Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: blizance ili jedno

Datum pristupanja
    May 2006

Početno blizance ili jedno

Pozdrav svima
    U ponedjeljak muž i ja idemo u Beč u kliniku u kojoj ćemo raditi PID (predimplantacijsku dijagnostiku) zbog mutacije na polovini mojih stanica. Zanima me zna li netko, ako se radi o zdravoj ženi i zdravoj oplođenoj stanici, koliko se stanica vraca u maternicu, tj.postoji li mogucnost da mi stave samo jednu ili je realan rizik da se, ako je samo jedna, ne primi nista? Da li se po pravilu stavlja više oplođenih stanica?
    O svemu tome cu u pon razgovarat s dr., ali bi svejedno htjela znati unaprijed neke stvari iz vaseg iskustva.
    Strah me blizanacke trudnoce jer ne znam koje sve rizike donosi...
    Unaprijed hvala

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Magdalena, sretno u postupku!

Pogledaj web stranicu mariborske klinike - tamo imas poredjenje broja postignutih trudnoca nakon transfera 1, odnosno 2 embrija.
    Opcenito je trend da se ide na vracanje samo jednog embrija, posto studije pokazuju da nema znacajne razlike u uspjesnosti. Naravno, mozes pitati i kakva je statistika na vasoj klinici pa tamo odluciti.

Odluka zavisi i od kvalitete embrija, znam zasigurno da Mb savjetuje vracanje samo jednog embrija ako prepoznaju da se radi o odlicnom primjerku.

Sta god odlucila, nek bude trudnoca i nek sve prodje najbolje moguce

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pogledat cu...hvala ti sto se mene tice radije bi blizance pa da sam mirna (plan mi je i bio imati troje djece)...ali muz je dignuo toliku paniku oko tih blizanaca....kako cemo se snaci, kako cemo s troje malih odjednom (Megi ima 2,5 godine) da se sad vec premisljam...valjda je to normalno

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ja ti samo mogu ponuditi svoja razmisljanja na tu temu:
    posto jos nemamo djece, ja bih rado rizikovala sve sto nosi viseplodna trudnoca (ako do nje dodje) i odabrala 2 embrija. u narednom postupku (kad vec budemo imali dijete ili djecu aBd), odlucila bih se samo za jednog

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Hm, vidis a mi bi se odlucili za transfer jednog embrija. Bolje jedno zdrava dijete nego vise plodna trudnoca koja ima 30% sanse da krene naopako ...

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Maxime prvotno napisa
    Hm, vidis a mi bi se odlucili za transfer jednog embrija. Bolje jedno zdrava dijete nego vise plodna trudnoca koja ima 30% sanse da krene naopako ...
    Ja sam gledala Mb statistiku: skoro je 15% veca vjerovatnoca za trudnocu ako se vrate 2 embrija (u mojoj dobnoj skupini) - zato sam ja za vracanje 2

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ema, mislim da je odgovorno da se već sad premišljate i razmišljate o tome, blizanačke trudnoće jesu relativno rizičnije, a klinike vani sve češće idu na transfer jednog embrija upravo zbog tog razloga. Koliko to ima smisla vezano za uspjeh, to vam isključivo ovisi o statistikama klinike di ćete ići, pitajte njih točno što bi oni načelno savjetovali (vjerojatno će njihova konačna preporuka bili takon stimulacije kad se vidi kvaliteta embrija koje ćete dobiti - što kvalitetniji embriji, sugerirat će vam možda i vraćanje jednoga). Nemoj toliko uspoređivat s našim klinikama, kod nas se češće vraćaju 2 ili 3, ali vani, a i kod nas recimo na CITOu sam to primijetila se sve više ide prema tome da se mladoj ženi (logika je da što je žena mlađa veća je šansa dobiti kvalitetne embrije i postići trudnoću) u stimulaciji vraća samo jedan embrij. Kod starijih se preporuke za broj embrija penju, pa će tako nekoj preko 40 biti možda preporučeno 2 ili 3 da bi podigla šanse. Mislim da će malo ovisiti i o tvojoj tjelesnoj konstituciji, tj. ako si izrazito sitna možda isto preporuka bude vraćanje jednog embrija... Najbolje ti je pitat na izvoru - na klinici u kojoj ćeš radit IVF.h

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A propos rizika višeplodne trudnoće, mislim da se tu ne misli samo o rizicima za mamu, nego o rizicima za zdravlje dječice, opet, ovisi o konstituciji žene i dosta faktora. Pitaj stvarno na klinici što će ti preporučiti da bude optimalno za postizanje trudnoće s obizrom na vašu dg i godine, a da se minimizira rizik (to ionako svaka klinika pokušava narpraviti), a onda vidi kako ti to zvuči, ali sve ti je to procjena, ne može se sa sigurnošću bilo što reći.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •