Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123
Pokazuje rezultate 101 do 110 od 110

Tema: učenje stranog jezika. kada?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Sirius Black
    Uglavnom bi bilo dobro početi sa stranim jezik, kad dijete usvoji maternji, ovisno od djeteta, ali recimo sa cca 3 godine. I ima i djece koja mogu i nešto ranije, ali nisu u većini... Premalom dijetetu koje još nije usvojilo maternji, može pogotovo majčino naizmjenice obraćanje na različitim jezicima izazvati zbunjenost, idealan bi bio slučaj imati osobu koja se stalno obraća na istom jeziku, pa je to npr. bakin jezik... Druga je situacija kad se dijete nalazi u višejezičnoj sredini.
    Važno je ne prevoditi djetetu, dakle ako ga želiš naučiti riječ, pokaži mu sliku, predmet, pokret... Ne mora se isklučivo držati jednog ili drugog, dobro je da čuje jezik iz različitih izvora, ljudskog glasa, filma, CD-a...
    Uglavnom, kreni samostalno, jedino ako si sigurna u svoje znanje i sretno!

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Pitanja: zasto se u HR toliko forsira ucenje stranih jezika u jaslickoj/vrtickoj dobi? Naime u NL se sa stranim jezicima tek pocne od osnovne skole a tek ove godine su neke drzavne skole krenule sa stranim jezicima s kikicima od 5 god.

Ok odgojena sam trojezicno i to mi je bilo normalno ali sam tek u osnovnoj skoli krenula s francuskim i u srednoj s engleskim i taljanskim. Govorim 5 jezika tecno i jedan solidno, nista mi nije skodilo sto sam kasnije krenula s ucenjem. Da li su Hrvati skloni forsirati svoju djecu (oprostite na pitanju ali ovo gledam iz svoje NL perspektive).

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ne bih rekla da su Hrvati skloni forsirati djecu. Mislim da učenje u jasličkoj dobi i nije baš česta pojava ni kod nas.

Teško je govoriti općenito, mogu govoriti u svoje ime. Nekak mi se čini šteta da dijete kad je u dobi kad upija ko spužva sve što čuje i vidi, to ne iskoristi. Moja curica ima 17 mj. i već zna prepoznati neka slova, učimo ju svašta i ona sve pamti. Nema nikakvog forsiranja, sve je kroz igru i glupiranje. Čini mi se bezveze čekati još 5-6 godina da počne učiti strani jezik, jer mislim da će joj biti lakše ako počne ranije. Vjerojatno neće imati neke velike prednosti zbog toga kasnije u životu i s 20 god. će govoriti engleski isto ko i netko tko ga je počeo učiti s 10. god., ali sad kad je mala dobro dođe za razvoj moždanih vijuga. Tak si bar ja mislim.

printemps avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Slažem se sa Sirius Blak, sve je to igra,a ne forsiranje. Pa neće ih u jaslicama učit gramatiku i pravopis!

lillifee avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

mi sa nasom djecom od rodjenja pricamo dva jezika. ad ce uskoro napuniti 2 godine, savrseno razumije kad mu se ja obracam na njemackom i isto tako oca kad s njim prica hrvatski. ami ima 5 i sad je usla u fazu kad u potpunosti zna "prepoznati" jezik, tj. recenice joj vise nisu tipa "hast du mein SUGAMAN gesehen?".
    ja sam odrasla uceci tri jezika paralelno (mama, tata, nonici), a sa 4 godine sam pocela uciti i cetvrti. peti jezik sam pocela uciti sa 15 godina i najlosije ga znam, bilo mi je bas grozno tesko uciti "iz knjige".
    moje je misljenje da ce klincima biti puno lakse ukoliko ih se sto ranije upozna sa jos jednim jezikom.
    ad, za sada, cesto rijec kaze na oba jezika...za svaki slucaj pa imamo
    hladno-kalt, noch-jos, hund-pas i ma katz (oliti macka)....

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

mislim da djeca najbolje i najlakše nauče jezik u najranijoj dobi. Onda ionako sve upijaju ko spužvice, pa tako i jezik. Ja sam rođena u Njemačkoj i tamo živjela do svoje 5. godine, a njemački govorim kao da sam ga učila 20 godina. Ja svoju djecu ne učim njemački, jer nekako nemam naviku razgovarati s njima na 2jezika (iako bi bilo dobro). Na poslu ionako stalno govorim njemački, pa valjda zato.
    Kćer od vrtića (5. god.) uči engleski i ide joj dosta dobro. Njemački smo nekako stavile u 2. plan. Ali mislim da ću se tome više posvetiti jer je velika prednost ako se zna barem jedan strani jezik.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

llifee, i mi smo trojezicna obitelj ne radi se o tome vec o roditeljskim ambicijama prema svojoj djecici ...

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

kazu da se sad tezi tome da djeca pocnu od najranije dobi `uciti` strani jezik pa postoje sad neka istrazivanja o ucenju vec od 2g. u vrticu.prije 15-tak godina se mislilo da nema sanse da djeca `uce` strani jezik prije 5.godine sto je apsurd.
    ja sa svojim malim pricam dvojezicno i ne smatram da je zbunjen time. ne govori recenice na stranom jeziku, ali koristi rijeci i jako dobro razumije sto mu govorim na stranom jeziku(sto je, po meni, najbitnije za dijete od 2,5g). ono sto je sad bitno je to da slusa i usvoji specificnosti jezika, a cijele recenice ce izgovarat kasnije. ja sam apsolutno ZA ucenje(razumijevanje) stranih jezika od najranije dobi kroz igru.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

govori pepa pig i jump. Ima 21 mjesec. Ne želim je zbunjivati drugim engleskim riječima, ali definitivno mislim početi uskoro sa engleskim. Na taj način ćemo nas dvije, uz to što će naučiti jedan važan svjetski jezik, imati i naš zajednički koji nitko u obitelji (osim mog brata) neće razumjeti.

we&baby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

moze li netko odgovoriti:

nasa curica, 20 mj, govori hrvatski, izuzetno dobro se izrazava za svoju dob. mi joj s obracamo, i tata i mama, na hr,a dosta vremena na god provodima u hr.

medutim , ne zivimo u hr, i jezik koji nas okruzuje, bas ne govorimo super , ni ja ni mm ( ja nisam dugo ovdje, a za muza sam vec odustala da ce nakon toliko god nauciti, kad nije do sad )

primjetila sam da je malecka u kontaktu sa drugom djecom "skuzila da nest ne stima" tj ne razumije ih. cesto se stane po strani i samo promatra...tu i tamo im se obrati na hr...

jesmo li lose ucinili sto smo je na neki nacin "izolirali" jezicno, i ona je sad zatecena.

ne mozemo se prisiliti da mm i ja pricamo na stranom jeziku, mislim da nikad necemo moci.

kakv ce to utjecaj imati na nasu djecu?

koji ce njima biti primarni jezik ( u glavi)?

kad krenu u skolu hoce li strani jezik iztisnut hr i biti jaci od njega?

Stranica 3 od 3 PrviPrvi 123

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •