Bingo! Mrkla mrakača od jogurta se dobije jedino ako se mliječne masnoće ne separiraju.

Trajno mlijeko uopće ne treba zakuhati i zato i radim jogurt pomoću mirkovalne. Grijanjem mlijeka u boci u kojoj će jogurt nastati i potom se čuvati u frižideru postižem najmanju količinu potrebnog (prljavog) suđa, dakle najmanje natezanja.

Varijanta B je zagrijavati uz miješanje i kontrolirati temperaturu dok ne postigneš 37°C.

Varijanta C je zakuhati dio mlijeka i pomiješati s većim dijelom nezakuhanog. Bitno je postići 37°C. Na primjer, ako je mlijeko 22°C i od litre odvojiš 2 dl koje zakuhaš (100°C) i odmah pomiješaš, dobiješ litru mlijeka na ~37°C.

Naravno, tko ima kravu ili neki drugi izvor domaćeg mlijeka zapravo niti nema stvarnu dvojbu - mlijeko treba zakuhati, ali što kraće kako se ne bi previše separiralo. Skorup se iskoristi za sendviče, a mlijeko za jogurt.