ja sam sad stavila taj Ego i fakat je gust da jedva ide van!
ali fiiiiiiiiiiiiiiin!
ja sam sad stavila taj Ego i fakat je gust da jedva ide van!
ali fiiiiiiiiiiiiiiin!
Imam pitanje za Davora.
Na prvoj strani ovog topica si napisao
A na Medicina.hr. pišeMliječne kulture razlažu mliječne bjelančevine na probavljive aminokiseline. Alergijske reakcije izazivaju bjelančevine, a ne aminokiseline. Netoleranciju laktoze izaziva hrana bogata laktozom, a jogurt to nije. Dakle, u dohrani jogurt dolazi puno prije kravljeg mlijeka.
Mliječni proteini se ne mijenjaju u procesu proizvodnje mliječnih proizvoda svih vrsta. Dok nepodnošenje laktoze (intolerancija) ne mora biti problem kod jedenja jogurta, na primjer, alergija na proteine mlijeka se i tu javlja.
Koliko sam ja shvatila ti kažeš da se bjelančevine mjenjaju, a oni pišu da se ne mjenjaju :?
Nemoj ovo shvatiti kao nekakav napad, nego me samo zanima što je točno!
Djelimično se mijenjaju - u kiseloj se sredini zgrušaju.
Da, u kiselom okolišu se razlažu, ali to nije 100% učinkovit proces. Alergiju će izazvati i najmanja količina bjelančevina, ali će preosjetljivost izazvati tek prekomjerna količina.
Bebe štitimo od preosjetljivosti, a ako su alergične jedino vrijedi potpuno izbjegavanje svih srodnih proizvoda.
Kako utjecati na gustoću jogurta?
Napravila sam 3x jogurt s Egom i zadnji put mi je ispao toliko gust da ga jedva izguram iz boce, a mora se jesti žlicom. Fin je, kremast, svi ga volimo, ali je malo "problematičan" za upotrebu ovakav![]()
Igraš se s temperaturom i trajanjem. Probaj malo toplije mlijeko i malo kraći uzgoj - dobije se tražena kiselost uz manju gustoću, poput jogurta iz dućana. (ja više cijenim gusto)
Moja mama radi jogurt tako što zakuha mlijeko, kad se ohladi na 37 C, ulije jogurt, ostavi tako preko noći i ujutro ulije u plastičnu bocu.
Znači bez mikrovalne i termosice.
E sad, pošto sam i ja odlučila krenuti u proizvodnju jogurta, a nemam mikrovalnu, zanima me da li je ovaj njen postupak ok. Ili nešto u tom postupku ne valja?
NisuDavor prvotno napisa
. Three Quarks for Muster Mark, Joyce.
Kasniš, kasnišUdavDave prvotno napisa
Nisi pročitao cijeli topic.
Htjela sam, al mi se zavrtilo u glavi od silnih jogurta, acidofilusa, skuta i ostalog nakon druge stranice.
Tako i ja radim, jer nemam mikrovalnu (niti im baš vjerujem, jer ne zagrijavaju tekućine skroz ravnomjerno). Trik kod ostavljanja preko noći je da lonac u kojem si skuhala mlijeko dobro zamotaš u kuhinjsku krpu, a pomaže i staviti jednu gazu preko lonca nakon ubacivanja jogurta, a prije nego što ga poklopiš. Dobar poklopac je jedna od važnijih stvari ako nemaš termosicu.Rhea prvotno napisa
Extra tips-and-trics:
Jogurt će ispasti još bolji ako na 2L mlijeka dodate žličicu (smeđeg) šećera.
Treba obratiti pažnju na to da dodani "starter" jogurt bude dobro izmiješan sa zagrijanim mlijekom, jer ako padne na dno, neće se napraviti dobar jogurt od ostalog mlijeka.
Posudu u kojoj se pravi jogurt bolje nemojte micati i seliti tijekom procesa pravljenja jogurta.
Za one koji ne koriste termosicu (kao ja, jer mi se ne da prati toliko suđa), zimi je uputno posudu s jogurtom staviti u mlaku pećnicu -- ne mora biti upaljena, samo neka je toplija od ostatka kuće.
A ako jogurt stavite u prevruće mlijeko ili prevruću pećnicu, ništa ne brinite -- umjesto domaćeg jogurta dobit ćete fenomenalan mladi sir iz domaće proizvodnje(Samo ga ocijedite od sirutke kroz gazu.)
Ako ovako dobiven jogurt procijedite par sati kroz gazu, pa pomiješate s jagodama, šećerom i (po želji) šlagom, Yogobella se može pokopati.![]()
argenta, hvalaargenta prvotno napisa
![]()
I meni se taj postupak bez termosice i mikrovalne čini jednostavnijim, pa ako jogurt ispada dobro, radije ću se odlučiti na taj način.
Jučer sam ga tako napravila i ispao je super, oduševljena sam.
Samo se pitam zašto nisam ranije krenula s home-made jogurtom![]()
Moram to isprobati. Malo sam skeptičan obzirom da u mlijeku ima sasvim dovoljno laktoze.argenta prvotno napisa
Tako su mi rekli kad sam počinjala s domaćim jogurtima. Moram priznati da se na taj savjet nikad nisam kritički osvrnula, samo slijepo slijedimDavor prvotno napisa
Možda šećer stvarno nije potreban. Ako budeš probao, javi nam ima li kakve razlike!
Budem.
Što se spravljanja jogurta u loncu tiče, našao sam bio tekst jednog jogurtoljubca koji lonac s mlijekom grije u pećnici kako bi izbjegao separaciju masnoća (skorup), a svejedno imao skuhano mlijeko. On je pećnicu držao na 90°, a takvo kuhanje je trajalo oko sat vremena.
Ja preferiram trajno mlijeko iz čiste komocije. I u njemu su masnoće potpuno raspršene, a nemam natezanja s kuhanjem.
Znači, micanje skorupa nije dobro? Pitam, jer ja svaki put maknem skorup, u suprotnom jogurt bude pun grudica.
Možda da probam trajno mlijeko samo malo ugrijati (na 37 C) i onda ubaciti starter?
Bingo! Mrkla mrakača od jogurta se dobije jedino ako se mliječne masnoće ne separiraju.
Trajno mlijeko uopće ne treba zakuhati i zato i radim jogurt pomoću mirkovalne. Grijanjem mlijeka u boci u kojoj će jogurt nastati i potom se čuvati u frižideru postižem najmanju količinu potrebnog (prljavog) suđa, dakle najmanje natezanja.
Varijanta B je zagrijavati uz miješanje i kontrolirati temperaturu dok ne postigneš 37°C.
Varijanta C je zakuhati dio mlijeka i pomiješati s većim dijelom nezakuhanog. Bitno je postići 37°C. Na primjer, ako je mlijeko 22°C i od litre odvojiš 2 dl koje zakuhaš (100°C) i odmah pomiješaš, dobiješ litru mlijeka na ~37°C.
Naravno, tko ima kravu ili neki drugi izvor domaćeg mlijeka zapravo niti nema stvarnu dvojbu - mlijeko treba zakuhati, ali što kraće kako se ne bi previše separiralo. Skorup se iskoristi za sendviče, a mlijeko za jogurt.
Pitanje za Davora.
Da li se može staviti 3 lit. mlijeka sa 1 starterom,npr. acidofilno mlijeko od 2 dcl?
a za moj recept vam triba samo deka....
uzemn litu mlika, uvalin unutra jogurt (prvi put kupovni a kasnije uvijek ostavljam od napravljenog po jednu jogurtnu čašicu) i to poklopim pa zamotam u kuh krpu, pa u deku i ostavim na sobnoj temperaturi preko noći...
jenom mi je ostao tako do 2 popodne iz nemara i dobila sam tako čvrst jogurt da nemoš virovat
Može. Ako koristiš manje količine startera trebat će nešto više vremena pa je potrebna nešto bolja termička izolacija.frki prvotno napisa
Acidofilus ne radi posebno čvrst jogurt pa ako ti to odgovara - super.
Probao sam i nisam skužio razliku. OK, možda sam stavio premalo šećera.argenta prvotno napisa
davore, hvala![]()
mi to mlatimo u vlikim količinama, pa mi se ne da praviti stalno![]()
velikim
Danas radila jogurt prvi puta, i malo se razočaralapa molim za pomoć!
Uzela sam litru mlijeka (za početak), ugrijala je na 37- 40 st., ubacila 1 čvrsti jogurt, stavila na toplo i umotala dekom lonac u kojem se jogurt "događao", i tako nekih 7-8 sati. E sad, dosta je kiseo, ali i rijedak.
Idu sad pitanja:
1. što ubacim za starter ako hoću da ne bude prekiseo (volimo slađi)?
2. kako postignem da je čvršći?
Hvala
Ego.Medica prvotno napisa
Meni s njim ispadne vrlo malo kiseo i (pre)čvrst. Držim ga zamotanog 5,5-6 sati.
jel kupovnog isto (koliko %masti) ili domaćeg?štrigica prvotno napisa
sorry ako je već rečeno, nisam detaljno isčitala cijeli topic
Kupovno trajno je najjednostavnije za korištenje jer se samo podgrije i doda se starter. Domaće treba zakuhati, po mogućnosti tek toliko da se krene hvatati kožica na površini pa se poklopljeno ohladi na 37-40°C.
Kulture u klasičnom jogurtu su thermofilus/bulgaricus, a konačni proizvod je kisel. Vole nešto višu temperaturu ~44°C.
Kulture poput bifidobacterium (kremast i ne previše kisel) acidofilus (kisel i rijedak) vole temperaturu oko 37°C, a ako u starteru ima i thermofilusa/bulgaricusa i temperatura je viša onda jogurt ispadne više "klasičan" kisel - potonje kojima paše toplije dominiraju.
Treba se malo igrati i prilagoditi postupak željama. Ego je i moj favorit.
Pitanje za Davora. Ja koristim trajno mlijeko s 2,8%, proizvodi se u Bosni i Vindijino acidofilno mlijeko. Moram reći da ispadne odlično i da bude super gusto ( koliko sam ja skužio gustoća dolazi od mliječne masti, pa je valjda to mlijeko dobro).
U tom acidofilnom mlijeku ima samo acidofilus bakterija(tako piše u sastavu),pa pitam dali se može on više puta (neograničeno) koristiti kao starter, s obzirom da ne piše da sadrži bakterije "običnog" jogurta.
Dajem svaku preporuku za ovaj jogurt.
Mlijeko je neko crveno u Lidlu, proizvodi se u Bosni.
Hvala i pozdrav.
![]()
No dobro, valjda sam ja nesposobna. Ujutro ulila u 3,2% masno mlijeko 1 čašu Ego-a. Mlijeko propisno ugrijano na nekih 37 st., u Ego fino izmiješan, stavila u kuhinju na toplo i umotala s 2 ručnika. Evo sad sam probala- finog je okusa, ne previše kiselo, ali opet mi ispalo rijetko. Gdje griješim?![]()
U 2 ručnika.Medica prvotno napisa
Po receptu trebaju biti 4 kuhinjske krpe.
Mislim da ne trebaš dovoditi u pitanje svoju (ne)sposobnost. Ja radim uvijek na isti način, a 2 puta mi je ispalo posve tekuće, a okusom više mlijeko nego jogurt. Nemam pojma zašto.Pili smo ga takvog, a dok smo došli do pola zgusnulo se i na kraju bilo normalne gustoće. Idući put je sve opet bilo normalno.
U 2 ručnika.Medica prvotno napisa
Po receptu trebaju biti 4 kuhinjske krpe.
Mislim da ne trebaš dovoditi u pitanje svoju (ne)sposobnost. Ja radim uvijek na isti način, a 2 puta mi je ispalo posve tekuće, a okusom više mlijeko nego jogurt. Nemam pojma zašto.Pili smo ga takvog, a dok smo došli do pola zgusnulo se i na kraju bilo normalne gustoće. Idući put je sve opet bilo normalno.
Evo probala ja opet. Za starter stavila Ego. Rezultat: kremasti, prefini, gusti, MRAK jogurt! :D
MM oduševljen (a on je inače veliki jogurtoman i jako izbirljiv kaj se jogurta tiče), veli da više uopće ne kupujemo jogurte, nek ih ja sama radim stalno![]()
Čula sam i čini mi se da jogurt smanjuje tlak. Imate li o ovome kakvu info?
Najbolje za održavanje tlaka je smanjiti sol na minimum i nastojati tijelo dovesti u blago alkaličan pH. Jogurt ti neće pomoći oko soli, ali pomaže oko povećavanja pH (iako je kisel). Slično svojstvo ima i limun.
:zbunjeni smajlić:
Meni se čini da mi jako padne moj ionako već niski tlak nakon konzumacije jogurta, nakon njega sam krepuc. Koristim jako malo soli, tko god dođe u goste traži soli za u ručak. Limun i limunadu obožavam. Ja dakle tražim kako podignut tlak, osim da me netko naživcirakofein konzumiram jednom tijekom jutra, inače ne spavam :/
imam frenda koji je išao na sistemacki i doktor mu ustanovio nizak tlak. Pitao ga je koliko kave pije, on veli da ništa, a doktor će na to "pa trebali biste". Potom ga je pitao da koliko crnog vina pije -//-
Elem, nekima treba malo "poticaja".
Podizem temu da pitam jel smije 15mj curka activiju ili nesto slicno?
pila je kalvocin bid i ima velikih probelema sa napuhanoscsu od kad ga je pocela piti. sad ga ne pije vec 2 dana a problem i dalje postoji, pa sam joj mislila poboljsat crijevnu floru i tako joj probati pomoci.
S 15 mjeseci nema ograničenja oko korištenja mlijeka i mliječnih proizvoda. Svaka mliječna kultura će poboljšati stanje probavnog sustava nakon antibiotika, a prednjače acidofilus i bifidobacterium kulture. Većina ostalih kultura samo "protrči" kroz organizam pa procijeni sama koliko je koji proizvod stvarno dobar. Kod izbora gledaj da je proizvod od punomasnog mlijeka ili s barem 1% MM jer time ćeš hraniti dijete.
Upravo sam maznuo K-plus probiotik jogurt s BBL-om (bifidobacterium longum) i 1% MM. Obećava. Javim kakav je kao starter.
dakdrage moje morala sam vam se javiti. samo zbog ovog odgovora morala sam se registirati, jer ako vam ne napišem ovo puknut ću!![]()
evo ovako, tražila sam po netu kako da napravim domaći jogurt i slučajno naletih na ovaj forum. prije ovoga pokušavala sam milijon puta napraviti jogurt s kozjim mlijekom ali nikako mi nije uspjevao. sinoć sam probala po uputama Davora i jutros sam ostala :shock: dobila sam tekući, gusti jogurt od kozjeg mlijeka! nešto savršeno! Ovim mojim postom se od srca zahvaljujem Davoru jer mi je pokazao da ipak mogu napraviti jogurt!
![]()
:D
![]()
još nešto bi htjrla naglasiti. netko je napisao da se financijski ne isplati. ma isplati se. ja dvije litre kozjeg mlijeka plačam 14 kn + 3 kn nek je starter to je 17 kn i više od 2 l jogurta, a kupovnih 2 l jogurta je najmanje 20 kn i to kad je sniženjedakle ja svaki dan uštedim najmanje 3 kn (mi trošimo puuunooo jogurta) x 30 dana to je 90 kn a uz to domaće je domaće
![]()
još jednom BRAVO za Davora!![]()
:D
Davore nema na čemu!![]()
izgleda da smo si uzajamno popravili dan![]()
mmmmm evo jedem jogurt sa zobenim pahuljicama![]()
Eto i ja probala recept i napravila domaći jogurt)
Dopao se čak i klincima i papam ga - slana verzija sa sjemenkama, slatka s bananom i medomnjami....i sretna sam jer znam da u njemu nema nikakvih konzervansa :D
jogurt-sastava: pasterizirano homogenizirano mlijeko s 4,1% mm...
dali je ok za dati djetetu ili je ipak bolji obicni cvrsti jogurt??
ne znam za jogurte ali općenito- gledam potpis- dijete rođeno 3.mj. ove godine. nije li još premali za kravlje mlijeko i mliječne proizvode tete krave? (nemojte me zadaviti sadAngelina_2 prvotno napisa
)
necu te zadaviti...do sad sam se drzala tablice i NECU vise...pun mi kufer toga...desetero mlađe djece oko mog jede i pije sve od tete krave a moje ne...i da...svi su zivi i zrdavi...
jha ne mislim s mlijekom prije godine dana ali jogurt da! zato sam pitala jel moze taj a ne dal moze uopce...
i da....pedica je jos sa 7 mj, isto kao i patronaza rekla DA jogurtu i siru
prema tome...molim da mi netko odgovori na pitanje (ako vam je tesko, zamislite da ima 11 mj)
Recimo da jogurt možeš nešto slobodnije dati djetetu nego kravlje mlijeko, a kada će to biti ovisi samo o tebi. 11 mjeseci mi se čini kao OK, a svakako treba biti od punomasnog mlijeka, recimo od 2,8% na više.