-
Prvi spermiogram - teška oligo...asteno...
Ne mogu vjerovati koliko smo novih riječi MM i ja naučili u poslijednjih tjedan dana. Nekoliko bolnih dugačkih dužica (oligoasthenozoospermia- može li duže i bolnije!?), i oštro kratkih kratkih kratica (IVF). A onda, uz pomoć globalne mreže, otkrili smo da ima još onih koji suvereno vladaju tim pojmovima. Ipak je lakše kad vidimo da se dječica ipak (unatoč dužicama, a uz pomoć kratica) rađaju .
Sve je počelo spermiogram kojim je ustanovljeno da MM ima malo sporih spermića (1.2 mil, 17%)
Ja sam vadila krv na nuklearnoj, prolaktin je na gornjoj granici (524- a max je 530), a ostalo je ok. Do kraja tjedna naručit ćemo se na razgovor vezan uz IVF.
MM ima 32 godine. Ovo mu je prvi sprermiogram. Cijelo vrijeme jedan drugog uvjeravamo da je spermiogram loš zato što se dogodilo slijedeće:
1. MM je uzorak uzeo u 6,45 ujutro, prije posla. Transportirali smo ga umotanog u papirnatu salvetu u papirnatoj vrećici, a ne "uz tijelo" kako smo kasnije pročitali da treba. Bilo je hladnjikavo jutro. Do bolnice treba nešto manje od sat vremena. MM je došao na vrata laboratorija u 7.40, ali su mu sestre rekle da pričeka ispred vratiju. Uzele su mu uzorak u 8,00 i stavile ga na stol, što znači da je od uzimanja uzorka do nekakvog "skladištenja" prošlo sigurno više od sat vremena što se kao krajnji rok navodi u svim uputama. Vrijeme zabilježeno na nalazu je 21:50:25. Ako to znači da je uzorak testiran u 9,50 ujutro, moguće je da je prošlo i više od toga.
2. MM je sedam dana prije spermiograma bio 11 dana u bolnici zbog (temprerature, grlobolja i visoke sedimentacije (82-86). Nisu otkrili što mu je bilo, ali visoka sedimentacija upućuje na neku upalu.
Sve se nadamo da bi vrijeme i niska temperatura eventualno mogli utjecati na pokretljivost, a upala možda i na broj spermića. (Međutim, bez obzira na to, nastavljamo prema IVF- tko bi na miru čekao još 3 mjeseca)
Što mislite, koliko bi ovo moglo utjecati na rezultat spermiograma?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma