Citiraj andreja prvotno napisa Vidi poruku
opet ja... što mi se sve više bliži termin mene sve više prpa! imam opet jedno pitanje... moja gin.mi je na zadnjem pregledu rekla da nikako neću moći prirodno roditi jer je beba dosta velika,a i procjenjuje da će do poroda biti oko 3800-4000g,a j asam dolje jaaako uska,pa će me u 37tt poslati u bolnicu na dogovor za carski rez. e sad,što mi je najpametnije:
1.pristati na carski rez(jako ga se bojim)
2.odbiti CR i probati prirodni porodpa ak nebu išlo onda CR
3.pustiti da dr.u bolnici odluči
4.i dal je možda već koja od vas bila na dogovoru za CR i kak to ide(s kim se dogovara itd.)
U uspravnom položaju može se dobiti 28% veći promjer unutarnjeg otvora zdjelice, tako da čak ni velika beba nema problema u prolasku.
Prognoze i procjene znaju biti dosta zeznuta stvar. Pogotovo procjena uske zdjelice. Jer svaka je žena individua i ima različito rastezljive ligamente. Pa onda puno ovisi i o tome kakav je porod, kakav je prirodni protok hormona u porodu itd.
Ono što bih ja svakako preporučila je da ne ideš na "hladni" carski rez.
U svakom je slučaju puno bolje za mamu i za bebu ako se carski rez dogodi nakon što spontano počnu trudovi. Jer to znači da je beba spremna da se rodi, a i počne to vrlo važno izlučivanje prirodnih hormona i kod majke i kod bebe.
Ono što nikako nije preporučljivo u slučaju "uske zdjelice" i "velike bebe" (nije ni u jednom slučaju, ali pustimo sad to) je poticanje ili ubrzavanje trudova umjetnim oksitocinom.
Zato je možda najbolje da porazgovaraš s nekim od doktora u bolnici da bi ti pričekala spontani porod, da želiš čim prirodniji porod, ali da u slučaju da to neće ići pristaješ na carski rez rađe nego na drip. Prvo probaj doći do neke od primalja sklonih prirodnom porodu, a one će te uputiti dalje.
Ili staviš to u plan poroda i dobro uputiš pratnju (partnera) u tvoje želje.