Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: PROBLEM s novim zakonom, 3. dijete, dopust za njegu dj s pot

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno PROBLEM s novim zakonom, 3. dijete, dopust za njegu dj s pot

Dragi svi,

sa trećim djetetom sam na "običnom" roditeljskom dopustu, ona je sada 16 mjeseci. Kako imamo osnovu za traženje dopusta radi njege djeteta s težim poteškoćama u razvoju pokrenula sam postupak kod centra za socijalni rad prošle godine. Dobili smo nalaz i mišljenje da se traži dopust radi njege djeteta s težim poteškoćama...
    E sad počinju problemi: da bih otišla na dopust radi njege djeteta moram prekinuti normalni roditeljski a u HZZO-u mi kažu da u zakonu piše da sam na normalnom roditeljskom do 3. godine i tek tada mogu na dopust radi njege djeteta, naravno ako prođemo na komisiji koja je u jesen 2011.

naravno da sam se posvađala sa pravnicom, jer po tome ispada da je treće dijete zakinuto po tom pravu!!! Ili da sam ja idiot što sam tražila dopust do 3. godine, da nisam i da sam počela raditi onda bih dobila dopust za njegu!!! Da je to prvo ili drugo dijete mogla bih normalno na dopust radi njege djeteta a ovako po njihovom moram biti na 1600 kn do 3. godine i onda eventualno ako prođemo na komisiju mogu na 2100!!! Pa gdje to ima??
    To je totalna diskriminacija

Druga pravnica s kojom sam pričala je rekla da će pitati pravnu službu u Mihanovićevoj, ajd pametna žena. Šefica pravne službe je buljila u papire, ignorirala me, pa mi rekla da pošaljem dopis na koji će mi oni odgovoriti u roku mjesec dana, ne bi li me skinula s dnevnog reda i pokrenula dugotrajan postupak dopisivanja s dičnim nam institucijama.

Kome da se obratim odmah na višu instancu???

mislim nisam ja jedina, to se može desiti bilo kome!!!

hvala!!!

Minda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Re: PROBLEM s novim zakonom, 3. dijete, dopust za njegu dj s

Žao mi je da ti se zakompliciralo s papirima i pravima, no nažalost to je svakodnevnica u RH

Ono što mi pada na pamet je da bi mogla tražiti pomoć od pravobraniteljice za djecu (navesti sve detalje i obratiti se njihovom uredu), jednako tako od konca 2008. djeluje i ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, pa bi bilo dobro i njima se obratiti, a oni su dužni po zaprimanju prijave dalje postupati u skladu sa zakonom a u najboljem interesu djeteta.

Vibram za brzo rješenje i da primaš naknadu koja ti i pripada!

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Jesam, našla sam stranice od dječje pravobraniteljice na stranicama udruge OKO, nadam se da će mi uskoro odgovoriti

Za pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom- potražiti ću!

A Ministarstvo zdravstva, da li direktno na ministra ili neku tamo pravnu službu?

Najbolje je taj sistem, tih državnih službenika koji ne rade za državljanje nego za državu čini se. Imam dojam da ih treniraju kako ne pružiti savjet, uslugu, pomoć. Prvoj pravnici nije uopće palo na pamet da to nema logike nego se išla sa mnom nadglasavati, pitati što je sa djetetom na što sam joj rekla da to nju ne treba zanimati.
    Ja njoj kažem da onda nema smisla da sam išla na komisiju i radila pretrage kad ne mogu dobiti pravo i novce koji nam pripadaju a ona mi kaže da ja to gledam samo s financijske strane. A koja još strana tu trenutno postoji - da mi netko napiše da mi je dijete s poteškoćom - to i sama znam
    Nevjerojatno - koja indolencija, nezainteresiranost i čitanje samo onog što su ti rekli...
    I onda sam joj rekla da je taj zakon diskriminirajuć ako razmisli o čemu se radi, ali čisto sumnjam da će iz svog mentalnog stanja poslušnika a ne službenika išta razmišljati, naročito uzrujana zbog jedne neposlušne i nepristojne mame.

Uglavnom sam zaključka da trebam odmah ići u glavu a ne ići pisati zamolbu na pravnu službu, jer oni će ići po zakonu od riječi do riječi, već treba mijenjeti zakon.

A novine, možda da dam u novine ?

andjeli avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Evo ja mogu podijelit svoju situaciju ,ja sam bila na porodiljnom za treće dijete odnosno četvrto jer sam rodila blizance,i medjutim najstarija curica mi se razbolila i naravno dijagnoza takva da imam pravo na produženi porodilni do 7 g i sva ostala prava.Naravno ja tad nisam tražila ništa ali jesam bila u SZSS i moja socijalna radnica mi predloži da prekinem ovaj porodiljni i nastavim koristit za bolesno dijete.Jedna divna žena,i kaže mi da zašto bi bila na 1600 kad mogu primat 2000 kuna i 831 kuna UDD i ja sam zahvaljujući njoj tako i napravila.oDI NA STRANICE HZZO i dobro prouči zakon dali ta dijagnoza spada u porodiljni za bolesno dijete,jer postoji ti šansa da komisija utvrdi da joj nije potrebno i na kraju si ovaj prekinula a na drugom odbijena.
    Ako ti još kako mogu pomoći rado.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mama Jelena, od 19.2.2009. na snazi je novi Pravilnik o uvjetima i postupku stjecanja prava zaposlenog roditelja ili samozaposlenog roditelja djeteta s težim smetnjama u razvoju na dopust ili na rad u skraćenom radnom vremenu radi njege djeteta. Klikni na crveno.

Ovo ti je iz novog propisa:

Članak 7.

(1) Postupak za ostvarivanje prava iz članka 4. stavka 1. i članka 5. ovoga Pravilnika pokreće se na osnovi pisanog zahtjeva zaposlenog roditelja ili samozaposlenog roditelja.

(2) O zahtjevu iz stavka 1. ovog članka odlučuje rješenjem nadležna ustrojbena jedinica Zavoda na čijem području zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj ima prebivalište ili odobreni stalni, odnosno privremeni boravak, a na temelju nalaza, mišljenja i ocjene liječničkog povjerenstva nadležne ustrojbene jedinice Zavoda.

(3) Zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj pravo iz članka 4. stavka 1. ovoga Pravilnika stječe s danom konačnosti rješenja iz stavka 2. ovoga članka, a prema potvrdi o konačnosti koju ustrojbena jedinica Zavoda stavlja i ovjerava na samom rješenju.

(4) Iznimno od stavka 3. ovoga članka kad zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj u času podnošenja zahtjeva iz stavka 1. ovog članka koristi roditeljski dopust, korištenje pravom na dopust ili na rad u skraćenom radnom vremenu radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju stječe se s prvim narednim danom nakon iskorištenog prava na roditeljski dopust.

(5) Nakon stavljanja potvrde konačnosti, rješenje iz stavka 2. ovoga članka nadležna ustrojbena jedinica Zavoda dostavlja i poslodavcu zaposlenog roditelja.

A da pitaš u HZZO-u da li postoji vjerovatnost da prekineš roditeljski dopust, i onda zatražiš ovaj dopust za njegu?

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Bok svima!Može li mi netko odgovoriti na sljedeće:majka sam djeteta s teškim tjelesnim oštećenjem koristim trogodišnji porodiljni za 4-to dijete i imam status RODITELJ NJEGOVATELJ.Mene zanima zna li tko da li ja po isteku trogodišnjeg porodiljnjog mogu produžiti na 7 godina i hoće li smetati što imam status RNJ je li to moguće i na koji način.HVALA I BOK!

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Mama san, ja o tome i pričam - nas bi stavili na taj dopust nakon završetka roditeljskog dopusta koji je u našem slučaju do 3 godine jer sam ga ja glupača tako tražila kad je mala navršila 6 mjeseci, da sam tražila do 1. godine mogla bih otići na dopust radi njege djeteta odmah...

Beto, ne znam...Trogodišnji je taj roditeljski dopust...

andjeli avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj mama Jelena prvotno napisa
    Mama san, ja o tome i pričam - nas bi stavili na taj dopust nakon završetka roditeljskog dopusta koji je u našem slučaju do 3 godine jer sam ga ja glupača tako tražila kad je mala navršila 6 mjeseci, da sam tražila do 1. godine mogla bih otići na dopust radi njege djeteta odmah...

Oprosti ali neznam jesi li ti pročitala što sam ti napisala.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj beto prvotno napisa
    Bok svima!Može li mi netko odgovoriti na sljedeće:majka sam djeteta s teškim tjelesnim oštećenjem koristim trogodišnji porodiljni za 4-to dijete i imam status RODITELJ NJEGOVATELJ.Mene zanima zna li tko da li ja po isteku trogodišnjeg porodiljnjog mogu produžiti na 7 godina i hoće li smetati što imam status RNJ je li to moguće i na koji način.HVALA I BOK!
    Beto, sa statusom RODITELJ NJEGOVATELJ ne možeš ostvariti pravo na dopust za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovdje je iz ovog gore linkanog pravilnika popis oštećenja djeteta:

Članak 2.

(1) Težim smetnjama u razvoju djeteta iz članka 1. ovog Pravilnika podrazumijevaju se teža tjelesna ili mentalna oštećenja ili teže psihičke bolesti zbog kojih dijete ne može samostalno izvoditi aktivnosti primjerene djetetovoj dobi te ovisi o pomoći druge osobe kod:

– oblačenja i svlačenja,

– obavljanja osnovnih životnih potreba (hranjenje, kontrola mokrenja i stolice),

– pokretanja tijela jer to nije moguće ni uz pomoć ortopedskih pomagala,

– hranjenja putem sonde ili gastrosome,

– samostalnog korištenja lijekova o kojima ovisi održavanje života,

– samostalnog korištenja posebne dijete koju, s obzirom na dob i na pokretljivost, moraju pripremati i davati zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj,

– obavljanja svakodnevnih životnih aktivnosti, zbog promjene osobnosti u ponašanju i u reakcijama s progresivnim oštećenjem u intelektualnom, emocionalnom i socijalnom funkcioniranju.

(2) Smetnjama u razvoju djeteta prema stavku 1. ovoga članka smatraju se:

1. oštećenje vida,

2. oštećenje sluha,

3. oštećenje govorno-glasovne komunikacije,

4. oštećenje lokomotornog sustava,

5. oštećenje središnjeg živčanog sustava,

6. oštećenje perifernog živčanog i mišićnog sustava,

7. oštećenje drugih organa i organskih sustava,

8. mentalna oštećenja,

9. psihičke bolesti.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Roberto ima teška tjelesna oštećenja,a to su;rođen je s MENYNGOMYELOCOELOM,HYDROCEPHALUSOM i NEUROGENIM MJEHUROM što znači da je oduzet od struka prema dolje nema osjeta u nogicama i ne može hodati,i ne može kontrolirati urin i stolicu.Ako to nisu teška oštećenja i ako to nije dovoljan razlog za 7-mo godišnji porodiljni onda ne znam što je jer ja trenutno primam naknadu za 3-ću godinu porodiljnog i uporedo s tim naknadu za status roditelj njegovatelj jer jedno s drugim nema veze tako su bar meni objasnili u CZSS .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Beto, odgovarala sam ti po odredbama novog Zakona, gdje stoji da roditelji njegovatelji nemaju pravo na dopust za njegu (članak 23. stavak 4. zakona ) http://www.hzzo-net.hr/dload/obvezno..._potporama.pdf

Ti svoja prava koristiš po prethodnom zakonu, pa probaj i dalje svoja prava ostvariti po prethodnom zakonu.

Evo ti tabelu sa pregledom prava, http://www.hzzo-net.hr/dload/obvezno...ke_potpore.xls sa njihovih stranica. Tabela je excellu i pomiči donje tabove dok ne dođeš do opisa prava.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj mama Jelena prvotno napisa

Cekaj malo, a tko tebi moze zabraniti da taj porodiljni prekines ranije?
    Ja sam sa svojim mladjim sinom bila na komisiji dok mi je tekao porodiljni dopust za 3. dijete (nazalost bebica nam je umrla).
    Bez obzira na to obavili smo komisiju i cekali rjesenje.
    Sve se poklopilo tako da je porodiljni istekao 1 dan prije pravomocnog rjesenja, ali da nije rekli su mi da se s danom pravomocnosti rjesenja porodiljni zakljucuje i pocinjem koristiti dopust za njegu djeteta s pot. u razvoju.

Ne razumijem, zasto ti ne bi mogla obaviti komisiju za vrijeme trajanja porodiljnog??? :?

andjeli avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ma ja sam već o tom pisala ali očito nije pročitala :?

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

mama Jelena tebe netko farba i to posteno

Ajde ti lijepo na HZZO i predaj papire neka pokrenu prvostupanjsko vjestacenje i ne prekidaj porodiljni ni u ludilu.

Ne mogu te prisiliti da ga prekines, a nesmiju niti odbiti vjestacenje.

Mozes ici i preko djecjeg doplatka, skupi sve nalaze koje imas (kopije naravno) i jednostavno predaj zahtjev za uvecani djecji doplatak.
    S obzirom da niste prosli prvostupanjsko vjestacenje sa HZZO-a ce vam poslati pozivnicu da donesete nalaze koji nedostaju (ako je to slucaj) a oni ce po sluzbenoj duznosti obavjestiti HZZO da se trazi vjestacenje.

S obzirom da ista komisija rjesava i uvecani djecji doplatak i dopust za njegu spojit cete sve u jedan postupak, vjeruj mi, imas pravo na to i ne dozvoli im da te zeznu

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa
    S obzirom da niste prosli prvostupanjsko vjestacenje sa HZZO-a ce vam poslati pozivnicu da donesete nalaze koji nedostaju (ako je to slucaj) a oni ce po sluzbenoj duznosti obavjestiti HZZO da se trazi vjestacenje.
    Sada sam tek vidjela kako ovo zvuci, dakle odjel za rjesavanje DD-a ce obavjestiti glavni ured HZZO-a o vasem zahtjevu.

Samo hrabro naprijed i ne predaj se

nadica_b avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa
    mama Jelena tebe netko farba i to posteno

S obzirom da ista komisija rjesava i uvecani djecji doplatak i dopust za njegu spojit cete sve u jedan postupak, vjeruj mi, imas pravo na to i ne dozvoli im da te zeznu
    HZZO rješava ostanak kod kuće ili rad s polovicom radnog vremena
    CZSS rješava invalidninu
    mirovinsko rješava DD

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mislila sam na prvostupanjsko tijelo vjestacenja, ono je isto bez obzira tko te slao i zbog cega.
    Hocu reci da ju ne bi slali na istu komisiju dva puta nego se njihovo misljenje uvazava bez obzira koja ga institucija trazila, nadam se da se kuzi sto hocu reci? :/

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Marsupilami i Andjeli,
    znam ja da je prije bilo tako ali sada u NOVOM zakonu piše nešto drugo a to je da se na njegu djeteta ide kad roditeljski dopust završi, u tome je problem.

Ja sam krenula u postupak preko centra za socijalni rad ali sad svi prelazimo na HZZO i oni čitaju kako piše u zakonu, i ne mogu dovršiti postupak preko Centra za socijalni rad, da mogu ne bi bilo nikakvih problema.

Khm ne kužim ovo sa prvostupanjskim tijelom vještačenja - pa napisala sam da sam dobila Nalaz i mišljenje od komisije, dakle samo mi fali pravomoćnost rješenja koje ne mogu dobiti bez potvrde da mi HZZO prekida roditeljski radi prelaska na njegu, a to neće jer mi roditeljski traje do 3. godine.

Ja vam govorim da je Zakon loše napisan jer doslovce piše da ako imate otvoren roditeljski do 3. g ne možete prijeći na njegu djeteta dok roditeljski ne istekne, u tome je problem!

Npr. imate zdravo treće dijete i na roditeljskom dopustu ste do 3. godine, doživite saobraćajku u njegovoj drugoj godini, tražite dopust radi njege djeteta jer imate posljedice te saobraćajke i oni vam kažu da ne možete jer imate roditeljski otvoren do 3. godine. Nije li to diskriminirajuće ako bi majka prvog ili drugog djeteta dobila pravo na njegu djeteta?

Sori, kao da se ne kužimo??

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

OD VAS NITKO NE SPOMINJE DA IMA STATUS RODITELJ NJEGOVATELJ A TO JE NESTO SASVIM DRUGO OD PORODILJSKOG DOPUSTA USTVARI NEMA NIKAKVE VEZE S ROD. DOPUSTOM.A STO SE TIČE PRELASKA SA CZSS NA HZZO U TOM NOVOM ZAKONU TAKOĐER PIŠE DA TO VAZI ZA MAME KOJE SU NA POLA RADNOG VREMENA, A MAME KOJE IMAJU STATUS RNJ OSTAJU NA CZSS ZNACI I ŠTO SE TIČE 7 MOGODIŠNJEG PORODILJNOG NISU ZA SVE ISTA PRAVA.

andrij avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Roberto ima teška tjelesna oštećenja,a to su;rođen je s MENYNGOMYELOCOELOM,HYDROCEPHALUSOM i NEUROGENIM MJEHUROM što znači da je oduzet od struka prema dolje nema osjeta u nogicama i ne može hodati,i ne može kontrolirati urin i stolicu.Ako to nisu teška oštećenja i ako to nije dovoljan razlog za 7-mo godišnji porodiljni onda ne znam što je jer ja trenutno primam naknadu za 3-ću godinu porodiljnog i uporedo s tim naknadu za status roditelj njegovatelj jer jedno s drugim nema veze tako su bar meni objasnili u CZSS .

Uistinu ne znam kako su uspjeli da primaš dvije plaće za dva različita razloga u isto vrijeme - al u ovoj je državi sve moguće pa i ovo.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ako i ti imas tako tesko oboljelo dijete onda se i ti izbori za to a ne zavidjeti darugome jer vjer mi da je svaka lipa potrebna pogotovo kad ti se dijete ljeci privatno jer ovo nije bilo ni malo lijepo szo si napisala jer ja smatram da je pravda koliko toliko zadovoljena

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

ako i ti imas tako tesko oboljelo dijete onda se i ti izbori za to a ne zavidjeti darugome jer vjer mi da je svaka lipa potrebna pogotovo kad ti se dijete ljeci privatno jer ovo nije bilo ni malo lijepo szo si napisala jer ja smatram da je pravda koliko toliko zadovoljena
    Nitko tebi nije zavidan, andrij je samo htjela reci da nije jasno kako si uspjela dobiti dvije NAKNADE PLACE.
    Nije u tome bitno zbog cega ju dobivas nego je cinjenica da dobivas dvije naknade place kao da radis dva posla, razumijes?

andrij avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ako i ti imas tako tesko oboljelo dijete onda se i ti izbori za to a ne zavidjeti drugome

Nije riječ o zavisti već o nevjerojatnosti kako se radi u našoj državi.

Ostvaruješ DVIJE plaće pa me zanima po kojoj osnovi i po kojem zakonu ?

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Moj slučaj čeka na HZZO, pa ne znam što će mi odgovoriti, ali sam dobila odgovor od pravobraniteljice za djecu, gdje piše da budući da sam podnijela zahtjev prije stupanja novog zakona na snagu da će mi se rješavati po starom zakonu.

"Što se tiče promjena koje su novi Zakon i Pravilnik donijeli, oni očito znače neke nepovoljnije uvjete za roditelje djece s težim smetnjama u razvoju, kako glede prava na dopust tako i glede visine naknade plaće koja je smanjena u odnosu na raniju. O tome ćemo svakako voditi računa prilikom budućih izmjena ovih propisa i u tom smislu predlagati nadležnim tijelima nova rješenja."

Zadnja rečenica odgovora - znači bar neku nadu za budućnost za druge roditelje...

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Nakon puno peripetija (pismeno sam tražila prekid roditeljskog pa me pravnica u HZZOu nagovorila da odustanem od prekida jer nema šanse da mi oni odobre prelazak na dopust radi njege djeteta ) je moja socijalna radnica otišla k njima i isposlovala prekid roditeljskog, kako bi mi CSS mogao napisati rješenje za dopust radi njege...

Pravnica u HZZO je tvrdila mojoj socijalnoj radnici da me nije shvatila :?

Mislim da je dobro shvatila ali nije htjela to učiniti jer eto piše u zakonu...

Eto ja sam pozitivno rješena, ali što će biti sa drugima, to treba mijenjati!

andjeli avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Nisu mi produžili dopust do 8 godine moram pisati žalbi jel ima netko tko je već pisao na HZZO pa da mi malo pomogne,
    Unaprijed hvala.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •