Stranica 7 od 9 PrviPrvi ... 56789 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 410

Tema: Jogurt i kiselo mlijeko

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Pitanje za Davora:
    Da li je bolje djetetu dati domaće kravlje mlijeko ili kupovno mlijeko?
    I
    Da li je uopće preporučljivo djetetu davati domaće kravlje mlijeko, jer negdje sam pročitala da si napisao da domaće kravlje mlijeko ima poneku patogenu bakteriju?
    Inače dijete ima skoro tri godine.
    Hvala,

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pretpostavljam da pitaš u smislu korištenja mlijeka za izradu jogurta - svejedno je. Mlijeko za jogurt treba biti skuhano kako bi se izbjegla interakcija mliječno-kiselih kultura s imuno-džidžama u svježem mlijeku.

Ako te zanima korištenje mlijeka kao namirnice (OT) onda se prvo trebaš odlučiti želiš li i uopće možeš li uvesti sirovo mlijeko u prehranu (i jesi li uopće u prilici nabaviti ga). Naime, postoji prilična razlika između sirovog neobrađenog mlijeka i pasteriziranog dućanskog koje se prodaje pod "svježe", a postoji i prava pravcata studija na tu temu kojom se ističe 1000x veća koncentracija imunoglobulina u sirovom mlijeku (!) u odnosu na "svježe", vidi link. Svaka termička obrada trajno suzbija enzime i druge čarolije u mlijeku. S druge strane, iste te čarolije mogu izazvati kojekakve reakcije pa je potreban veliki oprez kod uvođenja.

Zanimljivo je da, unatoč očitome, i dalje ima ekipe koja vjeruje da je formula jednako dobra za male bebe kao i MM :?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Hvala još jednom za odgovor.
    Zapravo me zanimalo korištenje mlijeka kao namirnice, i to sirovog neobrađenog mlijeka. Naime, dobivamo ga jednom tjedno sa sela, ja ga ne pijem, ali ga pije MM i daje djetetu, pa se pomalo počinjem brinuti oko tih čarolija koje spominješ. Reakcije nema nikakve, dijete ga pije, pa pretpostavljam da je onda to OK.
    Samo se pitam da li je bolje da mu ipak dajemo kupovno mlijeko?

I izvinjavam se na OT.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Radi se zapravo o različitim namirnicama. Sirovo mlijeko je u odnosu na kupovno kao jabuke s drveta u odnosu na kompot. Pri tome ne mislim ništa loše o kompotu

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Pretpostavljam da pitaš u smislu korištenja mlijeka za izradu jogurta - svejedno je. Mlijeko za jogurt treba biti skuhano kako bi se izbjegla interakcija mliječno-kiselih kultura s imuno-džidžama u svježem mlijeku.
    moze malo objasnjena? naime ovdje se jos moze kupiti jogurt od nepasteriziranog mlijeka, vecinom ovcjeg. (sve manje i manje, jer EU propisi postakju sve rigidniji, sto cijelu bio-bransu sve vise ljuti)
    meni su ti jogurti po okusu super, nisam imala nikakvih problema, sumnjam da bi se mogao prodavati, ako bi bio stetan po zdravlje.
    koja je kvaka tih, kako ih zoves "imuno-dzidza"?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

U sirovom mlijeku ima svakakvih imuno aktivnih "džidža", uključujući leukocite, imunoglobuline i makarsvašta finoga za telad. Kod spravljanja jogurta od takvog mlijeka okus bude nekako gorak i ne baš super, a osim toga takvom jogurtu ništa ne fali.

Mliječnim kulturama je mlijeko isključivo hranjiva podloga. Gotov jogurt je biološki aktivna tvar zahvaljujući mliječnim kulturama. Dobar jogurt se može dobiti čak i od mlijeka u prahu.

Spider Pig avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno Acidofilno mlijeko

ljudi kakva su vam iskustva s acidofilnim mlijekom- dajete li ga maloj djeci od 1 do 2 godine?

moj maleni obozava obicni jogurt, i buduci da je zadnje vrijeme svaki dan popije jedan, odlucila sam mu za promjenu nekad dati kiselo mlijeko (i svidjelo mu se), a onda sam mu jedan dan dala acidofilno mlijeko - i sva mu se guza zacrvenila. onako, ko da ga je nesto opeklo, bas se jako zacrvenilo..

ja pretpostavljam da je od acidofilnog mlijeka, jer je to bilo jedino novo i drugacije sto je pojeo.

inace mu jos nisam dala kravlje mlijeko (star je 13 ipo mjeseci) jer ga jos dojim. smatrala sam da je acidofilno mlijeko zbog tih mlijecnih kultura slicnije jogurtu, pa, buduci da inace pije jogurt, nisam bas bila oprezna na nacin da mu dajem prvo svaki dan po malo.. vec sam mu odmah dala cijelo acid. mlijeko..

kakva su vasa iskustva?? moze li to biti znak alergije, il bi se u tom slucaju cijeli osuo??

thanx

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Svaka namirnica se daje oprezno, a posebno riskantne poput mliječnih proizvoda. Sada svakako napravi pauzu od barem tjedan dana i onda možeš probati opet, ali sasvim malu količinu i dobro promatraj ima li reakcije. Ako ima ostavi to za dosta kasnije, recimo 6 mjeseci.

Kravlje mlijeko nije jedina namirnica i ne mora se gurati ako ne ide.

Spider Pig avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

fala davore! brz si ko munja

sta se tice kravljeg mlijeka, to mu niti ne namjeravam dati u skoroj buducnosti.. sisanje min 5 puta na dan + ponekad jogurt je po meni vise nego dovoljno mlijecnih obroka..

nego, zbunila su me ta mlijeka.. kisela, ovakva i onakva..
    zasto nije reagirao na kiselo mlijeko??
    koja je razlika izmedju kiselog i acidofilnog mlijeka?? i jogurta na drugu stranu?
    ja sam nekako zabrijala da su to sve slicni proizvodi, a kako sam mu jogurt dala vec prije 2 mjeseca, oprezno, malo po malo.. sad sam se skroz opustila s tim slicnim mlijecnim proizvodima :/
    mislim da i to kiselo mlijeko, ko i jogurt, moze vec sa 11 mjeseci, sta ne?

ma joj, evo tucem glavom u monitor.. bas mi je krivo sta nisam vise pazila

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

To jesu slični proizvodi, ali nastaju djelovanjem različitih kultura. Kad kažem kultura, nadam se da se nećeš zaprepastiti da se zapravo radi uglavnom o bakterijama.

Probiotičke kulture uglavnom i najčešće rade samo dobre stvari, ali ne možeš ni od njih - kao ni od bilo koje druge hrane - očekivati da svima čine samo dobro. Ako ništa drugo, nekima mogu "ubrzati probavu" pa dobiju proljev.

U borbi s gljivicama pomoću jogurta sam se par puta sreo s jednom zanimljivom pojavom. Nakon klopanja jogurta se problemi s gljivicama naglo pogoršaju i onda tek nastupi poboljšanje. Čini se da borba probiotskih kultura s gljivicama ili nešto drugo dovodi do privremenog pogoršanja - prduckanje, crvena guza itd. Ako ti se učini da bi to moglo biti to, SVEJEDNO PRIČEKAJ BAR TJEDAN DANA prije novog pokusa. Za svaki slučaj.

Spider Pig avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

da,.. dobila sam savjet i od jedne strucne osobe da bi bilo najbolje da radim svoj jogurt ili kiselo mlijeko od domaceg kravljeg mlijeka.. ali, mislim da bi mi tu u zagrebu bilo lakse nabaviti domaci avokado nego kravlje mlijeko... pa taj plan otpada..

ista me osoba savjetovala da se kod kupnje jogurta najbolje drzati obicnog jogurta ili kiselog mlijeka (koje se prirodno ukiseli), a izbjegavati mlijecne proizvode u koje su dodavane razno-razne kulture. jer navodno proizvodnja tih mlijecnih napitaka nije na nasem trzistu najbolje regulirana, pa se lako moze desiti da neke od tih kultura mutiraju, ako se nestrucno koriste..

nisam sigurna je li dobro da mu svaki dan dajem jogurt? :?

radi se o obroku prije popodnevnog spavannja (ujutro sise, pa zitarice s vocem za dorucak, pa nesto prije spavanja, pa rucak nakon spavanja..)
    ima li neko prijednog (znam da nije pravi topic, al kad sam vec tu 8) ) sta da mu dam jesti prije popodnevnog spavanja.. a da nije jogurt
    :/

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mislim da ti je najjednostavnije probati pa onda s pozitivnim iskustvom tražiti dalje. Jogurt je jednostavno napraviti doma, a ne treba ti ništa specijalno. Ukratko:

- 2 litre trajnog mlijeka po izboru
    - plastična PET boca volumena 2,5l
    - starter jogurt, recimo vitaktiv od vindije u plastičnoj bočici i bez voća, slovenski ego ili neki drugi probiotski
    - 2 termo vrećice za tornjanje smrznutih dobara iz dućana
    - mikrovalna pećnica
    - lijevak

Postupak:
    Isplahneš bocu i pomoću lijevka natočiš mlijeko, a ostaviš ~pola deci mlijeka za ispiranje. Bocu frkneš u mikrovalnu na 2 1/2 minute ili 3 minute ako je slabija. Zagrijano mlijeko probaš na opip je li oko 38°C (idealno). Pomoću lijevka natočiš u bocu starter jogurt, a ostatkom mlijeka isplahneš bočicu od jogurta da se ništa ne baci i to isto frkneš u bocu. Žestoko protreseš. Temperatura bi trebala biti negdje 37-38°C, ali nije jako kritično. Toplije mlijeko daje više grudasti, a hladnije više kremasti jogurt. Ako je prehladno onda ispadne dosta sluzav i ne baš kisel, ali to baš i nije nešto. Od pretoplog mlijeka se jogurt dobije u grudicama i jako kisel.
    Bocu se ubaci u jednu termo vrećicu, zamota, onda to sve zajedno u drugu i ostavi se na miru oko 8 sati (hajd, recimo 4-12 h), duže držanje -> kiseliji jogurt. Nakon isteka vremena se dobro protrese i frkne u frižider.
    Takav jogurt može bez brige stajati u frižideru dva tjedna ili duže (ali obično se potroši puno prije)

Ovim postupkom se ne trebaš posebno brinuti o mutacijama i kontaminaciji, jer svaki put radiš ispočetka od kontrolirane kulture. Najbolje mlijeko za ovakav domaći jogurt je punomasno.

Kad usvojiš postupak, slobodno kreni dalje s eksperimentiranjem

Spider Pig avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

joj ne!!!
    vec sam radila kruh s bigom puno puta po tvom receptu - s tim da ja nemam pekac, nego sam mijesila..

a sad me jos tjeras i da jogurt radim, ...a nemam mikrovalnu, jadna ne bila

davore ti si car! uclanjujem se u klub tvojih obozavatelja

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

takav ne postoji, barem meni nisu ništa rekli

Umjesto mikrovalne i trajnog mlijeka možeš raditi i s bilo kakvim običnim skuhanim mlijekom i grijanjem na štednjaku. Prednost metode s trajnim mlijekom i mikrovalnom je očita: samo lijevak moraš oprati. Dakle, imaš dvije opcije:
    - zakuhati mlijeko i pričekati da se ohladi na ~38°C
    - već zakuhano ili trajno mlijeko zagrijati na ~38°C

Malo manje očita stvar je separacija masnoće do koje dođe kuhanjem na klasičan način. Ako se kuha vrlo polako na sasvim laganoj vatri i čim maaalo zakuha se skine s vatre i poklopi, onda ostane ipak nešto više masnoće u mlijeku i veća je šansa za dobar jogurt.

meliss@ avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Imam jedno pitanje za one koji bi mogli znati......

moja kćer od uskoro 5god. uzima cefixim u profilaxi već pola godine...(zbog refluxa i nestabilnog mjehura) + antikolinergike.

...zbog toga pije probiotk svaki dan, ali nam je jako skupo kupovati ih, a i sva ta hemija mi ide na nerve, pa bih voljela praviti kući kefir ili jogurt...već sam nabavila domaće mlijeko, još mi treba savjet...

....smijem li kao starter iskoristiti Acidoverus (proizvodi ga Vals doo Zagreb), koji u sebi ima i do 10 na 11-tu L. acidofilusa po 1 ml.?

....i, smijem li ga koristiti nadalje iz domaćeg jogurta?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nitko ti ne brani.
    Što se famoznih CFU-a tiče, bitno je jedino koliko će ih dijete unijeti u organizam dnevno, a ne kolika je koncentracija u nekakvom proizvodu. Acidoverus ima 10^10 do 10^12 CFU/ml (tako piše na njihovoj stranici), što je vrlo visoka koncentracija za jogurt. Preporučuju uzimanje 2 puta dnevno po žlicu ili dvije, ovisno o uzrastu djeteta.

Ono što nisu napisali je da se koncentracija vremenom smanjuje i zato su zadali rok trajanja od 21 dan. Znači, najveća koncentracija je samo prvih par dana.

Ono što tebe vjerojatno najviše zanima je kako doma napravljen jogurt stoji u odnosu na Acidoverus. To najviše ovisi o dužini trajanja postupka, a ako fermentacija traje 24 sata onda je koncentracija oko 3x10^9 CFU/ml (provjereni podatak). Dakle oko 30 puta manje od prosječne vrijednosti za Acidoverus. Kod kraće fermentacije dobiješ manji CFU, a kupovni jogurti - zbog brzine fermentacije i dugog stajanja na polici - imaju oko 10^8 CFU/ml (n.pr. vitaktiv od Vindije).

E sad, a je li gore spomenutih 3x10^9 dovoljno za poboljšati zdravlje? Kod gastroenteritisa bi trebalo biti sasvim dovoljno: http://findarticles.com/p/articles/m.../ai_n24360533/
    "To be effective in treating gastroenteritis, there must be enough of the probiotic in the source and the probiotic must be alive. For Lactobacillus, a person needs to ingest between [10.sup.9] and [10.sup.10] colony-forming units (CFU) per day. The National Yogurt Association has seta minimum of [10.sup.8] CFU per gram of yogurt."

Dakle, 0,3 - 3 grama domaćeg jogurta koji je fermentirao 24 sata je po tome dovoljno, a ta količina je stvarno mala. Jogurt koji kraće fermentira će imati nešto manju koncentraciju, ali i nešto više preostale laktoze. Nakon 24 sata fermentacije se očekuje da je sva laktoza potrošena.

Alternativno 10 - 100g kupovnog probiotičkog jogurta pruža potrebnu količinu.

Rekao bih da je, što se tiče koncentracije CFU, domaći jogurt sasvim OK. Ako je problem u laktozi onda svakako treba fermentirati (biti na toplom) punih 24 sata i tek onda u frižider. Za starter biraš kulture koje sadrže acidofilus ili baš čisti acidofilus.

Za ohrabrenje evo još jedan link koji, isto kao i ja, tvrdi da je fermentiranje hrane u fušu zabavno: http://www.healingcrow.com/ferfun/ferfun.html

PS. Otkad sam otkrio Rowatinex sve probleme s mjehurom rješavam njime, ali mislim da nije registriran za pedijatrijsku upotrebu.

meliss@ avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

davor, hvala mnogo :D

već sam dovoljno ohrabrena, ono što me sada muči je

1. ako radim fermentaciju od 24h, onda će jogurt biti prekisel, i ona ga neće htjeti :?

2. ako radim kraće, ostavljam šansu laktozi da pravi štetu u GI traktu, što mi nije cilj?

...obzirom da je trajno na antibiotiku, svakakvih nemani je za očekivat u njenim crijevima :/

...za rovativex ćemo počekati, kad naraste, bude sama svoj majstor

i još nešto, da li je bolje da nabavim kefirna zrnca ili acidofilno mlijeko?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Osobno više vjerujem u jogurtne kulture, dakle acidofilus i posebno bifidobacterium.
    Istina je da se jogurt jako zakiseli kada se fermentira 24 sata, ali upravo takav ti je acidoverus i sve 5. Osobno bih rađe posegnuo za nešto većum količinom (recimo deci) ali ukusnijeg osmosatnog jogurta i ne bih se previše brinuo oko ostatka laktoze, ali ti sigurno bolje poznaješ svoje dijete i znaš kako podnosi laktozu. Kod prehrane si ti koja promatraš svoje dijete sigurno veći autoritet od nekakve tablice ili opće preporuke.

Probaš i vidiš kako ide. Slobodno se zaprepasti kako je domaći jogurt fini i onda nam se dođi ovdje hvaliti 8)

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

OT: bacio sam pogled na papirić u rowatinex-u i kaže doziranje tek za djecu od 6-14 godina. Izdaje se bez recepta.

meliss@ avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

u stvari, nemam mnogo znanja oko fermentacije, laktoze, itd...postala sam dr za VUR i mjehur, Proteus i sl.

probaću taj od 8h, pa se javim...

danas dolazi DOMAĆE mlijeko i već se radujem hvalisanju

a za rovatinex ću pitati njenu dr C. na kontroli, obzirom da i ovaj antikolinergik Ditropan ne smiju djeca ispod 5god., a piju :?

pozz

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Shvaćam.

Rowatinex me je spasio upravo kad sam bio na neuspješnoj terapiji cefiximom i najbolji dio je da sam već u jednom danu korištenja bio puno bolje. Uz cefixim se populacija bakterija samo umnožavala - takve situacije obično tumače kao loše pogođeni antibiotik.

Obzirom na štetu koju antibiotici rade, a osobito ovako na dugi rok, svakako je dobro istražiti opcije koje ne uključuju antibiotike. Tu ćeš, bojim se, teško naći već uhodani put. Iz gore opisane situacije je jasno da antibiotici NISU jedino rješenje. Imaj u vidu da se uz rowatinex mora uzimati nešto veće količine vode i ako je to u sukobu sa stanjem s kojim se borite onda vam neće biti dobar izbor.

Jogurt probaj napraviti prema uputi s termo vrećicama. Jednostavno je. Za starter svakako odaberi neki probiotski, ali ne s L. casei nego baš s acidofilusom i opcionalno s bifidobacteriumom.
    L. Casei je sir/vrhnje kultura i ne razlikuje se drastično od LGG-a koji je sasvim bez veze.
    Kulture Bulgaricus/Thermofilus (klasičan jogurt) nemaju posebno izražena zaštitna svojstva, a jogurt s tim kulturama dobije se na višim temperaturama, dakle to isto nije dobar izbor.

meliss@ avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

imam acidoverus (od valsa) star par dana, bio je super blag, sada malo kisel, pa bi mogao poslužiti!

i da, što se tiče njene terapije, ipak jeste komplikovano, uspjela sam 2-3 godine bez profilaxe, ali sad joj se vratio obostrani reflux i još je mjehur uletio u dg, tako da sam pristala na sve liječničke preporuke, jer se bojim

pozz

meliss@ avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

o daaaa, hvalim se, jogurt je savršen 8)

...samo da ne pretjeram, iz drugog pokušaja sa kupovnim mlijekom, onaj sa domaćim je ispao grozan , mislim da sam stavila premalo acidoverusa + nema kupit termo vrećica zimi

...pošto je mm djevica u horoskopu, našao je jednu sačuvanu od ljetos , kupila sam sensia jogurt bifido i rezultat = :D

i od mene hvala za recept!

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ja ne radim sa termo vrećicama, nego lonac ili posudu ili PET bocu (kako kada, zavisi od inspiracije) stavim u termo torbu za plažu
    To mi je najbolja opcija, jer bolje drži toplinu od vrećice, a iznad frižidera (gdje sam držala jogurt u početku) nije stalna temperatura, jer se on malo uključi-malo isključi.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

:D

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

ja ga radim ovako...

uzmem zdjelu i ulijem 1 litru mlijeka te ga zagrijem do temp. da osjećam da je toplo, ali da mi nije prevruće.... (ako je prevruće, toplina "sasiječe" jogurt)
    zatim skinem s vatre i unutra umiješam 1 jogurt (ili čašicu od prethodne ture ili čašicu kupovnog jogurta po izboru - čvrsti, tekući, bioaktiv što god)...
    zatim poklopim zdjelu i umotam u deku preko noći....

gotov je ujutro... ljeti kroz par sati,....

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

p.s ne volim PET 8)

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Onda uzmi staklenku. Najbolje "dunst-flašu".

Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

ma meni ne treba... imam zdjelu.... i kacijolu kojoj prelijevam jogurt u šolje... a meni je taman 1 litra - 1 dan...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ma OK, ali postupak ti je nešto primjereniji dobivanju kiselog mlijeka. Ne mislim da je pogrešan ili da išta radiš krivo, a to što jogurt pomlatiš odmaj je najbolji način korištenja jogurta koji mogu zamisliti.
    Na taj način ćeš sigurno dobiti vrhunsko kiselo mlijeko 8)

meliss@ avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

i još nešto, napravila sam jutros prvi put kefir kruh + jogurt = izniman gastronomski užitak

..šteta što sutra krećem na posao (počinje drugo polugodište), svidjelo mi se ovo švrljanje po netu i kuhinji

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Nema više Ego jogurta u Hrvatskoj, problem s dobavljačem. Očajna sam. On mi je fakat bio najbolji.

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da, steta za Ego...kao zamjena meni nisu losi Vitaktiv od z'bregova i dukatov gusti acidofil.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Meni je Vitaktiv u zadnje vrijeme najbolji. Biram onaj bez dodataka voća ili aloe.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Davore, a koja je zapravo sad razlika između kupovnog jogurta i domaćeg jogurta? Da li domaći bude puno ukusniji ili kvalitetniji od kupovnog? Ili ga radiš zato jer je u prvih dan-dva kako ga napraviš najveća koncentracija CFU, pa ti je zbog toga bolji od kupovnog?
    I da imam jedno pitanje u vezi izrade, kad kažeš trajno mlijeko misliš npr. na mlijeko z'bregov u koje onda staviš jednu čašicu Vitaktiva kad radiš jogurt?
    I još jedno pitanje, zašto nisi baš za LGG varijantu jogurta? Mislim da sam na dosta site-ova čitala da je baš LGG kultura dobra za atopijski dermatitis, pa me sad zanima razlika između Lactobacillus rhamnosus (LGG) i Lacobacillus acidophilus & Bifidobacterium. Nisu li sve ove 3 vrste poželjne i potrebne u probavnom sustavu?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ovisi tko te nagovara

LGG je patentirana kultura i nastavili bi ju reklamirati čak i nakon što se ustanovi da je loša po zdravlje. Najjače svojstvo LGG-a je povećanje trajnosti mliječno kiselih proizvoda na policama dućana. Sve ostalo je samo marketing.

L. Rhamnosus je sir/vrhnje kultura i optimalno se razvija na temperaturama nižim od tjelesne pa je zato stvaranje bilo kakvih kolonija LGG u probavnom sustavu iluzija. Ako imaš ikakve dobrobiti od LGG-a (u što sumnjam), one prestanu oko sat vremena nakon zadnje popijene doze.

Acidofilus i bifidobacterium tvore trajne kolonije i tu počinje ona prava čarolija probiotika. Oni STALNO rade za tebe.

Jogurt radim tako kako radim zato što je takav drastično ukusniji od bilo kojeg kupovnog. Postupak sam mijenjao vremenom motiviran komocijom i ovo sada je daleko najjednostavnije, najjeftinije, najbrže i super ukusno rješenje. Uz najveću komociju, naravno. Koristim trajno mlijeko jer se za izradu jogurta ovako i onako koristi kuhano mlijeko, a moja komocija je zaključila da je jednostavnije i predvidivije podgrijavanje trajnog mlijeka u boci od zakuhavanja i dugog čekanja da se ohladi u loncu. Povrh svega tako zadržim i veći udio masnoće. Opisao sam i postupak s normalnim mlijekom za sve one koji ne vjeruju u trajno, ili, za razliku od mene, imaju kravicu koja im daje mlijeko.

Ono što ne mogu osigurati, a mliječna industrija može, je ponovljivost postupka unedogled. Naime, zbog malih razlika u postupku se pojedine kulture (ako ih je više različitih) razviju bolje od drugih i nakon samo par ciklusa pojedina kultura iščezne. Zato koristim kupovne jogurte kao startere. Mliječna industrija nema problema s ponovljivošću, jer i oni koriste konfekcijske startere koje kupuju na veliko u Belgiji ili gdje već. Oni kupe pojedinačne kulture i u proizvodnji ih zmiksaju u recepturu kakva im je u specifikaciji. Ja to nemam pa ovisim o njihovoj domišljatosti.

Nia_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Davore hvala na objašnjenju, ovo mi je dovoljno argumenata da probam od Vitaktiva napraviti doma jogurt da usporedim kako su po ukusu kupovni i domaći.

E da, palo mi je na pamet, jesi možda isprobao istresti sadržaj nekih kapsula s probioticima (tipa Linex ili slične), da li se i od njih uspije dobiti jogurt ili ne? Čisto me zanima, ako se ne uspije s njima dobiti jogurt, znači ni u tijelu nemaju efekta ili?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nisam se igrao s kapsulama. Po netu ima za kupiti praškastih startera za različite vrste jogurta tako da to ne bi bilo ništa novo.

Imaj u vidu da se u linexu nalaze i neke kulture od kojih bi dobila nešto možda ne baš najprivlačnijih osobina

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

da li je prvi put djetetu bolje dat jogurt ili kiselo mlijeko?

moja curica ima 8 mj i za mjesec, mjesec i pol joj planiram polako uvodit jogurtiće. znam da sam ja ko mala pila kiselo mlijeko, al to je bilo prije dvadeset i kusur godina pa me zanima kak se to danas radi ?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mislim da je jogurt sigurniji izbor. Najbolje klasičan čvrsti jogurt.

ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

jedno pitanjce za Davora!

a zašto ga radiš u PET boci?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Zbog komocije i praktičnosti. Sve ostale vrste posuda bih morao prati, a PET bocu samo dobro isplahnem prije postupka. Kod izrade jogurta jedino što moram oprati je lijevak. Kad je jogurt gotov ista ta PET boca ide u frižider, a kad se jogurt potroši opet ju samo isplahnem i fiju na otkup ambalaže. Pametni znaju čemu služi 50 lipa.

ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

a probao si raditi u staklenoj?
    neka je razlika ili je samo stvar komocije?
    pitam i pilim jer nekako više volim staklovinje....
    a u PET sam probala i fino je...jest da je bio gust, jedva mi je izlaziojogurt van!
    a sad reko da probam u staklenoj...ali prije pitam da si prištedim muku!

ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

brišem duplić!
    Posljednje uređivanje od ninik : 02.03.2010. at 14:05

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ja to sve skupa stavim u onu srednju flašu od krastavaca 1700 ml.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Staklenke su preferirano rješenje među jogurt guruima, ali moja komocija o tome ima nešto drukčije mišljenje.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Lakše je za vaditi, pa kad ostane još samo malo nutra namrviš malo kruha i to skupa pobereš, malo i štediš na pranju

laura_001 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

kada mogu malenoj dati jogurt?

Lotta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    [b]
    1. plastična termosica od dvije (i pol) litre
    Totalno offt, ali gdje si kupio tu termosicu od 2- 2,5 l?? Nigdi je ne mogu nači, samo od litre!!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Baš zato sam i doradio postupak i sada se ne služim s tom termosicom. Koristim ju samo za klijanje GABA riže. Ukupno sam kupio dvije takve termosice (za kampiranje) i razočarao se uglavnom problematičnim održavanjem.

Aktualan postupak je:
    Uzmeš bocu od kokakole od 2,5 l i dvije izolacijske vrećice za smrznuto iz bilo kojeg dućana. Kad sve što ide potrpaš u bocu i dobro pošejkaš onda bocu potrpaš u jednu termo vrećicu, zarolaš i potom u drugu termo vrećicu. Ta kombinacija bez problema drži toplinu oko 8 sati i jogurt ispadne mrkli mrak, a za cijeli postupak ti treba nevjerojatno malo suđa.

Uzgred, ako ti za izlet zatreba topla ili hladna tekućina, ova kombinacija će ti raditi bolje od fensi kamping termosica i uz nevjerojatno nižu cijenu.
    (a za rabljenu bocu od koakole/jogurta svejedno dobiješ 50 lp povrata )

Stranica 7 od 9 PrviPrvi ... 56789 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •