Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Uspravno nošenje na rukama ili u marami ok?

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Uspravno nošenje na rukama ili u marami ok?

Pitanjce, da li je uspravno nošenje bebe od 2,5 mjeseca na rukama ili u marami ok? Ne spada to pod pasivno poticanje nečega za što beba nije spremna? Iako se bebu drži pod guzom?

Mora li beba u marami ili dok je se drži rukama imati "okrugla leđa" prema van ili je ok ako je relativno uspravno?

I ako tijekom nošenja malo nagne glavu unatrag, to nije ono izvijanje koje je simptom motoričkog problema ili to ne smije nikako raditi?

Pokušala sam naći već odgovore u postojećim temama, ali nekako mi nejde...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mora imati poduprta leđa.
    Znači u marami ne smije imati lufta između tebe i bebice, mora biti privijena. Uz malo vježbe znati ćeš otprilike koliko prostora treba ostaviti dok vežeš da ti dijete taman upadne u maramu. Glavicu isto pridržavaj ili uvuci pod maramu, sve dok dijete nije sposobno samo držati glavu uspravno.

Noge ne smiju visjeti prema dolje, nego treba navući maramu do koljena, tako da su noge raširene i obavijaju tvoje tijelo, a koljena su u malo višem položaju od guze, ispod koljena noge vise prema dolje.

Moje pitanje je - to s nogama teško se može postići ako se nosi dijete na rukama, npr. za podrigivanje. U tom slučaju dijete je naslonjeno preko ramena, leđa mu pridržavate, ali noge vise ravno dolje. Je li to loše?

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Znači ako je trbuhom skroz uz mene u marami, to je ok?

Kad ga nosim samo na rukama, onda ja primim za stopala tako da koljena budu u žabica položaju i samo pridržavam, ali koljena ne dođu više od guze...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Trebaju biti otprilike u ravnini s guzom, mrvicu više. kao kad veće dijete nosiš "na krkače". To postižeš tako da nakon što ga ubaciš u maramu, sa svake strane navučeš rubove tkanine sve do koljena. Mislim da nema potrebe da držiš rukama.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

na ovom topicu naći ćeš kako pravilno spakirati malu bebu u maramu:

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.php?t=58542

ovdje možeš pročitati o babyhandlingu:

http://www.mameibebe.net/bt/2003290101.htm

normalno je da su bebina leđa u marami savijena u obliku slova C. znači, priljubit ćeš je trbuhom uz sebe ali ne moraš je stisnuti da ostane bez zraka. rub marame navuci preko vrata da glavica bude podržana, a kad zaspi možeš glavicu skroz pokriti.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja jedino ne uspijem dobiti takav položaj c, mali mi uvijek ispravi leđa i hoće gledati pa se ispruži. Jedino kad spava dođe u taj c položaj. A kad je budan i uhvate ga grčevi gura nožice dolje, pa ih stalno vraćam.

Žao mi je što se na spomenutom topicu slike uglavnom više ne mogu pogledati.

To postižeš tako da nakon što ga ubaciš u maramu, sa svake strane navučeš rubove tkanine sve do koljena. Mislim da nema potrebe da držiš rukama.
    To znam, mislila sam na držanje bez marame.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Diami prvotno napisa
    Ja jedino ne uspijem dobiti takav položaj c, mali mi uvijek ispravi leđa i hoće gledati pa se ispruži. Jedino kad spava dođe u taj c položaj. A kad je budan i uhvate ga grčevi gura nožice dolje, pa ih stalno vraćam.
    Ako hoće gledati okolo, može ga se staviti prema naprijed, ali ne znam da li smiješ već koristiti buda položaj. Znači da je djete prema naprijed, može gledati, a noge ne vise nego su skupljene u maramu, mislim da moraju biti tabani zajedno. Ali ja to iskreno nisam nikad uspjela.
    I čini mi se da bi bilo dobro da provjeriš kod pedijatra i fizijatra, jer je možda premali da se toliko izvija?

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Još je mali za buda položaj.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

diami, nama je u početku pomagalo samo nošenje na rukama. ako se u marami izvija jer ne vidi (inače se ne izvija? možda da pročitaš topice o vježbačima, tu nemam iskustva. :/ ), nema ti druge... strpljen-spašen. mi smo s nekih 5 mjeseci prakticirali buddhu (uglavnom po kući i na kraće vrijeme vani, kad bih skužila da je pospan vadila sam ga i okretala), a onda je postao dovoljno strpljiv da prihvati i nošenje trbuh-na-trbuh (osim toga, sad su mu ruke slobodne i može gledati okolo).

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ili možda da probaš onaj položaj kad nosiš dijete na podlaktici u vodoravnom potrbušnom položaju. Mojoj je jedno vrijeme samo to odgovaralo. Tako ima dobar pregled situacije, a položaj je dobar. Jedino su meni ruke otpale. Pomagalo je i kod grčeva.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

E sad, ja bih voljela vidjeti sliku tog izvijanja. On se u biti ne izvija, nego samo gurne glavu u stranu i unatrag malo, tako da bolje vidi. A leđa ispravi ako ima grčeve jer se onda napinje sav.

Kad ga nosim samo na rukama, tako da su mu leđa uz mene i gleda naprijed, onda sam si već dva puta napravila zastoj mlijeka jer pritišće prsa a moje sise su osjetljive na pritisak i začas nastane zastoj.

Morati ću uvježbati taj način vezanja kad preko leđa ide taj sloj tkanine (mislim da su ga prozvali ovdje POK?).

Voljela bih probati i u slingu i u marami nositi ga tako da su mu nogice unutra, ali nigdje ne mogu naći sliku kako nogice trebaju izgledati a po opisima nisam sigurna - neki kažu prekrižiti, neki kažu da se pete dodiruju, uglavnom našla sam kontradiktorne podatke, pa bih voljela vidjeti kako bi beba trebala biti u marami - ali bez marame preko, da točno vidim kako nogice trebaju izgledati.

Ovo s nošenjem na podlaktici pali samo na kraće vrijeme, ne voli ga na žalost previše.

Budhu jedva čekam - ali mora početi sam držati glavicu, koliko znam, dakle još mjesec, dva nam treba do toga.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

mislim da sam čak vidjela da se može vezati dijete u maramu, normalni križni vez samo se nekako napravi da se noge ne puste da vise od koljena dolje, nego ih se skroz obavije maramom i pričvrsti oko tijela nosača. Koliko se sjećam bio je jedan takav filmić i žena je to pokazivala s lutkom, ne s pravim djetetom. E sad ne znam gdje je to bilo. Morala bi prosurfati pa možda nađeš nešto takvo. Čini mi se da je bio link na jednom od onih topica kako utpoliti djetetu noge :?
    Ja sam isto surfala kad sam tražila podatke za buda položaj ali nisam preko neta uspjela to naučiti, u međuvremenu je dijete naraslo i prestalo plakati po cijele dane. Tako da ti ne mogu zapravo puno pomoći, više nabadam. Možda da se javiš josie ili nekom tko zna više.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mene ubije vezanje dok već držim malog. Dupli križni (onaj gdje naprijed nejde vodoravno nekaj preko leđa) mogu unaprijed zavezati i staviti ga unutra, iako mi onda leđa njegova budu previše uspravno izgleda, barem dok ne zaspi. I nogice teže stavim u ispravni položaj. Ali ovaj POK nikak dok njega držim, a ne ispada mi dobro ako ga unaprijed stavim.

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Diami, ajde probaj par puta zavezati onaj obični križni -ilitiga POK bez bebača.
    Tako sam ja probala s nekim jastučićem par puta da uhvatim grif.
    I moj se malo zna buniti ali čim ga marama stegne - uživa.

Pogledaj još malo onaj video - to ti je POK - jedino žena na kraju nije razvukla ona 2 sloja sa strane - što je poželjno za tako male bebice.

Evo ti još jednom link, ja mislim da sam super naučila po ovome:

http://www.youtube.com/watch?v=KTRKA...eature=related

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ma skužila sam ja to - i vežem ga bez njega bez problema. Ali s njim nikako. A bez njega pa ako ga naknadno stavim ne paše. Ali vježbati ćemo i mi dalje, pa budemo i to valjda savladali.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pokusaj vezati malo labavije i onda kad stavis bebce unutra - zategnuti po potrebi ja sam tako znala "podignuti" dijete i za cijeli pedalj

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

baš sam to htjela predložiti.

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Našla sam jedan prilagođeni način vezanja POK-a, onaj vodoravni sloj se prebaci naprijed. Tako mi je zgodnije zavezati unaprijed i njega staviti jer za križ znam iz dvostrukog križnog otprilike koliko jako ga trebam zategnuti. I onda sam koliko je išlo podešavala naknadno. Nije baš idealno, ali za prvi put ok.

Evo par slika, pa mi recite jel to ok. Znam da treba raširiti oba križna kraka, ali sam za potrebe slikanja i njegovog disanja malo pomaknula jedan krak i spustila ono vodoravno - inače je bilo preko njegovih leđa.

Slika 1
    Slika 2
    Slika 3

Imam još jedno pitanje - kad K zaspe u marami (a uvijek zaspi prije ili poslije) onda se sav onako opusti i "objesi". I glavicu mu naslonim onda sebi na prsa, na lijevo ili na desno. E - onda mu se kičma malo savije u drugu stranu, onako - malo se iskrivi - da li to moram spriječiti čvršćim vezanjem ili je to "normalno". Mislim - nije to jako, eto - koliko se vidi na slici. Jel to ok?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ne vidim slike. :/

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Evo linka na album - dvije su u predzadnjem redu, a jedna u 3. odozdo.
    http://picasaweb.google.hr/damir.mihic/Karlo#

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Diami, nije dobro.
    vez ste savladdali, ašli to treba daleko jače zategnuti.
    nadalje, marama je dovoljno široka da ti može prekriti Karla dvaputa, tako da mu podigneš ovaj diagonalni dio preko cijelih leđa, bolje će ti sve držati.

josie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

A bebač ti je prekrasan

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Evo, danas sam opet stavila u taj vez i jače stegnula, ali mislim da mogu i još jače, to ću kad ću ga ponovno stavljati jer je sada zaspao.

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

pa i noge mu slobodno ostavi vani, vidim da su u marami...
    znači ovaj dio koji je poprijeko treba ići preko cijelih njegovih leđa

ajd pogledaj ovo:

http://www.didymos.de/html/bindeanle.../anleitung.htm

p.s. meni ovo teže nego motati oko sebe

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ako noge ostavim vani, onda kod prvog grčića ili prduckanja zgura noge prema dolje i skupi ih i više nisu u dobrom položaju za kukiće. Zato ih "zahaklam" s maramom, tako da ostanu u ispravnom položaju.

Meni ne bi bio problem motati oko njega da je on miran, ali nije, a glavicu ne drži još, pa nemrem motati i držati ga jer onda tek sve ode u krivo...

Ma luda sam više, mislim da ću si naručiti onaj ergoBaby carrier - on osigurava dobar položaj leđa i kukića, a nema motanja i slično...

Danas nam je posebno naporan dan, samo bi se nosio, ništa drugo ne pali... A meni u marami vruuućeee, i on se preznoji, a nismo oboje debelo obučeni niti je u stanu prevruće...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

diami

imali smo i mi takvih dana... pomagao je sling, kad bi se izmigoljio bar bih ga brže opet namjestila. ali najčešće sam ga jednostavno nosila na rukama tih prvih mjeseci.

drži se, brzo će proći. možda bi vam pomogla šetnja, vjerujem da bi se vani smirio...

ne kužim kako ti ispruži noge u marami - moj je to radio u slingu, ali u marami nožice pridržavaju krakovi koji prolaze ispod koljena. :?

i bit će ti puno lakše ako maramu prvo svežeš (ostavi mjesta taman za karla) pa ga onda ubaciš i pritegneš.

kažeš da vam ide dupli križni - a za pravilno raširiti nožice dovoljno je rastegnuti krakove da prolaze ispod koljena.

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Diami, možda prelabavo sve skupa vežeš :?

A za glavicu, pa izdrži još malo ako se tako koprca i izvija... uskoro će je sam držati pa će ti biti lakše namjestiti...

I probaj još malo s unaprijed vezanom maramom

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •