Stranica 4 od 12 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 558

Tema: Privatno rodilište 6. dio

misliteljica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj srecica prvotno napisa
    Citiraj marcipanka prvotno napisa
    i ja sam krenula u porod sa željom za 100% prirodnim porodom, ali kad me drip počeo šorati
    Ako si dobila drip onda to vise nije prirodni porod, tako da se ja ne cudim sto si na kraju uzela i epiduralnu.
    Ovakvi nelogični i zločesti komentari me fakat živciraju.

misliteljica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

I meni se činilo puno love za porod. Ali ČASNA RIJEČ, kad sam išla doma, činilo mi se da je to u biti jako povoljno. Toliko su mi dali. Meni je iskustvo porođaja bilo divno. Mogla bi rodit opet taj čas.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj misliteljica prvotno napisa
    i ja sam krenula u porod sa željom za 100% prirodnim porodom, ali kad me drip počeo šorati
    Ako si dobila drip onda to vise nije prirodni porod, tako da se ja ne cudim sto si na kraju uzela i epiduralnu.
    draga, ali ja ne vidim tu ništa zlobno.. ali to zaista nije prirodan porod.. čim se kemija bilo koje vrste umiješa u kojoj god bolnici na svijetu

ja sam u fazi i želji da RODIM zdravo dijete.. tako me boli briga kako i na koji način.. tako da mene komentari cura sa prirodnih poroda uopće ne smetaju.

Da je ijedna imala traumu od poroda, liječničke greške, sigurno bi drugačije razmišljala. jer svi krećemo od vlastite kože

a i Ines Bojanić.. htjela prirodan porod a na kraju završila na Carskom u Austriji.

Stoga sve mi nešto hoćemo.. ali rijetke su to kojima se to iskustvo i ostvari

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

I meni se činilo puno love za porod. Ali ČASNA RIJEČ, kad sam išla doma, činilo mi se da je to u biti jako povoljno. Toliko su mi dali. Meni je iskustvo porođaja bilo divno. Mogla bi rodit opet taj čas.
    ma lijepo.... samo piši na ovoj temi o tome jer tu ti komentari i spadaju...

ohrabruj cure svojim iskustvom i to je super

Baš mi je drago da ga pamtiš u lijepoj uspomeni

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ajd da malo elaboriram svoju situaciju...

krenula sam sa željom za prirodnim, ali trudova skoro da nisam imala, a vodenjak je bio probušen, a mali se pokakao u plodnu vodu...

i zar sam trebala inzistirati da mi se trudovi prirodno pojačaju?

sigurno da bi se oni intenzivirali, ali kada?

meni je ipak ispred 100%prirode, zdravlje moje bebe. pa sam se složila i s dripom, a epica je nakon toga bila logičan izbor jer nisam luda pa da "uživam" u dripu i tresem se ko na struji, a mogu uživati u porodu (kao što i jesam).

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

tako je i kod mene! porod mi je ostao u odličnom sjećanju...

a kad sam izlazila, pozdravila sam sestre sa "vidimo se kad dođem po broj 2". :D

a kakve sam strahove od poroda imala, bolje da se ne prisjećam...

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ne znam sto je u mom komentaru zlocesto i nelogicno.
    Zao mi je da sam te nazivcirala nije mi bio cilj.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj mačkulina prvotno napisa
    ja sam u fazi i želji da RODIM zdravo dijete.. tako me boli briga kako i na koji način.. tako da mene komentari cura sa prirodnih poroda uopće ne smetaju.
    Da je ijedna imala traumu od poroda, liječničke greške, sigurno bi drugačije razmišljala. jer svi krećemo od vlastite kože
    Ja sam "cura sa prirodnih poroda" ali nazalost nisam imala takav, ali mi to nije promijenilo misljenje o prirodnom porodu kao takvom, zaista vjerujem da svaka zena u sebi ima tu snagu i velicinu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

krenula sam sa željom za prirodnim, ali trudova skoro da nisam imala, a vodenjak je bio probušen, a mali se pokakao u plodnu vodu...

meni je ipak ispred 100%prirode, zdravlje moje bebe. pa sam se složila i s dripom, a epica je nakon toga bila logičan izbor jer nisam luda pa da "uživam" u dripu i tresem se ko na struji, a mogu uživati u porodu (kao što i jesam).
    Meni je drago da si ti svoj porod dozivjela kao savrsen, zaista mi je drago da nemas nikakvih trauma i nedoumica.

Ali imala si cijelu kaskadu intervencija:
    probusen vodenjak
    drip
    epiduralna
    ...
    sve to nije prirodni porod.

Mozda bi trebali razgovarati o tome kako je do toga doslo ako si htjela 100% prirodni porod i tako dogovorila sa osobljem ... kako je onda doslo do toga da zelis prirodni porod a oni su ti probusili vodenjak?

Ranije je netko napisao da oni nakon mekonijske vode ne forsiraju porod vec dovrsavaju carskim, strah od tuzbe ako se ne varam ... ali tebi su ponudili drip ... itd.

Nemoj ovo molim te shvatiti kao napad na sebe, ali ovakvu kaskadu intervencija sam ja prosla u sasvim obicnoj bolnici nekoliko metara nize, gdje su mi odmah po prijemu rekli da zaboravim prirodni porod jer sto sam tu dosla?!

Zanima me ako se u iducoj trudnoci odlucim ici u PR jer tamo mogu dobiti ono sto zelim, a to je u MOM slucaju prirodni porod, da li ga stvarno mogu dobiti?

