Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 112

Tema: Zašto djeci skidamo povišenu temperaturu?

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj marival prvotno napisa
    ovisi kako koji organizam manifestira temperaturu - netko je sav vruć, a nekome je vruće tijelo, a rukice i nogice ledene ( tako je bilo luki ) - kod prvog slučaja preporučuju tuširanje - kod lukinog ni u koms slučaju nesmije tuširanje ...
    je li ti rekla zašto?
    pitam jer moja cura kad ima temperaturu, ima ovako kao tvoj Luka, a uvijek bi nam rekli tuširajte (na svu sreću relativno rijetko)

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa
    Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    Citiraj molly prvotno napisa
    Dok je bez svijesti ili spava,
    kako to misliš bez svijesti :?
    ovo i mene zanima :/
    x

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Nisam znala kako da se izrazim. To je ono kad od temperature cijelo vrijeme spava pa u snu zavristi i pocne plakati, a poslije mog umirivanja samo kao da i dalje u snu nastavi mirno spavati.
    Kad ima visoku temperaturu bas i nije budna... a i kad sam ja imala veoma visoku temperaturu, bas i nisam znala za sebe :/

Lucky2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

otkako ne dojimo, bojim se temperature ko samog vraga
    evo, baš smo ovaj tjedan pregrmjeli 3 dana (i noći), onda mu se spustilo iz nosa

slažem se da tijelo mora odraditi svoje, ali nakon 38 - 38,5°C dajem lupocet,
    pogotovo ako ide spavati ili je noć
    ne znam za druge, ali ja nakon 2 neprospavane noći ne funkcioniram pa
    sam ipak mirnija kad znam da ćemo se i on i ja bar 3-4 sata odmoriti

a onaj komentar da febrilne konvulzije nisu ništa strašno, mislim i
    no comment

p.s. može na PP koje homeopatske pripravke koristite i gdje ih mogu nabaviti
    (budući da ne živim u Zg) - thanx

linolina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne znam kako je danas, ali nakon febrilnih godinama se pilo ljekove protiv epilepsije, nažalost, imam u obitelji nekoliko slučajeva, pa znam kako izgleda....odnosno, djelovanje istih....inače, meni su skidali i najmanju temperaturu paracetamolom-danas imam alergiju ...možda je povezano

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Nisam znala kako da se izrazim. To je ono kad od temperature cijelo vrijeme spava pa u snu zavristi i pocne plakati, a poslije mog umirivanja samo kao da i dalje u snu nastavi mirno spavati.
    pa meni je malo okrutno malo ne spuštat temperaturu kad je tako. znam kako se ja osjećam kad imam jako visoku temperaturu, i da mi netko brani da popijem nešto za spuštanje temp. ne bih bila baš zahvalna. pa to boli! hvala, dosta mi je 38°

†marival avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lapis prvotno napisa
    Citiraj marival prvotno napisa
    ovisi kako koji organizam manifestira temperaturu - netko je sav vruć, a nekome je vruće tijelo, a rukice i nogice ledene ( tako je bilo luki ) - kod prvog slučaja preporučuju tuširanje - kod lukinog ni u koms slučaju nesmije tuširanje ...
    je li ti rekla zašto?
    pitam jer moja cura kad ima temperaturu, ima ovako kao tvoj Luka, a uvijek bi nam rekli tuširajte (na svu sreću relativno rijetko)
    zato što tijelo - od šoka kada temperatura poraste želi zadržati što više tekućine pa ekstremiteti ostaju hladni i tada treba omotati leđa i trbuh vlažnom pelenom ( ne prehladnom ) a na nogice staviti debele čarapice ili kako sam ja radila - netko od braceka je grijao svojim rukama nogice a ja rukice ... i vrlo brzo kada tijelo dobije vlagu iz vlažne pelene opušta temperaturu prema ekstremitetima i sve postaje iste temp ... tj. lagano temperatura pada

†marival avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj koryanshea prvotno napisa
    pa meni je malo okrutno malo ne spuštat temperaturu kad je tako. znam kako se ja osjećam kad imam jako visoku temperaturu, i da mi netko brani da popijem nešto za spuštanje temp. ne bih bila baš zahvalna. pa to boli! hvala, dosta mi je 38°
    potpisujem - jer povišenjem temperatureoi srce počinje jače lupati čime se organizam još više izmori - a organi gube tekućinu - zato je užasno važni kod temperature kod bilo kakvog povišenja temp davati djetetu što više i češće vodu - sobne temperature

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

kory potpis kao kuća.

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

kory potpis kao kuća.

XXXXXXXXXXXXXXXXX

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno VISOKA TEMPERATURA

molim vas za savjet i pomoć. Djevojčici je prije nekih 10tak dana procurio nos (kapali fiziološkom i čistili pumpicom). Prestalo curenje, ali u samom nosu se još "čuje šlajm". Kapali i dalje fiziološkom.

U subotu na noć, zakurila je (iz čista mira) na 39.3 Lupocet sirup joj nije pomogao tj spustio je temp. na nekih 38.6. Hladni oblozi, tuširanje, samo kratkotrajno spuste temp. i to za nekih 1-2 c.
    U nedjelju cijeli dan temperatura varirala od 38.5-39.4. Opet dali Lupocet, tuširanje i dr.

U ponedjeljak(jučer) sam otišao po Ibruprofen koji joj je spustio temp (sat vremena nakon uzimanja), postepeno na 36.8. Nakon nekih 5 sati temp. se opet počela dizati od 38.1 do 39.3. tek navečer sm joj dali Ibruprofen koji je temp spusti samo na 37.7.

Noćas je opet kurila od 38.6-39.3. Stavljali smo joj hladne obloge, davali puno vode....

E sad mene zanima, kako možemo znati da ona po noći nije imala napad febralnih konv.? Ako dođe do njih, jel se to kako vidi?

Inaće preko dana je jako dobre volje, normalno jede.

Nismo bili kod pedijatra jer je rekla da je to gripa :? i da čekamo 2-3 dana pa će se pojaviti i dr. simptomi i da onda dođemo.
    Danas je treći dan, simptoma nema, a mi ne znamo kaj je sa Djevojčicom?

Koliko dugo se tolerira ovako visoka temperatura?
    Da joj skidamo temp ili ne? (strah nas je febr. konv.)

Hvala vam.

†marival avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tata - prvo da te utješim da nepostoji mogućnost da niste primjetili febrilne konvulzije - detalje možeš pročitati na
    http://www.dijete.net/strucnisavjetipedijatrija5.shtml

moja od srca preporuka je da ODMAH odete u Zaraznu bolnicu - tamo će napraviti najbolje i najdetaljnije pretrage ( pogledaj moj post na ovom topiku ) nešto slično je i nama bilo - doktorica kod dva odlaska kod nje je isto rekla da je gripa i da skidamo temperaturu ) ... da bi na kraju ( evo danas sam podigla nalaze ) moj Luka imao streptokok ( beta hemofilički A ) i u grlu i u nosiću te zaštopana oba sinusa i upalu srednjeg uha
    ( normalno je jeo i čim je temp. bila do 38 - 38,5 se normalno ponašao )

a sve je krenulo samo temperaturom ... i niti 8 dan nije imao nikakve druge simptome samo se to osmo jutro potužio da ga boli glavica na lijevoj strani !?

u zaraznoj su svi bili predivni, detaljni i neizmjerno su me utješili - nismo čekali ni 10 minuta

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

marival

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

tata evo i moj ima šesti dan temperaturu. nije gripa, nije bakterija nego jaka viroza, znam jer su imali muž i kćer.
    mi smo bili kod doktora jer je dobio laringitis od viroze.
    u vašem slučaju bih sad već otišla pedijatru.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I ja isto idem pedijatru nakon tri dana temperature, ako vidim da ne kreće na bolje.
    Sretno!

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Evo me opet!
    Jutros je temperatura bila 39.6 i MŽ joj je dala Ibrup.sirup koji je mala ispovraćala (do sada ga je pila 2X i nije povratila)

Okupala ju pola sata u vodi, nakon čega je pala na 38.9. Dala joj Lupocet koji je nakon pola sata spustio na 38.5 i krenula pedijatrici (HVALA VAM
    ).

Ova ju preslušala, pregledala sve OK, poslala na vađenje krvi L 4,6.
    Imamo virozu (gripu). Savjetovala puno c vitamina, tekućine, kapati nos, skidanje temp (dala joj je voltaren čepiće-ima ko iskustava s njima?).
    I do nedjelje bi trebali ozdraviti! :D .

Ja sam malo čačkao po netu i zanima me jel trebala još kakve pretrage napraviti ili je vađenje L dovoljno? Našao sam da temp. hoće skočiti i od urinoinfekcije...da ju ima bi L bili tak niski?

Malo me začudilo kad mi je MŽ rekla da pedica nema niš protiv da mala bude vani (kratko) pod temperaturom do 38C? :?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

budite jako pažljivi s tim voltaren čepićima, jer znaju jako sniziti temperaturu. njih koristiti samo ako je jako visoka.

~~~~~~~~~~~ da što prije ozdravi.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

tata nema potrebe ako ju je dr. pregledala i postavila dijagnozu da se više opterećuješ sa pretragama. čačkanjem po netu nećeš ništa pametnije od nje zaključiti. ona sigurno ima u vidu kada treba provjeriti urin i da treba poslala bi vas da to uradite. inače koliko sam služila na to kod djece jako često sumnjaju tako da sigurno to nije smetnula s uma.

kad skidaš temperaturu nema potrebe da ju obarate ispod 37. dovoljno je da ju srušite toliko da djetetu olakša pa i 38 je sasvim ok. ustvari još i bolje da ne rušite ispod 37 jer temperatura je obrambeni mehanizam i pomaže u ozdravljenju. koliko sam iz vašeg slučaja pročitala i da sam na vašem mjestu ja bih bila zadovoljna efektom dosadašnjih lijekova i ne bih davala voltaren. no ako ti je doktorica rekla.........

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

budite jako pažljivi s tim voltaren čepićima, jer znaju jako sniziti temperaturu. njih koristiti samo ako je jako visoka.

potpis

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mislim, ne mogu vjerovat :/
    da se još koji puta mogla upotrijebiti riječ jako, ja bi već našla mjesto

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Hvala!
    Ja sam si i mislio da je dovoljno da joj je nekih 38 c jer joj ne smeta. Spuštanje na silu mi se nije ćinilo :/ . Mislim da te čepiće ne bumo koristili, ali za svaki slučaj nek se nađu i zato sam vas i pitao, jer ja najviše cijenim tuđa iskustva i mišljenja.

a ovo da ide van, ?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Još sitnica ; noćna temp joj je oko 39.3 , povremeno zastenje, budi se ali odmah zaspi....da ju skidamo oblozima ili ostavimo?
    Temperatura sobe je oko 21C, spava u laganoj piđamici dugih rukava i potkošuljici, pokrivena sa laganom dekom. Da ju razotkrijemo?

†marival avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne želim ti dodatno stvarati brigu ali i naši leukociti su bili niski ( 6 ) a imali smo bakteriju
    i slažem se sa curama da ne bi čepiće ... ali kako tako temp se treba skinuti do 38.
    koliko ja znam da se sa temp. ne smije van :/

rula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj i ja ću biti tata prvotno napisa
    Još sitnica ; noćna temp joj je oko 39.3 , povremeno zastenje, budi se ali odmah zaspi....da ju skidamo oblozima ili ostavimo?
    Temperatura sobe je oko 21C, spava u laganoj piđamici dugih rukava i potkošuljici, pokrivena sa laganom dekom. Da ju razotkrijemo?
    I mi ovako i ne znam da li treba skidati temperaturu. I da li skidate temperaturu (bilo tusiranjem, bilo homeopatiom, bilo...) prije 38,5 ili iskljucivo nad 38,5`C?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

@tata - prije svega provjerite dajete li dovoljnu količinu Lupoceta.

†marival avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj rula prvotno napisa
    Citiraj i ja ću biti tata prvotno napisa
    I mi ovako i ne znam da li treba skidati temperaturu. I da li skidate temperaturu (bilo tusiranjem, bilo homeopatiom, bilo...) prije 38,5 ili iskljucivo nad 38,5`C?
    rula - ja skidam kada pređe 38,5 ... mjerim ako treba svakih par minuta da vidim kojom brzinom raste

kada mu je prelazila 39 ja nisam išla spavati sve dok nisam vidjela da pada ... 38 naniže

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Jučer nakon popodnevnog sna temp je pala na 35.4.C (nije s nićim skidana, zadnje je MŽ dala Lupocet ali oko 9-10 u jutro.)
    Takva temperatura ili maximalno do 36.2 nas prati od jučer, s tim da je navečer povraćala i kroz dan imala 2 proljevaste stolice, i jako se znojila.

Danas je temp normalnih 36,4-36,6 bez ikakvih znakova bolesti.
    :D :D

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nisam vidjela temu prije...

Sto dobivamo skidanjem temperature? Zbog cega je skidamo? Sto ce se desiti ako je ne skinemo?

Zbog cega nam je usadjen taj strah od temperature i obaveza skidanja kako god (tusiranjem, lijekovima itd) kad predje odredjenu brojku na toplomjeru?

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Nama rekla pedijatrica da je temperatura za male bebe opasna za njihov mozak zato skidati temperaturu, eto Lara kuri već ima mjeseca dana u virozi u rasponu od 38,5 do 39,5 i rekla nam pedijatrica da možemo skidati već od kad pređe 38. Temperaturu dobije ujutro ili kasno navečer pa stavim lupocet ćepić u guzu i 20 minuta kupanje i svaki puta skine unutar 4-5 sati između 36,6 - 37,6 a zašto baš skida u tom rasponu i zašto se skoro svaki dan temperatura pojavljuje između 38,5 - 39,5 a ne više ili manje i mene to zanima. Inače viroza je u smislu herpangine ( upala grla, uha, nos začepljen + temperatura).

†marival avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lasada prvotno napisa
    Nama rekla pedijatrica da je temperatura za male bebe opasna za njihov mozak zato skidati temperaturu, eto Lara kuri već ima mjeseca dana u virozi u rasponu od 38,5 do 39,5 i rekla nam pedijatrica da možemo skidati već od kad pređe 38. Temperaturu dobije ujutro ili kasno navečer pa stavim lupocet ćepić u guzu i 20 minuta kupanje i svaki puta skine unutar 4-5 sati između 36,6 - 37,6 a zašto baš skida u tom rasponu i zašto se skoro svaki dan temperatura pojavljuje između 38,5 - 39,5 a ne više ili manje i mene to zanima. Inače viroza je u smislu herpangine ( upala grla, uha, nos začepljen + temperatura).
    jesam li ja to dobro razumjela da Vaša beba ima temperaturu MJESEC DANA ???

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lasada prvotno napisa
    Nama rekla pedijatrica da je temperatura za male bebe opasna za njihov mozak zato skidati temperaturu
    U kojem smislu je opasna za mozak? Potencijalne konvulzije ili nesto drugo?

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Našla sam nešto o povišenoj temperaturi...

Za svaki 1°C porasta temperature povećava se potrošnja kisika za 12%, ali raste i gubitak vode putem pluća (hiperventilacija) i kože (znojenje) te se povisuje i frekvencija pulsa.

http://www.zdrav-zivot.com.hr/index....ratura_u_djece

Ne znam, desete sam struke, ja skidam nakon 38, 38.5.
    Mjerim pod pazuhom.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

U djece mlađe od 3 godine koja su posebno osjetljiva na febrilitet treba snizivati temperaturu iznad 38°C jer se zbog nezrelosti središnjeg živčanog sustava i mogućeg naslijeđa mogu razviti grčevi u temperaturi (febrilne konvulzije, fras) praćeni kratkotrajnim gubitkom svijesti.

I ovo...
    S iste straniece.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dakle, koliko vidim razlog snizavanja temp su febrilne konvulzije. No nitko ne govori da se febrilne pojavljuju i kod NAGLOG spustanja temp!

Ako je dijete sklono febrilnim, ono ce moguce reagirati i na temp koja je niza od 38.5.

Ako dijete nije sklono febrilnim (govorim o djeci recimo preko godine dana), zbog cega onda spustati temp?

Temperatura je jedan od nacina borbe tijela protiv bakterija/virusa, zbog cega tijelu izbijamo jedno od jacih oruzja? Time sto smo snizili temp nismo usporili bakterije/viruse - naprotiv.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ja sam pročitala vaše postove tek sada jer zbog bolesne i nemirne Lare nemogu svaki čas na net. Jedna me mama pitala koliko dugo ima temperaturu; da od 21. 02. ima temperaturu jer je imala prvo tjedan dana crijevnu virozu, nakon 3 dana temperatura se vraća i mi idemo na hitnu jer je bila subota u Gospić a mi smo na Plitvicama i tu je najbliža bolnica gospić ili karlovac. Ja sve ovo pišem baš zbog toga jer ja mogu teško dobiti pedijatricu na telefon i pitati za savjet da ne lamačim sa bebom po ovoj zimi i snijegu u nas za gospić do kojeg mi treba sat vremena po zavojitoj cesti pa meni i tati nije nimalo lako odlučiti što i kada činiti za našu lali. Tada je dobila od dežurnog liječnika koji nas nije uputio na odjel pedijatrije cefixim otopinu (to je antibiotik) i bisolvon kapi a temperaturu da skidamo sa ćepićima i to cijeli staviti jer ima 11 kila i stara je 9,5 mjeseci + kupanje 20 minuta to sve znamo ok. Nakon popijenog antibiotika od 7 dana eto nas na kontroli u korenicu došla pedijatrica jedna od triju koje u gospiću postoje i kaže da neće dati ništa više nek i dalje skidamo turu i ok. To je bio ponedjeljak. Nakon par dana mi opet dolazimo u gospić ovaj put sa uputnicom na pedijatrijski odjel i pregleda Laru druga pedijatrica i sve ok, nalaz krvi ima malo željeza i pokazuje na upalu, a grlo i uho još malo crveno, kaže da onaj antibiotik nije svoje do kraja odradio ali da ona nebi dala više ništa, to je već drugi tjedan. Odemo mi opet kući. Vratimo se treći tjedan u utorak i pregleda nas treća pedijatrica koju sam ja tražila ona je i ujedno i starija al je ravnateljica pa često ju ne možemo dobiti radi njenih obaveza, ali pregleda Laru uho malo crveno jedno a grlo dobro, ništa joj nije dala. Rekla nam i dalje skidati turu, ona nas razumije i dobro da smo zabrinuti i da smo došli al nas poslala kući bez terapije i nije objasnila razlog zašto je visoka temperatura opasna za male bebe ko što je Lara osim za mozak, a nisam ju ja niti pitala. Ove konvulzije što vi spominjete, u Larinom slučaju nije niti spominjala jer Lara ima virozu već 4 tjedan koja će proći samo trebamo biti strpljivi, tako ona kaže. Lara je i nakon stavljanja ćepića sa turom od 38,5 vesela beba samo zaplače kad se zakašlje jer ju zaboli grlo, ima puno šlajma u grlu i pedijatrica kaže da je tura i od toga. Ne kašlje cijeli dan samo povremeno i kad leži u krevetu tada joj poraste temperatura, obično ujutro i navečer. Nas brine zašto toliko dugo ta tempetatura traje već 4 tjedan. Njihov odgovor je od viroze i to će proći. Vidjet ćemo još ovaj tjadan pa ćemo opet ići doktorici al čini mi se da je Lara bolje jer joj dala opet bisolvon kapi za kašalj pa povrati taj šlajm. Temperaturu i dalje ima danas 38,5 i moram joj staviti ćepić i kupati je jer se bojim da će tura ići gore a ne mogu riskirati zbog daljine doktora makar neke mame na ovom topicu pišu da čekaju da pređe 39 neka organizam sam odradi svoje, ja to ne mogu čekati. Pratimo non-stop njene pokrete da nam nešto ne promakne tako da za sad je dobro kako je bilo prije 2 tjedna. Nadamo se brzome ozdravljenju.
    Pusa svim mamama na savjetima

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Naša ja situacija slijedeća: hladne ruke i noge, toplo tijelo...Do 39 ne dajem ništa ali pratimo stanje, iznad 39 dajem Ibuprofen...nekad se zna dogoditi da Ibuprofen ne drži koliko bi trebao već se nakon dva sata temperatura ponovo diže i tada primijenimo još i čepić...Često koristimo i obloge na način da vlažni ručnik stavljamo samo na prsa pošto su ruke i noge najčešće hladne...Nešto od svega toga uvijek pomogne...
    Mene zapravo zanima da li je kod vaše djece pri temperaturi koža marmorirana tj. prošarana? To me uvijek nekako brine pošto to navode kao simptom kod meningokoka a i jednom prilikom u Zaraznoj nas je dr. ostavio u dnevnoj bolnici upravo zbog te marmorirane kože jer ga je, kako je rekao, to malo brinulo pa čisto da ostanemo malo na promatranju...Kakva su vaša iskustva?

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

I još samo dadatak jer ste vi čule kad za tu virozu u smislu HERPANGINE ako jeste kakva je to viroza jer to ima navodno Lara. Hvala

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

lasada nama je nakon dugotrajne temperature dijagnosticirana upala pluća, ali samo zato što sam ja bila uporna i naporna. otkantavali su me, na kraju sam našla doktoricu koja me konačno ozbiljno shvatila, pregledala dijete i poslala na rtg.

zašto skidam temperaturu?
    pa gledam najprije po sebi, upravo sada imam 37,2 hladno mi je, osjećam se ko dr.ekec, glava me boli, kad pređe 38 ja sam u totalnoj komi.
    oboje su bili bolesni prošli tjedan, temp. između 38 i 39 i oboje su izgledali ovako kako sam sebe opisala plus mali ceeeeendrav, nervozan, katastrofa. kad spadne temperatura sve pet.
    ponekad mali odradi temperaturu bez ijednog kme i onda ne žurim sa skidanjem, dopustim si biti opuštenija, ali kad su ukomirani nemam srca im to priuštit kad znam da će im biti bolje kad temperatura padne.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ispravak netočnog navoda; temperatura je od 21.01.2009. a ja zabunomnapisala od 21.02.2009.
    Ispričavam se!

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

lasada nama je nakon dugotrajne temperature dijagnosticirana upala pluća, ali samo zato što sam ja bila uporna i naporna. otkantavali su me, na kraju sam našla doktoricu koja me konačno ozbiljno shvatila, pregledala dijete i poslala na rtg.

zašto skidam temperaturu?
    pa gledam najprije po sebi, upravo sada imam 37,2 hladno mi je, osjećam se ko dr.ekec, glava me boli, kad pređe 38 ja sam u totalnoj komi.
    oboje su bili bolesni prošli tjedan, temp. između 38 i 39 i oboje su izgledali ovako kako sam sebe opisala plus mali ceeeeendrav, nervozan, katastrofa. kad spadne temperatura sve pet.
    ponekad mali odradi temperaturu bez ijednog kme i onda ne žurim sa skidanjem, dopustim si biti opuštenija, ali kad su ukomirani nemam srca im to priuštit kad znam da će im biti bolje kad temperatura padne.
    tashunica, potpis na cijeli post. nažalost, i na ovaj dio s upalom pluća, odradili ovo ljeto.
    iako ja mislim da skidanjem temperature pomažemo tijelu da se bori protiv virusa, a ne odmažemo. nisam struka, osobno mišljenje i preporuka naše pedijatrice u koju imam povjerenja. iznad 38, 38,5 mjereno pod pazuhom - skidanje temperature, koja dodatno iscrpljuje organizam.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

pretpostavimo da temperaturu spuštamo samo da bi umanjili neugodu zbog visoke temp
    koja je korist od jako visoke temperature, u usporedbi s temp. do recimo 38.5 ? ako je korist jednaka, čemu mučenje?

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Draga tashunica
    Na svakom pregledu unatoč Larinom plaču i mi i doktorica bilo koja bi je smirila i poslušala na plučima se ništa ne čuje. Sada uho čisto a grlo puno šlajma nije upaljeno i nos stalno začepljen, sipamo joj fiziološku otopinu pa jojseotčepi da sisa ili papa dohranu pa joj seponovo začepi.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

i mom su pluća kad su ga slušali bila super, ništa se nije čulo, ali rtg je pokazao upalu na oba plućna krila.
    zato se takve upale i zovu atipične, znači nemaju tipičan tijek bolesti niti tipične simptome.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Lari mjerimo temperaturu u guzi, rektalno, i ne znam kako da steknemo povjerenje u bilo koju pedijatricu od spomenutih triju njih kad uvijek kad dođemo druga radi a ne možemo samo jednoj jer smo sa područja kojem su dodijeljenje sve tri pa koja dođe (svaka 2 tjedna u korenicu), ili ak mi dođemo u gospić pa koja taj dan radi.
    Malo ste me uznemirile za tu upalu pluća ako doktorice ništa ne čuju na plućima.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

tashunica
    nisam upućena pa zar se smije maloj bebi od 9,5 mjeseci raditi RTG ?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koryanshea, tijelo funkcionira tako kako funkcionira. Bezveze je, po meni, temperaturu na taj nacin banalizirati i gledati je iskljucivo kroz prizmu broja koji vidis na toplomjeru.
    Koja je razlika u temperaturi od 38,5 i 38,8, a da prvu ne treba skidati, drugu treba? Ako djetetu poraste temperatura do 39 ili 39,5, onda je to odgovor tijela na situaciju u kojoj se momentalno nalazi, a ako se tijelo pokusava izboriti tako da odreagira odredjenom visinom temperature, zasto onda tu temperaturu nazvati mucenjem?
    Upravo iz ovog razloga sam ja prestala koristiti toplomjer, preveliku zbrku mi stvara. Osim toga, neka djeca vec na 37 i po izgledaju kao da se muce, neka na 39, 39 i po budu totalno zaigrana. A opet, ni to ne mora znaciti nista.

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

zorana, ja samo pitam, jer ne znam. da li doista jako visoka temperatura donosi veću korist? da li je moguće da tijelo "pretjera" u reakciji? tko je uopće izmislio spuštanje temperature, i zašto?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

lasada uopće ne mora biti da tvoja ima upalu pluća, možda joj se jednostavno lijepe infekcije jedna na drugu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ok. Ja sam napisala da ne gledam temperaturu na taj nacin. Ako tijelo reagira odredjenom temperaturom, polazim od toga da je u momentu takav odgovor organizma optimalan za ono iz cega se tijelo pokusava "izvuci". I u tom smislu smatram da se nije dobro previse oslanjati na brojeve s toplomjera.
    Sto se spustanja temperature tice, ne mislim da ga treba izbjegavati uvijek i pod svaku cijenu, ali nisam ni zato da se podrazumijeva uzeti lijek cim vidimo da je dijete vruce. (neovisno o broju koji toplomjer pokaze)

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

tashunica
    to mi je rekla i pedijatrica

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •