Ne znam je li ova tema bila, ja je nisam uspjela skužiti. Ako je - spojite, i oprostite.
Ako nije - baš me zanima!
Odricanje je temelj uspjeha, karaktera, čega god hoćete. A svijet u kojem živimo baš i ne trza puno na to da je odricanje važno, i moguće. Znate onaj pritisak materijalnog, ali i iskustava koje se "mora imati", "must have" ovo, "must have" ono... pritisak društva, pritisak medija, reklama, pop-kulture, vršnjaka...
I u svemu tome vi imate dijete, imate svoje financije, imate svoje vrijeme, svoje planove, vrednote, uvjerenja - i tako dolaze trenutci kad treba povlačiti granicu.
Kako učite djecu tome, i što ste im dosad uskratili?
Kod mene još nema pravog posla u tom smislu jer su oboje sa mnom doma, i ne stignu se furati na ekipu (a i premali su). Reklame ne gledamo, tek tu i tamo, a za podle komercijalne trikove npr. mickey mouse na pašteti, ili medo uz omekšivač smo mu objasnili da je to glupost - jer da ljudi lijepim slikama nastoje prodati običan proizvod, i tako nešto, pa on svoju važnost dobija time da popuje sebi i drugima kako je to bezveze i kako on zna da te hrenovke ili pašteta nisu bolje od drugih, a Mikića ionako ima na knjizi, naljepnici ili kao crtić. U šoping centre ne idemo, na TV-u ne vrtim programe mimo svojih uvjerenja (dakle ugašen je, osim Fifi, Boba graditelja i sl. ili edukativnih filmova o roniocima, životinjama i Svemiru), ne kupujem časopise koji su kontra uvjerenja koje imamo... pa smo (zasad) u priličnoj idili po tom pitanju. Odricanja u smislu ne može još čokolade, ili ne idemo u park, ili ostale banalne stvari koje su između djeteta i njegove želje, i roditeljske ograde uopće ne računam jer je tu stvar jasna.
Stvari postaju teže kad je dijete dio grupe, i teži za afirmacijom - a vrijednosti koje su u djiru su takve da vam se diže kosa na glavi. Kako onda?
Koja su vaša iskustva?