Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 146

Tema: Tablica dohrane, pomoć trebamo

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Tablica dohrane, pomoć trebamo

Napravili bismo tablicu dohrane koju bismo tiskali u našim brošurama i priručnicima.
    Zato vas molimo da nabrojite sve namirnice koje vas zanimaju.
    A još ako svaku možete potkrijepiti citatom zašto ne prije ili poslije navršenog određenog mjeseca, našoj sreći neće biti kraja. :D

Molim vas da ne začatavate topic, važno nam je da sve podatke imamo na jednom mjestu, bez upadica.

Mislim, možete skrenuti s teme, ali bih onda takve postove brisala jer ću kopiju topica možda negdje koristiti.

Hvala!

Dakle.
    1....

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ok, ajmo. zanima nas:

celer, peršin, bosiljak, rikula, matovilac, zelena salata, paprika, kisele stvari iz ukiseljenih flašica, svježa tuna, lignje i slični glavonošci iz jadrana, zimnica domaća, kiseli kupus, maslac.

kad se sjetim nekih stvari koje mi još rade nedoumice nadopisat ću

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

tenks...

da svima ne zhvaljujem pojedinačno, smatrajte ko da jesam

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Svježe zelje - zeleno i ljubičasto (na salatu ili npr. na paradajzu ili krpice).
    Češnjak.
    Luk (također i dinstano na luku npr.)
    Čaj (bilo domači ili filter vrećice). - pitam zbog teina (ak se tak zove).

katajina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Cure su dosta na onom topicu o dohrani pitale za cvjetaču ( u tablicama je uvijek navedena brokula a to je kao slično ), zatim sjećaš se rasprave o svježem krastavcu, ne znam gdje, pitalo se o jogurtu ali od kozjeg mlijeka, obavezno u tablici navedite gljive tj. da se ne preporučuju do čak 12 god ali ne znam koje...

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

-divljač
    -kozje mlijeko i prerađevine (tko nije alergičan)
    -kakao i čokolada (ne kažem da to treba davati djeci ali da se zna koja bi bila dob kad se smije)

budem ja opet...

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

možda da se napomene da se djeci barem do godinu dana ne bi trebali davati monte/dukatino/čokolino/smoki i slične nepotrebne stvari? (neki roditelji smatraju da t treba uvesti skoro na početku dohrane )

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj katajina prvotno napisa
    da se ne preporučuju do čak 12 god ali ne znam koje...
    ovo je po meni urbana legenda, a preporuka se moze ticati samoniklih gljiva za koje postoji sansa da uberemo i otrovnu, a djecji se organizam ne moze jednako uspjesno boriti protiv toksina kao odrasli organizam

osobno sam pretrazila sve i svasta da si potvrdim ovu preporuku i nisam nigdje nasla podatke o ovome, enzimu koji djeci fali za probavu gljiva i sl.
    gljive jesu teze probavljive, ali nema poveznice s ovom preporukom... ako je netko nadje, preporuku i ozbiljno obrazlozenje, skidam kapu i ukidam povremene sampinjone mojoj 8-god.

adonisa avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

pastrnjak, batat, kivi, komorač - nisam pronašla ni u jednoj tablici, pa sam uvela u dohranu nakon 12 mj, makar sve imam iz bakinog vrta

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    osobno sam pretrazila sve i svasta da si potvrdim ovu preporuku i nisam nigdje nasla podatke o ovome, enzimu koji djeci fali za probavu gljiva i sl.
    potraži opet po forumu :D
    puntica je nedavno stavila talijanski tekst koji o tome piše
    pa je onda još netko stavio nešto
    (enzim se zove sa F)

uglavnom, dobili smo potvrdu

puntice, traži gdje si to pisala

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Citiraj katajina prvotno napisa
    da se ne preporučuju do čak 12 god ali ne znam koje...
    ovo je po meni urbana legenda, a preporuka se moze ticati samoniklih gljiva za koje postoji sansa da uberemo i otrovnu, a djecji se organizam ne moze jednako uspjesno boriti protiv toksina kao odrasli organizam

gljive jesu teze probavljive, ali nema poveznice s ovom preporukom... ako je netko nadje, preporuku i ozbiljno obrazlozenje, skidam kapu i ukidam povremene sampinjone mojoj 8-god.
    citiram sebe s drugog topica

Citiraj puntica prvotno napisa
    i mene muči to s gljivama, isto sam guglala ali nisam našla ništa do malo prije. ovaj put nisam tražila na engleskom nego na talijanskom.
    našla sam ovo To je s nekog foruma o gljivama ali je odgovor dao poznati talijanski mikolog.
    Ukratko:
    ne davati djeci gljive do otprilike 8 godina, a može i duže. sadrže hitin i hitozan koji u teško probavljivi. u laboratorijskim ispitivanjima na miševima dokazano je da hitin uzrokuje alergije i astmu, na ljudima nije testiran. (hitin je ono od čega je napravljen oklop škampa, jastoga, raka...) I odrasli bi trebali paziti da ne jedu perviše gljiva, svakako ne više od 300g tjedno.
    dakle, nije stvar u otrovima nego u teškoj probavljivosti (tijelo treba proizvesti poseban enzim - hitinazu- za razgradnju hitina a to troši previše energije u malom dječjem tijelu).
    eto, djeci možete dati gljive ali znajte da tako nepotrebno opterećujete njihov probavni sustav.

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

apricot, to se zove telepatija

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

da i obrazloženje zašto je smoki dodatno opasan i štetan, kao i sve što ima kikiriki

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

znala sam da je netko negdje stavio za gljive

Citiraj otocanka prvotno napisa
    "Stručnjaci ne preporučuju konzumiranje gljiva djeci mlađoj od 12 godina."
    http://www.plivazdravlje.hr/?section...show=1&id=2529

"7. Children should eat mushrooms.
    Mushrooms are often included in children's diet. However, you shouldn't do that, as children do not generate enzymes needed to process the protein contained in mushrooms. That is why children get food poisoning from eating even small portions of edible mushrooms. The consequences of mushroom poisoning are equally disastrous for children and elderly people."
    http://www.francesfarmersrevenge.com...0foodmyths.htm

"Djeca i stariji su posebno osjetljivi na otrovanja gljivama."
    http://www.plivazdravlje.hr/print.php?id=369

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Super, hvala!
    Bacim se na citanje odmah danas.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Punticin link nemam vremena otvarati, nadam se da je uvjerljiviji i znanstveniji od ovih ostalih linkova koji me ni u sto nisu ubijedili osim da ne dajem samonikle gljive, a to znam i sama.

Na zalost sad ne mogu taj prvi link otvarati, zubatac nam dobiva gornje jedinice, kuri i jako je neraspolozen. I SORRY apri za skretanje s osnovne teme.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Iskopala sam još nešto znanstvenije o povezanosti hitina i razvoja alergije.
    Ubrizgavanjem hitina u tkivo miševa došlo je do nakupljanja imuno stanica u tkivu koja se odgovorne za alergološke reakcije organizma - eozinofili, bazofili i još neki koji izlučuju leukotrijene.
    Miševi koji su primili hitin prije tretiran hitinazom ili koji je previše proizvode nisu tako reagirali.
    Mislim da je na ovo mislio puntičin talijanski mikolog.

http://www.nature.com/nature/journal...070503-13.html

apstrakt članka: http://www.nature.com/nature/journal...ture05746.html

iz istog se razloga, onda valjda, ne preporuča niti rano uvođenje školjkaša
    ali nigdje ne mogu naći do koje dobi :/
    mislim da definitivno ne maloj djeci koja još nisu savladala ostale alergene kao što su jaja, mlijeko, orašide i sl.

moj još nije jeo gljive, niti šampinjone, i ništ' mu ne fali
    ali on ima astmu pa se svačeg bojim

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

začinsko bilje (tj. svi začini): peršin (list), bosiljak, celer (list), ružmarin, origano, lovor, metvica, kopar, kadulja, mažuran, vlasac, papar, mljevena paprika, cimet.

Sjemenke sezama, lana.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ako ovako nastavimo, tablica će nam biti debela ko Biblija :shock:

Matilda, hajde proguglaj začinsko bilje

jaffa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Hoce biti ta tablica dostupna i tu. Ili hoce li se moci naruciti

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kak je krenulo mozda da izdamo brosuricu zvanu dohrana

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

smokva svježa, suha smokva. ostalo suho voće

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

onda voće kojeg nikad nema u tablicama (i iskreno tražit ćću ali nisam nikad ni na letila ni na kakvu preporuku)- ogrozd, ribizli, lubenice, dinje, znam recimo da grožđe zbog bobice i mogućnosti gušenja ne prije 1 godine ali recimo kad bi se djetetu miksalo kad se smije (ok, meni ništa ne znači jer u sezoni grožđa će lovro biti preko godine dana, ali opet da se zna..)
    onda jagode su alergeni ali sam jednom naišla na podatak da su alergeni jer se tretiraju nečim u masovnoj proizvodnji i da netretirane bi MOGLE I RANIJE... HMMM IDEM KOPATI

jaffa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    :D

jaffa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

šipak

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Suho voce (sljive, smokve, marelice)
    Juzno voce (Zasto npr banana DA, a Mango NE....mada u mojim tablicama ni bananu ne preporucuju do prvog rodjendana)
    Cvekla, rotkva, repa
    Sparoga

jaffa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Prokula, kesteni.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

i za svaku ovu nabrojenu namirnicu bi trebalo naći referencu koja će objašnjavati zašto da ili zašto ne i od kada da se daje? :shock:

ima tu posla za par godina :/

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

apricot, ako treba nešto tražit...javljam se

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ninet, daj tu svoju tablicu

puntice, traži južno voće, posebno agrume (jer vidimo kako ga sada neki preporučaju i sa 8 mjeseci)

jaffa, traži šipak
    eng. pomegranate
    lat. punica granatum

Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

yes, my master!

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

losos, slanutak

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

MoMo, jel ti se da?

slanutak, chickpea
    losos, salmon

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ahem...
    ja sam sad našla nešto kopajući što vam se neće svidjeti ( i meni je bilo :shock: )

LLLI preporučuje isključivo dojenoj djeci kao dobar početak dohrane - meso!
    Odmah nakon banane i batata. :/

The American Academy of Pediatrics Committee on Nutrition states that when a baby's breast milk intake is adequate, the order in which other foods are added to the infant diet is not critical. A study published in Pediatrics (Dewey 1996) shows that the low protein in breast milk does not limit the growth of exclusively breastfed infants. It is important to remember, however, that when solid foods are introduced, the amount of breast milk a baby consumes decreases. If protein, zinc, or other nutrients are not provided in solid foods, the amount a baby receives from breast milk could be insufficient for optimal growth during the weaning period. Therefore, adding meat to the diet early in the weaning period may be beneficial.

(...)

In short, the amount of breast milk a baby consumes decreases after solid foods are introduced. Important nutrients most likely to be in short supply during the weaning period include protein, zinc, iron, and B-vitamins. Meat is a very good source of all these nutrients and, therefore, is an important part of the infant's diet during weaning. The incidence of allergic reactions to meat is minimal, and lower still when pureed varieties are used.

