-
decortin i reumatoidni artritis
bila sam na Rebru kod dr. Sentić imam reumatoidni artritis i prepisala mi je DECORTIN iako dojim kaže da ne smeta. istraživala sam malo o tom lijeku i ima puno nuspojava pa me zanima ima li tko iskustva s tim lijekom
:/
-
To su kortikosteroidi,
jedini primjer koji znam je moj tata.
Jedino uz pomoć njih nekako drži bolest (odnosno bol) na uzdama, odnosno da mu bude podnošljivo.
I isto je kod dr. Sentić (bdw - izvrsna doktorica).
Što se tiče kompatibilnosti s dojenjem pogledaj ovo:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=53418
-
Ja ne znam za dojenje, dekortin jest kortikosteroid, a potvrđujem i svoje osobno dobro iskustvo s dr. Sentić. Neki kortikosteroidi idu i u trudnoći - dexhametason (najčešće ga ono daju "za bebina pluća"), ali kako idu kortikosteroidi i dojenje ne znam.
-
A kortikosteroidi standardno imaju nuspojave onaj tzv. moon face, dobitak kila, treba pojačat unos kalcija jer dugotrajno uzimanje može dovesti do osteopenije i sl., ali to ti sve ovisi o dozi, neko neće razvit ništa od nuspojava (ja sam pila kratko dexhametason, male doze, tri mjeseca, nikakvih nuspojava). Je li ti ovo prvi kortikosteroid koji piješ? Kod svakog lijeka liječnik važe rizike i koristi, ja bih vjerojatno vjerovala dr. Sentić, a raspitaj se i na ovom gore linku vezano za dojenje, više glava je pametnije od jedne. Sretno!
-
ovo mi je prvi takav lijek koji pijem nedavno mi je dijagnosticiran reumatoidni artritis. nisam mislila da ima toliko nuspojava. čula sam da je dr. Sentić među najboljim stručnjacima pa mi je bedasto sumnjati u nju međutim malo mi je čudno da to bebi ne djeluje na organizam preko mlijeka.
-
moja mama 20 se godina liječila kod dr. sentić. ono što ja mogu o njoj primjetiti jest to da pacijente godinama drži na istoj terapiji, čak i kad se nakon dugog korištenja pokaže da lijek nije odgovarajući ili da nastaju drugi problemi ili nuspojave.
smatram da radi nedopustive propuste, npr. mojoj mami je odobrila odlazak na operaciju bez da ju je kao svog dvadesetogodišnjeg pacijenta zaprimila u bolnicu i pregledala. propustila je neke znakove koji su godinama bili tu, propustila je napraviti potrebne pretrage i moja mama je umrla. slobodna sam reći da je veliki dio toga bio njena krivica.
o izgubljenim nalazima, bezobraštini i aljkavosti neću niti govoriti.
moj savijet je - obavezno potražiti mišljenje drugog imunologa, najbolje dr. Rozman u ljubljani http://www.sazu.si/o-sazu/clani/blaz-rozman.html
-
khaa nebi htjela ulaziti u to što se dogodilo s tvojom mamom,
ali također znam da se mojim tatom aktivno dogovara oko terapije.
Pokušali su nebrojeno puta promjeniti i čak izbaciti decortin, ali bez njega jednostavno ne ide.
I uvijek pokuša nešto drugo, dodati neki drugi lijek, izbaciti stari itd.
Uglavnom kombinacije razne.
Također ga jednom godišnje obradi tuto kompleto u dnevnoj bolnici.
Činjenica je i to da žena radi valjda od 0 - 24, 24/7.
I da je nemilosrdno zatrpana s niti ne znam koliko ljudi.
Također je dobar i dr. Anić ( ako sam dobro zapamtila) isto na Rebru.
(ovo sam samo čula, ne znam iz iskustva).
Ovaj slovenski liječnik što ga spominješ.
Di si čula za njega i zašto ga preporučuješ?
Kako se može doći do njega?
Pitam, jer drugo mišljenje (u tatinom slučaju treče) nikada nije naodmet.
A pogotovo ako možda ima neka nova saznanja ili metode.
I pliz nemoj moj post shvatiti kao napad ili što ja znam.
Samo sam iznjela svoje mišljenje.
-
kahna, sve ok. tvoj tata očito ima dobro iskustvo sa njom, ali ja znam i iz vlastitog iskustva i od još nekih pacijenata ovo što sam napisala u prethodnom postu. čak ima jedna tema o lupusu ovdje na forumu gdje je jedna forumašica izrazila slično mišljenje o dr. sentić.
ja stvarno stojim iza svojih riječi kad kažem: izbjegavati tu doktoricu u širokom luku!!!!
dr. rozman rekao je mojoj mami da prestane uzimati terapiju koju je prepisala sentićka jer će za par godina biti kasno.
inače, moja mama je počela prije par godina dobivati hematome po cijelom tijelu, sentićka je tvrdila da je to nuspojava dugogodišnjeg uzimanja kortikosteroida. mama ju je zamolila da joj napravi detaljan koagulogram da se vide antitijela na sve krvne faktore, odbila je. nekoliko godina kasnije potpisala joj je dokumente proglasivši je sposobnom za operaciju. mama mi je umrla dva tjedna kasnije od stečene hemofilije, tj. razvila je antitijela na faktor8 presudan pri zgrušavanju krvi, i nije joj više bilo spasa. naravno, trebalo je vremena da skuže što joj je i zašto krvari jer nitko od doktora na sušaku nije mogao vjerovati da netko tako teškog pacijenta može poslati na operaciju koljena u lovran bez da provjeri tako nešto.
0038615225577 je broj na koji sam prije godinu dana zadnji put zvala dr. rozmana, inače radi u ovoj klinici
-
[QUOTE=khaa;1172244]kahna, sve ok. tvoj tata očito ima dobro iskustvo sa njom, ali ja znam i iz vlastitog iskustva i od još nekih pacijenata ovo što sam napisala u prethodnom postu. čak ima jedna tema o lupusu ovdje na forumu gdje je jedna forumašica izrazila slično mišljenje o dr. sentić.
ja stvarno stojim iza svojih riječi kad kažem: izbjegavati tu doktoricu u širokom luku!!!!
dr. rozman rekao je mojoj mami da prestane uzimati terapiju koju je prepisala sentićka jer će za par godina biti kasno.
inače, moja mama je počela prije par godina dobivati hematome po cijelom tijelu, sentićka je tvrdila da je to nuspojava dugogodišnjeg uzimanja kortikosteroida. mama ju je zamolila da joj napravi detaljan koagulogram da se vide antitijela na sve krvne faktore, odbila je. nekoliko godina kasnije potpisala joj je dokumente proglasivši je sposobnom za operaciju. mama mi je umrla dva tjedna kasnije od stečene hemofilije, tj. razvila je antitijela na faktor8 presudan pri zgrušavanju krvi, i nije joj više bilo spasa. naravno, trebalo je vremena da skuže što joj je i zašto krvari jer nitko od doktora na sušaku nije mogao vjerovati da netko tako teškog pacijenta može poslati na operaciju koljena u lovran bez da provjeri tako nešto.
Vidim da je tema već pomalo zastarjela, ali moram komentirati. Ja znam kako je izgubiti roditelja i da čovjek onda traži krivca u svakome, no mislim da je grubo reći da je dr. Sentić kriva za smrt Vaše majke. Ovo što vi kažete je čisto faktički netočno, naime, ove pretrage koje spominjate pregledava anesteziolog prije operacije i on odlučuje prema svim traženim nalazima može li pacijent ići na operaciju (bila sam na 4 operacije - 2 puta koljeno i 2 puta stopalo). Imunolog, kao što je dr. Sentić ili bilo tko, dermatolog, gastrolog i sl. piše povijest bolesti, terapiju koju koristite te daje nalaze za faktore koji određuju vašu osnovnu bolest (reumatoidne ili koje druge) što sve opet pregledava anesteziolog. Vi ste naveli sebe i jednu forumašicu a ja sam našla i na forumu (a neke i poznajem) na stotine pacijenata koji su jako zadovoljni s njom, sumnjam, uostalom da bi imala toliko pacijenata da je suprotno. Ja se osobno godinama liječim kod nje, i moram priznati da nikada u životu, a prošla sam puno toga, nisam upoznala tako detaljnu i predanu liječnicu. Moja bolest nije opasna po život, ali dr. Sentić mi svaki put radi kompletnu obradu, ako joj je nešto sumnjivo šalje me odmah na ct, okulistu, dermatologu itd. i uvijek koristi sve moguće resurse kako bi mi promijenila terapiju ako ne reagiram i sl. Jednom sam i ležala gore na VIII internoj dva tjedna i vidjela koliko je detaljna ta žena koja zaista radi 24h dnevno. Ne samo na svojem primjeru. I za nju imam samo riječi hvale.
Pozdrav svima i sretno!
-
Ja sam prvi put dobila Uveitis iridociclitis sa 16 godina.tada nisam znala sta je to pozitivna sam na HLA B27 tada sam lezala u zagrebu na ocnom odjelu dobivala sam inekcije u oko koje nisu pomagale samo su uzasno boljele pa su me krenuli jeciti sa dekortinom i sada mi se vec par godina stalno javja ta upala oka sada imam 20 godina i stalno ima problema s tim dali je neko imao takav slican problem ako moze da pomogne i dali je pozitivana na HLA B27
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma