Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Ja bih opet dojila...

iva_777 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno Ja bih opet dojila...

Kao što vidite beba je star tri mjeseca. Nakon mjesec i pol dana, mastitis i vrlo visoka temperatura oduzeli su mi mlijeko .
    Sve sam pokušala, ali iz mene veiše ni kapi.
    Sada kada sam dobila prvu mengu dojke su mi nabrekle i ja sam iz čiste znatiželje stisnula jednu i drugu.
    Kad ono iz obje po dvije kapi Istina male sramežljive kapljice, ali meni su bile dovoljne da mi probude nadu u ponovno dojenje.
    Mogu li ikako ponovno uspostaviti dojenje?
    Šta da napravim?
    Ja bih tako voljela ponovno dojiti svoju curicu...

Plizzzz pomagajte

happy mummy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

draga iva, relaktacija je moguća. trebat ce ti strpljenja, zivaca, dobre volje i dosta vremena, ali se u konacnici mozete vratiti dojenju. neke opce smjernice za to postici su: ako beba koristi dudu varalicu, izbaci je iz upotrebe, i bebu stavljaj na dojku svaki put kad ima potrebu za sisanjem, bilo zbog gladi ili zbog ugode, i bebi svaki put ponudi obje dojke. Prilikom stavljanja bebe na grudi, razodjeni sebe i bebu (na ovoj zegi dobro ce doci ), kako bi osigurala sto vise kontakta kozom na kozu. Nosi je, ljuljaj, kupaj se s njom. kad god imas vremena izdajaj se pumpicom, makar iz dojke ne izlazilo nista kako bi mozak dobio signal da treba proizvoditi mllijeko. probaj dojiti po noci, dok je beba u polusnu, nocni podoji su jako vazni za stimulaciju proizvodnje mlijeka. S ovim mozes poceti, a svakako bi bilo dobro da nazoves savjetnice na SOS telefonu radi svih ostalih detalja. Zelim vam puno srece

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

uz puuuno strpljenja je sve moguce, ali je jaaako tesko. To definitivno moras imati u vidu. Pretpostavljam da je bebac do sada zaboravio kako treba dojiti, tako da ponovo mora da nauci. Svi gore navedeni savjeti stoje, potpisujem. Bilo bi dobro i poceti sa redovnim izdajanjem, svakih 3 sata (za pocetak) i to obije dojke istovremeno i to ne predugo za pocetak (10-15 min je dovoljno), cisto da das signal mozgu da teba producirati. Istovremeno ti treba i relaktacijski set u koji ces sipati mlijeko (svoje ili adaptirano) i uciti dijete da doji. Sto je samo po sebi jednako mukotrpan pos'o, ali isplati se.

Ja sam isto nakon 6 sedmica relaktirala i uspjelo mi je (na zalost samo djelomicno, ali za to je bila kriva moja nepotpuna informisanost, a ne nemogucnost da se postigne totalna relaktacija). Kako sam ja ovih dana rijetko na forumu, posalji mi pp ako zelis svakodnevnu podrsku, budem ti pisala dok ti ne dosadim!!

Imaj povjerenje u sebe, svoje tijelo i kreni u ofanzivu. Uspjeh zagarantovan!

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iva, super mi je što imaš želju uhvatiti se u koštac s relaktacijom.
    Nadam se da si zvala SOS.
    Javi nam da li si krenula.

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

voljela bih da uspijete...na tvom mjestu nazvala bih cure na sos telefon.

annabella

Početno

moj problem je da moj organizam ne proizvodi dovoljno mlijeka. Naime da bi sakupila dovoljno mlijeka, tj. da se dojke napune mora proći barem pet sati bez sisanja. Kako da postignem da opet imam dovoljno mlijeka za svoju bebu od 3 tjedna? probala sam i s tim da mu dajem da posisa svaki puta kada je gledan ono što ima, ali mi ne uspijeva pa ga dohranjujem. Mučimo se s time evo već više od tjedan dana.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ananabella divno je to koliko se trudis da vam dojenje uspije

Proizvodnja mlijeka funkcionira na principu ponude i potraznje. Sto to tocno znaci? To znaci: koliko beba posisa mlijeka, toliko ce se napraviti. Znaci, osnovno pravilo je da sto beba vise sisa vise ce se mlijeka praviti. Iz tog razloga ti ne bi trebala "cekati" da ti se dojke napune i onda ih tek ponuditi djetetu. Dok su dojke pune, salje se signal tvom tijelu da se uspori proizvodnja mlijeka. Dok su one prazne, salje se signal da se pojaca proizvodnja mlijeka. Znaci, da bi se povecala kolicina mlijeka NUZNO je da beba PRAZNI dojke, i da sisa "na prazno", ne bi li se poslao taj signal tvom tijelu da se poveca kolicina proizvedenog mlijeka.

Ova starost djeteta poput tvog je tipicna za tzv. skokove u razvoju. To je period kad dijete nagije raste, i ima povecane potrebe za hranom, i to se manifestira pojacanom potrebom za sisanjem - kod nekih se to moze ciniti da bi "stalno htio jesti". To je prirodan nacin rjesavanja situacije s kolicinom mlijeka. Ako se djetetu da da sisa kad god ono zeli, i cak tada kad se cini da mlijeka vise nema, beba salje signal tijelu da poveca proizvodnju, tijelo pocinje reagirati, i nakon par dana stvari dolaze na svoje. Kolicina mlijeka je veca proporcionalno djetetovim potrebama, ritam jela se vraca u normalu. No u tim situacijama je nuzno izdrzati te dane kad bi dijete sisalo po cijele dane, a cini se da nema sta.

No kod vas je sad malo drugacija situacija, posto ste vec poceli s dohranom. U vasem slucaju je NUZNO da NE UKIDATE dohranu naglo. Spori prelazak na iskljucivo dojenje je nuzan za zdravlje djeteta. Adaptirano mlijeko se smanjuje 30ml svaka tri dana - nikako ne vise od toga!

Koliko ga dugo dohranjujes?
    Koliko pije adaptiranog dnevno?

Evo, dok ne odgovoris na pitanja gore, neki opceniti savjeti za povratak iskljucivom dojenju:

Relaktacija (povratak djeteta na iskljucivo dojenje) je dug i naporan proces. Uspjeh relaktacije ovisi o tri stvari: jakom majcinom željom za dojenjem, čestom stimulacijom bradavica, i podrškom okoline. Nekim zenama treba par dana, a nekim par tjedana da se vrate na samo dojenje. Zato se nemojte uzbudjivati ako Vam ne bude islo kako ste zamislili – uz Vasu predanost stvari ce doci na svoje prije ili kasnije. Najbolja mjera koliko ce relaktacija dugo trajati je : otprilike koliko dugo dijete dobiva adaptirano mlijeko, toliko dugo ce trebati i da se vrati na samo dojenje.

Za pocetak, najbitnije je da nadjete podršku bliske osobe, tj. svoje obitelji. Upoznajte je sa svojim nakanama o relaktaciji i objasniti važnost i dobrobiti relaktacije.

Prilikom dojenja je najbitnije da je beba pravilno postavljena na dojku: da joj je bradavica i većina areole duboko u ustima, da su joj usne izvrnute prema van i jezik vidljiv između dojke i donje usne. Sljedece sto mozete napraviti je :

- da povecate frekvenciju dojenja, koliko god često beba hoće dojiti. (Najmanje 8 puta u 24 sata.) Pospanu bebu bi trebalo buditi i animirati da češće doji. Takodjer je vrlo bitno da beba doji i po noci, a zbog toga je praktično da beba i mama spavaju zajedno u krevetu. Bebu ne treba ogranicavati u duljini podoja. Najbolje bi bilo hraniti bebu jos dok nije apsolutno gladna, jer onda nije jako nervozna.

- Osim što podoji moraju biti češći, moraju i biti efikasniji. Kod beba koje nisu zainteresirane za dojenje, treba ih potaknuti razodijevanjem (u toploj prostoriji) i kontaktom koža-koža (WHO preporučuje ovo kao jedan od vrlo uspješnih poticaja da beba siše i da majčino tijelo adekvatno reagira), zajedničkim kupanjem, ljuljanjem ili nošenjem u nosiljci za vrijeme dojenja. Zgodan način za poticanje bebe je nekoliko promjena strane (switch-nursing) za vrijeme jednog podoja, ali uz uvjet da se jedna dojka sigurno isprazni do kraja. Drugi način za efikasniji podoj pospane bebe je da se, nakon što je dojila koliko je htjela, bebu digne, prošeće s njom, eventualno podrigne i zatim joj se ponovo ponudi dojka da nastavi sisati (double-nursing).

- Nakon sto beba zavrsi s dojenjem na jednoj strani, u slucaju relaktacije, najbolje je ponuditi i drugu stranu

- Tijekom dojenja mozete primjenjivati kompresije dojke. Ovo je kratki opis kako se to radi:

• Sve dok vam dijete aktivno siše i guta, ne morate raditi kompresije grudi. Kada prestane aktivno sisati, a još uvijek drži dojku u ustima, možete početi s kompresijama.

- Držite dijete na jednoj ruci, a dojku držite drugom rukom, palac s jedne, a prsti s druge strane dojke, dalje od bradavice. Lagano stišćite palac i prste jedne prema drugima, ali radite to lagano, da vas ne boli.
      - Dijete će početi ponovno sisati i gutati, a vi nastavite s kompresijama sve dok dijete ne prestane aktivno sisati i dok samo ne počne grickati dojku.
      - Kad mama prestane s kompresijama, neka djeca će skroz prestati sisati. U slučaju da dijete nastavi gutati i nakon što ste prestali s kompresijama, pričekajte malo, ne žurite s novim periodom masiranja sve dok dijete ne počne grickati bradavicu.
      - Pri svakoj seriji kompresija, pomaknite malo ruku, ne masirajte uvijek isto mjesto na dojci.
      - Dojku ne morate promijeniti odmah kada dijete prestane sisati i kompresije više nemaju efekta. Što dijete duže siše, to će se protok mlijeka smanjivati, a kompresije će biti manje i manje učinkovite.
      - Kad su kompresije postale neefektivne, a dijete postalo pospano ili nemirno, ponudite drugu dojku i ponovite cijeli proces.
      - Eksperimentirajte! Ova tehnika pomaže mnogim mamama, ali varirajte kako god vama i djetetu odgovara. Sve dok vas ne boli i dok dijete dobiva dovoljno mlijeka – kompresije funkcioniraju.

Kompresije grudi nećete morati raditi u cijelome periodu dojenja. Kako se tehnika dojenja bude poboljšavala, tako će se stvari više događati same od sebe.

- Sve sisanje koje beba obavlja, mora biti na dojci. Duda varalica bi se trebala izbaciti.

- S obzirom da je Vasem djetetu trenutno potrebno i adaptirano mlijeko, bilo bi najbolje ako ono ne bi bilo na bocicu. Bolje bi bilo dati ga na salicu (obicnu). To mozda duze traje, ali ionako je to privremeno i laksi put za povratak na samo dojku. Idealno bi bilo ako biste uspjeli nabaviti fleksibilnu gumenu cjevčicu koja se stavi ili pričvrsti uz dojku, tako da beba sisanjem podražava bradavicu, a kroz cjevčicu iz bočice/posude uzima određenu količinu adaptiranog mlijeka. Pritiskom prsta na cjevčicu se može regulirati da tok mlijeka nije prejak.

- Bitno je da se kolicina adaptiranog mlijeka koje dijete popije ne smanji naglo. Idealno bi bilo da se smanji 30 ml svakih tri dana. Na taj nacin ce dijete cesce i duze dojiti sto je i bio cilj.

- Bilo bi dobro da pocnete voditi dnevnik u koji cete upisivati koliko je dijete popilo adaptiranog mlijeka dnevno. Kad to znamo, onda ce lakse biti smanjivati kolicinu u adaptiranog mlijeka.

- Vrlo je bitno da se sto cesce izdajate izmedju podoja, pa makar i par kapi. Ako se izdojite tako da apsolutno ispraznite dojke to ce poslati tijelu signal da se treba povecati kolicina mlijeka. Dobro bi bilo da se nastavite izdajati jos par minuta i kad vise uopce ne ide mlijeko. Da biste bili uspjesni u izdajanju, kljucno je da postignete refleks otpustanja mlijeka. Jer ako do toga ne dodje, mlijeka mozda ima u dojkama ali ne moze izaci. Stoga preporucam da pokusate slijedece:

- izdajajte se u poznatom i ugodnom prostoru
    - minimizirajte potencijalne prekide i odvlacenje paznje
    - napravite sljedece prije izdajanja:
    • * neka dojke budu tople (komprese, topli tus)
      * posto toplina opusta, stavite si pulover preko ramena ili sjedite blizu izvora topline
      * njezno masirajte grudi, bilo za vrijeme tusiranja ili prije izdajanja
      * stimulirajte bradavice njezno trljajuci
      * opustite se na pet minuta
      * ako ste udaljeni od djeteta, nazovite da vidite kako je dijete, to vam moze pomoci da budete boljeg raspolozenja i uspjesnije se izdojite
    - izdajajte se ritmicno, tako da kopirate bebino sisanje
    - fokusirajte sva osjetila na bebu (gledajte fotografiju, slusajte kazetu s bebinim glasom, mirisite komad bebine odjece)
    - nekoliko puta prekinite izdajanje da biste izmasirali dojku
    - kad se smanji tok mlijeka, izdajajte drugu dojku – na taj nacin bolje stimulirate refleks otpustanja mlijeka

- Bitno je da konzumirate dovoljne kolicine tekucine. Ako Vam je mokraca tamno zute boje, trebali biste piti vise tekucine.

- Vrlo je bitno da se Vi odmarate sto je moguce vise. Stres ne ide u prilog relaktaciji. Druzite se sto vise sa djetetom, nosite ga, sto vise koza-na koza dodira.

Tijekom relaktacije vrlo je bitno da beba dobiva dovoljno hranjivih tvari. To se moze pratiti na nekoliko nacina :

- Vaganje 1x tjedno (cesce se ne preporuca, jer ne daje nuzno tocne rezultate). Dijete bi trebalo dobiti minimalno 115g tjedno

- Pracenje mokrih pelena (minimalno 6 jednokratnih ili 8 platnenih dnevno)

- Beba bi trebala imati barem 3-4 stolice dnevno. Stolice koje nastaju od majčinog mlijeka rijetke su i žuto-smeđe. Stolice koje nastaju od adaptiranog mlijeka su čvršće. To može ukazati na udio majčinog mlijeka koji beba pojede - što su stolice rjeđe i svjetlije, veća je proizvodnja mlijeka u dojci, a manji unos adaptiranog mlijeka

- Ako je beba živahna i ima energije za druženje i radoznalo ispitivanje svijeta oko sebe, gotovo sigurno dobiva dovoljno.

plavi aneo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Curke pozdrav!
    Eto malo kasnim, ali se ipak javljam jer muku mućim sa dojenjem.
    Glupavo rekla bih jer sam sa Tomijem (8.g) dojila do godine dana, dok sam nije odbio sisati.
    Sa NIcol sam bila mjesec dana u bolnici na održavanju, manjak plodove vode, pa su joj pali otkucaji u porodu, dr su me doslovce izmrcvarili psihički i fizički, a da ne govorim da sam bebicu prije Nike izgubila.
    Sve u svemu bila sam u komi, prestravljena i pomalo psihotična :/
    Eh da skratim, s Nikom (2,5 mj) nikad mi nije došlo mlijeko kak spada, to me bojim se dokrajčilo, imala sam kojiput jedva za obrok, sve dalje sve gore, pa sam očajna krenula s dohranom, i naravno mlijeka je sve dalje sve manje, sada već brojim kapljice. :/
    Eto radim sve kako sam ovdje naučila, češće izdajam(kapljice i uz kompresiju), čak koristim i syntocinon aerosol(oksitocin), no čini mi se da nemam napredka, a moja Niki jako voli ciku u sad se već samo mazi s njom i kojiput žalosno i neutješno plače.
    Kaj sad kak dalje??? pomagajte. :?
    Sanja

plavi aneo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Curke pozdrav!
    Glupavo rekla bih jer sam sa Tomijem (8.g) dojila do godine dana, dok sam nije odbio sisati.
    Sa NIcol sam bila mjesec dana u bolnici na održavanju, manjak plodove vode, pa su joj pali otkucaji u porodu, dr su me doslovce izmrcvarili psihički i fizički, a da ne govorim da sam bebicu prije Nike izgubila.
    Eh da skratim, s Nikom (2,5 mj) nikad mi nije došlo mlijeko kak spada, to me bojim se dokrajčilo, imala sam kojiput jedva za obrok, sve dalje sve gore, pa sam očajna krenula s dohranom, i naravno mlijeka je sve dalje sve manje, sada već brojim kapljice. :/
    Eto radim sve kako sam ovdje naučila, češće izdajam(kapljice i uz kompresiju), čak koristim i syntocinon aerosol(oksitocin), no čini mi se da nemam napredka, a moja Niki jako voli ciku u sad se već samo mazi s njom i kojiput žalosno i neutješno plače.
    Sanja

plavi aneo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Curke pozdrav!
    Sanja

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •