-
Nitko ti ne brani.
Što se famoznih CFU-a tiče, bitno je jedino koliko će ih dijete unijeti u organizam dnevno, a ne kolika je koncentracija u nekakvom proizvodu. Acidoverus ima 10^10 do 10^12 CFU/ml (tako piše na njihovoj stranici), što je vrlo visoka koncentracija za jogurt. Preporučuju uzimanje 2 puta dnevno po žlicu ili dvije, ovisno o uzrastu djeteta.
Ono što nisu napisali je da se koncentracija vremenom smanjuje i zato su zadali rok trajanja od 21 dan. Znači, najveća koncentracija je samo prvih par dana.
Ono što tebe vjerojatno najviše zanima je kako doma napravljen jogurt stoji u odnosu na Acidoverus. To najviše ovisi o dužini trajanja postupka, a ako fermentacija traje 24 sata onda je koncentracija oko 3x10^9 CFU/ml (provjereni podatak). Dakle oko 30 puta manje od prosječne vrijednosti za Acidoverus. Kod kraće fermentacije dobiješ manji CFU, a kupovni jogurti - zbog brzine fermentacije i dugog stajanja na polici - imaju oko 10^8 CFU/ml (n.pr. vitaktiv od Vindije).
E sad, a je li gore spomenutih 3x10^9 dovoljno za poboljšati zdravlje? Kod gastroenteritisa bi trebalo biti sasvim dovoljno: http://findarticles.com/p/articles/m.../ai_n24360533/
"To be effective in treating gastroenteritis, there must be enough of the probiotic in the source and the probiotic must be alive. For Lactobacillus, a person needs to ingest between [10.sup.9] and [10.sup.10] colony-forming units (CFU) per day. The National Yogurt Association has seta minimum of [10.sup.8] CFU per gram of yogurt."
Dakle, 0,3 - 3 grama domaćeg jogurta koji je fermentirao 24 sata je po tome dovoljno, a ta količina je stvarno mala. Jogurt koji kraće fermentira će imati nešto manju koncentraciju, ali i nešto više preostale laktoze. Nakon 24 sata fermentacije se očekuje da je sva laktoza potrošena.
Alternativno 10 - 100g kupovnog probiotičkog jogurta pruža potrebnu količinu.
Rekao bih da je, što se tiče koncentracije CFU, domaći jogurt sasvim OK. Ako je problem u laktozi onda svakako treba fermentirati (biti na toplom) punih 24 sata i tek onda u frižider. Za starter biraš kulture koje sadrže acidofilus ili baš čisti acidofilus.
Za ohrabrenje evo još jedan link koji, isto kao i ja, tvrdi da je fermentiranje hrane u fušu zabavno: http://www.healingcrow.com/ferfun/ferfun.html
PS. Otkad sam otkrio Rowatinex sve probleme s mjehurom rješavam njime, ali mislim da nije registriran za pedijatrijsku upotrebu.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma