Citiraj Rhea prvotno napisa
Moja mama radi jogurt tako što zakuha mlijeko, kad se ohladi na 37 C, ulije jogurt, ostavi tako preko noći i ujutro ulije u plastičnu bocu.
Znači bez mikrovalne i termosice.

E sad, pošto sam i ja odlučila krenuti u proizvodnju jogurta, a nemam mikrovalnu, zanima me da li je ovaj njen postupak ok. Ili nešto u tom postupku ne valja?
Tako i ja radim, jer nemam mikrovalnu (niti im baš vjerujem, jer ne zagrijavaju tekućine skroz ravnomjerno). Trik kod ostavljanja preko noći je da lonac u kojem si skuhala mlijeko dobro zamotaš u kuhinjsku krpu, a pomaže i staviti jednu gazu preko lonca nakon ubacivanja jogurta, a prije nego što ga poklopiš. Dobar poklopac je jedna od važnijih stvari ako nemaš termosicu.

Extra tips-and-trics:
Jogurt će ispasti još bolji ako na 2L mlijeka dodate žličicu (smeđeg) šećera.

Treba obratiti pažnju na to da dodani "starter" jogurt bude dobro izmiješan sa zagrijanim mlijekom, jer ako padne na dno, neće se napraviti dobar jogurt od ostalog mlijeka.

Posudu u kojoj se pravi jogurt bolje nemojte micati i seliti tijekom procesa pravljenja jogurta.

Za one koji ne koriste termosicu (kao ja, jer mi se ne da prati toliko suđa ), zimi je uputno posudu s jogurtom staviti u mlaku pećnicu -- ne mora biti upaljena, samo neka je toplija od ostatka kuće.

A ako jogurt stavite u prevruće mlijeko ili prevruću pećnicu, ništa ne brinite -- umjesto domaćeg jogurta dobit ćete fenomenalan mladi sir iz domaće proizvodnje (Samo ga ocijedite od sirutke kroz gazu.)

Ako ovako dobiven jogurt procijedite par sati kroz gazu, pa pomiješate s jagodama, šećerom i (po želji) šlagom, Yogobella se može pokopati.