Pokazuje rezultate 1 do 26 od 26

Tema: hitno! beba povraća krv

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno hitno! beba povraća krv

Molim vas da mi pomognete jer trenutno nisam u mogućnosti otići kod pedijatra... beba ima 5,5 mjeseci, regade imam od samog početka dojenja, nekada se malo smire, ali uvjek su tu. Jutros mi se otvorila krv i tijekom cijelog podoja je tekla, sada mi beba povraća krv.
    Što da radim? Izdajati mi je isto jer je rana na vrhu bradavice pa i kada izdajam isto je.

Smijem li dojiti ako on povraća krv kasnije?

Vjetram dojku i mažem purelanom (njime mažem od prvog dana non stop)

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

smijes dojiti, a beba ce krv ili povratiti ili ce joj izaci u stolici

ali, zasto imas ragade od pocetka? mislim, bebi je ipak 5.5 mjeseci. sto se dogadja?

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Uf, a da bar nazoveš Klaićevu ilio nešto??
    Vjerojatno je krv tvoja, koliko znam bebama o toga ništa ne bi smjelo biti.
    Ali daj ti zovi pa pitaj!

crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

ne znam... radila sam sve što je trebalo, mjenjala položaje, vjetrala,... ali kada je god bura vani meni ispuca lijeva dojka i ruke. Desna je prilično ok ali kod nje je i jači let down. Kod lijeve je problem i što mi je grize, nemiran je inače kada doji, još uvjek papa svako 2 sata a već je veliki, ostaje mi bijeli trag nakon podoja na toj dojci... inače je porod bio težak, mekonijska plodna voda, njemu je pokazao ultrazvuk mozga moždanu patnju tj. neku komoru u mozgu no to se povuklo s 3 mjeseca pa vjerovatno i to ima veze s tim njegovim nemirom.

crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Moja je krv 100%

crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Klaićevu?? Ma ja sam u BiH, a znate kako je ovdje...zovem ped.cijelo jutro ne javlja se. Muž na poslu u drugom gradu. Ja sama kući s bebom, nemam nikog poznatog u blizini da mogu otići u savjetovalište ili tako nešto

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kazes da je od bure? Jel imas dermatitis? Ako je tako nesto, mozda bi bolje pomogla neka od onih krema za vlazenje, koje bi dodse morala prati prije pododja. :/
    Od krvi mu nece nis biti, to te ne mora brinuti.

crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

nema inače problema s kožom, malo je suša ali ništa vrijedno spomena

crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

najvažnije je da ja smijem dojiti

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i moja koža reagira na buru
    ruke moram non-stop mazati

najbitnije je da krv nije bebina
    tvoja krv dođe ko dodatak željeza

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene brine od kud povraćanje? jel misliš na bljuckanje ili povraćanje?

crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

možda sam prenaglila, recimo bljucanje u velikim količinama.

još mu i zubići vjerovatno rastu pa grize i razvlači. Dojila ga oko 11.30 na desnoj dojci koja ima regadu ali ne krvari i izgrizao me za poluditi. Čim uhvati dojku ukoči vilicu i grize. Još mi samo i to treba.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

to griženje je oduvijek ili sad samo?

crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

grizao je odkad se rodio pomalo lijevu (na njoj je slabiji let down) a sada grize obje i neće da spava i plačljiv je, a inače ne plače skoro nikada.

Toliko me je grizao da sam morala prekinuti podoj.

crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

e da pored regade imam kao podljev, modri mi se bradavica, mogu je i uslikati ako treba

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mogao bi biti u pitanju refleks stiskanja bradavice ugrizom.

bradvica ti ostaje bijela, stalno grize, kočenje vilice, težak porod neki su od karakteristika koje se vezuju uz pojavu tog griženja.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo tekst s portala:

Refleks stiskanja bradavice ugrizom

Refleks griženja ili stiskanja bradavice ugrizom predstavlja često zanemaren problem u dojenju, koji se u većini slučajeva može riješiti posebnim tehnikama. Ne smije ga se brkati s kliničkim ugrizom, rijetkim neurološkim problemom, koji zahtijeva pomoć fizioterapeuta ili neurologa.

Kod majki koje imaju problema s bolnim bradavicama obično se najprije razmatra mogućnost radi li se o lošem položaju dojenja ili o sooru. Ukoliko, međutim, novorođenče grize bradavicu, treba se uzeti u obzir i mogućnost da se radi o refleksu stiskanja bradavice.

Iako liječenje oštećenih i ispucalih bradavica može djelovati trenutno olakšavajuće, sam problem može se riješiti isključivo radeći s bebom.

Kako prepoznati ugriz stiskanjem

Ukoliko se javi, ugriz stiskanjem gotovo je uvijek prisutan od samog rođenja. Refleks potiče dijete da stisne čeljust dok guta ili čim se nešto nađe u njegovim ustima. Budući da je ugriz dovoljno jak da prekine dotok krvi u bradavicu, posljedica je jaka bol. Moguće je da će se vidjeti i bijeli trag na bradavici, no ne smije ga se brkati s bijelim mrljama koje se javljaju kod soora. Ukoliko se radi o ugrizu stiskanjem, bradavica će nakon kratkog vremena poprimiti svoju boju, iako bol može i dalje ostati. Kod težih slučajeva mogu se čak vidjeti i masnice na bradavicama.

Ovaj problem najčešće se javlja nakon teških i medikaliziranih poroda, te ukoliko postoji neki neurološki problem. Često se javlja i u slučaju pojave mekonijske vode tijekom poroda, zbog čega dijete može biti hipertonično, s velikom mišićnom masom, izvijati se u luk, te ga je teško držati u naručju. Ukoliko postoji sumnja da se radi o ugrizu stiskanjem, treba provjeriti da li se dijete izvija, tj. kako se ponaša kad je u naručju.

Bol u bradavicama može spriječiti otpuštanje mlijeka, te je moguće da dijete slabije dobiva na težini. Sam ugriz također može utjecati na ispravno sisanje i gutanje.

Nekoliko pitanja po kojima se može ustanoviti radi li se o refleksu griženja bradavice:

Kako bradavica izgleda nakon podoja? Ukoliko pobijeli, moguće je da se radi o tome da beba grize bradavicu.
    Kako se majka osjeća za vrijeme podoja? Izgleda li da beba grize i stišće bradavicu tijekom većeg dijela podoja? Mnoge bebe stišću bradavicu samo kad zaspu, no to nije isto što i refleks stiskanja bradavice.
    U kojem trenutku majka osjeća bol? Je li prisutna tijekom čitavog podoja, povećava li se možda nakon što se beba odmakne od dojke? Ponekad je najbolnije kad se krv vraća u bradavicu.
    Kakav je položaj bebe na dojci i kako beba zahvaća bradavicu?
    Kakvo je djetetovo opće stanje? Kakav je bio porod? Je li došlo do nekih neuroloških problema nakon poroda ili kasnije?
    Liječenje / Terapija

U većini slučajeva s razvojem djetetovog mozga i njegovim neurološkim sazrijevanjem, griženje postepeno prestaje tijekom nekoliko tjedana. U međuvremenu majka može primjenjivati neke tehnike kako bi podoji bili što ugodniji i efikasniji. Učenje novorođenčeta koordinaciji sisanja i gutanja pomaže i općem neurološkom razvoju.

Ukoliko je beba hipertonična ili ima povećanu mišićnu masu, umirujuće može djelovati nježna masaža od ekstremiteta ka sredini tijela. Neke bebe umirit će zajednička topla kupka s majkom. Dojenje u položaju nogometne lopte s bebinim nogama ispod majčine ruke ili povijanje u lagano savinutu poziciju pružit će dobar otpor izvijanju u luk. Kako bi smanjila stimulaciju osjetljive bebe, majka može staviti i složenu pelenu iza bebine glave. Soba treba biti što mirnija i sa što manje elemenata koji bi mogli odvlačiti bebinu pažnju za vrijeme dojenja.

Brisanje bebinog lica naizmjenično toplom i hladnom vodom, pomaže da se mišići lica opuste prije dojenja. Lagani pritisak prsta o bebinu bradu, kod dojenja može umanjiti stezanje djetetove čeljusti. Ukoliko prst klizi, majka ga može omotati malim komadom gaze.

Ukoliko dijete gubi na težini, majka će možda morati izdajati i hraniti dijete medicinskom špricom, kapaljkom ili malenom šalicom. Bebu treba držati u poluuspravnom položaju i šalicu postaviti tako da mlijeko dodiruje bebinu gornju usnicu. Beba će sama početi srkati i gutati. Ne ulijevajte mlijeko djetetu u usta. Opisane alternativne metode hranjenja primjenjuju se kako bi se izbjegla konfuzija bradavica, te pomažu u savladavanju problema s griženjem bradavica. S druge strane, uporaba dudica na bočici povećava mogućnost da se problem nastavi i dalje.

Ukoliko je problem s griženjem ozbiljan i s vremenom ne prestaje, bebu će trebati hraniti izdojenim mlijekom. Majka treba izdajati dovoljno često kako bi održala potrebnu proizvodnju mlijeka.

Djeca s ovim problemom gotovo ga uvijek s vremenom prerastu. S obzirom da neki simptomi upućuju na postojanje traume pri porodu ili neki neurološki problem, majka bi o tome trebala porazgovarati s djetetovim pedijatrom. Pedijatar bi trebao ozbiljno shvatiti njezine sumnje, a možda će biti potrebno čuti i drugo ili čak treće mišljenje, a postoji mogućnost da će morati promijeniti liječnika.

Uz pomoć i s vremenom, većina beba može naučiti dojiti ispravno. Majke će možda biti pod pritiskom obitelji ili prijatelja, koji će sugerirati odustajanje od dojenja, no upravo stoga iznimno je važno majkama koje se susreću s ovakvim problemima, pružiti točnu informaciju i podršku kako bi nastavila s dojenjem ukoliko to želi. Djeca s neurološkim problemima imat će i dodatne koristi od dojenja.

izvor: LLLI

prevela: NatašaB

pripremila: EminaA

objavljeno: 9. ožujka 2008.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kakav je dobitak na težini ovih 5 mjeseci?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

mora biti da ti je ipak loš položaj na dojci. A da nazoveš sos telefon? Nema smisla da se toliko patiš!

crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Da već sam čitala taj tekst o refleksu, ali tu kaže da se izdajam, a meni se ne da jer ipak uživam u dojenju ma kako bolno bilo, ni za što na svijetu ne bih dala ovaj osjećaj bliskosti sa svojom bebom.
    Čini mi se po opisu da bi to moglo biti to, ali meni ti bijeli tragovi ne utječu na bol. Čak me i ova regada podnošljivo boli, nekada sam imala regadu koja ne krvari ali je puno jače bolila. I nije uvjek ovako grizao. Jeste kada se tek rodio i sada, a u međuvremenu smao ponekad.

Dobro dobiva na težini, udvostručio je težinu kada mu je bilo 3 i pol mjeseca.
    Rodio se sa 2.95kg a sa 4 i pol mjeseca je imao 6.83kg, od tada ga nisam vagala, idemo slijedeći tjedan.

Telefoni rade od 15 h pa čekam

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naravno da je ok dojiti sve dok se možeš nositi s problemima ugriza.

Možda da probaš ovo:
    Brisanje bebinog lica naizmjenično toplom i hladnom vodom, pomaže da se mišići lica opuste prije dojenja. Lagani pritisak prsta o bebinu bradu, kod dojenja može umanjiti stezanje djetetove čeljusti. Ukoliko prst klizi, majka ga može omotati malim komadom gaze.
    Dobitak na težini je ok.

Jesi li koristila što za ragade?

crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

koristim purelan od prvog dana dojenja bez obzira imam li regade ili ne.

e večeras nakon podoja iz ove dojke je bebo povratio 3 puta, ali baš povratio kao veliki.

počela sam mu davati dohranu ima 2 dana tj.jabuku i mrkvu. danas je pojeo kašicu od kruške (nju je probao 3 dana kada je imao točno 5 mjeseci i ok je podnio, ali onda sam odlučila opet samo dojiti, no uz ove sve probleme i još neke svoje-duga priča-odlučila sam uvesti jedan obrok 2 tjedna prije 6 mjeseci)

prvo je povratio tu kašicu koju je pojeo u 13.30 i onda sam ga podojila i kada sam ga digla da podrigne počeo je povraćati svetlorozo mlijeko, baš je puno povratio. onda je zaspao. inače danas za cijeli dan je spavao samo 2 puta po 20min, ne znam što mu je, ujutro idemo pedijatrici.
    inače mu je stomak osjetljiv...jedanput je pojeo manje od 5ml adaptiranog i isto jako povraćao. od tada je samo na dojci.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

svakako odite doktorici :/

crnarupa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

samo da zahvalim svima na dobrim savjetima...

danas smo dobro, bebo je veseo i zaigran kao i inače, regada više ne kvari još od sinoć, dojim ga u položaju nogometne lopte. danas ni ne grize. vjerovatno je jučer bio nervozan od muke u želucu.

nismo išli u pedijatrice jer je stvarno super danas.

to povraćanje je sigurno bilo od velike količine krvi jer je dojka krvarila i na kraju podoja...i kaka mu je bila crna kao katran.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Drago mi je cuti da ste bolje

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

super da je bolje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu