Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Prehrana dojilje-što da, što ne...

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno Prehrana dojilje-što da, što ne...

Eto drage moje i ja okusih probleme dojenja. Nažalost! Ako ova tema postoji isprika moderatorima unaprijed (iza mene je neprospavana noć, pa ne viim najbolje).
    Jučer je moje malo zrno (staro 10 dana) završilo na hitnoj jer je dobila grčeve (šro mi nismo znali dok nam dr nije rekla da se radi o najobičnijim grčićima). Toliko je plakala da joj je ponestajalo zraka. Dr me "oprala" i rekla kako moram paziti na prehranu. Jučer sam pojela šampinjone za ručak i popila milkin kakao da bi nakon toga nastali svi problemi s mojim malim zrnom.
    Zanima me što se ne preporuča jesti dojiljama, i onda opet što se treba jesti. Naišla sam na razne odgovore, ali mene zanima ju vaša iskustva.
    Hvala u naprijed!

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ja sam jela sve, ali sam nakon nekog vremena primjetila da malom smeta kravlje mlijeko i soja.

grčeve imaju i bebe koje nisu dojene, tako da uzrok grčevima nije nužno prehrana dojilje

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Čestitam na bebi! :D

Oprečna su razmišljanja i stavovi oko onoga što tebe muči tako da je teško biti pametan...
    Moje je iskustvo da je dobro biti umjeren. Jednom sam se cijeli dan natrpavala šalšom i vjerujem da je to bio razlog što mi je dijete imalo taj dan problema sa probavom (plakala, stiskala nogice, prdila kao luda...). Nije imala grčeva (pravih, kako to medicina opisuje) pa ne znam kako je to iz direktnog iskustva, ali ako će tebi biti lakše da imaš dojam kao da nešto činiš i pomažeš - jedi lagano.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja nisam jela sampinjone,paradajiz,kozu od paprike,narandze,sok od narandzi,grah,krastavice,jagode,i uglavnom sam pazila sto je meni tesko padalo na zeludac znala sam da ce tesko pasti i bebi,nisam jela zacinjenu hranu prvih nekoliko mjeseci,samo malo soli i malo vegete,bez bibera i ostalih zacina. Pizzu isto nisam jela jer ima zacine odozgo,masno ni przeni isto,pohovane snicele samo ponekad,uglavnom,hranila sam se pravo zdravo ali zato Elvis nikada nije imao grceve

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam jela sve, od graha do naranči, pa mi dijete nije imalo grceve

to je tako individualno

pravilo je da se moze jesti sve, a ako se primijeti da djetetu nesto ne pase, onda to izbaciti
    da neka hrana ne odgovara ne vidi se samo po grcevima, nego i po osipu, lisajevima i slicnom

hrana koja djeci najcesce smeta jest kravlje mlijeko i proizvodi od kravljeg mlijeka.

iglica, da li si i inace primijetila neke promjene kad si ti pila mlijeko?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i ja sam jela sve, a beba nije imala grceve

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Pa po preporukama bih ja jela samo krompir, rižu i makarone. Empirijski sam zaključila da npr. mogu jesti sarmu od kiselog kupusa, ali ne i salatu od istog. Juče pojela krem juhu od brokolija, danas sve OK, dakle može. Moj momak nema problema ni sa pizzama, ni sa ćevapima, ni sa ljutkastom hranom, ni sa bijelim lukom kao dodatkom. Mog je na početku malo mučila probava bez obzira šta sam jela, kasnije se to normalizovalo. Probaj. A grčići ne moraju biti vezani za tvoju prehranu, već za nezrelost probavnog sistema bebe.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Hm, nisam pametna kaj da radim tj. kaj da jedem.
    Imala sam tijekom trudnoće probleme sa žučnim kamencima i zbog njih su mi je mlijeko i mliječni proizvodi teško sjedali na želudac.
    Danas sam opet počela jesti samo lešo i za sad je ok. Vidjet ču kako ćemo noćas. U svakm slučaju hvala ženske na odgovorima.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Nama je mjesec i 4 dana i evo zadnje dvije noći se mučimo...jedem sve što sam jela i dosad pa opet problemi...satima..a što je najgore,gdje god sam nešto pročitala,ispada da pomoći jednostavno nema,što je i logično kad se ne zna ni uzrok.Probali smo sve moguće metode olakšavanja tegoba,ali ništa dok samo ne prođe.Znači da se možemo samo naoružati strpljenjem,čekati da prođe i što više pričati i maziti bebicu jer izgleda da taj tjelesni kontakt najviše pomogne

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

moje prvo dijete nije imalo grčeve nijednom, a drugo od dva tjedna do četiri mjeseca od buđenja do večernjeg odlaska na spavanje - u razmacima od sat do sat i pol, u trajanju od sata ili dva. i onda je jednostavno prestalo. kapi nisu pomagale, pomagalo je nošenje u marami (olakšavalo je i nama i njoj)

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ja jedem samo i isključivo lešo od kada su se pojavili prvi grčevi i opet ništa ne pomaže. Doduše isu onako jaki kao prvi dan, ali traju od jutra do popodne. Sad si stvarno nemam kaj predbaciti niti misliti da je moja prehrana kriva.

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Reci mi, jel na početku podoja osjetiš kako ti navire mlijeko? Da li se bebica zagrcne, jel se bori s jakim mlazom mlijeka? Ako je tako, kad osjetiš da mlijeko navire, na trenutak ju makni s dojke, pusti da tih prvih par jakih mlazeva iscuri (u pelenu, ručnik npr.), za to vrijeme stavi zrno da podrigne, zatim ju vrati na dojku.

Evo par stvari koje bi mogle pomoći s grčevima:

- masiranje trbuščića: kod presvlačenja, položiš bebu na leđa, ruke si malo namažeš baby uljem, prstima masiraš trbuščić u smjeru kazaljke na satu. Zatim bebi pritisneš nogice savijene u koljenima na trbuh, lagano ih spuštaš i ispružiš. Tako ponavljaš dok hoćeš/dok bebi paše.

- nošenje potrbuške: nasloniš bebinu glavicu na pregib lakta, trbuh joj leži na tvom dlanu (mi smo to zvali - avion )

- davanje jedne dojke po podoju: budući da ono prvo mlijeko (koje je vodenastije i služi da bebi utaži žeđ) sadrži više laktoze koja djeluje napuhujuće, moraš postići da beba dođe do zadnjeg-masnijeg mlijeka. To ćeš postići tako da joj nudiš više puta zaredom istu dojku. Ako bebica traži opet dojiti nakon pola sata - daš joj istu dojku koju je zadnju sisala. Isto tako ako traži za sat-dva. Znači, dva tri sata zaredom nek siše iz iste dojke. Ako se pobuni, da joj nije dosta, slobodno ju stavi i na drugu.

- kad ju uhvate grčevi, malo što pomaže kao nošenje. Za to je odlična stvar sling ili marama. U njima je dijete super zašuškano i začahureno, odlična stvar za smirivanje. Isto tako je dobar sistem "swaddling". Bebica se zamota s rukama unutra, kao štruca, u neku tanku rastezljivu dekicu. I u nosiljkama i tako zamotano u dekici se simuliraju uvjeti u maternici.

Znam da je teško sad, ali s bebicom trebate postupati što opuštenije, da ne osjeti nemir kod onoga tko ju nosi. Meni je bilo užasno teško to s prvim djetetom. Svega se bojiš, kako ga primiti, kako ovo-ono. S vremenom se taj strah izgubi.

Evo, kad nađeš vremena pročitaj još ovaj tekst na portalu o grčevima.

Sretno

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Puno o dječjim grčevima ima u knjizi "Najsretnija beba u kvartu".

Ima je i u knjižnicama.

Preporučam, meni je baš bila ok.

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Da, moje zrnce se uvijek zagrcne na početku!!!!
    Hvala na savjetima budemo isprobali već kod sljedećeg presvlačenja.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    Puno o dječjim grčevima ima u knjizi "Najsretnija beba u kvartu".

Ima je i u knjižnicama.

Preporučam, meni je baš bila ok.
    Knjiga dr. Karpa "Najsretnija beba u kvartu" je SAVRŠENA!!!

Ja pazim na prehranu cijeli život, pazim i sada u trudnoći. Za mahunarkama, gljivama i kravljim mlijekom nisam nikad bila luda pa...

Moja Laura nikad nije imala grčeve, doduše ona nikad i ne plače pa je li slučajnost ili ne, ne znam...
    Mislim da prehrana nije toliko vezana za grčiće.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ja sam naišla na zanimljiv tekst jednog (domaćeg) pedijatra:
    "Bilo je nekih radova koji su ukazali na mogućnost alergije na proteine kravljeg mlijeka preko majčinog mlijeka. Ipak to je uglavnom samo teoretska mogućnost u situacijama kada je majka bolesna od nekih ozbiljnih metaboličkih bolesti, a u svakodnevnom životu zaboravite na tu teoriju. Bez obzira što vi jeli- kruh i pekmez ili janjetinu, ili žgance s mlijekom, vašim žilama cirkulira krv u kojoj se nalaze proteini, masti i ugljikohidrati, koji su prošli kroz jetru i, samim tim, bili metabolizirani. Znači, vašim žilama ne teče janjetina, mlijeko, mrkva i td. Kako je majčino mlijeko filtrat majčine krvi, tako se niti u majčinom mlijeku ne nalaze strane, nego vašem organizmu kompatibilne bjelančevine, masti i sl. (sve ovo sam malo pojednostavio, pa djeluje karikaturalno). Kada bi naturalne bjelančevine prelazile iz majčine krvi u majčino mlijeko i dalje djetetu, onda bi preko mlijeka majka prenijela antitijela djetetu i time bi otpala potreba za cijepljenjem i sl. Takvu mogućnost imunološkog djelovanja ima samo prvo mlijeko kolostrum, i to u vrlo ograničenom opsegu."

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Leilani-m od kuda si preuzela tekst?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

sa cybermeda, odgovor dr-a na pitanje jedne majke o prehrani dojilje

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj ovca_i_janjad prvotno napisa
    moje prvo dijete nije imalo grčeve nijednom, a drugo od dva tjedna do četiri mjeseca od buđenja do večernjeg odlaska na spavanje - u razmacima od sat do sat i pol, u trajanju od sata ili dva. i onda je jednostavno prestalo. kapi nisu pomagale, pomagalo je nošenje u marami (olakšavalo je i nama i njoj)
    Draga, ti grčevi nastaju najviše zbog umora mame, a ne zbog hrane nažalost. Meni je patronažarekla da ako želim spavati, tj. ako želim da mi beba spava da ja moram biti što više odmorna. I onda nema grčeva i beba lijepo spava i jede Tako kad ona spava, spavaj i ti a ostali neka kuhaju, čiste i slično barem mjesec dana.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Manu, da je to baš tako... rijetko koja beba ne bi imala grčeve jer nema baš tako naspavane mame

Grčevi, čini se, nastaju kao rezultat sazrijevanja probavnog sustava i ne postoji način da ih se spriječi.
    Mogu se ublažiti nošenjem, maženjem, eventualno nježnom masažom...
    Na svu sreću, postoje djeca koja nikada nisu imala kolike.
    Zašto? Tko zna :/

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Leilani-m prvotno napisa
    sa cybermeda, odgovor dr-a na pitanje jedne majke o prehrani dojilje
    Sudeći po retorici, odgovor je dao dr. Richter

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

apri, imaš pravo iako sam izostavila neke "zanimljive" dijelove odgovora

primjer beba bez grčeva: svo troje djece od moje šogorice, svako je bilo različito hranjeno... ali moja šogorica je flegma... ništa ju nije zabrinjavala, se po onom: kako ćemo-lako ćemo"

a ja malog sad sa 8 mjeseci vodim kod gastroenterologa jer ga i dalje (i sve jače i češće) muči (boli) prduckanje, i grčevi vezani za prduckanje 8)

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •