ok...hvala...samo me zanimalo dal je 4.1% mm ok...
ok...hvala...samo me zanimalo dal je 4.1% mm ok...
Vrlo OK. Dohrana i prehrana male djece se stubokom razlikuje od dijetalne prehrane pretilih mama.
Nažalost većina jogurta na tržištu s finim mliječnim kulturama dolazi s malim udjelom mliječne masti, a to se drastično popravi kada radiš jogurt doma od punomasnog mlijeka. Onda dobiješ fine kulture u punomasnom supstratu. Mljac.
Naša susjeda ima fino domaće hranjenu kravicu (samo trava i žitarice) i
od nje uzimamo mlijeko....nabavili smo kefir gljivu i sad to pravimo umjesto klasičnog jogurta...njam !![]()
Već sam na dva mjesta čula kako trajno mlijeko nije samo trajno nego se i nešto dodaje u njega. :? Uglavnom ljudi koji su to rekli rade u mlij ind i kažu da je bolje kupovati svježe mlijeko...
Sama sam kao studošica prije 10ak god radila u poznatoj zg mlij tvor na odjelu fermentacije i 1 tehnolog mi je rekao kako je po njegovom mišljenju njihov najkvalitet proiz vrhnje, a u svemu ostalom prednjači poznata vž tvor mlij proizv.
E ono što sam na tom odjelu vidjela jest da se sve radi od mlijeka u prahu. Gotovo sam sigurna da se i svježe mlijeko radi(lo) od mlijeka u prahu, ali mi to onda nije bilo važno. Važno je bilo poskrivečki mijenjat koji jogurt sa sladoled iz tvorn pokraj
trajno ili svježe?
O, da, i od onda nisam nikad u usta stavila nešto što nije čisti jogurt, voćni jogurt (jogurt, voće,šećer) ili vrhnje.
Jogo - neki i -deserti.... FUJ! FUJ!
Jer ja vidjeh kako se to radi!
Ja radim jogurt ovako: Prokuham u loncu mlijeko. Kada je mlako vratim u kanister i dodam casicu jogurta ili ako nemam jogurta onda dodam kvalitetno vrhnje i to jednu veliku kasiku. Zacepim kanister i dobro ga izmijesam. 'Utoplim' kanister debelom krpom i ostavim na sobnoj temp. 24 + sati. I mljac je, nije mu kefir ni do koljena.![]()
Ne mici skorup! U njemu je masnoca (ja preferiram masniji radi djece). Izbjeci ces ga time sto poklopis lonac potpuno nakon dostignute temp. od 100 stupnjeva C. Znaci pusti poklopac dok ne ohladi mlijeko potpuno i voila, nema skorupa.Rhea prvotno napisa
Stavljanjem kiselog vrhnja kao startera se dobije klasičan sir i vrhnje, a te kulture smatram manje vrijednima u odnosu na jogurtne. Fora je da jogurtne kulture žive u našem probavnom sustavu i tamo rade razne dobrobiti. Ako uzmeš da je jedna šalica jogurta mjera dobrobiti, onda se korištenjem jogurtnih kultura ostvaruje nekoliko mjera dobrobiti od samo jedne šalice jer one nastavljaju djelovati. Najvrjednije među njima koloniziraju probavni trakt i daju trajne dobrobiti.
Znaci jogurt kao starter je bolji?! Aha..HvalaDavor prvotno napisa
koji kupovni jogurt preporučujete i ideja što staviti u jogurt npr. žitarice,cornfleks,... beba je 9 i pol mjeseci!
dukat krem, sensia ili vidnija cvrsti...)gledam da nema zelatine i ostalih dodataka i da je veci postotak mmdinasta80 prvotno napisa
hvala :D
Kako napraviti kiselo mlijeko?
Pretpostavljam da je potrebna niža temperatura.
A kad ste počeli sa sirom, mislim na onaj bijeli, tipa zagrebački i slično (nikako ne bi od kumice s placa,ovi kupovni su bar prošli neke sterilne uvijete)?Angelina_2 prvotno napisa
a dva tri tjedna nakon jogurta...a onda smo probali i zlicicu vrhnja jer mi je sir sami beztveze...
al nije bas lud za sirom...jougrt taman svakodnvno
Da. Sobna. Nakon što se skiseli fiju u frižider.Fidji prvotno napisa
Nije toliko korisno kao jogurt, ali krasno osvježava po ljetu.
Svejedno. Recimo Ego od pola litre s 2l mlijeka u PET boci od 2,5 litre. Uspije svaki put.
Par puta sam pročitala temu da ne gnjavim bez veze, ali nikako mi nije jasno kako Davor smatra neupitno prihvatljivom namirnicom mlijeko koje je toliko ozloglašeno po mnogim pitanjima. Što antibiotici, faktori rasta tumora, gnoj, diskutabilo praškasto stanje od kojeg se navodno pravi. Potencijalna alergenost izgleda mila majka prema svemu ovome. Jesam li ja nešto krivo skužila? Pa od kojeg mlijeka Davore radiš jogurt, zaista bih voljela znati. Ja jako volim jogurt i počela sam bebi davati acidofil, ali sve nekako drhtavom rukom zbog svih tih silnih priča o štetnosti mlijeka, a ono je ovdje na početku priče o svakom jogurtu.
Puno toga ovisi o izvoru informacije. Najveća prednost (kravljeg) mlijeka u prehrani je sposobnost emulgiranja masnoća - to je prirodna emulzija. Dakle, nemasno mlijeko je ćorak jer tu osobinu nema. Drugo odlično svojstvo je kao podloga za uzgoj jogurta. Ostala svojstva su uglavnom zanemariva u usporedbi s drugim namirnicama.
Za izradu jogurta koristim trajno punomasno mlijeko.
evo u španjolskoj gdje trenutno živimo danone je izbacio jogurte napravljene od adaptiranog mlijeka,za djecu od 6-24 mj!
Vjerovatno se negdje i ovo spominjalo ali jednostavno ne uspijem izlistati sve teme ni uz tražilicu.
Da li se na jogurt kad se uvodi u dohranu misli isključivo na jogurt od kravljeg mlijeka? Što je sa kozjim jogurtom?
Naime, imamo svoje kozice žao mi je pokraj njihovog mlijeka za koje znam svaku travčicu koju su pojele, kupovati industrijske.
Sasvim izvediva stvar. Prije par mjeseci se ja_sam_mama pohvalila kako joj to dobro ide, a obzirom da imaš svoje koze (predivno!) trebaš se samo pobrinuti da mlijeko kod kuhanja ne izgubi previše masnoće. Za jogurt ti treba skuhano mlijeko, jer antitijela u mlijeku s mliječnim kulturama jogurta rezultiraju čudnim okusom.mašenka prvotno napisa
Prije dosta vremena sam čitao članak jednog jogurtoljupca koji svježe mlijeko zakuha u pećnici u poklopljenoj željeznoj posudi, gdje se temperatura ograniči na ~95°C, a rezultat je bilo mlijeko koje je zadržalo svu masnoću. Vjerojatno bi se isti efekt postigao miješanjem mlijeka na laganoj vatri i kontrolom temperature tako da ne zakuha u potpunosti. Naime, jogurt je posebno dobar ako je od punomasnog skuhanog mlijeka, a to znači da ne smije doći do znatne separacije masnoća kod kuhanja.
Potom se ohladi na ~37°C i ubaci se jogurtna starter kultura (jogurt, acidofil, bifidobacterium ... po želji), posuda se termički izolira i za oko 8 sati dobije se jogurt, koji se frkne u frižider, a tamo može opstati bez znatnog gubitka svojstava i kvarenja oko 3 tjedna.
Kulture poput L. casei, LGG, L. Rhamnosus i slične tvore kiselo mlijeko, sir i vrhnje, a nisu ni približno korisne kao jogurt. Za njihovo nastajanje bolje su niže temperature, a komercijalno najjače svojstvo im je produženi vijek trajanja na polici dućana. (Time je valjda jasno zašto su uložili toliko para u studije korisnosti LGG-a)
Kefir nastaje mrvicu drukčije, a postupak traje nešto duže. Kefirna zrnca od kojih se dobiva sadrže laktobakterije, acetobakterije i kvasce. Postupak počinje u toplom mlijeku, recimo oko 37°C, ali se posuda ne izolira i na sobnoj temperaturi se fermentacija nastavlja 24h ili duže.
Od jogurtne kulture dobije se jogurt. Od "sir i vrhnje" kulture dobije se kiselo mlijeko.coccinella prvotno napisa
Znaš ono, ovca je, koza nije - što je to?
Thanks Davore na podrobnom odgovoru, ono što mi još nije jasno u kozjoj priči je ono vječno - od kada? Jer kao kozje mlijeko ide još kasnije od kravljeg, a kada njegove "prerađevine", jogurti, sirevi i te stvarčice?
Meni je super kefir, pogotovo kozji- može li kefir kad i jogurt?
Moj malac je dojen do treće godine i dohranu smo uvodili prilično oprezno. Jogurt smo uveli (koliko se sjećam) s godinom dana, a mlijeko par mjeseci kasnije.
Mama dojilica je zato bila "na jogurtu" od trenutka kada smo shvatili koliko joj koristi, a posredno preko njenog mlijeka je korist ostvarivao i malac. Dakle, slobodno i sebe uvrsti u jednadžbu![]()
ajme veselim se ovoj temi kad konačno prijeđe godinu dana pa možda netolerancija i osip na mlijeko i sve mliječno prođe pa se ja ubijem u jogurtu i sličnom! (tješim se da će samo do tad biti alergičan)
kak me rajcate sa tim mliječnim divotama!!!![]()
ma ne srljam, čak štoviše, sve sam iz svoje prehrane izbacila što ima i male tragove mliječnog. samo eto veselim se jednog dana u dalekoj budućnosti jogurtima jer ih zaista obožavam (šmrc)
Iako nemam neko posebno iskustvo s korištenjem zamjenskih mlijeka, u principu se jogurtne kulture mogu uzgojiti na različitim podlogama. Iako je sojino mlijeko možda logičan izbor, ne preporučujem ga zbog problematične soje.
Odličan primjer su ti "kristali" koji su zapravo kefirna zrnca, ali uzgojena na zaslađenoj vodi.
Skoro svi kupovni pripravci od jogurtnih kultura se rade na vodenoj podlozi.
Napraviti doma zamjensko mlijeko je prilična zezancija, ali ako imaš potrebu nije problem nabaviti strojčić koji će to raditi za tebe. Recimo od riže, zobi, badema, indijskih oraha ...
radila sam doma rižino i zobeno i odustala jer je zaista gnjavaža raditi to sam.. sad sam pribjegla manje zdravoj varijanti da kupim zobeno. ok, slažem se da je strojček korisna stvarčica i već je spremljena stranica, trebali bi ga kupiti kroz mjesec-dva. znam da se može napraviti i fermentirani proizvod iz svega toga ali nemam neku želju za tim, jedva čekam pošteni jogurt i kefir od pravog mlijeka. do tad sa užitkom pratim ovu temu pa se jednom i priključim kada i ako se rješimo alergije ili kad ja prestanem dojiti (što i neće tako skoro)
Htjela bi nešto pitati . Možda je već to netko i pisao ali nisam na brzinu našla. Zanima me koje je mlijeko bolje , svježe ili trajno i od kojeg proizvođača , ako se to smije napisati . ? Naime , mm i ja bi htjeli koristiti najnormalnije prirodno mlijeko bez svakakvih nepotrebnih dodataka a krave nemamopa nas zanima koji je najbolji izbor . Kasnije kad nam malena bude pila to mlijeko želim najbolje i najprirodnije ( osim mog mlijeka koje sada njama
).
Hvala !
Mi smo kao mali radili kiselo mlijeko, ali iskljucivo iz onog svjezeg mlijeka, ako ga se tko sjeca... koje je bilo pakirano u vrecicama (pa bi cesto pola iscurilo do doma :D)Davor prvotno napisa
Nekako mi se cini da danas vise nema mlijeka koje bi bilo ekvivalent tome tada... molim savjet od kojeg mlijeka mozes uistinu na sobnoj temperaturi dobiti ono dobro staro kiselo mlijeko
offt... btw mala mi je preosjetljiva na km itd pa sam vec 13 mj bez tih svih divota... sada kad sam konacno malo probala opet mlijecno dobila sam strasne zgaravice, bol u grlu i napad gljivica, pa se bojim da sam i ja preosjetljiva na km... e sad, po knjizi one neke Koch Alergije (ovisnost i jako velike kolicine + nakon izbacivanja i ponovnog uvodjenja smetnje)stvarno mi mlijecno smeta... jel jogurt ipak druga kategorija?
Djelomično. Ovisi u čemu je problem. U jogurtu su kravlje bjelančevine djelomično "probavljene" i ako je količina problem onda je jogurt lakši problem. Ako je to laktoza onda je kefir bolji izbor. Ako imaš potrebu i strpljenja za eksperimentiranje, probaj po malo od ovoga ili onoga, ali ne očekuj čuda. Preosjetljivosti nisu bez veze.
pitanje za davora ili nekog iskusnog. kakoi od kojeg zamjenskog mlijeka tipa kamut, zobeno napraviti jogurt? ima li netko iskustva. naime, moj problem sa nepijenjem i konzumiranjem mlijeka i mliječnih proizvoda će potrajati a ja imam želju za tim okusom... a ne želim piti sojin jogurt. ima li tko ideju? ili saznanje o nekom biljnom, nesojinom kupovnom jogutrtu ili kiselom mlijeku?
Ako si zaglavila na zamjenama mlijeka probaj kupiti strojčić za njihovu proizvodnju. Nisam od toga radio jogurt, ali mislim da je Meyras radila nešto takvo od mlijeka napravljenog od indijskih oraha. Ne radi prava tražilica![]()
svako trajno mlijeko je homogenizirano. čitala sam da to znači da su čestice masnoće toliko smanjene da naši enzimi ne mogu ništa s njima započeti te na kraju napadaju vlastite masnoće u krvnim žilama i tako dolazi do ovapnjenja krvnih žila, čak i u vrlo mladih ljudi i djece... je li to točno?
Radi se o nategnutoj teoriji. Xanthine oxidase je enzim. Svi enzimi stradaju kuhanjem. Prema do sada već dovoljno razrađenoj teoriji sva sirova hrana sadrži sve enzime koji su potrebni za probavu hrane i to je jedan od razloga zašto je zdrava. U kuhanoj hrani nema enzima, dakle kuhano mlijeko obzirom na xanthine oxidase definitivno nije problem. Svi organizmi proizvode enzime, između ostalog kako bi mogli izaći na kraj s hranom koju konzumiraju, a ljudi svoje zalihe enzima iscrpljuju jedenjem kuhane hrane. Xanthine oxidase kod zdravih ljudi obitava u jetri, a ako ga se nađe izvan jetre to samo znači da je jetra oštećena.
Da ne kompliciram dalje, Osterove teorije (koji je potegao cijelu harangu protiv homogeniziranog mlijeka) su pokusima opovrgli. Da bi se uopće stavila u situaciju da ti mehanizam koji Oster okrivljuje može naškoditi (iako je teorija opovrgnuta) trebala bi piti pasterizirano homogenizirano (dakle ne skuhano) mlijeko u velikim količinama. Sirovo mlijeko ti ne bi naškodilo, trajno mlijeko ti ne bi naškodilo, a ni pasterizirano pa potom doma skuhano mlijeko ti ne bi naškodilo. Piješ li ikada pasterizirano mlijeko iz tetrapaka?
I čuvaj jetru![]()
Uglavnom , domaće kravlje mlijeko od domaće krave - kuhati ili ne ?
Kada ga dati ili uopće ne dati djetetu ( domaće kravlje - ne tetrapak ) ?
Kefir dati bebi ili jogurt ili svejedno ?
Ne stignem nikako sve pročitati pa ako već negdje to piše.
Mlijeko od godinu dana, ako je sirovo onda vrlo oprezno. Naravno, samo ako je netom pomuženo od zdrave krave (ili koje druge rogate beštije s vimenom)
Jogurt i kefir mogu i ranije, s time da je jogurt nešto korisniji, a kefir ima manje laktoze - to je puno korisnije svojstvo odraslima s netolerancijom. U svakom slučaju je prije pokusa s mlijekom dobro krenuti s jogurtom ili kefirom da se mali organizam navikne.
Dosta dobro ovu temu obrađuje http://www.raw-milk-facts.com/
Puno hvala Davore!! Uvijek sam leteća i ne stignem sve u svim segmentima dobro proučiti . Hvala na odgovoru !![]()
Kopirala sam recept, MM se hoce okusati u ovome, pa nek mu budeno ne da mi se svih 5 strana citati - moze pomoc?
Slutim odgovor, al trebam potvrdu: naime, ako u mlijeko stavim probiotik jogurt, razvit ce se probiotske bakterije; ako stavim tekuci jogurt, jogurt ce biti tekuci, cvrsti - jogurt ce biti cvrsti itd.?
I zahvalila bih na podjeli iskustva onih koji imaju jogurt aparate.
Jogurt aparati pregriju jogurt i dobri su samo za klasičan jogurt. Ako imaju regulaciju temperature onda su OK.
Čvrsti i tekući jogurt su ista stvar. Razlika je u postupku, ali obje varijante nastaju prebrzo.
Za početak je najjednostavnije probati sa slovenskim Ego probiotskim jogurtom kao starterom.
probali smo activ K+ natur jogurt s bifidus bb-12 kulturom i 3,3%mm meni se cini super...
ne pise da ima ikakvih dodataka... kako to potvrditi?
a ego me muci za poluditi.. nisam jos nikad na njega naisla (obicni... bilo je nekih vocnih), a sada vise neidem iz kuce, pa mi je tlaka mm slati u merkator samo po to...
Jogurt može prilično dugo preživjeti u frigiću pa ni ja ne skačem po starter svaki put kad mi zatreba. Ego se redovito nađe i u Getro-u.
Imam opet neka pitanja.
Našla sam da je homogenizirano mlijeko štetno pa sam tražila za malenu kada sam kupovala jogurt na kojem piše samo pasterizirano i našla meggle sa 3,2% mm pa me zanima da li je to ok . Mislim , napisali bi da je homogenizirano? A što se tiče da je pasterizirano to je ok ?
Koliko stvari čovjek ni ne zna a hrpa stvari su nam nepotrebno nametnute a nismo ni svjesni![]()
To s homogeniziranim mlijekom su nedavno iscuclali nekakve studije jednog lika koji se cijeli iskidao dokazujuć kako homogenizirano pasterizirano mlijeko ništa ne valja radi nekakvog enzima koji zbog sitnijih kapljica masnoće u takvom mlijeku onda dospije u krvotok i radi cirkus sa krvnim žilama. O cijeloj priči znam slijedeće:
- mehanizam koji je taj striček opisao u teoriji nije potvrđen u praksi od strane nešto kompetentnijih stričeka
- tiče se neskuhanog kratkotrajno pasteriziranog i homogeniziranog mlijeka, a takvo niti ne koristim osim iznimno rijetko. Kuhanjem svi enzimi nestaju i kuhano mlijeko tu ne igra
- cijela haranga je u funkciji stavljanja mlijeka u loše svjetlo pa ćeš naći objašnjenje ograničeno samo na funkciju zastrašivanja
Jogurt je najbolji od steriliziranog mlijeka i u njemu nema spornih enzima.
Hvala Davore! Nadam se da je to istina jer mi smo mljekoljupci , bilo kao mlijeko , jogurt , vrhnja ili sir pa ne znam kako bih to mogla izbaciti iz prehrane , hm , teško . Nešto sam našla i na HealthRanger.org i čini mi se da lik zna iz vlastitog iskustva dosta o tome .
Zanima me samo da li je svakodnevno konzumiranje mliječnih proizvoda previše i koja bi to normalna ne zabrinjavajuća količina trebala biti . Hmm.
Također me zanima da li je bolje koristiti zobeno mlijeko (iz dm-a) ili kravlje domaće mlijeko ( pravo mlijeko ne tetrapak ) . Također , zobeno mlijeko u tetrapaku vs kravlje mlijeko u tetrapaku . :/![]()