Citiraj Mima prvotno napisa
andiko, tko je na kraju rekao da je dijete hipotono? Jel' doktorica na Goljaku dala dijagnozu da je hipoton ili ne? Mislim, sigurno nije hipoton, to je ozbiljna dijagnoza, možda ima nešto snižen mišićni tonus - nešto kao normohipotonija i sl. Leina je dijagnoza bila normohipotonija a imala je itekakvih problema sa usvajanjem posturalnih aktivnosti tj. sa uspravljanjem u sjedeći i četveronožni položaj. Ako je malo hipoton tj. ima nešto smanjen tonus normalno da je klimav, učvrstit će se puzanjem.
Lei se nakon spavanja (a nakon sna su sva djeca 'mlitava') glava klimatala još sa tri godine.
h. je diagnoza na goljaku postavljena da je normohipotonija s tim da sam ja sa godinu dana otišla na goljak jer moja pedijatrica nije vidjela za to potrebe, ona je do 10 mjeseca sve na vrijeme savladavala, tada je počela kasniti sa samostalnim sjedenjem (sa 10,5 mjeseci se samostalno posjela) na noge se počela dizati sa godinu dana, sada sa gotovo 18 mjeseci tek je počela samostalno raditi prve korake, vježbali smo par puta na goljaku ali to su bile samo sitne korekcije, pravilan iskorak, čučeći položaj itd. - ruke su joj uvijek bile o.k. noge su moj malo mlohavije, nestabile ...počela je putazi sa 10 mjeseci i sada još uvijek puže, hoda uz namještaj, uz guralicu i napravi 2-3 samostalna koraka