Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: Hipotonija

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno Hipotonija

Znam da ima gro rasprave....čitala sam, ali mi neke stvari i dalje nisu jasne...

D je ustanovljena hipotonija sa 7 mjeseci, ali je motorički tada bio na razini 8-mjesečnog djeteta. Sam se posjeo sa 7 mjeseci i vojnički propuzao. Počeo se dizati na noge sa 7 i pol mjeseci.
    Inače je jako sitan. Rodio se kao velika beba - 4,200 - a sa 7 mjeseci je imao 7 kg.

Ono što mene sad brine je - čini mi se onako nesiguran. Od frendice mala, koja je isto stara, radi sve što i on, ali puno čvršće i sigurnije. Pretpostavljam da je to zbog te nesretne hipotonije.

Što zapravo za nas znači ta hipotonija? Doktorica to nije ništa ekstra naglašavala. Da li će se on sam učvrstit i treba samo proći vrijeme ili šta?

Hm, vjerojatno mi nitko ne može pomoći.....zapravo nemam baš nekog konkretnog pitanja :/

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pitam se i da li je možda nestabilniji u tom svemu što radi jer je tako lagan....?

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno Re: Hipotonija

Citiraj andiko prvotno napisa

Ono što mene sad brine je - čini mi se onako nesiguran. Od frendice mala, koja je isto stara, radi sve što i on, ali puno čvršće i sigurnije. Pretpostavljam da je to zbog te nesretne hipotonije.
    da, to ti je to. moj ima hipertoniju, zato je bio krut. znaci obrnuto od tvoje curice. hipertonija je povecani tonus misica, a hipotonija smanjeni.
    jeste li upuceni na kakve vjezbice zbog toga?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mislim da se ne moraš puno uznemiravati, pogotovo ako je mali motorički napredan. Nije mi jasno na temelju čega mu je ustanovljena hipotonija.

I za moju P. je rekla pedijatrica da je malo hipotona, ali ona malo kasni u motorici i tek sad kad ima skoro 16 mj. normalno hoda, prohodala je s 14,5 i bila dosta klimava i nestabilna. Još uvijek nije super stabilna, ali je puno bolje. Pitala sam fizijatra, veli nek ju samo pustimo da se normalno razvija.

Meni se čini ta hipo/hipertonija ko neka nova moda, pol djece ima jedno ili drugo, a zapravo je malo onih koji imaju ozbiljnije motoričke probleme.

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

najjednosrtavnije - hipotonija - smanjen tonus mišića tj. pomalo mlohavi mišići, za razliku od hipertonije - povećanog tonusa mišića ili krutosti mišića.
    mislim da bi se to sve popravilo uz primjerene vježbe. čini mi se da si na nekom topicu napisala da ste bili na goljaku, znači da su ti najvjerojatnije pokazali vježbe? ili ne?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ja sam išla na Goljak, ali me nitko nije uputio. Rekli su mi da je sve super, jer je motorički uvijek bio brz... Ja sam po nekom svom nahođenju otišla...

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Mislim da se ne moraš puno uznemiravati, pogotovo ako je mali motorički napredan. Nije mi jasno na temelju čega mu je ustanovljena hipotonija.
    U Vinogradskoj mi nisu niš rekli...samo da je sve super i poslali me doma. Naš pedijatar je od kad sam došla s njim prvi put dok je imao valjda mjesec dana ispod glasa šaptao...hipo...hipo... (ja sam ga jedva čula)...A kad sam došla na Goljak...e to ste trebali vidjet... došla dr...mali leži na leđima...ona mu uhvati koljena i razmakne nogice (kao one vježbe za kukiće) i veli "hipoton" Tko zna, zna.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj khaa prvotno napisa
    čini mi se da si na nekom topicu napisala da ste bili na goljaku, znači da su ti najvjerojatnije pokazali vježbe? ili ne?
    Da. Ali neke osnovne vježbe za jačanje...ta dr. uopće nije spominjala hipotoniju... Ali u svakom slučaju će pomoći.

Za jačanje leđa(možda nekome pomogne)...dok dijete sjedi...iznad glavice mu pružati igračku tako da pruža rukice fore i jača leđa.

Dok je na sve 4 - isto pružati igračku od naprijed...pa uhvati s jednom rukicom i odmah pritom jača drugu...jer se mora na nju oslanjati...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

andiko, tko je na kraju rekao da je dijete hipotono? Jel' doktorica na Goljaku dala dijagnozu da je hipoton ili ne? Mislim, sigurno nije hipoton, to je ozbiljna dijagnoza, možda ima nešto snižen mišićni tonus - nešto kao normohipotonija i sl. Leina je dijagnoza bila normohipotonija a imala je itekakvih problema sa usvajanjem posturalnih aktivnosti tj. sa uspravljanjem u sjedeći i četveronožni položaj. Ako je malo hipoton tj. ima nešto smanjen tonus normalno da je klimav, učvrstit će se puzanjem.
    Lei se nakon spavanja (a nakon sna su sva djeca 'mlitava') glava klimatala još sa tri godine.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Andiko, i naša cura je hipotona, jedino su joj leđa hipertona, tj. ima fluktuirajući tonus, ako sam dobro shvatila, a imala je i nekakvu sumnju na asimetriju (rađe koristila desnu rukicu), ali to se nakon propuzavanja više-manje samostalno i spontano ispravilo. E, sad, mi smo na pokaznim vježbama od njenog mislim 4. mjeseca, ta hipotonija trbuha je bila problem u svakoj fazi njenog motoričkog razvoja, ali uglavnom je sve ispravila sama, jedino se sad mučimo oko stajanja (ima valgus gaz - gazi unutarnjom stranom stopala i naginje se trupom prema napred, objasnili su mi da je to posljedica hipotonije tih mišića), sad intenzivno radimo na tome jer da postoji šansa da joj se stopala deformiraju ako to tako ostane. Ona je na Goljaku dijagnosticirana kao niskoneurorizična, fluktuirajući tonus, nisam sad gledala u papire, ali mislim da je tako. Ona je rođena sitna, ali je sad prilično temperamentom dinamitna i inače je visoka, barem se meni čini, i nema malo kg (9,5, 77 cm mjerena s 10,5 mjeseci). Znači, kod nje nije povezano - sitna-hipotonija. A ta blaga hipotonija je nešto što njoj fizioterapeuti vide s vrata (i meni nije jasno kako, ali svi odmah vide) i zadavala je muke, dosad uglavnom prolazne, pri svakom stupnju motoričkog razvoja. Sve se to radi zbog preventive, dobrog držanja, pravilnog hoda, tako sam barem shvatila, jer je poslije to u životu može zezat (da se brže umara, lošije držanje nije dobro za kralježnicu itd.). Slobodno me zvrcni ako želiš popričati, samo znaj - ja sam tip paničara .

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    andiko, tko je na kraju rekao da je dijete hipotono? Jel' doktorica na Goljaku dala dijagnozu da je hipoton ili ne? Mislim, sigurno nije hipoton, to je ozbiljna dijagnoza, možda ima nešto snižen mišićni tonus - nešto kao normohipotonija i sl. Leina je dijagnoza bila normohipotonija a imala je itekakvih problema sa usvajanjem posturalnih aktivnosti tj. sa uspravljanjem u sjedeći i četveronožni položaj. Ako je malo hipoton tj. ima nešto smanjen tonus normalno da je klimav, učvrstit će se puzanjem.
    Lei se nakon spavanja (a nakon sna su sva djeca 'mlitava') glava klimatala još sa tri godine.
    h. je diagnoza na goljaku postavljena da je normohipotonija s tim da sam ja sa godinu dana otišla na goljak jer moja pedijatrica nije vidjela za to potrebe, ona je do 10 mjeseca sve na vrijeme savladavala, tada je počela kasniti sa samostalnim sjedenjem (sa 10,5 mjeseci se samostalno posjela) na noge se počela dizati sa godinu dana, sada sa gotovo 18 mjeseci tek je počela samostalno raditi prve korake, vježbali smo par puta na goljaku ali to su bile samo sitne korekcije, pravilan iskorak, čučeći položaj itd. - ruke su joj uvijek bile o.k. noge su moj malo mlohavije, nestabile ...počela je putazi sa 10 mjeseci i sada još uvijek puže, hoda uz namještaj, uz guralicu i napravi 2-3 samostalna koraka

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •