što se tiće poroda, na carskom koliko ja znam će sigurno biti Podobnik, ne znam tko osim njega tamo porađa carskim....
a i na vaginalnom skoro svakom bude prisutan, ako ne kao doktor, onda kao tješitelj![]()
što se tiće poroda, na carskom koliko ja znam će sigurno biti Podobnik, ne znam tko osim njega tamo porađa carskim....
a i na vaginalnom skoro svakom bude prisutan, ako ne kao doktor, onda kao tješitelj![]()
sa Prica iz rodilista poslase me ovamo da postavim pitanje. sta je sa bebom prvu noc kad se rodi? kazu majke da je neko pravilo da je beba prvu noc odvojena kao da se mama odmori i da oni promatraju bebu da se ne ugusi i sl. je li to istina? moze netko pitat kad ide na pregled? ja nisam trudna pa necu jos gore![]()
Prije nego je u hrv postajo privatno rodilište, prije nego bilo uopće riječi o tome... ma zapravo, još negdje u osnovnoj školi kad sam shvatila što je trudnoća i porod, rekla sam da ću radije ići vani rodit (privatno) nego u državnu bolnicu... eto, dogodilo se nešto divno i sad u hrv imam mogućnost otići privatno rodit... ako se i financije poklope, to je moja odluka od koje me je nemoguće odgovorit... zaista nisam shvatila niti jedan jedini razlog koji je ovdje naveden (ili koji sam čula u reali oko sebe) zašto netko ne bi otišao privatno ako za to ima (financijske) mogućnosti...
Ljudi su spremni plaćati ljetovanja, pa nitko u pitanje ne dovodi njihovu odluku... nitko ne predlaže kupanje u kadi umjesto toga, stoga ne vidim razlog zašto se ovakve odluke preispituju... I ne, ne govorim o ovom forumu već sasvim općenito se osvrćem na reakcije ljudi pri spomenu tako nečeg...
Zapravo, istina je da bih voljela da me netko razuvjeri, odnosno ukaže na negativnu stranu privatnog rodilišta... uštedjeli bi mi dvadesetak tis kn i na tome bih vam bila vrlo zahvalna...
Evo ja ću ponoviti ono što sam rekla i na Pričama iz rodilišta. Meni su u Podobnika rekli da je uvjet da beba bude prvu noć sa njima jer je to najosjetljivije razdoblje i treba pazit na bebu da li diše i sl.stanam prvotno napisa
Meni je to sasvim ok jer mislim da je jako teško znati da je sve u redu, u medicini nikada nije nešto sto posto sigurno i ja bih radije da se zbog onih 1% na bebu pripazi nego da ja budem jedna od tih 1% i da se kajem cijeli život što sam inzistirala da beba spava samnom u sobi a ja zaspem i ne pazim na nju i nešto se dogodi.
Nisam ja tamo rodila, ali prijateljica je.iirraarraa prvotno napisa
Carski rade i dr Zmijanac, dr Balenović, a i dr Kalafatić i dr Lončar. Njoj su radili dr Zmijanac i dr Lončar, i sve je bilo super.
E da, i nisu joj rekli da e UVJET da beba bude na pedijatriji prvu noć, nego da je to neka njihova rutina koju oni preporučaju. Ali i da sve rade po želji mame- ako mama inzistira da je dijete stalno s njom, nema frke. Prijateljica je pristala na to da bebu odvedu, jer je sama bila preumorna od poroda i bilo joj je malo slabo pa joj je to i pasalo.pinguica prvotno napisa
ne znam, evo ja sam bila neki dan skupa s mužem, evo baš sam pitala muža i on isto kaže da je tako čuo, da je doktorica rekla da je uvjet, ali možda se krivo izrazila jer nije to baš tako naglasila, a ja nisam inzistirala jer su mi se njeni razlozi činili ok.
Ma da, samo stvar interpretacije, ili možda njenog naglaska. No nije ni bitno. Ona se uglavnom sve oko bebe dogovarala s pedijatricama i dječjim sestrama, i to "na licu mjesta".
Da se konačno javim na forum - još jedna koja je rodila potpuno prirodno u privatnom rodilištu. Nisam se morala boriti za to, dogovorila sam okvirno sve unaprijed na pregledima, a kada sam došla roditi, ponovo sam razgovarala sa doktorom koji će biti na porodu (nije nužno onaj koji vodi trudnoću, nego tko je dežuran). Imala sam i plan poroda, no zaboravila sam ga ponijeti kad smo kretali u rodilište. Svejedno, sve je dogovoreno prije odlaska u rađaonu, i podržali su moje želje za porod bez intervencija, iako su me upozorili da će ih možda morati ipak biti obzirom da sam pred porod imala visoki tlak.
Priča je bila drugačija nakon poroda - sam porod prošao je onako kako sam se i nadala (bez ikakvih intervencija), ali L. je doživjela stres negdje pri samom kraju, disala je ubrzano, reanimirali su juI meni su tu uslijedile borbe s njima, i moje nezadovoljstvo, koje je proizašlo prije svega iz istog onog što je LoveLight već prije napisala:
I potpuno se slažem sa ovim... Iako ne mislim da se to što se dogodilo mogli spriječiti, njihova paranoja od tužbi ostavila mi je gorak okus u tim danima koje sam bila prisiljena preležati kod njih dok mi je kćerkica bila na Rebru (prebačena je na naše inzistiranje). Navest ću samo komentar od Podobnika koji govori sam za sebe: "Tako vam se desi kada žene inzistiraju na prirodnom porodu, pa ne rađa se bezveze u bolnicama sa dripom, doktori znaju najbolje!" Tako sam osim stalnog plakanja radi zdravlja moje L. dodala i prejezivu grižnju savjesti da sam ja kriva što joj se to sve dogodilo (iako sam u minijaturnom dijelu svoje racionalne svijesti koji je preostao nakon preplavljivanja hormonima znala da to nije istina, da su oni dužni intervenirati ukoliko je djetetov život u opasnosti, osim toga, tako smo se i eksplicitno dogovorili)Moje misljenje je da se oni jednostavno ne usude riskirati u bilo cemu zbog tuzbi. Oni su u toliko velikom strahu od tuzbi i to je tako ocito (ne znaju to sakriti). Rekla bi cak da su paranoicni. Da li je CR mozda laksi nacin za njih da se zena porodi i tako izbjegnu eventualne tuzbe ako se nesto desi?Ustvari su se oni cijelo vrijeme pokušavali pokriti od bilo kakve odgovornosti...
Srećom, moja je priča završila sretno, mišekica i ja mazimo se domaNakon svega razmišljam što reći curama koje tamo idu s nadom u prirodni porod... I nemam pojma. Za pinguicu i ostale koje će ići roditi tamo, probat ću ispričati detaljnije što prije u pričama s poroda (znam koliko su meni značila iskustva o kojima sam čitala ovdje).
Na kraju malo OT, veliko hvala i pusa svim Rodama, jer vam dugujem puno![]()
Kiki, važno je da je sada sve u redu![]()
Bebi je mjesto uz mamu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!pinguica prvotno napisa
Sorry, tlak mi je na 800.
xFidji prvotno napisa
i meni
zapravo ne mogu vjerovati da sam ovo pročitala, katastrofa!
ovako nešto sam doživjela i ja kod njih, samo što ja nisam na kraju išla tamo roditi, jer je moja trudnoća bila patološka i završila tragično!Kiki586 prvotno napisa
kiki, drago mi je da si podijelila svoje iskustvo s nama!![]()
drago mi je da u Hrvatskoj imamo privatno rodilište i drago mi je da se ovdje može naći puno lijepih priča! moja noga više nikada neće kročiti prag njihov, jer ono što sam ja tamo doživjela nije za javno pisanje na forumu. samo ću reći da sam se nakon onoga što mi je Prof. izgovorio sve, osjećala kao najgora moguća osoba na svijetu, i trebalo je dugo vremena i puno divnih osoba i doktora da shvatim da nije moja krivica gubitak moje bebice![]()
apsolutno potpisujem Fidji, iako još nisam rodila živu i zdravu bebicu,ali porod prošla jesam, i ne mogu zamisliti da mi je netko odnese prvu noć nakon poroda!
Nisam skužila za koga je ova reakcija, za mene koja sam odabrala da mi dijete pričuvaju tih nekoliko sati dok ja umorna spavam poslije poroda ili za Podobnika. Ako je za Podobnika s tim se ne trebate zamarati jer se možete s njima sve dogovoriti kao što su napisale cure i u prijašnjim postovima, ako je za mene uopće mi je smiješno da mi netko nameće svoj izbor i ne znam uopće što bih odgovorila.Zara1 prvotno napisa
Meni se čini da su tu neke stvari kontradiktorne... s jedne strane se osuđuje (prilično oštro) preporuka liječnika da beba provede par sati nakon poroda bez majke, a samim time i postupak/procedura privatnog rodilišta, dok s druge strane u drugim rodilišta praktički ni nemaš pravo izbora, ali je osuđivanje u daleko manjoj mjeri...pinguica prvotno napisa
U svakom slučaju, iako ne znam da li ti to išta znači, jednako bih postupila...![]()
Reakcija je za sve nas (uključujući i mene i tebe) koje smo pušile/pušimo/pušit ćemo ovakova sranja. I onda ih još opravdavale.pinguica prvotno napisa
I nije ista stvar ako je mama umorna i na par sati se netko drugi brine za bebu i ako su mamu uvjerili da je za bebu bolje da nije s njom jer je ona nesposobna primijetiti da s bebom nešto nije u redu.
Dobrobiti koje nosi kontakt koža na kožu nakon izlaska bebe i prva zajednička noć su nemjerljive, a jako podcijenjene.
Evo pogledaj priču od Ariele u kojoj nakon ispunjavajućeg, iscjeljujućeg poroda ona gleda tv i pije tablete za spavanja, a njeno tijelo ne želi spavati već traži nešto drugo.
Pogodite što?
Sad sam baš zvala prijateljicu da mi točno kaže kak je to u vezi bebe i odvajanja bilo.
Kaže da je prije poroda do nje došla pedijatrica i da je s njom pričala o trudnoći, bolestima u obitelji itd., a onda joj je sve ljubazno i strpljivo objasnila kaj se s bebom radi kad se rodi, kaj sve beba prima (K vitamin, cijepiva), da se ispituje sluh, ma sve živo. Onda su pričale u vezi dojenja, prvo ju je pitala da li je zainteresirana dojiti, jer ako je da će joj sestre sve pokazati u vezi dojenja i učiti ju kak se doji, objasnila joj kad će joj doći mlijeko, pitala ju da li je za da se djetetu doda malo mlijeka prvih dana dok joj mlijeko ne dođe ili ima nekaj protiv toga- da sve ovisi kaj mama hoće i misli, da nitko neće djetetu davati nikaj osim prsa ukoliko to mama ne želi. I to je sve govorila bez ikakvog osuđivanja ili nagovaranja, nego čisto kao bilateralni dogovor. Onda su pričale o odvajanju djeteta. Rekla oj je da ukoliko je s bebom sve u redu kad se rodi, da može ostati s njom u rađaoni koliko god to ona želi i može, tj ako se osjeća loše ili kaj već. I da je nekakva praksa da je beba prvu noć u dječjoj sobi, zbog nadzora a i zbog maminog odmora, ali ako mama želi drugačije i osjeća se dobro i želi da je dijete s njom svo vrijeme- nikakve frke. SVE SE DOGOVARA. (naravno, samo ako je s bebom sve o.k.)
Ma jasno je da se sve dogovara.Ali apsurdno je to da je preporuka i (nepisano )pravilo da beba prvu noć provodi u dječjoj sobi ,a majka u svojoj ako ne traže i inzistiraju suprotno.
Moje prvo dijete odvojili su 12 sati bez razloga od mene to mi je slomilo srce i godina to nisam mogla preboljeti.
Drugo dijete je rođeno bolesno i transportirano je u drugu bolnicu odmah po porodu. Jutro kad sam ju došla vidjeti u kartonu je pisalo da je tu noć bila nemirna pa je dobila sredstvo za smirenje.
Srce mi se paralo.Ona je samo trebala moju blizinu, a to nije mogla imati.A kako je bila bolesna i u njezinom interesu je bilo da se ne iscrpljuje plačem dobila je fenobarbiton.
Zdrava djeca u normalnim rodilištima provode te noći odvojene od majke vjerojatno u suzama i/ili se smiruju sa bočicama formule.
Shvaćam da su neke majke iscrplljene od poroda i da nemaju snage brinuti se o bebi,posebno u standardnim rodilištima gdje je osoblja premalo.Ali preporuka da se dijete odvoji od majke u ovakvim idealnim uvjetima potpunog konfora i dovoljno osoblja na raspolaganju uz uvjeravanje da je to bolje za dijete i majku mi je apsolutno suluda i neshvatljiva ,ali me ,nažalost,niti najmanje ne iznenađuje.
Ne znam kakve veze ima komfor i osoblje na raspolaganju ako ja hrčem, a bebu nitko ne nadzire. Osim da mi ugrade nadzornu kameru u sobusirius prvotno napisa
![]()
da meni to netko kaže ja bih poludilaMedica prvotno napisa
![]()
dal sam zainteresirana dojiti?
da je praksa da se sijete odvoji prvu noć?
da će djetetu dati malo adaptiranog osim ako mama nema baš nešto protiv toga?
pa zar ne bi bilo normalnije da kaže: sestre će vam sve pokazati u vezi s dojenjem, nemojte se brinuti, potrudit ćemo se da sve krene što je bolje moguće. vašem djetetu je vaš mlijeko najbolja hrana koju može dobiti. ako budete jako umorni možete zamoliti sestre da dijete uzmu na par sati, iako bi i za vas i za vaše dijete bilo bolje da ostanete što duže zajedno, ti trenuci su neprocjenjivi, kako za vas tako i za dijete. vas će manje boljet jer će vas pucati hormoni sreće a dijete će uživati u vašem mirisu i dodiru, jer je ipak u vama provelo 9 mjeseci i vi ste jedina osoba koju poznaje. i sad da odjednom ostane samo cijelu noć u nekoj sobici u nekom hladnom krevetiću kad može blaženo spavati uz vas.
ja sam rodila na SD, M je bila sa mnom stalno, pa i prvu noć. uglavnom je spavala. po danu mi je nekad bilo teško jer nisam mogla ni na wc a da ona ne zaplaće. ali još teže mi je bilo kad su je odnjeli cijeli dan na 'sunčanje' jer je imala žuticu. zamišljala sam kako sama i jadna leži u plastičnoj kutiji, reflektori joj piče u glavu a nigdje nikoga nema![]()
ja vjerujem da svatko ima pravo izbora, ali kad mi netko nameće (pa makar kroz finu, suptilnu spiku) neke izbore, ja poludim![]()
a u dječjoj sobi je nadzorna kamera u koju u svakom trenutku neko gleda u tvoje dijetepinguica prvotno napisa
![]()
nitko me ne može uvjeriti da majka nije u stanju nadzirati dijete, i da će to bolje učiniti neka medicinska sestra, koja se, osim za moje dijete, istovremeno brine i o drugoj djeci i još koječemu
Ako sam dobro shvatila-od uzbuđenja ne bi trebala zaspati... a i majčinski instinkt ti to ne bi trebao dozvoliti.. Premda nisam probala, ne bih riskirala... ja sam zaspala u disku na zvučniku, nit pijana nit neispavana, a opet s druge strane vlastito sam vječanje ipak izdržala (čak do 5h ujutro!)pinguica prvotno napisa
![]()
Valjda nisam dobra majkaScandalous prvotno napisa
Što se tiče te prve noći s bebicom, istina je da oni forsiraju to odvajanje i ostanak bebe u dječjoj sobi... Ali ako mama želi, a s bebom je sve ok, pristaju na to da ostane s mamom. Iako su oni postavili to odvajanje kao uvjet, nakon mog odlučnog stava da tako nešto ne dolazi u obzir dogovoreno je da beba bude sa mnom u sobi od samog početka.
Nažalost, mišica i ja nismo došle to togaI to je definitivno najbolnija stvar koju sam do tada doživjela - biti odvojena od svog djeteta u trenucima kada sam znala da me ona najviše treba...
Bzara, tako mi je žao zbog tvoje tragedijedrago mi je da u Hrvatskoj imamo privatno rodilište i drago mi je da se ovdje može naći puno lijepih priča! moja noga više nikada neće kročiti prag njihovSamo naslućujem kako si se osjećala, nadam se da te uskoro čeka najveća sreća koju zaslužuješ
Definitivno se slažem sa tvojim komentarom, i želim curama koje očekuju porod još puno lijepih priča.
Naravno da ima.Puno je lakše dobiti pomoć oko dojenja /podizanja i ostalog.pinguica prvotno napisa
Što se tiče nadziranja...Ne mogu vjerovati.Što se posebno treba nadzirati zdravu djecu koju je pedijatar već pregledao? :?
Misliš da je bolji nadzor medicinske sestre koja ih na brizi ima još nekoliko(kao što netko reće) nego rođene majke?
I dali zbog (nepotrebnog nadzora) ,koji se provodi gotovo isključivo zbog klinike,a nikako u interesu majke i djeteta,propustiti nepocjenjive trenutke povezivanja?!
Ne kužim, pričamo o onom vremenu kada ja hrčem = spavam = nikakav nadzor nad bebom.sirius prvotno napisa
Ne znam da li je nadzor medicinske sestre bolji od mog ali u svakom slučaju ako ja spavam to je jedini nadzor koji moje dijete u tom trenutku ima.
a tko će nadzirati dijete kad dođeš kući?pinguica prvotno napisa
zaposlit ćeš medicinsku sestru ili jednostavno nećeš spavati? :/
pinguica, nemoj dati da te uvjere da će se itko drugi brinuti o tvom djetetu bolje od tebe![]()
Upravo tako.puntica prvotno napisa
![]()
Kad ste već svi otišli u ot![]()
Mi smo na SD imali rooming i u pricipu sam zadovoljna. Prvu noć su ga odveli (ili drugu :? ) jer sam dobila temp 40 i nisam bila u stanju za ništa.
Postoje dosta žena koje će reći da nisu zadovoljne rooming-inom i po meni ih to ne čini lošim mamama ili slabije povezanim s djetetom. Štoviše, alergična sam na nametanje vlastitog mišljenja kao najispravnijeg - ako ijedna mama misli da joj je dijete u tom trenutku "sigurnije" s doktorima, onda je to njeno pravo i nije razlog za diskusiju.
Uostalom kao netko tko je tjedne provodio u bolnici kraj djeteta - nekada sam bila tako iscrpljena da su me sestre dolazile buditi jer L plače, a ja ne čujem. Par puta smo i zaspali na mom krevetu dok sam ga dojila - Bog zna kako mi nije ispao. I radi svega toga mi je savršeno razumljivo zašto sam nekad pomislila da bi za njega bilo bolje da tih sat, dva provede sa sestrom nego s mamom koja ne zna za sebe.
Mislim da nitko tamo nema namjeru uvjeravati majku u ništa. Već drugi dan ću sama paziti na bebu u bolnici.
Rekli su samo da je prva noć najosjetljivije razdoblje, ipak se beba tek rodila, pedijatar nemože napraviti baš tako detaljan pregled da bi bio 100% siguran da je sve u redu, bolje pričekati tu prvu noć i paziti nego riskirati da su neko krvarenje previdjeli ili nešto slično. Pa i najvještijim doktorima uvijek nešto promakne, a sigurno ne bi savjetovali takvo nešto da nemaju iskustva.
Da, ni meni nije jasno što su svi tako skočili na moju želju odnosno slaganje sa tim da dijete prvu noć nadzire medicinska sestra. Vjerujte u Podobnika sam naišla na više kvalitetnih argumenata, više razumijevanja i otvorenosti nego ovdje na ovom topicu.icyoh prvotno napisa
Čim sam im ušla s vrata sam rekla da želim što prirodniji porod, a oni su rekli, pa naravno to je i njima cilj.
al pinguica, zar misliš da u drugim rodilištima liječnici nemaju iskustva? Da su svi neodgovorni?pinguica prvotno napisa
pa svugdje (gdje je rooming in) uobičajeno je da je dijete s tobom i prvu i zadnju noć...ako ste ti i dijete zdravi, naravno.
Icy, totalno te razumijem. ponekad bi stvarno dobro došlo da ti dijete netko uzme bar na pola sata da se možeš istuširati, npr. Moja rodica je rodila u italiji. kod njih je običajeno da je dijete non stop s tobom. ali im je uobičajeno i da ti muž može doći u posjetu kad god želi i zadržat se koliko god želi. tako je njen muž bio s njom veći dio dana i brinuo se o malom (a bome i o njoj), pa se ona mogla malo i naspavati.
cure koje namjeravate roditi u privatnom rodilištu, zašto ne iskoristite bolje svoje muževe? ja bih već sad mogla sastaviti popis zaduženja koja bi dobio u rodilištu 8)
to su rekli neki drugipinguica prvotno napisa
a ti ćeš sama vidjeti
(mene je oba puta tako pucao adrenalin da sam mislila kako bih mogla do Sljemena i natrag, san mi na na pamet padao nije)
Ne mislim da su u drugim rodilištima neodgovorni. U drugim rodilištima imaš generalno rooming in ili ga nemaš. Nemaju se kad prilagođavati željama pojedine rodilje, dok u Podobnika imaju, samo trebaš reći svoje želje.puntica prvotno napisa
Nitko vam ne brani da povedete muža i da on gleda dijete. I nitko vam ništa ne nameće, samo što oni neke stvari imaju "u ponudi" i zato ih iznose.
Baš tako mi je doktorica i rekla, dobro vi to odbijate ali mi to imamo u ponudi pa će vam na porodu to i ponuditi, slobodno možete odbiti.
Da ja odgovorim - zato jer ne želim da troši tih par dana go koji ima dok sam ja u rodilištu (posebno privatnom, gdje, kad već plaćam, očekujem veću razinu postporođajne usluge od one koju sam dobila na SD - da se tako izrazim).puntica prvotno napisa
Radije neka bude na godišnjem kad stignemo doma.
puntica prvotno napisa
Nemoj poludjeti. Ne bi vjerovala koliko majki uopće ne želi dojiti, i još se uvrijede kad im počneš pričati o dojenju, kažu da su odlučile da ne žele i da ih ne pokušavaš ni uvjeravati. Pa normalno je onda da te netko pita: jesi li zainteresirana dojiti, jer nije telepat da bi ti pročitao misli. I ne znaš ni koliko žena samo traži da se djetetu da bočica, već i odmah od početka. Ja mislim da osoblje na pedijatriji u PR ima posla sa svim skupinama žena, koje imaju različite stavove i želje, i da mora početi razgovor diplomatskom rečenicom: jeste li zainteresirani? Pa će razgovor nastaviti u pravcu kojem to rodilja/ majka pokaže.
A ovo što se tiče odvajanja prvu noć, iz iskustva opet moram reći da puno majki opet i samo traži da prvu noć odspavaju, odmore, "dođu k sebi".. Drugo, PR je ipak bolnica, i osoblje je odgovorno za rodilju i bebu, i ima dovoljno iskustva da zna zašto traži da bebu ipak nadzire prvih sati. Nije to baš bez veze, i ne s nekom skrivenom malicioznom namjerom da razdvoji mamu i bebu.
Ako budeš spavala prvu noć plaćam cugu.pinguica prvotno napisa
![]()
Meni nije uspjelo 3x.
Gle, to je prednost privatnog rodilišta, što ja mogu reći da sam se predomislila i da želim bebu kraj sebe.Fidji prvotno napisa
Mislim da PR uistinu može pružiti rodillji hrpu lijepih stvari o kojima je i nije sanjala vezano za vlastiti porod. Naravno ukoliko ne postoje neka ograničenja u njezinom zdravstvenom stanju.
Ja sam se do sada bojala i sumljala u neke stvari, ali sada ih doživljavam u jednom sasvim drugačijem i puno ljepšem svjetlu.
I vjerujem da se oni ne boje nikakvih tužbi već se čisto boje da sve dobro prođe i da kvalitetno odrade svoj posao (ja isto u svom poslu imam klijente koji misle da se ja nečega bojim, a ne kuže da ja jednostavno volim svoj posao i da mi je žao kada uložim u nešto truda i to ne ispadne dobro).
nisam rodila, trebam tek za desetak dana![]()
nego sam eto u zadnjih nekoliko tjedana otkad sam počela ići tamo dosta smirenija i nemam više straha kojeg sam imala kada sam se samo ovdje dopisivala sa vama.
Moram priznati da sam našla neku sredinu između svojih očekivanja, vaših i njihovih savjeta. Polako se pripremam na sve što može biti ali sa puno manje straha i brige, a i sa puno razumijevanja od njihove strane što po pričama ovdje nisam očekivala u tolikoj mjeri.
meni nije uspjelo 2x. fora je u tome sto sam cak i nakon dugog i izuzetno napornog prvog poroda jedva nekako traljavo odspavala sat vremena.
nakon sto rodis, spavanje jednostavno nije isto. i ja sam se bojala kako cu, pa necu cuti bebu, sta ako.. bla bla. otkad sam rodila, dovoljan je njihov dublji udah da otvorim oci iste sekunde. nema tog njihovog pomaka od kojeg nisam odmah budna. a prije sam isto bila spavalica, mogao je pas lajati meni kraj uha da se ne probudim, imala sam tako tvrd san da je to bila cista milina :ceznutljivi umorni smajlic vapi za par sati sna u komadu, kao nekada:![]()
ovo je ustvari bio osvrt na pinguicinu recenicu da sto je s bebom dok mama hrce i ne cuje. koliko ja znam velika vecina mama nema takvo iskustvo, jer se nakon poroda probude senzori uz koje ne mozes hrkati a da nisi na gotovs kad se beba probudi.
jos je u zraku i pitanje imate li srca ostaviti svoju bebu samu s nepoznatim ljudima cijelu noc. stavite se u njenu poziciju i razmislite biste li ju mogli mirna srca ostaviti da bude sama, uplasena i nesretna cijelu prvu noc njezinog zivota. ja dosta jako patim sto sam dozvolila da mog f. odnesu prvu noc. kad pomislim da je svo ono vrijeme dok ja nisam spavala on tamo plakao sam medu drugim placucim bebama, srce mi se stegne.
najbolja mi je ona poanta s plakata prije par godina--mama je sve sto bebi treba![]()
pinguica prvotno napisa
![]()
Nećeš požaliti ako bebu uzmeš k sebe, a ako se loše osjećaš ONDA se predomisli i nek je odnesu u dječju sobu.
Govorim ti iz vlastitog iskustva. Nemoj doći u situaciju da se pitaš gdje su se izgubile te dragocjene minute. Da li je plakala? Da li je spavala?
Stavi bebu kraj sebe u krevet. Mazi je, obavezno je miriši (prelijepo mirišu ako se ne okupaju), doji i mazi.
Super je kad se pokakaju pa vidiš kako izgleda mekonij. Kad vidiš kako izgleda pupčana vrpca dok je još debela i plavkasta. To su stvari koje se pamte, koje su prepredivne da bi se propustile.
Plus...mame koje dožive taj prvi bonding dok su hormoni na vrhuncu u krvotoku mame i bebe lakše se kasnije nose s plakanjem, nespavanjem i ostalim radostima prvih dana. Dojenje lakše profunkcionira. Manja je mogućnost baby bluesa...
drago mi je da se ne bojiš i ne brineš.pinguica prvotno napisa
i drago mi je da imaš povjerenja u liječnike i u rodilište. to je jako bitno. puno nas nije imalo tu sigurnost![]()
ali ono što ti pokušavam reći, a nisam jedina, je da moraš ponajprije imati povjerenja u SEBE i znati točno što želiš. vjeruj, u trenucima kao što je porod, teško je (ako ne i nemoguće) ostati hladne glave.
ja sam točno znala što želim i što ne želim. i dala sam svim liječnicima do znanja. i što mi je to koristilo? ništa![]()
Opet su me uspjeli natjerati na stvari koje nisam nikako željela (a nisu mi bome bile ni potrebne) jer u tim trenucima jednostavno nisam bila dovoljno čvrsta u svojim stavovima. ili sigurna u sebe. ili sam se jednostavno bojala da nešto ne pođe po zlu s djetetom jer su mi stalno ponavljali da oni samo pokušavaju učiniti najbolje za mene i dijete i da ja svojim stavom samo štetim djetetu itd itd.
kažem, nažalost u tim trenucima nisam bila dovoljno uporna i dopustila sam skoro sve što su mi podvalili...
nadam se da idući put neće biti tako jer ću se jaaaako dobro pripremiti unaprijed. a i znam što me čeka pa, vjerujem, bit će mi lakše...
ja ti samo želim da ti sve prođe točno onako kako želiš![]()
Mislim da je jako teško i majci i doktorima odrediti da li je nešto u tom trenutku nužno ili ne da bi sve prošlo u redu. Lako je poslije biti pametan i zaključiti da je nešto bilo nepotrebno. Ali u tom trenutku kada doktor predlaže intervenciju on to radi jer se boji da bi nešto moglo krenuti krivo, jer u onom trenutku kada nešto krene krivo i kad je život djeteta ili majke u opasnosti tada je već kasno.puntica prvotno napisa
Mislim da previše očekujemo od doktora, hoćemo bez intervencija, a ako ipak nešto pođe krivo onda smo ljuti jer to oni nisu prepoznali na vrijeme i spriječili. Mislim da medicina nije toliko napredna i da doktori sve što mogu je predpostaviti i preventirati.
Ja ne samo da imam povjerenja u sebe, već sam odlučna preuzeti veliki dio odgovornosti na sebe prilikom poroda tako što ću potpisati da odbijam intervencije, ali onda ću i biti svjesna da je odgovornost na meni i da nemam koga drugog kriviti osim sebe.
Mislim da ne treba brkati rutinske intervencije (protiv kojih se RODE bore, koliko sam skužila, već se vidi pomak na bolje u rodilištima) sa intervencijama koje se predlažu u trenutku kada je to zaista potrebno.
Ne želim biti nesretna ako mi se ne ostvari san o idealnom porodu. Poduzet ću i poduzimam sve mjere koje mogu da prođe što bolje, ali niti odsustvo svih intervencija niti kaskada intervencija ne garantira konačan dobar ishod. Nema garancije, zato ne želim više biti nabrušena na doktore (pogotovo ne ovdje gdje znam da će se poštivati moje želje) i želim se radovati i s radošću očekivati taj dan kad će moj L. doći na svijet.
Mene su pitali dal želimo da beba spava s nama(jer je i MM bio cijelo vrijeme s nama) prvu noć ili u dječjoj sobi....i najnormalnije nam je bilo da spava u dječjoj sobi. Spavala sam ko beba tu noć nakon poroda i ne smatram da je to nešto loše, svakoga lupe hormoni na drugi način![]()
Ne razumijem zašto vas tolko živcira pitanje pedijatrice o tome dal želi dojiti ili ne....ja bi više poludila da mi veli da MORAM, to je privatna odluka svake majke
Pinguica, jako lijepo!![]()
Svojim riječima si čak i mene opaku pesimistkinju uspjela utješiti i smiriti!![]()