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Meni se ne sviđa potreba da nekoga tko je potpuno zadovoljan sa svojim porodom uvjerimo da taj porod zapravo uopće nije bio dobar za nju,
    bez obzira da li se kritizira direktno ili sa frazom:drago mi je da si zadovoljna...ALI.... :/

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ja sam "cura sa prirodnih poroda" ali nazalost nisam imala takav, ali mi to nije promijenilo misljenje o prirodnom porodu kao takvom, zaista vjerujem da svaka zena u sebi ima tu snagu i velicinu.
    draga moja:
    1. da ti je dijete umrlo u tebi u trećem tromjesječju i da ga rodiš mrtvo sama u sobi bez babice ispovraćana vlastitim sadržajem želuca, u polusvijesti (jer ne znaš tiskati, ni disati) te
    2. da ti na PHD-u doktori zataškavaju istinu i govore to je prirodna selekcija (u trećem tromjesječju :? ),
    3. da sasvim slučajno otkriješ probleme oko koagulacije koji su se mogli predvidjeti..

sumnjam da bi imala tajkav pozitivan stav prema prirodnim trudnoćama.. nego bi bila sretna da možeš uopće ostati trudna i da možeš iznjeti trudnoću a kako roditi.. vjeruj mi išla bi linijom manjeg otpora.

sada ću ja reći ono što je gore misliteljica .. koji ti je zloban komentar ( i neprimjeren uostalom bezobzira što si osoblje foruma).. ali

kada si tako VELIKA kao žena (jer si rađala prirodnim činom) .. onda se uzvisi kao ŽENA I MAJKA probaj obući moje cipele pa prohodati sa njima pričom.. a ne iz svojih osobnih i normalnih trudnoća i poroda soliti pamet i kritizirati tuđe odluke (koje su usoatlom osobna stvar)

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa
    Meni se ne sviđa potreba da nekoga tko je potpuno zadovoljan sa svojim porodom uvjerimo da taj porod zapravo uopće nije bio dobar za nju, bez obzira da li se kritizira direktno ili sa frazom:drago mi je da si zadovoljna...ALI.... :/
    Ne vjerujem da su komentari uopce isli u tom pravcu, nego u pravcu razjasnjavanja pojma "prirodni porodjaj". Jer konstantno se za vaginalni porod imputira da je prirodni, sto najcesce nema veze s realnoscu.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Čitajući ove postove, javlja mi se jedno novo pitanje:

U kojoj će mjeri jedan privatnik biti žustar u donošenju odluke o hitnom carskom, za razliku od državnog liječnika koji će pokušati uštediti na budžetu i usporiti takvu odluku?
    Niti jedna opcija mi se ne čini predobrom, a vremena za drugo mišljenje i nema previše. :/

misliteljica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Srećica, umorna sam već od komentara koji impliciraju da su one koje rode prirodnim porodom veće majke od onih koje nisu. To su mi najobičnije gluposti i dojadilo mi je da se diskriminira sve one koje nisu toliko "velike"...

Čak bih rekla da to ukazuje na neispunjenje na nekim drugim područjima života, ali neću sad off topičarit, a i ne da mi se svađat preko foruma.

Ja sam duboko zahvalna bračnom paru Podobnik što je imao volje, znanja i snage u ovoj hiperbirokratiziranoj i korumpiranoj zemlji otvoriti privatnu ustanovu vrhunske kvalitete. A garantiram vam da liječnički lobi baš nije bio presretan što se javlja konkurencija i što dobivamo izbor. Ja im skidam kapu i iskreno im se divim, a to sam im i rekla.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kada si tako VELIKA kao žena (jer si rađala prirodnim činom) .. onda se uzvisi kao ŽENA I MAJKA probaj obući moje cipele pa prohodati sa njima pričom.. a ne iz svojih osobnih i normalnih trudnoća i poroda soliti pamet i kritizirati tuđe odluke (koje su usoatlom osobna stvar)
    Nisam rodila prirodnim porodom, i nikome ne solim pamet niti kritiziram tude odluke. Samo iznosim cinjenice da prirodni porod nije onaj koji je zapocet prokidanjem vodenjaka, uvodenjem dripa, i ostalog ?!

Ne razumijem zasto ste tako nabrusene na moje postove, zaista me zanima jer govorimo o PR u koje zene odlaze da bi dobile ono sto zele i ono sto izaberu (naravno ako je sve u redu sa mamom i bebom), kako se onda dogodi da netko tko zeli prirodan porod dobije busenje vodenjaka prije nego su trudovi krenuli?
    I ne znam zasto se to pitanje dozivljava kao 'uvjeravanje nekoga da mu porod nije bio dobar'?
    Ili ste zaista uvjerene da ja tim pitanjem nepostujem nekoga tko je izgubio bebu? I nekoga koga su doktori zaribali?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Srećica, umorna sam već od komentara koji impliciraju da su one koje rode prirodnim porodom veće majke od onih koje nisu.
    Zaista mi je zao da si ovako shvatila moje postove, jer sam napisala 'zaista vjerujem da SVAKA zena u sebi ima tu snagu i velicini'. Dakle ne ja ili ti ili netko treci, nego svaka od nas!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Pitanje se odnosi na rodilje koje su pratile trudnoću kod Podobnika. Zanima me kakav je dr. Podobnik uzv dijagnostičar, kakva su vaša iskustva? Nakon pregorkog iskustva iz riječke bolnice, ja sam jedan kroz jedan da bi u skorijoj budućnosti drugo dijete išla roditi kod njega.

Moja šogorica je nedavno tamo rodila. Tražila je carski, platila je i dobila ga bez problema. Išla je toliko daleko da je izabrala i dan kada će se taj carski napraviti. Nije htjela dojiti ni dana, nitko nije na nju vršio pritisak da bi bilo poželjno ili ne. Tražila je spinalni blok, dobila ga je bez ali ili. Koliko je htjela i mogla imati bebu uz sebe, imala je, kada nije bila u stanju, odnijeli bi je, bez pogleda ukoso. Kupala je bebu kada je htjela i mogla, premotavala, sama je hranila, a kada nije mogla, sestre bi sa smješkom to napravile umjesto nje. Prema tome mislim, da je netko rekao- ne bušiti moj vodenjak, sumnjam da bi ga probušili. No probušen vodenjak nije ništa, naravno ako idemo usporediti sa tretmanima u državnim bolnicama. Opet kažem ne znam, nisam prošla porod kod Podobnika, ali vjerujem u ono što pričaju žene koje jesu.

Samo jedna naša draga forumašica je imala ružno iskustvo, sve ostale su zadovoljne i nemam razloga ne vjerovati.

Nisam baš pronašla iskustva o njihovoj uzv dijagonostici, pa ako ne bi bio problem, možete li napisati pokoju riječ i o tome? Tek toliko da se stekne potpuna slika. Curke hvala

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj rena7 prvotno napisa
    Samo jedna naša draga forumašica je imala ružno iskustvo, sve ostale su zadovoljne i nemam razloga ne vjerovati.
    Upravo zahvaljujući toj forumašici stvari su se očito malo promijenile. I na tome joj puno hvala.
    Ja sam mnogima u Priv. rodilištu bila vrlo zadovoljna (dr. Šunić, primalja Zorica, sve sestre za bebe, i neki drugi). Mnogo je toga što sam htjela zaista i poštivano (npr. nisu mi prokidali vodenjak, beba je bila sa mnom cijelo vrijeme, nitko nije spominjao dohranu, baš naprotiv). Divno je što muž može biti sa ženom cijelo vrijeme - nama je to što smo bili zajedno od kad smo ušli u rodilište bilo izuzetno važno.
    Nekim stvarima nisam bila zadovoljna, ali jasno mi je da ne može biti sve savršeno i da se poneka greška može potkrasti, pa o tome neću ni pisati.
    Onaj kime sam vrlo, vrlo nezadovoljna je liječnik u čiju sam smjenu imala nesreću doći. Znate poslovicu o jednoj truloj jabuci koja sve pokvari - takva je "jabuka" meni dotični liječnik. Čudim se da netko za koga i njegovi kolege kažu da "ne zna komunicirati" radi u Priv. rodilištu.
    Da sam došla u neku drugu smjenu, vjerojatno bih imala razloga biti zadovoljna i tim dijelom priče.

Što se tiče onoga što je napisala Srećica, ne vidim u tome ništa zlobno. Samo je lijepo i strpljivo objasnila kako stvari stoje. Ako je netko zadovoljan svojim porodom, kako se može tako tako lako "iživcirati" nekim komentarom?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj erik prvotno napisa
    pa se na trenutak pisam jesam li luda uz to što plačam zdravstveno platiti 15 -25 soma za porod...
    (...)
    i ja i muž bi dali i 30 soma ali se svi zgražaju
    :/
    Ne trebaš se obazirati na to što se netko zgraža. I meni su mnogi rekli da ne bi dali toliko novca. Neki su čak govorili da bi za taj novac "radije nešto kupili djeci..." Takvima kažeš da ćeš djeci ionako kupiti sve što im treba. Uostalom, za taj novac bebi si kupila nešto izuzetno vrijedno - to da cijelo vrijeme može biti s tobom, ako to želiš (ja jesam). A to da se nisam trebala odvojiti od MM-a - meni je to bilo jako važno i jako vrijedno.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

[quote="srecica"]
    srecica ... jer sam napisala 'zaista vjerujem da SVAKA zena u sebi ima tu snagu i velicini'. Dakle ne ja ili ti ili netko treci, nego svaka od nas!
    ja mislim da je to jedna velika iluzija,
    mislim da svaka žena manje više bude pod stresom samim ulaskom u rodilište, pa kad uđe u one sobe koje su iste od vremena druga Tita i starije, pa kad joj isfrustrirana ženetina grakne ajde ajde idemo! pa leži sama u predrađaoni na ctg-u i nesmije šetati...sestra prođe svakih pol sata ...

tu nastanu blokade i skidam kapu ženama koje usprkos takvim jadnim hladnim tretmanom sa strane osoblja, uspiju biti svoje i dobiti prirodan porod.

ja nisam ja se zbog traume (koje zbog hormona nisam niti bila svijesna),
    nisam otvarala od 10 do 8i pol u jutro, uz luđačke trudove,
    dr. je na pregledu imao divnu podršku za prirodan porod -
    ja mislim da to neće ići, vi se ne otvarate i teško će to ići kako ste zamislila, ALI ja ću vam dati vremena ( ležeći nactg-u 10h) da se otvorite,ALI budite spremna na drip i epiduralnu.
    Riječko rodilište

ja zato želim u privatno jer mi ambijent, posvećenost ženi, mir, razgovor, puno znaći da nisam pod stresom i da ne krene kao prvi put.
    tamo u 10 h sam prošla bar 15 različitih hladnih ljudi, večina je tih žena blebetalo -dvije su mene ogovarale -da!u croatiinom app a nema osiguranje, a da netko dođe tko je osiguran...kao mi smo princeze koje biramo app -jako prigodno šuškanje dok me pregledava jer mi je pukao vodenjak...

isto spoznaja da moj sin i muž mogu doći i biti koliko im paše, daje mir i zadovoljstvo pa ću lakše dojiti i rješavati eventualne prepreke oko dojenja jer nemam stres -sin plače jer želi biti samnom a prošlo je 10 min i ja moram u sobu pa mi se srce trga jer on nesmije...NEHUMANO I NELJUDSKI. AMEN.

svi umanjuju stres u tim zatvorskim rodilištima, a stres je velika kočnica prir.porodu, velike su one koje ga mogu eliminirati ili se nositi sa njim i sa dešavanjima u svom tijelu i imati prirodan porod.

ja na žalost nisam jedna od njih, na mene jako utječe okolina,
    u rodilištima je sve protiv prirode i ljudskosti, sistemi su koji idu na ruku osoblju ne majkama.

ja bih rodila kod kuće ali me nema tko poroditi,
    pa moram platiti masne pare da me tretiraju s poštovanjem, iskreno, i da bi moj muž i sin bili prve dane uz nas -prestrašno.

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Meni je drago da si ti svoj porod dozivjela kao savrsen, zaista mi je drago da nemas nikakvih trauma i nedoumica.

Ali imala si cijelu kaskadu intervencija:
    probusen vodenjak
    drip
    epiduralna
    ...
    sve to nije prirodni porod.

Mozda bi trebali razgovarati o tome kako je do toga doslo ako si htjela 100% prirodni porod i tako dogovorila sa osobljem ... kako je onda doslo do toga da zelis prirodni porod a oni su ti probusili vodenjak?

Ranije je netko napisao da oni nakon mekonijske vode ne forsiraju porod vec dovrsavaju carskim, strah od tuzbe ako se ne varam ... ali tebi su ponudili drip ... itd.

Nemoj ovo molim te shvatiti kao napad na sebe, ali ovakvu kaskadu intervencija sam ja prosla u sasvim obicnoj bolnici nekoliko metara nize, gdje su mi odmah po prijemu rekli da zaboravim prirodni porod jer sto sam tu dosla?!

Zanima me ako se u iducoj trudnoci odlucim ici u PR jer tamo mogu dobiti ono sto zelim, a to je u MOM slucaju prirodni porod, da li ga stvarno mogu dobiti?
    na prethodnoj stranici piše da mi je porod započeo tako da je beba probušila vodenjak, dakle, tako sam i primijetila da je porod počeo jer me ništa nije boljelo i trudova skoro da i nisam imala. bolovi o kojima se priča (iz leđa pa prema naprijed) kod mene su bili ko lagani pms. ja i inače nemam bolne menge pa mi ni ovo nije bilo u kategoriji "trudovi". da na ctg-u nisu bili pokazani trudovi ja bi u vatru stavila ruku da nemam trudova...

a glede fordsiranja carskog.... kod mene je, osim mekonijske vode, bio problem i bakterija u cerviksu (imam čak 2) i nitko me nije forsao na carski, a mogli su...bilo je itekako indikacija... o njemu je bilo riječi samo kao o mogućnosti ako se sve oduži...

drip je bio nužnost... trudova nisam imala... a zbog mekonija i bakterija nisam mogla čekati da se prirodni trudovi pojačaju. bila bih luđakinja da sam i dalje inzistirala na prirodnoći... dakle, tek sa dripom, počinje njihova intervencija.

samo želim reći da mi ništa nije nametnuto, sve je bilo moj izbor. ja sam htjela da se to ubrza jer me bilo užasno strah za bebu. em zbog bakterija kroz koje mora proći, em jer sam znala da u trbuhu guta vodu punu mekonija kad je rođn, ispumpali su mu želudac i izvadili dva prsta kakice

nažalost, upravo su bakterije i bile razlog mekoniju. ja se stvarno nadam da ću do iduće trudnoće sve riješiti jer sam se "nauživala" strahova koje ne želim ponavljati.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Meni nitko ne želi odgovoriti na pitanje

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ja bih ti odgovorila da znam....

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Pitanje se odnosi na rodilje koje su pratile trudnoću kod Podobnika.
    ja ću ti odgovoriti. Meni on prati UZV trudnoću.. Podobnik je specijalizirao i subspecijalizirao UZV dijagnostiku...
    On je vrhunski UZV dijagnostičar. Tih 45 minuta kod njaga mene tako smiri.. on inače gleda protoke, a ti protoci su meni tako bitni...

Zanima me kakav je dr. Podobnik uzv dijagnostičar,
    jako dobar.. zbog njegovog UZV znanja ja njemu i idem...

kakva su vaša iskustva?,
    jako dobra.. 35-45 minuta si na UZV i sve po tri puta provjeri, pregleda... meni zna gledati UZV i posteljicu, te moje krvne žile (trbušnu venu i aortu), te opregleda i moje bubrege (svaki put kada mi je dao dextametazon)

Nakon pregorkog iskustva iz riječke bolnice, ja sam jedan kroz jedan da bi u skorijoj budućnosti drugo dijete išla roditi kod njega. ,
    slobodno se naruči ako ja mislim da je on prepun i ne prima nove pacijente ali svakako nazovi
    njemu sličan po UZV dijagnostici je samo i isključivo dr. Kos u Viliju... (ja sam promjenila jako puno ginekologa u obe trudnoće)

Moja šogorica je nedavno tamo rodila. Tražila je carski, platila je i dobila ga bez problema. Išla je toliko daleko da je izabrala i dan kada će se taj carski napraviti. Nije htjela dojiti ni dana, nitko nije na nju vršio pritisak da bi bilo poželjno ili ne. Tražila je spinalni blok, dobila ga je bez ali ili. Koliko je htjela i mogla imati bebu uz sebe, imala je, kada nije bila u stanju, odnijeli bi je, bez pogleda ukoso. Kupala je bebu kada je htjela i mogla, premotavala, sama je hranila, a kada nije mogla, sestre bi sa smješkom to napravile umjesto nje. Prema tome mislim, da je netko rekao- ne bušiti moj vodenjak, sumnjam da bi ga probušili. No probušen vodenjak nije ništa, naravno ako idemo usporediti sa tretmanima u državnim bolnicama. Opet kažem ne znam, nisam prošla porod kod Podobnika, ali vjerujem u ono što pričaju žene koje jesu. :
    ležala sam tamo ove zime 6 dana i na svoje se oči uvjerila da se oni prilagođavaju želji pacijentice ukoliko želja nije opasna za mamu ili bebu.. onda zaboravi želje i pozdrave tada ide medicinska odluka

Nisam baš pronašla iskustva o njihovoj uzv dijagonostici, pa ako ne bi bio problem, možete li napisati pokoju riječ i o tome? Tek toliko da se stekne potpuna slika. Curke hvala
    ja sam puno pisala o tome ali na PDF-u potpomognuta oplodnja Imuniološke pretrage.
    On ima u cijeloj regiji najbolji 4 d UZV i lako to što je to super UZV nego on je dobro educiran za tu dijagnostiku.
    meni kada su nalazi Triple-a došli koma koma.. on mi je prvi sat vremana mjerio protok po protok i rekao :'mačkulina, vaša bebica je zdrava, protoci su uredni... ' ali ja sma svejedno htjela amniocintezu koju je on ali savršeno odradio....

Pitaj što god hoćeš gleda njegove dijagnostike i UZV jer meni on od prvog dana gleda UZV, a prof Đ iz petrove gleda moju krv... (jer kod mene je krv problem)

misliteljica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Rena, ja nisam imala nikakvih problema u trudnoći tako da mi je teško pričati o UZV stručnosti. Mogu samo reći da su apsolutno sve dobro procijenili, težinu djeteta su fulali za 100 grama, a na njihovom UZV se vidi KOSA djetetu na glavi...

Malo pogledaj po postovima, ja sam čitala neke u kojima su forumašice s vrlo problematičnim trudnoćama išle baš njemu kako bi on pratio na uzv njihovu trudnoću.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

marcipanka oprosti meni je ocito promakao taj dio o pucanju vodenjaka drago mi je da se rasprava nastavlja u mirnijem tonu.

srecica ... jer sam napisala 'zaista vjerujem da SVAKA zena u sebi ima tu snagu i velicini'. Dakle ne ja ili ti ili netko treci, nego svaka od nas!
    ja mislim da je to jedna velika iluzija,
    mislim da svaka žena manje više bude pod stresom samim ulaskom u rodilište, pa kad uđe u one sobe koje su iste od vremena druga Tita i starije, pa kad joj isfrustrirana ženetina grakne ajde ajde idemo! pa leži sama u predrađaoni na ctg-u i nesmije šetati...sestra prođe svakih pol sata ...

tu nastanu blokade i skidam kapu ženama koje usprkos takvim jadnim hladnim tretmanom sa strane osoblja, uspiju biti svoje i dobiti prirodan porod.
    Erik slazem se sa svime ovime sto si napisala, i dalje stojim iz toga da SVE u sebi nosimo tu zensku snagu ... zalosno je kako bi malo bilo potrebno od strane bolnica i bolnickog osoblja da svaka zena izade zadovoljna i sretna iz rodilista, ne samo zato sto je 'prezivjela' vec zato sto je rodila! Onaj osjecaj ushita da si to napravila sama!
    Samo jedan mali osmjeh i podrska i ne bi tako nesto bila iluzija. Cak i unutar hladnih zidova mozes osjecati ljudsku brigu i podrsku.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

i ja vjerujem da je to u nama,, sve to možemo, a ponekad krene i loše, i to je na žalost prirodno...
    ali u uvjetima kakvi vladaju u našim rodilištima jako je teško imati prirodan porod zbog pristupa žanama, i dešava se to što se dešava i samo one jake ili sretne uspiju imati takav porod...
    nama ostaje, kao što mi je jedna forumašica napisala, prihvatiti svoj porod takav kakav je bio i što manje ga etiketirati kao dobar, loš, težak, užasan...
    to je naše iskustvo i Bog zna zašto je tako.

ja samo znam da nisam žena koja će roditi u Puli i tražiti svoja prava i samim time tjerati medicinare da budu bolji...
    kao prihvatimo svoje i učinimo da bude bolje, ne, ja ako imam izbor ići ću tamo gdje se meni nudi najviše,
    a borci nek se bore ja im se divim!

Pula je jako podignula kvalitetu poroda, vjerujem da su bolji nego Rijeka,
    ali sve iza toga je Bogu za plakati, a dižu kvalitetu usluge jer sve žene bježe u Rijeku, e pa eto i to ih je ponukalo da učine nešto, ali
    za mene je to nedovoljno, jako jako daleko od prihvatljivog,
    upravo jer sam iskusila što emocije i stres učine porodu.

ne mislim da je PR savršenstvo, ali ipak je najbolje što se nudi za sada,
    zbog zdravstvenih problema drugu trudnoću planiram tek iduće ljeto,
    i do onda se nadam da ću riješiti dio strahova koji su mi ostali nakon poroda i nadam se da ću se odvažiti uopće na drugu bebu,
    izgubila sam povjerenje u svoje tijelo, doktore i u sreću i ne znam što je gore... eto što čini medicina kad se uplete u porod...
    jer se nekome neda poraditi sa ženom koja je u trudovima, jer je noćna smjena..

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Cure hvala puno

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

rena - ja imam rizičnu trudnoću, i ja idem njemu samo zato jer je čovjek dobar u UZV. Osim njega tamo po meni je vrhunska dr. Zmijanac...

ja odista u njega imam potpuno povjerenje..., od prvog dana sam osobno kod njega... on mi UZV gleda trudnoću, jako jako je precizan u mjerenju..

Što se tiče ostalog.. sa 32 tjedna mi je rekao.. dobiti ćete injekciju Dextametazona, jer vi jeste zatvoreni ali opet može puknuti vodenjak (bolje sedmanče nego osmanče - to ste čuli a pluća nam nisu razvijena)

sa 35 tjedana dao mi je još jedan Dextametazon (zlu ne trebalo.. ako pukne vodenjak da nam pluća budu zrela

TAj stav mi s eje jeko svidio.. znači ne prepušta ništa slučaju i sam mi je rekao :'mačkulina vi niste lako došli do ove bebice...' moramo sve predvidjeti...

Ja ti imam iskustva oprečna sa doktorima - bez nekih sredina od Horora u Zajčevoj bolnici i amniocinteze kod njih do privatnog rodilišta

misliteljica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ne razumijem zasto ste tako nabrusene na moje postove, zaista me zanima jer govorimo o PR u koje zene odlaze da bi dobile ono sto zele i ono sto izaberu (naravno ako je sve u redu sa mamom i bebom), kako se onda dogodi da netko tko zeli prirodan porod dobije busenje vodenjaka prije nego su trudovi krenuli?
    E pa da objasnim, zato jer porod obično ide svojim tokom, a ne kako si ti zamisliš. Meni je porod krenuo pucanjem vodnjaka, bila sam skroz zatvorena, bez trudova, beba je bila na samom početku zdjelice. Prof Podobnik mi je rekao da nije baš dobro počelo, ali ja sam htjela vaginalni porod i tako smo krenuli. Gel, nakon par sati drip, trudovi slabi i nedovoljni da stisnu dijete u porođajni kanal i odlučeno je da se porod završi CR. Ono što bi se desilo u državnom rodilištu je vjerojatno 20 sati trudova pa CR, hitni, radi fetalne patnje. Znači dogodilo se sve kako nisam planirala...jer je to tijelo, a ne roman...i to je nešto na što je teško utjecati. S puknutim vodenjakom porod se mora dovršiti za 12 sati, a ne riskirati infekcije djeteta (ja sam imala E. coli u urinu tijekom trudnoće). Kad krene porod, pitanje je tvoje tjelesne predispozicije, a malo i sreće, kako će se stvari razvijati. To je nešto što se ne može planirati.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Misliteljica hvala na pojasnjenju, ja sam govorila o namjernom busenju vodenjaka, dakle ne kad vec stignes u rodiliste sa puknutim vodenjakom, jer sam propustila da marcipanka pise da je dosla sa puknutim vodenjakom.

Inace sto se tice tvog drugog dijela o trajanju poroda nakon puknuca vidi ovdje sto kazu
    Note the color of the fluid and the time when the water broke and call your physician or midwife. If the fluid is clear and your are having only mild contractions or none at all, your physician or midwife may have you stay home for awhile. If the amniotic fluid is green, brownish-yellow, or anything other than clear in color, notify your physician or midwife and come to the hospital as soon as possible.

Although most physicians and midwives prefer babies to be delivered 24 hours (or less) after the rupture of membranes to prevent infection, some physicians and midwives allow women to labor longer. Check with your physician or midwife regarding the timeframe they follow with ruptured membranes and how they monitor for infection.

There is no such thing as a "dry birth." Approximately one third of the liquid is replaced every hour.
    Naravno toliko se moze cekati samo ako voda nije mekonijska, i bolnicka praksa je obicno da ti uvedu antibiotik ako je porod poceo puknucem vodenjaka radi mogucih infekcija, obicno ga uvedu nakon 12 sati.

I naravno da je svaki porod drugaciji i prica za sebe, i covjek treba biti spreman za sve moguce opcije.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

I da jos dodam to sto se moze cekati 24 sata ne znaci da su tebe trebali muciti na dripu toliko sati, to je samo informacije radi.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ja se uz moje trudove nisam otvarala, rekli su 12h...pa pregled, pa drip, pa opet ništa i onda su me ručno otvarali...
    da je prava primalja bila uz mene, (znali su da sam došla na prirodni porod),
    hodala bih, bila na lopti i pomogla bi mi da se opustim u glavi i vjerujem da bi se otvorila, ali njima se nije dalo, pa su me stavili na ctg u krevet...

koliko se žena uz trudove nije otvorilo, koliko ih prošlo puno gore tretmane od mene..i koliko je poroda moglo biti prirodnih da se nekome dalo raditi svoj posao...

nadam se da u PR rade taj svoj posao, jer mi se neda platiti i dobiti isti tretman kao u Ri

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja se uz moje trudove nisam otvarala, rekli su 12h...pa pregled, pa drip, pa opet ništa i onda su me ručno otvarali...
    hodala bih, bila na lopti i pomogla bi mi da se opustim u glavi i vjerujem da bi se otvorila, ali njima se nije dalo, pa su me stavili na ctg u krevet...

koliko se žena uz trudove nije otvorilo, koliko ih prošlo puno gore tretmane od mene..i koliko je poroda moglo biti prirodnih da se nekome dalo raditi svoj posao...
    Upravo tako ... zeni bi trebalo prije dripa, gela i svih cuda tehnologije pruziti mir i opustajucu atmosferu, smirenu osobu, pregrst podrske i ljubavi, trebalo bi je ohrabriti da ona to moze ... ako ni to ne bi uspjelo tehnologija je uvijek tu prisutna i dostupna.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

nadam se da u PR rade taj svoj posao, jer mi se neda platiti i dobiti isti tretman kao u Ri
    ... joj pa jel moglo proći bez toga? Zašto to u Ri često rade??? I evo još jedan od razloga zašto bi ja u PR.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ne znam zašto a ja sam sve dogovorila sa Barabarom Finderle, ali je sve počelo u kontra smjeni...ona je svima rekla što želim i zašto sam došla,
    i kao svi su se tako ponošali ALI....

što je najgore nakon poroda sam bila sretna i zadovoljna, kao, bili su super, tijelo mi je zakazalo pa su napravili najbolje što su mogli...
    tek nakon godinu i pol sam počela kopati i saznala da uoće nije tako,
    nisu mi niti dali šansu...

i nemam povjerenja u Rijeku, u Pulu ne idem jer je odjel babinjača koma,
    posjete pola sata dnevno, a meni je dojenje važno, što ako mi druga beba ne bude htjela dojiti lijepo kao Erik...a tamo nema podrške ono je užas, tako da mi ostaje PR i nada da će mi dati šansu da ide prirodno....

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

rena7, ja sam zadnjih 7-8 tjedana kontrolirala trudnocu na poliklinici. i to samo zato jer sam planirala roditi tamo.

mozda ti se moj odgovor nece svidjeti, ali napisat cu.
    osoblje mi se cini vrlo strucnim, ljubazni su.
    uzv dijagnostika - ne znam. vidjela sam da mi dijete ima kosu, da se smije itd... ali trazila sam da pregledi traju kratko i da se samo provjeri protok kroz pupkovinu.
    ovo sto je vama super (45 minuta pregled uzv-om) mene uzasava!
    cak sam 3 tjedna pred kraj odbila i vaginalne preglede - ispostovali su moju zelju.

ukratko, mislim da za novce mozes (gotovo) sve dobiti, no ne znam koliko ce to sto dobijes tebe ciniti sretnom ili te smiriti.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj momze prvotno napisa
    ...trazila sam da pregledi traju kratko i da se samo provjeri protok kroz pupkovinu. ovo sto je vama super (45 minuta pregled uzv-om) mene uzasava!
    cak sam 3 tjedna pred kraj odbila i vaginalne preglede - ispostovali su moju zelju.
    Slažem se. No, što onda rade kad ne rade vaginalni? Samo kratko UZV (i to je također 700 kn)? Što je s CTG-om?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Malo OT... Meni je ovo sasvim nelogično (nije slučaj samo u PR, i inače je takva praksa kod nas, čini mi se). Beba se pokaka u vodu, a oni daju drip? Kako mogu znati koliko će porod trajati, sat-dva ili 12 sati? I što ako čekaju predugo? Meni osobno bi to bio slučaj za CR. Ako netko zna više o tome, neka mi objasni.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

erik (napisa):
    jedno malo pitanje, može li u PR u posjetu s mužem doći i drugo dijete ili su djeca i tu nepoželjnja u blizini bebe?? koliko dugo muž može biti u posjeti??

meni je suprug dolazio svaki dan u posjet s nasom kceri i bili bi od 10 pa negdje do 3 popodne. i to nam je stvarno puno znacilo da mozemo biti svi zajedno bez ikakvih ogranicenja. muz bi joj donio i crtic pa bi ga gledala kad bi se zasitila svoje sestrice.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

joj super, meni to puno znači, ima puno majki koje kažu, ma nema veze, to su tri dana...
    ali što ako beba dobije žuticu! pa ja bih se raspala da si dijete viđam po 5 min na hodniku!

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj aro32 prvotno napisa
    ...trazila sam da pregledi traju kratko i da se samo provjeri protok kroz pupkovinu. ovo sto je vama super (45 minuta pregled uzv-om) mene uzasava!
    Slažem se. No, što onda rade kad ne rade vaginalni? Samo kratko UZV (i to je također 700 kn)? Što je s CTG-om?
    a ne, nije tolika cijena.
    ta cijena je kada imas vaginalni +ctg + uzv

nakon sto sam odbila vaginalni, a onda i ctg (skuzila sa da je racun manji) - mislim negdje oko 400 kuna, morala bih provjeriti.

da se razumijemo, ja nisam odbijala vaginalne ili uzv ili ctg zato da bi manje platila vec zato sto mislim da nisu potrebni.
    na moj upit 'sto dobivaju sa vaginalnim pregledom' doktorica je odgovorila ' pa, da znamo da li ste otvoreni'
    ja sam na to odgovorila da cak i ako sam 4-5 cm otvorena (sto se desilo sa drugom trudnocom) ne bih ostala u rodilistu, ako nemam trudova.
    plus, vaginalni pregled samo povecava mogucnost infekcije (potpuno nepotrebno pred kraj trudnoce).
    slozila se sa mnom.

mislim da je vazno da uvijek pitate zasto se neki postupak radi, da li je neophodan, koja mu je alternativa i sto bi bilo da to ne napravite?
    iznenadile biste se koliko puta neke stvari uopce ne bi bilo potrebno raditi, a rade se iz ciste rutine.
    i zelje da se naplati vise, naravno.

romi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ćek, pa ja idem tamo više od godinu dana i planiram roditi gore za 4.tj. i uvijek me prištekaju na CTG+ultrazvuk, +pregled i uvijek platim 600kn, te uredno dobijem račun.
    Idem isključivo kod Podobnika koji mi je vodio cijeli plan potpomognute oplodnje, mučio se sa mnom oko hematoma koji je prvo prsnuo pa krvario 6tj. (o inekcijama, i hormonima da ne govorim), no iz trečeg pokušaja (orvi kod njega) ću imati svoju curicu!
    Tako da jedva ćekam porod gore, u Vinogradsku se više nikad ne bi vratila....

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

osoblje mi se cini vrlo strucnim, ljubazni su.
    meni je to tako nebitno.... bitno mi je da su profesionalni...

ali trazila sam da pregledi traju kratko i da se samo provjeri protok kroz pupkovinu.
    očito si zdrava trudnice koja nema problema.... ja da sam na tvom mjestu (da sam zdrava trudnica) mene privatno rodilište ne bi vidjelo... nikada

vidiš sad koliko smo različite i kako tko od nas dvije shvaća porod ??

ovo sto je vama super (45 minuta pregled uzv-om) mene uzasava!.

super mi je jer ja imam poremećaj u mojoj krvi i nijedan doktor ne gleda UZV moju trbušnu venu, moju aortu iz koje svi problemi oko trudnoće počinju...

cak sam 3 tjedna pred kraj odbila i vaginalne preglede - ispostovali su moju zelju. !.
    mene u privatnom rodilištu NIKADA ali NIKADA nije gledao nitko vaginalno.. Podobnik to vidi UZV

[/quote]

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

nakon sto sam odbila vaginalni, a onda i ctg (skuzila sa da je racun manji) - mislim negdje oko 400 kuna, morala bih provjeriti.
    da se razumijemo, ja nisam odbijala vaginalne ili uzv ili ctg zato da bi manje platila vec zato sto mislim da nisu potrebni.
    Meni je bitno oboje, no malo više onaj dio o nepotrebnosti nekih postupaka (imam zdravu trudnoću).
    Za CTG su mi rekli da će ga napraviti jer smo prvi put došli. Aj' - nek im bude taj put, iako ja uspijem čuti srce običnim stetoskopom.
    Isto tako je s dugim snimanjem UZV-om - nije mi bilo jasno što toliko gleda. A onda skužih da je to 'za nas' (da se ulovi neki dobar kadar za foto-album :/).
    Rekoh, aj, nek im i to bude. Sad imamo slike i DVD iako mi to ne predstavlja puno.
    Ja uopće ne bih tamo do poroda, ali su uvjetovali kontrole barem od 37. tj. da bismo mogli kod njih na porod.

na moj upit 'sto dobivaju sa vaginalnim pregledom' doktorica je odgovorila ' pa, da znamo da li ste otvoreni'
    To je i meni rekla. Sve do prvih znakova poroda, mislim da ne treba ništa dirati. Možda samo da pogleda UZV-om.

carski rez ___ 27.500

epiduralna ___ 2.200
      vađenje krvi iz pupkovine za pohranu ___ 1.000
      KG i Rh faktor ___ 500
      KG kod žutice ___ 200
      boravak supruga ___ 550/dnevno
      dodatna hospitalizacija ___ 1.500/dnevno

Piše da cijene ne podlažu PDV-u (članak 11, stavak 1, točka 5 Zakona o PDV-u). Čini mi se da su to bruto cijene. I hope, I hope

Nažalost, ne znam koje su cijene pojedinih pregleda u poliklinici. Možda netko..?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

očito si zdrava trudnice koja nema problema.... ja da sam na tvom mjestu (da sam zdrava trudnica) mene privatno rodilište ne bi vidjelo... nikada
    Nevjerojatno je koliko se ljudi razlikuju.
    Ja, npr., upravo ne želim da me netko napravi 'pacijentom' zbog nametnutih bolničkih rutina.
    No, da se razumijemo, i ovdje rade ljudi proizašli iz istog medicinskog sustava, ali tu barem (nadam se) mogu zahtijevati malo više slobode u postupcima.
    Stručnost za rizične porođaje imaju i drugi, recimo u Petrovoj.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ali trazila sam da pregledi traju kratko i da se samo provjeri protok kroz pupkovinu.

da, zdrava sam trudnica (bila ) tj. sve tri trudnoce su mi bile skolske i nerizicne.
    i zato, na kraju, niti nisam rodila tamo vec doma.

ono sto je kulminiralo i natjeralo me na takvu odluku je bila cinjenica da su me prikopcali na ctg i to je trajlo i trajalo. nakon 15- ak minuta posaljem svog sina trogodisnjaka da pozove sestru.
    vrati se on i kaze 'teta je rekla da moras jos to drzati'
    'ma skinut cu ja to sama' rekoh ja sebi, a on odmah otrcao i rekao to njoj.
    evo sestre trci i kaze 'nemojte dirati, ne mozete vi to skinuti'
    ja joj velim da mi je tesko lezati na ledjima 15 minuta, a ona meni 'ah, a kako budete u rodilistu? morate se naviknuti!'
    kao da me katapultirala!
    rekla sam joj da ja tako sigurno necu lezati u rodilistu jer ne zelim biti stalno prikopcana na ctg (sto pise u mom planu poroda koji je podobnik odobrio). tu se ona malo skulirala, pa me pitala kako cu radjati - carskim ili prirodno.
    rekla sam joj 'prirodno, sto prirodnije mogu'
    a ako to ne mogu dobiti ovdje, recite mi sada da idem traziti dalje po drugim drzavama.

toliko me taj njen komentar izbacio iz cipela, da sam u tom trenutku odlucila da nikuda ne zelim ici, da zelim biti doma, uz svog muza i svoje dijete.
    i tako je na kraju i bilo.

mačkulina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

momze.. ja sam blago zaviodna takim zdravim trudnoćama.. Iskreno.. uvjek sam rekla baš bih voljela da sam trudnica koja ode na tri UZV tijekom trudnoće i rodi u WC-u kafića ili autu u dva truda...

Majke mi mile.. nitko sretniji od mene ali nisam ja te sreće.....

a to je bila pretpostavljam sestra Željka.. ona ima inače takve komentare :/ :/

ma dobro si učinila.... i što ti fali......

ja bih voljela da sam te sreće ali eto nisam.... vodim trudnoću kod njega a bogami porod neću.. baš zbog tog rizika oko moje krvi.. jednostavno me strah

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

rekla sam joj da ja tako sigurno necu lezati u rodilistu jer ne zelim biti stalno prikopcana na ctg (sto pise u mom planu poroda koji je podobnik odobrio).
    Znači, i kod njih moraš imati pismeni plan? Dr. G mi je rekla da kad dođem u rodilište samo kažem što želim, da je to dovoljno. Hmm (?)

rekla sam joj 'prirodno, sto prirodnije mogu', a ako to ne mogu dobiti ovdje, recite mi sada da idem traziti dalje po drugim drzavama.
    Meni je isto cilj roditi što prirodnije, bez borbe s osobljem. To je ono što mislim da plaćam tamo. Indukciju mogu dobiti i za 'babino brašno'.

toliko me taj njen komentar izbacio iz cipela, da sam u tom trenutku odlucila da nikuda ne zelim ici, da zelim biti doma, uz svog muza i svoje dijete. i tako je na kraju i bilo.
    Ti si treće rodila doma? Meni je prvo, ne bih se usudil', ne poznajem još sebe u toj situaciji.
    Imaš li priču s poroda? Ne nadjoh link, pretražnik mi štrajka.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

aro, evo price: http://roda.hr/forum/viewtopic.php?t=72510

moja prijateljica je nedavno tamo rodila i trazila je da bude prirodno, i stalno su ponavljali da imaju na umu da ona zeli prirodno, ali na kraju bas i nije ispalo tako, iako bi u drzavnoj bolnici vjerojatno bilo gore. ona je jako zadovoljna.

nagovorili su ju na indukciju poroda "jer sve je u redu, sve je u granicama normale, aaaali protoci su malo losi, iako u granicama normale, pa ajmo mi sutra probusiti vodenjak ali necemo dati drip jer znamo da zelite prirodno". cinjenica da je termin prosao prije tjedan dana je stalno visila u zraku i stvarala dodatnu napetost.

a u porodu je bilo svako malo zapitkivanje da li ipak zeli epiduralnu.

to sto si nakon poroda stalno s muzem i starijom djecom zlata vrijedi. sto se tice dojenja, bolje se pouzdati u sebe - nadohrane ima puno, "za svaki slucaj" ili "dok vam ne stigne mlijeko"

sve u svemu, moj je dojam da mozes dobiti tocno ono sto zelis, ali samo ako si jako sigurna u sebe i ne das se pokolebati. svi su ljubazni i simpaticni, ne moras se svadjati ni s kim, ali da neces dobiti prirodan porod na pladnju, to stoji...

Stranica 4 od 12 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •