Stranica 6 od 9 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 410

Tema: Jogurt i kiselo mlijeko

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

OK , puno ti hvala ! Ostajem onda na kravljem mlijeku , i njegovim prerađevinama naravno .

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ne znam gdje bih se prije pohvalila pa ću početi sa ovom temom gdje ću MLJAC MLJAC MLJAC USKORO ZNATI O ČEMU VI PIŠETE- lovro je testiran i nije alergičan ni na što u mlijeku!!! :D

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Još me nešto kopka pa pucam s pitanjem. Da li bi bilo možda najbolje kuhati trajna mlijeka ?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne, osim ako je otvoreno već neko vrijeme i ne znaš je li OK. Ako ga otvaraš neposredno prije korištenja onda stvarno nema smisla kuhati, jer se kuhanjem separiraju masnoće.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ok , hvala Davore !

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Davore, kad smo vec kod mlijeka (iako slutim odgovor ): trajno mlijeko iz tetrapaka vs. svjeze mlijeko u boci?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Svježe mlijeko u boci, naravno. Malecki problemčić je da ćeš u gradu nešto lakše sresti pravog Djeda Mraza nego pravo svježe mlijeko u boci.
    Ako imaš neki pouzdani izvor, javi!

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

i mi bismo rado znali tako nešto jer koliko god je sjajno da nije alergičan na MLIJEKO alergičan je na sranja koja između ostalog stavljaju u mlijeka...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Eh, to je malo klizav teren. Tvornički se u mlijeko ne stavlja baš ništa. ALI. Kooperante je dosta teško disciplinirati da krave ne truju svakakvim božemesačuvaj (recimo antibioticima) i takvo mlijeko onda može biti makarsvakakvo. Garbage in -> garbage out

Prije par godina su Megleovci otkazali kooperantima zbog problema s mlijekom.

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ma da doktor mi je doslovno rekao: (gospođo mama- tak je smiješan s tom formulacijom! )i šta da ja sad vama kažem da možete kupovati i konzumirati??

btw, sestra mi je biolog i svojedobno su na faksu na nekim vježbama analizirali razna mlijeka koja se mogu kupiti u trgovinama i sva su imala neke antibiotike i još neke aditive koje su uopće tražili a kao ne bi smjelo biti u sebi

Alyssa avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Svježe mlijeko u boci, naravno. Malecki problemčić je da ćeš u gradu nešto lakše sresti pravog Djeda Mraza nego pravo svježe mlijeko u boci.
    Ako imaš neki pouzdani izvor, javi!
    :/ Nazalost, mislila sam na kupljeno "svjeze mlijeko" u boci, ali eto, nisam stavila u navodnike pa ti je mozda zamirisalo na nesto fino...
    Pouzdani izvor za svjeze mlijeko u boci imala i izgubila sam pred par godina, zato i jesam zbunjena ponudom na ducanskim policama .

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Dućansko "svježe" mlijeko je pasterizirano i već takvo se ne kvalificira kao svježe.
    Sirova hrana je super zato što sadrži enzime koji su potrebni za probavljanje upravo te hrane. Tako hrana probavlja hranu, odnosno jelac hrane je isto tako hrana. Ako u hrani nema enzima, onda trošiš zalihe vlastitih enzima i na gubitku si - jedeš se iznutra. Enzime slobodno gledaj kao duhovnu komponentu hrane, a kuhanje jedino kao način za neutralizaciju štetnih tvari u inače neupotrebljivim namirnicama.

Priroda hrane je da je za njenu probavu sve već sadržano u hrani i šteta je taj proces zeznuti kuhanjem. Ako se baš ne mora.

Taittriya Upanišada:
    ...
    O divno, o divno, o divno
    Ja sam hrana, ja sam hrana, ja sam hrana
    Ja sam jelac hrane, ja sam jelac hrane, ja sam jelac hrane
    ...

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Davore , napravila sam jogurt po tvom receptu i mogu reći da je super ! mljac!! :D

Sada , prošli tj smo našli tko će nam nositi domaće kravlje mlijeko doma pa me zanima kako da to svježe mlijeko iskoristim za jogurt tj da li se postupak ponešto razlikuje od onog u tetrapaku ( osim što bih prije skuhala to mlijeko ) ?

Također me zanima koji je jogurt najbolji kao starter ( na Ega ne mogu naići ) pa ako bi mogao napisati ?

Još nešto , jedna cura mi je nešto rekla da je bolje uzimati manje masne proizvode (jogurt , mlijeko ...) jer se u jače masnima prirodno luče neki otrovi i da to nije baš najbolje pa se ja pitam da li ta teorija postoji ( ona je to na faxu čula ) , Davore da li znaš? Inače pravo svježe mlijeko je najmasnije i kaj onda - nije dobro ili ? A govorimo da nam djeca trebaju jesti jogurt sa većim postotkom mm .

Još jednom pohvala za jogurt recept !

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Masnoća u mlijeku je OK. Naravno da se u masnoći nađe i makarsvašta nepoželjno, ali isto je i sa svim drugim namirnicama. U zadnje vrijeme su digli harangu protiv homogeniziranog mlijeka, ali -čak i kada bi u tome bilo nešto (enzim) otišlo bi kuhanjem.
    Ako jogurt radiš od svježeg mlijeka onda ga kratko zakuhaj, tek toliko da krenu mjehurići, poklopi i pričekaj da se ohladi na oko 37°C pa dodaj starter.

Egu sličan po sastavu je Dukatova AB kultura, i Konzumov probiotik u plastičnoj bočici Probiotik K plus 1% 330 g PET (Meggle). Dukata uglavnom izbjegavam.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

davore koliko ja znam homogeniziranje mlijka nema veze sa enzimima, negao sa nekom vrstom "centrifugiranaj " mlijeka, kojom se cestice, pogotovo cestice maszi jako usitnjavaju, pa onda neki autori tvrde da tako male cestice kroz crijeva "prolaze" u organizam gdje im nije mjesto.

malo sam ovo "zgrudvano" opisala morala bih ponovo pogledati u knjizi da tocnije objasnim.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Puno hvala Davore !
    Budem onda tako probala sa svježim mlijekom . Od kada sam napravila jogurt po tvom receptu svi smo oduševljeni i nestaje u rekordnom roku !! :D

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj seni prvotno napisa
    davore koliko ja znam homogeniziranje mlijeka nema veze sa enzimima, nego sa nekom vrstom "centrifugiranja " mlijeka, kojom se cestice, pogotovo cestice masti jako usitnjavaju, pa onda neki autori tvrde da tako male cestice kroz crijeva "prolaze" u organizam gdje im nije mjesto.

malo sam ovo "zgrudvano" opisala. morala bih ponovo pogledati u knjizi da tocnije objasnim.
    ispravih pravopisne greske

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Zapravo nisu neki autori nego točno jedan, a i njega je prošlo prije dosta godina. O čemu se radi? Zapravo o dvije stvari, a ispada da veza među njima baš ne postoji.
    Prva stvar je enzim koji se normalno nalazi u mliječnoj masti. U mlijeku su kapljice masti raspršene i imaju nekakve normalne dimenzije. Kod homogenizacije se te kapljice usitnjavaju.
    Druga stvar je jetra u kojoj se nalazi isti taj enzim. U normalnim uvjetima taj enzim ne izlazi iz jetre jer bi "probavljao" krvne žile i njegova prisutnost izvan jetre se promatra kod "jetrenih proba". Dakle ako ga se detektira u krvi onda je jetra oštećena.
    Eh sad, kakva je eventualna veza? Gore spomenuti striček se iz petnih žila propinjao dokazati kako je homogenizirano mlijeko loše jer spomenuti enzim iz smanjenih kapljica dospjeva u krvotok. Uz sav napor niti njemu niti omanjem čoporu zaistač znanstvenika nije uspjelo dokazati da takav mehanizam uopće postoji tako da nema straha.
    Ako te i dalje strah, imaj u vidu da svi enzimi pa tako i ovaj potpuno nestaju kod zagrijavanja iznad cca 60°C i kod kuhanog mlijeka nemaš problema. Isto tako ni kod sirovog nehomogeniziranog mlijeka (ako imaš sreće pa imaš dobar izvor) isto nemaš problema. Jedino kod sirovog homogeniziranog mlijeka koje bi pila direkt iz tetrapaka bi se dovela u situaciju o kojoj je riječ, a i za takvu situaciju nema dokaza da se uopće išta bitno dogodi.
    Spomenuti striček se zove Kurt A. Oster i prestao je sa svojom teorijom razbijati glavu negdje osamdesetih, a spomenuti enzim je Xanthine oxidase, http://en.wikipedia.org/wiki/Xanthine_oxidase

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Update!
    Nekidan sam radio jogurt i na pultu se nalazila termo vrećica za nositi smrznuto iz dućana. Pa sam se tresnuo šakom po čelu.
    [code]PET boca + termo vrećica = termos PET boca[/code]

Dakle sve kao prije samo ne bocu u krpe nego u termo vrećicu.

Inače malo eksperimentiram s izradom jogurta oplemenjenog kokosovim uljem i kad bude baš sve kako treba - javim rezultate i postupak. Za sada obećava.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Pitanje za Davora, i ja se bacam u izradu domaćeg jogurta, ali imam pitanje da li je moguće dobiti jogurt od domaćeg kozjeg mlijeka i da li je isti recept? hvala

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Sve je isto. Jogurt se može dobiti čak i iz mlijeka u prahu, ali sigurno neće biti ni gladak ni fini kao od pravog mlijeka - laktobakterijama je zapravo svejedno. Važno im je da ima šećera (laktoze) i da je temperatura prava i onda se bace na posao.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

U momentima kad nemam svoj domaći jogurt (od svježeg mlijeka prave krave ), je li bolje napravit u domaćoj radinosti jogurt od kupljenog kratkotrajnog mlijeka ili je svejedno pa djetetu mogu dati i kupljeni jogurt?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ovisi samo što su ti prioriteti. U principu su kupovni jogurti OK, ali su odreda od jako obranog mlijeka, što im je glavna mana. Obrati pažnju na sastav ako kupuješ jogurt s manje od 1% masnoće jer takvi redovito sadrže zgušnjivače, u najboljem slučaju guar ili u najgorem želatinu :bljuc:

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ovisi samo što su ti prioriteti. U principu su kupovni jogurti OK, ali su odreda od jako obranog mlijeka, što im je glavna mana. Obrati pažnju na sastav ako kupuješ jogurt s manje od 1% masnoće jer takvi redovito sadrže zgušnjivače, u najboljem slučaju guar ili u najgorem želatinu :bljuc:
    rekla mi je gospođa koja je tehnolog u jednoj mliječnoj industriji, da ona ne bi nikad koristila nešto što je LIGHT, tj. s manje masnoće. jer se masnća nadomješta svim i svačim...

kaže ona: ako želiš konzumirati manje mliječne masti, onda jedi manje jogurta. ali pravog. 8)

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ma haranga protiv mliječne masnoće je bez veze.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Hvala Davore.
    Opet sam nekom zdravorazumskom logikom došla do zaključka da bih ipak sama kiselila jer onda pouzdano znam kad je ukiseljeno, i do kad ću ga davati bebi (ma ja zapravo volim kiseliti sama, a najviše volim onaj trenutak kad odmotam posudu a u njoj svježi jogurt, mmmmm, a moj mi bude i puno blaži, bez kiselosti)

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno jogurt

meni ispada ljigav jogurt
    prvo sam probala sa zelenim vindijinim u boci, jednom samo zagrijala, drugi put prokuhala pa ohladila - starter - acidofil. gustoća dobra ali se "razvlači", okus je ok.
    treći put probala sa trajnim 2,8% i acidofilom. ista priča.
    nisam u PET-boci nego u staklenoj teglici, da li je to kvaka? ( negdje u primozgu imam info da se u PET ne stavlja topla tekućina zbog otpuštanja nekih tvari )

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja kiselim u staklenoj teglici i ja to smatram kremastim, a ne ljigavim Valjda je ljepota u očima posmatrača

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno Re: jogurt

Citiraj asphodel prvotno napisa
    prvo sam probala sa zelenim vindijinim u boci, jednom samo zagrijala, drugi put prokuhala pa ohladila - starter - acidofil. gustoća dobra ali se "razvlači", okus je ok.
    nisam u PET-boci nego u staklenoj teglici, da li je to kvaka? ( negdje u primozgu imam info da se u PET ne stavlja topla tekućina zbog otpuštanja nekih tvari )
    Vjerojatno je temperatura preniska. Probaj malo toplije mlijeko, a ako ispadne prekiselo skrati postupak.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ma znam ja razliku između kremastog i ljigavog, bez brige

ok, hvala, Davore, probat ću malo toplije...

riba26 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Davore, zašto ste protiv Dukatov jogurt? Ja upravo taj dam svome malome... :/ a i mislila sam mu dat to mliko (ono Dukatovo što je obogačeno vitaminima) kad napuni godinu dana...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Izgubio sam povjerenje i sada imam poteškoća ohrabriti se i pokušati ponovno. Na primjer, do prije par godina su u jogurte trpali želatinu. Zatim, u jogurte trpaju LGG. I tako.

Lakše mi je izbjegavati Dukat u potpunosti nego se uvjeravati da su OK.

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Re: jogurt

Citiraj asphodel prvotno napisa
    Isti problem imam i ja.
    Sad sam stavila jogurt u malo toplije mliko pa ćemo vidit.
    Zadnji put mi je bio baš čvrst ali kad bi ga vadila žlicom rastezao se kao žvaka. A okus je bio odličan.

Btw - danas ga prvi put radim sa domaćim mlijekom i željno očekujem genijalan jogurt. :D
    Davore, na 3 litre mlika sam stavila 2 jogurta, je li to ok? Doduše dukatova

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Tvoj izbor. Mislim da bi sve bilo OK i s jednim jogurtom, ali treba provjeriti koliko je kiselo nakon nekog uobičajenog vremena i ako nije dovoljno kiselo produžiti. Uglavnom se jogurt ne prekiseli čak ni kad se ostavi malo duže.

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Tvoj izbor. Mislim da bi sve bilo OK i s jednim jogurtom, ali treba provjeriti koliko je kiselo nakon nekog uobičajenog vremena i ako nije dovoljno kiselo produžiti. Uglavnom se jogurt ne prekiseli čak ni kad se ostavi malo duže.
    O, pa super, ja sam mislila da su 2 možda malo. Hvala. Javim kako je ispalo

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Evo jutros sam degustirala jogurt. Ukus je sasvim dobar, nije pre kiseo, nije žvakast ali...nekako mi je mrvičast, razlomljen i ima dosta vode.
    E sad ako može mala pomoć - koji bi tome mogao biti razlog?

I napravila sam grešku što nisam pokupila skorup. Jedna mi je žena savjetovala da ga ostavim pa da na vrhu jogurta ostane vrhnje ali meni je taj skorup ipak ostao skorup.

A zanima me još nešto, znaš li koliki je postotak mliječne masti u ovom domaćem neobranom mlijeku?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pretoplo mlijeko -> mrvičast jogurt
    Sada probaj ubosti nekakvu temperaturu između i bit će super!

Ako ti mrvičasti jogurt ide na živce zagrij ga dok se potpuno separira i ocijedi ga u gazi. Tako dobiveni sir (channa) je odličan sa špinatom. Prije dodavanja špinata ga samo malo popečeš na tavi dok ne dobiješ mrvice zlatne boje, pa špinat i začini ... : http://i27.photobucket.com/albums/c1...alakChanna.jpg

Masnoća mlijeka direkt iz krave nije svaki put ista, ali je u prosjeku negdje 3,5 ili 3,6%.

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Čitala sam već kad si pisao za channu ali preskočit ću ovaj put.
    Jer dobar je jogurt i sasvim jestiv.
    A kako sam ga odlučila radit jednom tjedno sa 3 l domaćeg mlijeka tako bi volila usavršit tehniku da bude baš dobar.

Hvala na savjetima i odgovorima
    Idući tjedan se javljam da se hvalim kako je super....ili da pomogneš da otklonim još koju manu .

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Jogurt je ispao odličan. Čvrt, gust i ukusan. Ma divota :D
    Samo opet mi se stvara dosta one vodice ali predpostavljam da je to ok.
    Jer radim jogurt u velikoj teći, poklopim, omotam ručnikom i stavim u mlaku pećnicu. Čini mi se da se mora stvorit negdje nekakva tekućina od topline :/ .
    I sad završno pitanje - koliko taj jogurt može trajati u frižideru' je li 5-6 dana ok? Prošli put sam ga jela još peti dan i čini mi se da je bio jednakog okusa kao i prvi.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Recimo oko dva tjedna, čak i više. Iako ne dočeka toliko. Jogurt je prirodna tvar i zna se braniti od patogena.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

prirodna -> živa. Jogurtne kulture dugo žive.

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Odlično. Meni je taman dovoljno da traje tjedan dana.
    Davore hvala puno na svim odgovorima a i na tvojoj "zaljubljenosti" u jogurt jer me je to potaklo da se pokrenem i krenem u vlastitu proizvodnju

anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

proba, javima kak je uspjelo

(tamo na onom drugom topicu nitko ne dijeli kefirna zrnca)

anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

za početak sam stavila 1 kupovni jogurt na 1 l mlijeka 3,5 %mm
    nakon 4 sata jogurt je ispao savršeno :D i spremljen na hlađenje
    više ga nema

hvala Davore na uputama

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja razdijelila turu, kad se nakote bit će...

anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj mašenka prvotno napisa
    ja razdijelila turu, kad se nakote bit će...

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

koji jogurt da dam prvi put?

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Lu Lu prvotno napisa
    koji jogurt da dam prvi put?
    nitko? :/

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Promaklo mi je.
    Svaki jogurt je jednako dobar za prvi put.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

hvala

Stranica 6 od 9 PrviPrvi ... 45678 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •