Mislim da ti je najjednostavnije probati pa onda s pozitivnim iskustvom tražiti dalje. Jogurt je jednostavno napraviti doma, a ne treba ti ništa specijalno. Ukratko:

- 2 litre trajnog mlijeka po izboru
- plastična PET boca volumena 2,5l
- starter jogurt, recimo vitaktiv od vindije u plastičnoj bočici i bez voća, slovenski ego ili neki drugi probiotski
- 2 termo vrećice za tornjanje smrznutih dobara iz dućana
- mikrovalna pećnica
- lijevak

Postupak:
Isplahneš bocu i pomoću lijevka natočiš mlijeko, a ostaviš ~pola deci mlijeka za ispiranje. Bocu frkneš u mikrovalnu na 2 1/2 minute ili 3 minute ako je slabija. Zagrijano mlijeko probaš na opip je li oko 38°C (idealno). Pomoću lijevka natočiš u bocu starter jogurt, a ostatkom mlijeka isplahneš bočicu od jogurta da se ništa ne baci i to isto frkneš u bocu. Žestoko protreseš. Temperatura bi trebala biti negdje 37-38°C, ali nije jako kritično. Toplije mlijeko daje više grudasti, a hladnije više kremasti jogurt. Ako je prehladno onda ispadne dosta sluzav i ne baš kisel, ali to baš i nije nešto. Od pretoplog mlijeka se jogurt dobije u grudicama i jako kisel.
Bocu se ubaci u jednu termo vrećicu, zamota, onda to sve zajedno u drugu i ostavi se na miru oko 8 sati (hajd, recimo 4-12 h), duže držanje -> kiseliji jogurt. Nakon isteka vremena se dobro protrese i frkne u frižider.
Takav jogurt može bez brige stajati u frižideru dva tjedna ili duže (ali obično se potroši puno prije)

Ovim postupkom se ne trebaš posebno brinuti o mutacijama i kontaminaciji, jer svaki put radiš ispočetka od kontrolirane kulture. Najbolje mlijeko za ovakav domaći jogurt je punomasno.

Kad usvojiš postupak, slobodno kreni dalje s eksperimentiranjem