Moja frendica je tamo rodila vaginalno. Ali već sam pisala na drugom topic-u da su joj napravili epi bez po meni stvarnog razloga, došla u PR s trudovima svakih par minuta, tamo joj puknuo vodenjak kad je davala osobne podatke, vrlo brzo završila u rađaoni i malo joj usput pritiskali trbuh i napravili epi. Ne mogu se sad točno sjetiti da li je imala plan poroda, a ne mogu pronaći mail od prošle godine u kojem mi je pisala detalje, ali nije joj bilo drago što ju nisu ni pitali da li mogu napraviti epi. Za pritiskanje trbuha su ju pitali, nije baš bila sretna, ali doktorica ju je uvjerila da će biti samo lagano i bilo je kaže lagano.
I rekla je da je imala dojam da nemaju ništa drugačiji odnos prema pacijentu, jesu oni ljubazni i sve to, smještaj i konfor je super, ali imala je dojam da je i ona samo jedna u nizu, tipa hajdemo to riješiti da smo što prije gotovi s još jednim porodom. Iduće dijete je rekla da će ići roditi u Varaždin.
I da, meni se isto čini da je postotak carskih tamo prevelik. Mislim da je u Hrvatskoj prosjek po bolnicama nekih 20% (ili je tako u VŽ rodilištu?) i raste nažalost iz godine u godinu, a sad kako je u PR, zbilja ne znam, vjerujem da je veći od 50% prema ovome što čitam, što je pomalo čudno. Ili žene tamo ciljano idu na carski jer ga plate pa dobiju carski ili se oni boje mogućih komplikacija u dosta poroda pa misle da je carski manji rizik? Naravno svatko ima svoje razloge zašto ide tamo, vjerujem da sve žene očekuju da se maximalno prate njihove želje što se boje da je državnoj bolnici malo teže nego ovdje.