It is also important to remember that when solids are first given to baby, it is as an introduction and small supplement. Breast milk will still be the baby's primary nutrition for quite some time. Solids are introduced individually about a week apart and only in very small amounts. With this slow introduction, it will be quite a while before baby is relying on solids for his/her basic nutrition. Therefore, it is important that the foods which are given provide the nutrients which are needed most for growth and health.
    LLLI - Introducing Complementary Foods
    zadnji put je tekst revidiran u listopadu 2007.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

imam jedan predlog.
    da na kraju, ili mozda bolje pocetku tablice
    napisete veliko ne
    pasteti i vrislama i salamama i inim i zasto
    smokiju i zasto
    coko-lesnjak-kekso-linu i zasto
    ako se ne zelite zamerati proizvodjacima istih
    dajte uputstvo roditeljima
    da pogledaju etiketu proizvoda i procitaju sta sadrzi
    ako sadrzi, pa imenujte, to to i to
    ne kupujte i ne dajte deci.

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

meni nisi rekla što da točnoo tražim da ne bih tražila isto kao druge cure!

Lucija Ellen avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    To uopce ne bi bilo lose

Da sam znala sto sad znam, koliko bi mi lakse bilo.

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ono što jesam našla je u slujedećem članku http://aappolicy.aappublications.org...rics;116/3/784 američke akademije pedijatara (kako god se službeno prevodi) a tiče se nitrata u hrani...

evo citata, treba li prevoditi?

'There is limited information on the nitrate content of commercial infant foods, although the highest concentrations (>100 ppm of nitrate nitrogen) are found in beets, carrots, spinach, squash, and green beans.14,15 Preventive strategy would be not to introduce home preparations of these vegetables to infants before 3 months of age, although there is no nutritional indication to add complementary foods to the diet of the healthy term infant before 4 to 6 months of age.23 Infants fed commercially prepared infant foods after 3 months of age generally are not at risk of nitrate poisoning, although the containers should be refrigerated after first use and discarded within 24 hours of opening.'

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Kad mogu početi jesti ribice iz konzerve, npr. sardine ?

Kad planirate izdati tu brošuricu?

Bude i na forumu?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mislim da je ovo jako teško napraviti budući da ima raznih informacija po internetu i da je pitanje kome vjerovati. Npr. u ovom što je stavila tropical piše da se navedeno povrće ne smije davati prije navršena tri mjeseca,a može između 4 i 6. U tablici dohrane na forumu piše da špinat ide s 12, a mrkva s 6, razlgo zašto je špinat odgođen su nitrati, a ima ih i u mrkvi koja je svugdje u početku dohrane.
    Osim toga mrkva zatvara kaj baš nije zgodno za bebu koja počinje s dohranom.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ne slažem se da treba zabraniti lino, ja u ovom ne vidim ništa štetno

http://www.podravka.hr/brandovi/proi...o-riza-kukuruz

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj tropical prvotno napisa
    meni nisi rekla što da točnoo tražim da ne bih tražila isto kao druge cure!
    zar ti nisam na mailu rekla da tražiš korjenasto: mrjve, rotkve, cikle, peršine, celere...

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Sirius Black, vidim da su dvije od preporučenih priprema s kravljim mlijekom
    od 4 - 6 mj. s dvotrećinskim. a od 6 mjeseci s običnim
    a kravlje mlijeko vodeći prehrambeni alergen
    i ne vidim koji sve aditivi spadaju u pravilnik pod *

ako se radi na mm ili AD (štoveć dijete uzima) i pod uvjetom da nema dodanog šećera, koji ostali Lineki imaju , onda je ovaj riža-kukuruz ok
    mislim da je i čisti rižolino bio ok, kad sam ja uvodila rižu

dakle, ja bi davala rižu i rižu-kukuruz
    ali sve ostale s dodatkom šećera

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

cure, nemojte se ljutiti, ja ću stvarno brisati sve ono što nisam zamislila da ide u ovaj topic
    lino, pašteta, hrenovke... to nisu osnovne namirnice i ne idu u tablicu dohrane...

zamislila sam da ovaj topic bude doprinos svih nas onima kojima je potreban, uključujući i nas same

nema smisla opet započeti rasprave o pojedinim jelima, namirnicama, ima dosta topica o tome

ono što napišemo, dajemo na recenziju Hrvatskom pedijatrijskom društvu i nutricionistima.
    i uvijek će biti onih koji će sumnjati u ispravnost ili relevantnost.
    ali, nijedna informacija nije u kamenu isklesana i podložna je promjenama...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Ne slažem se da treba zabraniti lino, ja u ovom ne vidim ništa štetno

http://www.podravka.hr/brandovi/proi...o-riza-kukuruz
    znaš li što je sporno?
    to da Podravka krši Pravilnik i proizvodi hranu koja bi se trebala davati bebama od 4 mjeseca :shock:
    Nije li to dovoljno, pa da je uopće ne spominjemo?!

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Bundeva, buča,tikvica, tikva - mogu li sve u isto vrijeme, odnosno, mogu li sve na početku dohrane

Maslinovo ulje - zauvijek razriješiti dileme, trileme...da li ga je potrebno dodavati u kašice, da li je mm dovoljno (4,2 % masti), da li je istina da je bitno za bolju apsorpciju vitamina, ili bez dodavanja soli ulje ionako nema smisla itd...

Žitarice - integralne ili ne (s obzirom na eventualno nepotrebno ili čak opasno opterećivanje dječje probave integralnim)

Margarin ili maslac i kada

Super inicijativa Apricot

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Da to i mene zanima što se tiče svega integralnog . Mi smo počeli dohranu i dala sam integralnu rižu ali sada kada sam ovo pročitala nemam pojma .

Zanima me i za bananu jel 1oo posto nakon 7 mj jer smo mi blizu ( u nedjelju ) i to sam joj planirala uvesti .

A i za ribu sam našla nakon 7 mj , drugdje nakon 8 mj. Piletina i puretina nakon 6 mj a drugdje nakon 8 mj. ???????? Totalno drugačije informacije .

Paprika ?

Također bi bilo dobro napisati koju vrstu korabe kada s obzirom da smo mi počeli s onom koju ja znam kod nas - žuta , a na kraju sam vidjela da postoji i bijela koju smo jučer nabavili pa ćemo probati .

:/

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Trešnje, višnje, kupine, maline, ogrozdi, joste, crni i crveni ribiz, mušmule?
    To je sve voće koje je često u uporabi (mi ga imamo doma), pa bi bilo zgodno da je isto navedeno. Da, netko je več spomenuo domaće nešpricane jagode.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

stavit ćemo grupu bobičasto voće i grupu koštunjičavo voće
    nećemo nabrajati voćku po voćku, nema smisla

Anemona, bi li prevela ovo?

Pediatricians recommend introducing whole berries and jams made with berries slowly, and only after your child's first birthday. At that point your baby's digestive system is fairly developed, she's had a few months of experience eating other solid foods, and she's generally less likely to have a serious reaction. If your family has a history of asthma or allergies to food or plants (such as hay fever), you might want to wait even longer.

Signs of food allergy include swelling of the tongue, lips, and face; skin rash; wheezing; abdominal cramping; vomiting; or diarrhea. If your baby has a reaction like this after eating berries, call your pediatrician as soon as possible.

"Strawberries and blueberries also pose a choking hazard, so they should be cut into small pieces until your baby can chew them completely," says Susan Moores, a registered dietitian in St. Paul and a spokesperson for the American Dietetic Association. Berries are slippery and often slide whole down a baby's throat before she's had a chance to chew. A good rule is to cut blueberries in half and other berries into fingertip-sized pieces until your child is at least 2.

Some babies also have trouble digesting the seeds found in berries such as blackberries and raspberries. If you notice any seeds in your child's dirty diaper don't be alarmed. It may look strange, but it just means the seeds passed harmlessly through your baby.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •