Update:
Postupak izrade jogurta može se korigirati zamjenom termosice plastičnom bocom zamotanom u barem tri kuhinjske krpe. Potpuno sam prešao na taj postupak, jer je manje natezanja s pranjem, a sigurno je manje zahtjevan za početnika koji skoro sasvim sigurno nije u posjedu dobre termosice.

Kako se jogurt pravi u fušu - update

Postupak s mikrovalnom pećnicom
Potrebni su:
1. prazna i oprana PET boca od dvije (i pol) litre
2. dvije litre trajnog mlijeka po vlastitom izboru
3. mali jogurt (zapravo kultura) iz dućana, takozvani starter, po vlastitom izboru
4. mikrovalna pećnica
5. lijevak

Litra mlijeka se strpa u bocu koju treba malo stisnuti da izađe dio zraka i začepiti, baci se u mirkovalnu na 3-3,5 minute (vidi uputu o zagrijavanju), doda se oko pola litre mlijeka i starter i "šejkanjem" se dobro promiješa, dolije se ostatak mlijeka, začepi se. Boca se rahlo zamota u 3-4 suhe kuhinjske krpe i odloži na 6 do 8 sati. Jogurt je to kiseliji što je mlijeko bilo toplije i što se duže čeka. Prekidanje postupka postiže se trpanjem boce s jogurtom u frižider.

Uputa o zagrijavanju u mikrovalki
Uz pretpostavku da je mikrovalka dovoljno velika da se u nju može staviti cijela PET boca, najjednostavnije je mlijeko grijati upravo tako. Zbog miješanja "šejkanjem" potrebno je osigurati da boca nije sasvim puna i zbog toga se stavlja samo jedna litra na grijanje. Ideja je postići da se nakon dodavanja ostatka tekućine ostvari temperatura od 37-40 celzijevaca. Najjednostavnije je eksperimentalno utvrditi VRIJEME potrebno mikrovalki da obavi taj posao: u bocu se umjesto mlijeka stavi litra vode, mikrovalku se kresne na 3 minute pod punom snagom, dolije se voda do vrha i izmjeri se postignuta temperatura. Ovisno o rezultatu vrijeme grijanja se skrati ili produži. Istu bocu se potom može iskoristiti za jogurt. Ovaj eksperiment ne treba ponavljati do slijedeće kupovine nove mikrovalke.

Postupak bez mikrovalke
Potrebni su:
1. prazna i oprana PET boca od dvije (i pol) litre
2. dvije litre trajnog mlijeka po vlastitom izboru
3. mali jogurt (zapravo kultura) iz dućana, takozvani starter, po vlastitom izboru
4. plinski ili električni štednjak, u ekstremnim uvjetima ognjište
5. rajnglica ili lonac od min. 1l
6. lijevak

U lonac se natoči 4dl (vidi napomenu) mlijeka koje se zakuha na štednjaku. Čim zakipi skine se s vatre i dolije se ostatak do litre. Litra tako toplog mlijeka se strpa u bocu i doda se još oko pola litre mlijeka i starter i "šejkanjem" se dobro promiješa, dolije se ostatak mlijeka, začepi se. Boca se rahlo zamota u 3-4 suhe kuhinjske krpe i odloži na 6 do 8 sati. Jogurt je to kiseliji što je mlijeko bilo toplije i što se duže čeka. Prekidanje postupka postiže se trpanjem boce s jogurtom u frižider.

Napomena

4dl kipućeg mlijeka sa 16dl mlijeka na sobnoj temperaturi daje 2l mlijeka temperature 38 celzijevaca. U obzir se uzme i strter koji je prilično hladan i jedno s drugim... ~36°C, idealna temperatura.
U slučaju korištenja ohlađenog mlijeka iz hladnjaka (4°C) potrebno je zakuhati 7dl mlijeka za ukupno 2l na 37°C.