije možeš ubaciti u svako jelo: npr, skuhaš zobene pahuljice, proso, rižu ili bilo koju drugu žitaricu/povrće i pred kraj kuhanja dodaš tu bundevu.

  5. #5
    tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Subotica
    Postovi
    316

    Početno

    hvala

  6. #6
    tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Subotica
    Postovi
    316

    Početno

    hvala

  7. #7
    ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,035

    Početno

    ona mala bundeva što ima crvenu koru ti se i ne mora guliti, ja skuham komadić s korom i sve skupa se fino omekani. u toj crvenoj kori imaš jednu vrstu b vitamina kojeg ima rijetko drugdje. (sad ja to velim kao laik, ali su mi rekli stručnjaci i naravno u međuvremenu sam zaboravila o kojem se b vitaminu radi )

  8. #8
    manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Lokacija
    Vukovar
    Postovi
    1,683

    Početno

    a od kada ide bundeva? i koja je to vrsta? gdje je ima za kupiti?

  9. #9
    ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,035

    Početno

    Citiraj manal prvotno napisa
    a od kada ide bundeva? i koja je to vrsta? gdje je ima za kupiti?
    ja sam ju davala od 6 mjeseci. bilo koja vrsta, ima ih obično na placu, sada im je već polako kraj sezone :/

  10. #10
    tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Subotica
    Postovi
    316

    Početno

    ne bi kuvala bundevu posto mi se cini da ce onda izaci dosta vitamina iz nje. smislila sam da pecem male kriske zamotane u foliju u rerni, ispasiram ih posle i stavim u male kesice u frizider samo jos da odem do pijace i kupim!

  11. #11
    tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Subotica
    Postovi
    316

    Početno

    Evo sto sam nasla na netu o bundevi :
    "Meso ili pulpa bundeve povoljno utječe na regulaciju probave. Količinu bundeve u prehrani trebali biste povećati patite li od zatvora, imate li osjetljiv ili bolestan želudac ili crijeva.

    Bundeva je prirodni diuretik te bi je trebale jesti osobe s upalama mokraćnih putova, upalom bubrega, mjehura i žući, te bolesnom prostatom.

    Bundeva sadrži veliki postotak vode (do 95%), a sasvim mali postotak masti, tako da je korisna u svim dijetama.

    Meso bundeve je lako probavljiva namirnica, male energetske vrijednosti, a sadrži značajnu količinu vitamina i minerala. Energetska vrijednost bundeve je oko 26 kcal na 100 grama. Posebno je bogata beta karotenom, vitaminom C, E i vitaminima B skupine, te mineralima kalijem, kalcijem i fosforom.

    Od bundeve možete pripremiti salatu, sok ili je koristi kod pripreme raznih slanih i slatkih jela.

    Bundevu narezanu na kockice ili ploške možete kuhati na pari ili u kipućoj vodi, pirjati, peći na roštilju ili je pohati. Za kuhanje je dovoljno oko 5 minuta.

    Odabir kuharskih tehnika samo je početak u pripremi jela od bundeve. Kuhane bundeve možete upotrijebiti s maslacem kao samostalno jelo ili prilog, za pripremu umaka i hladnih salata. Pirjana bundeva može biti sastavni dio variva samostalno ili s drugim povrćem, kao dio nadjeva za palačinke, savijače ili pite. Pečena bundeva može biti glavno jelo, samostalno ili u kombinaciji s mesom.

    Uz jela od bundeve koriste se začini poput peršina, majčine dušice, kadulje, lovora, đumbira i cimeta.

    U prehrani se sve češće koristi i bundevino ulje. Ulje sadrži sve vitamine i minerale poput pulpe bundeve, ali u znatno većim količinama. Ulje sadrži korisne esencijalne masne kiseline, a zanimljivo je da je ulje bundeve izvor alfa linolenske oleinske kiseline koje često nedostaje u našoj tradicionalnoj kuhinji.

    Bundevino ulje se zbog svojih hranjivih i ljekovitih svojstava ubraja u delikatesna ulja.

    Sjemenke bundeve imaju također veliku hranjivu vrijednost. Energetska vrijednost sjemenki dvadeset je puta veća od mesnatog dijela bundeve. Ali su one i znatno bogatije mineralima i vitaminima. Sjemenke bundeve su odlično sredstvo protiv crijevnih parazita, a preporučuju se kod dječjih glista.

    Sjemenke treba oljuštiti neposredno prije upotrebe, kako bi se sačuvala njihova vrijednost, ali se treba pripaziti da se ne ukloni tanka, sivkasto-zelenkasta opna.

    Bundevi uvijek prije pripreme ogulite koru, iznutra nožem izdubite i vlaknastu sredinu.

    Bundevu narezanu na kockice ili ploške možete kuhati na pari ili u kipućoj vodi, pirjati, peći na roštilju ili je pohati. Za kuhanje je dovoljno oko 5 minuta."

  12. #12
    mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    jedna šuma u istri ;)
    Postovi
    523

    Početno

    Mi je kuhamo na pari, fiiina i gotova za par minuta .

  13. #13
    ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,035

    Početno

    i mi je kuhamo na pari

  14. #14
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    i meni se čini bolje kuhati na pari ili u jako malo vode nego zamotano u foliju.

  15. #15
    ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,035

    Početno

    a inače za veću djecu, bundeva na pari, pa malo mljevenih oraha, pa cimeta, pa mljevene pšenice, sve smiješat u kremu, za prste polizat :D

  16. #16
    tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    934

    Početno

    mi ju na pari kuhamo. i oboje obožavamo. jednostavno napravim više pa lickam zajedno s njiom...

  17. #17
    tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Subotica
    Postovi
    316

    Početno

    ja na zalost nista do sada nisam kuvala na pari pa nemam tehnickih mogucnosti. Moracu najpre da se opremim pa da parim :D

  18. #18
    ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,035

    Početno

    Citiraj tina1975 prvotno napisa
    ja na zalost nista do sada nisam kuvala na pari pa nemam tehnickih mogucnosti. Moracu najpre da se opremim pa da parim :D
    ma možeš staviti recimo prst vode, srednja vatra i poklopiti

  19. #19
    mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    jedna šuma u istri ;)
    Postovi
    523

    Početno

    Prije nego sam kupila padelu za na paru (btw i nisu skupe a ja sam se spremala godinama za nabavu), ja sam improvizirala sa cjedilom za paštu .

  20. #20
    tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Subotica
    Postovi
    316

    Početno

    Poslala sam MM danas da kupi bundevu na pijaci i on se covek vraca sa kesom punom tikvica!!! Kao isto je to, cak je i kolicinski pogodio posto je kupio 10 preskupih tikvica
    Sta da radim sa njima? Jedino mi na pamet pada da ih skuham zajedno sa krumpirom...
    Posalji ludo u vojsku pa placi

  21. #21
    ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,035

    Početno

    Citiraj tina1975 prvotno napisa
    Poslala sam MM danas da kupi bundevu na pijaci i on se covek vraca sa kesom punom tikvica!!! Kao isto je to, cak je i kolicinski pogodio posto je kupio 10 preskupih tikvica
    Sta da radim sa njima? Jedino mi na pamet pada da ih skuham zajedno sa krumpirom...
    Posalji ludo u vojsku pa placi
    imaš negdje na topicu montignac super musaku sa tikvicama
    a i super su punjene sa špekom...aha ti si to mislila za dijete?

  22. #22
    tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Subotica
    Postovi
    316

    Početno

    Citiraj ivy prvotno napisa
    Citiraj tina1975 prvotno napisa
    Poslala sam MM danas da kupi bundevu na pijaci i on se covek vraca sa kesom punom tikvica!!! Kao isto je to, cak je i kolicinski pogodio posto je kupio 10 preskupih tikvica
    Sta da radim sa njima? Jedino mi na pamet pada da ih skuham zajedno sa krumpirom...
    Posalji ludo u vojsku pa placi
    imaš negdje na topicu montignac super musaku sa tikvicama
    a i super su punjene sa špekom...aha ti si to mislila za dijete?
    mojoj svekrvi ovo ne bi bilo cudno posto me je pre mesec dana kada je andrej imao 4.5 meseci pitala da li mu dajem cokolade posto je ona dobra za kosti

  23. #23

    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    216

    Početno

    moja mala je napunila godinu dana i bundeva joj je najmilije jelo. baš danas sam ju narezala na manje komade i stavila peći u pećnicu i to je jela i za ručak i za užinu šteta što joj sezona prolazi. pomojoj procjeni bundeva se ne treba niti dugo kuhati ni peći makar u prvi čas pomislip ovo neće biti mekano ni za sto godina. dakle,ja sam ju znala i kuhati i peći, osobno preferiram pečenu

  24. #24
    curly mama avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008
    Postovi
    347

    Početno

    Citiraj manal prvotno napisa
    a od kada ide bundeva? i koja je to vrsta? gdje je ima za kupiti?
    butternut tikva. imaš je manje više u svim dućanima: konzum, plodine...

  25. #25
    Leeeaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    252

    Početno

    ja sam ju kupila u Bio&Bio i meni kuhana ima fuj (naravno i curka ju je nakon dva zalogaja počela pljuvati, pa smo odustali) okus, nekako malo gorko, čudno...sječam se da je meni dok sam bila mala baka pekla u pečnici i ništa na nju nije stavljala i bila je fina, slatkasta...probala sam ja i pola bundeve staviti u pećnicu ali okus je i dalje bio gorak....di sam fulala :? (ne dajem bebi šećer pa ne bi poboljšavala okus s tim) (kupila sam i gotovu kašicu od bundeve ali ta je još gora)

  26. #26
    tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    934

    Početno

    ima raaaznih vrsta, zato možda djetetu ne paše. npr. napolitana se nešto ne sviđa lovri, ono prolazi ali ta je bljutavija. hokaido je jako fina, butternut još nije jeo, tikvica zucchini ona zelena mu je ok i može mu se zakamuflirati njome ostalo povrće koje se tek uvodi...
    moj najviše voli hokaido isto iz bio i bio

  27. #27
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    Citiraj Leeeaaa prvotno napisa
    ja sam ju kupila u Bio&Bio i meni kuhana ima fuj (naravno i curka ju je nakon dva zalogaja počela pljuvati, pa smo odustali) okus, nekako malo gorko, čudno...
    meni ovo stvarno čudno jer je buča baš slatka
    intenzitetom slatkoće mene podsjeća na bananu

    imaš butternut, hokaido, stambolku... sve su slatke i jako narančaste iznutra

  28. #28
    ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,035

    Početno

    Citiraj Leeeaaa prvotno napisa
    ja sam ju kupila u Bio&Bio i meni kuhana ima fuj (naravno i curka ju je nakon dva zalogaja počela pljuvati, pa smo odustali) okus, nekako malo gorko, čudno...sječam se da je meni dok sam bila mala baka pekla u pečnici i ništa na nju nije stavljala i bila je fina, slatkasta...probala sam ja i pola bundeve staviti u pećnicu ali okus je i dalje bio gorak....di sam fulala :? (ne dajem bebi šećer pa ne bi poboljšavala okus s tim) (kupila sam i gotovu kašicu od bundeve ali ta je još gora)
    je, je, imaju sad izgleda u bio bio neku pošiljku gorkih bundeva. i onak su vodenkaste. sušta suprotnost onima s placa

  29. #29
    ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,035

    Početno

    samo da dodam ja sam uzela onu jednu šnitu kak imaju odrezano. drugi put ću hokaido

  30. #30
    tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    934

    Početno

    to vam je napolitana

  31. #31
    Leeeaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    252

    Početno

    Citiraj apricot prvotno napisa
    Citiraj Leeeaaa prvotno napisa
    ja sam ju kupila u Bio&Bio i meni kuhana ima fuj (naravno i curka ju je nakon dva zalogaja počela pljuvati, pa smo odustali) okus, nekako malo gorko, čudno...
    meni ovo stvarno čudno jer je buča baš slatka
    intenzitetom slatkoće mene podsjeća na bananu

    imaš butternut, hokaido, stambolku... sve su slatke i jako narančaste iznutra

    Hokaido je bila ta moja iz Bio&Bio....a kako prepoznam ove dvije, di se kupuju? Kad im je sezona? Sad?

  32. #32
    tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    934

    Početno

    hokaido je uvijek jako slatka kako god da ju pripremim.. nemam pojma, napolitana nama nije nešto...

  33. #33
    tina1975 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Subotica
    Postovi
    316

    Početno

    Stigla bundeva! donela baba, nabavila na selu. Ne znam koja je vrsta...izvana izgleda ko lubenica, zelena i sarenkasta, a unutra jarko narandzasta. puuuuuuuunoooo je ukusnija od one iz kasice, ta mi je bila bas fuj, malo gorka, a ova je slatka. Sada cu je obariti i male komadice staviti u kesice pa u zamrzivac jer se vise skoro nigde ne mogu naci na pijaci

  34. #34
    ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,035

    Početno

    Citiraj tina1975 prvotno napisa
    Stigla bundeva! donela baba, nabavila na selu. Ne znam koja je vrsta...izvana izgleda ko lubenica, zelena i sarenkasta, a unutra jarko narandzasta. puuuuuuuunoooo je ukusnija od one iz kasice, ta mi je bila bas fuj, malo gorka, a ova je slatka. Sada cu je obariti i male komadice staviti u kesice pa u zamrzivac jer se vise skoro nigde ne mogu naci na pijaci
    možeš ju i sirovu naribati i smrznuti u vrečice..

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •